Forerunner 35

  • Ára : 49.990 ft (forrás 2019.08. : Decathlon)
  • Szinek : feket-sárga-kék-fehér
  • Méret (Szél. X Mag. X Mélys.): 35,5 x 40,7 x 13,3 mm
  • Kijelző méret: 23,5 x 23,5 mm
  • Kijelző típus: Napfénynél is olvasható, színes, transzflektív MIP
  • Érintőkijelző : NEM
  • Súly: 37,3 g
  • Akkumulátor/működési idő: lítium-ion / okosóraként: akár 9 nap;
  • GPS módban: akár 13 óra
  • Vízállóság: 5ATM
  • GPS vevő típusa: GPS
  • Beépített memória/memóriakártya: 7 tevékenység
  • Szívritmusmérő: Elevate optikai
  • Felbontás: 128 x 128 képpont
  • Vezeték nélküli technológiák: Bluetooth/ANT+
  • Okostelefonos értesítések: Igen
  • Óraüveg típusa: Kémiailag erősített üveg

YOUTUBE csatornámon megnézhetitek a VLOG-omat a beállításokról, menüpontokról

Ha szeretnél egy egyszerűen kezelhető, de az átlagnál jobb futó, sport órát akkor azt hiszem jó választás lehet !? Amikor elkezdtem 2008-ban futkorászni akkor csak a Decathlonos 5-6000 Ft-os futó, stopper órák voltak elérhetőek. Jó nem igaz, voltak megfizethetetlen áron külföldön Timex órák is na meg a Polar. 

2019 és minden óra még a legolcsóbb is olyan mennyiségű adatot és tevékenységet képes rögzíteni, hogy csak ámulok. Arról nem is beszélve, hogy szinte alapnak számít a gps-s nyomkövetés. Kell ez mind nekünk ha kezdők vagyunk ? Muszáj mélyen belenyúlni a zsebünkbe ?

Garmin FR 35

Sok okosóra között üde színfolt egy olyan óra ami megállja a helyét a napi sportolás és funkcionalitásban is. Amikor valaki elkezd futkorászni, sportolni akkor bőven elegendő a csuklós pulzus mérés és a GPS alapú mozgás követés. Számomra a másik vesszőparipa az éjszakai alvás figyelés. Miért ? Mert az edzésnek az ellenkezője a pihenés. Ekkor dolgozza fel a szervezet az őt ért ingert. Ha az edzést monitorozzuk, figyeljük, elemezzük akkor ugyanolyan mértékben kell tennünk az alvással pihenéssel.

Pihenés, alvás figyelés nem egy bonyolult dolog. Mégis sokan kérdezik : vajon egy óra hogyan tudja mikor alszok és mikor vagyok ébren ? Egyszerű. Ha van pulzus mérő beépítve akkor máris a pulzus adatokból kiderül, lelassult a légzésed és ezzel együtt a pulzusszámod is csökkent. Másodsorban ha nem mozogsz valószínű pihensz vagy alszol. Kevés ember tudja azt megcsinálni, hogy éber állapotban lelassítja a pulzusát és közben nem mozog semmit. (talán a jogik és meditálók)

Garmin FR 35 led pulzus mérő.jpg

Maradjunk az alvásnál……

Talán a legfontosabb mindennél és a legszükségesebb. Ha nem alszunk megfelelően akkor nincs kedvünk se mozogni, se plusz tevékenységet végezni. Ha kialvatlanok vagyunk akkor kedvünk sem a legjobb. Ingerültebbek és türelmetlenebbek vagyunk. Ezért létszükséglet a minőségi alvás, akár edzettünk akár nem. Tehát ha egy okosóra csak az alvásunkat figyeli és ezt kielemezzük akkor máris fittebbek lehetünk ha ezt a minőséget és mennyiséget fokozzuk. Mindkettő fontos ha van mennyiség akkor tudunk minőségben is jól aludni. Ha viszont jó az idegrendszerünk akkor kevés pihenéssel, napközbeni alvással is tudunk javítani a napközbeni állapotunkon.

Térjünk vissza az óra tesztjére……….

Kezdeti lépések 

Dobozában jól besűrítve van az óra a töltőjével+adatkábel és a leírásaival. Kibontva semmi mást nem kell tennünk csak bekapcsolni a bal felső gombbal.

outside Garmi Forerunner 35.jpg

Ekkor indul el a készülék “alvó” állapotából. Érdemes teljesen fel tölteni az első használat előtt. Ezt a hozzá kapott hálózati töltővel is megtehetjük vagy a “csipeszes” usb töltővel számítógépen.

Garmin Forerunner 35 töltés.jpg

Szokásos nyelv és alapadatok beállítása után (magyar nyelv van) tudjuk a számítógéppel szinkronizálni. Ehhez a GARMIN oldaláról letölthető Garmin Express program kell.

Link : Garmin Express

Lépései egyszerűek és magától érthetőek.  Elnevezhetjük óránkat is akár.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Érdemes-e megcsinálni ? Igen, sőt erősen javallott hiszen a frissítések innen töltődnek az órára.

Jelenleg 2019.08.17.-én 3.50 szoftver frissítés érhető el. Ezt a “frissességet” lehet ellenőrizni az órán.  (menü/beállítások/rendszer/névjegy – v.3.50 készülék azon)

Garmin Forerunner 35 verziószám

Számítógéppel szinkronizálva az óránkat tudjuk megtekinteni a megtett mozgolódásunkat, tevékenységünket. Ez elég részletes képet ad annak aki használja az órát, de annak is aki edzőként jobban tud olvasni a számok között.

Puding próbája az evés – így elvittem futni egy 10 km-re

Nézzünk meg a futás, edzés után amikor szinkronizáltuk az órát a számítógéppel utána megkapott adatokból mit látunk ? 

Azstali verzió Garmin.jpg

Felső képen láthatjuk a gps által rögzített útvonalat. Felül távolság – idő – átlagos tempó-magasság/emelkedés-kalóriaszám. De ha jobban megnézzük akkor az időjárási adatokat is megkapjuk futásunk alatt. Ezt nem az óra rögzíti nincs benne barometrikus mérő hanem az internetről veszi le az adatokat.

22 C fok 7km/h szél honnan fújt 54% páratartalommal. Azt hiszem ez elég részletes egy futáshoz. Hiszen ha a hőmérséklet szélsőséges az azonnal meg fog látszani a futott kilométereken is.

Majd az alsó képen a részletesebb adatokból az is kiderül mennyire rugaszkodunk el futás közben a talajtól, milyen lépésszámmal futunk, pulzusunk, tempónk és a szintemelkedésünk, ha volt.

Futás elemzés

Majd ha kicsit jobban kíváncsiak vagyunk a blogolás közbeni pulzus adatainkra akkor ezt is megnézhetjük.

eu adatok.jpg

Akár egy bizonyos idő periódust is elemezhetünk, mennyire volt stresszes a végzett tevékenységünk. Ez nagyon érdekes tud lenni annak függvényében, hogy ha figyeljük ezeket az adatokat, megtanulunk relaxálni is, hiszen egy felesleges idegeskedés azonnal látható a pulzusgörbén. Fontos és hasznos is tud lenni. 

áltlag pulzus adatok.jpg

Nem utolsó sorban légzéssel megpróbálhatjuk a legalacsonyabbra levinni a pulzusszámunkat. Jó móka 🙂

49 bpm
ülve 49 bpm !!!! nem aludtam 🙂

Természetesen számtalan adat és szám nézhető meg az alap adatokon kívül. Ezeket felsorolni több oldal is kevés lenne, de talán a legfontosabb a VO2 max. Igaz ez csak egy becslés, hiszen a ténylegesen 1 tskg-ra felvett oxigén mennyiség csak labor körülmények között mérhetőek, de ezeket az adatokat sok sportoló átlaga alapján becslik. Ez a szám változik annak függvényében mennyire vagyunk kipihentek és mennyire találjuk el azt a tempót aminél még nem kell erőlködni, de gyorsan tudunk haladni. Az viszont nagyon pozitív, hogy az óra is kijelzi egy-egy futás után. 

VO2 max

megj : az, hogy ez mennyire pontos adatokat közöl azt sajnos csak orvosi műszerekkel lehetne ellenőrizni. Ha viszont mindig ugyanazzal mérjük akkor látni fogjuk az extrém kiugró értékeket ami már nem valós kategóriába tartozik.

Kérdés : lehet-e más rendszerből feltölteni régebbi futásainkat ?

Válasz : IGEN

Az alábbi típusú fájlok importálhatók:

  • Garmin Activity fájlok (.tcx, .fit vagy .gpx formátum) – nem csak Garmin !!!!
  • Fitbit® test vagy tevékenység adatai (.xls, .xlsx vagy .csv formátum).

Képernyő bal felső sarkában található felhő ikonra kattintva lehet feltölteni a meglévő edzéseinket a megadott formátumokból.

gpx feltöltés

Kérdés : Lehet-e több adatot egyszerre importálni ?

Válasz : Igen, lehet !

több adat importálása egyszerre

Majd ha rákattintottunk az “Adatok Importálása” kék gombra, megjelenik a töltés majd megtekinthetőek a feltöltött edzések.

importálás done.jpg

Mobil Applikáció - Garmin Connect

Garmin Connect

Mérete : 83 MB

Appstore & Google Play áruházból letölthető  : ingyenesen

Asztali verzió mellé kapunk (vagyis letölthetünk) egy ingyenes alkalmazást a mobilunkra. Mobilunk mindig nálunk van, így nagyon érdekes tud lenni ha edzés után vissza tudjuk nézni a megtett mozgolódásunkat, de ha utazás közben vagy ha nem tudjuk mivel elütni az időnket, esetleg akkor is jól jöhet az adatok böngészése, értelmezése. Ez rendkívül interaktív és figyelemfelkeltő. Aki a számok szerelmese annak meg kifejezetten nagy “csemege”.

Letöltés és szinkronizálás BT-on egyszerű, de fontos, hogy a telefonon be legyen kapcsolva a BT, különben nem fogja látni és nem tudnak párosodni.

Screenshot_20190817-121729_Settings

Ha ez megvan akkor jöhetnek az alap adatok beállítása. Itt látható képernyő mentések alapján nem lehet elrontani a beállításokat.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Eszméletlen sok adat, nyerhető ki egy-egy mozgolódás után. Ehhez nem kell a legdrágább óra. Forerunner 35 minden olyan adatot rögzít ami egy kezdő, középhaladó felhasználó age-group-os sportolónak kellhet.  Nézzük sorban mik ezek ?

Tevékenységek : itt külön megtekinthetjük a különböző tevékenységeinket. Persze ha valaki többféle, fajta sportot gyakorol, űz.

  • Lépések
  • Gyaloglás
  • Futás
  • Kerékpározás
  • Úszás
  • Multisport
  • Összes tevékenység

Pulzusszám : ezt ki és be kapcsolhatjuk ha esetleg kíváncsiak vagyunk a pillanatnyi pulzusunkra. Ez a funkció rettentően hasznos tud lenni szívbeteg vagy bármilyen panasszal rendelkező embernek. Gondoljatok bele, régen egy nagy táskányi EKG-t kellett magával cipelni annak akinek tudni akarták a napi pulzusát. Ma már a karodon hordhatod és ha bármi rendellenesség van azonnal látod. Fantasztikus.

 

Napi alvás figyelés, monitorozás : talán a legfontosabb tudása az órának. Pihenés alvás fontosságáról előzőekben írtam. Ez nagyon szépen grafikonos nézetben visszanézhető, elemezhető. Legmagasabb pulzus (ha felidegesítettük magunkat) legalacsonyabb pulzusunkat is láthatjuk.

Lépések : ez is hasonlóan fontos adat tud lenni. Sajnos a mai világban sokat megyünk autóval és nem gyalogolunk. Ez ösztönzőleg tud hatni az emberre ha néha gyalog megy fel az emeletre vagy gyalogol a célig. Ezt előre beállíthatjuk, hogy mennyi legyen a cél lépésszám napi szinten. Ha valakit frusztrál akkor ki is lehet kapcsolni.

Tevékenység figyelés : mit jelent ez ? Valójában ha inaktívak vagyunk azaz nem csinálunk semmit akkor bizony jön az értesítés. Jó ez nekünk ? Valójában igen ha nem akarunk trombózissal a lábunkban meghalni. Sajnos a legtöbb munkahelyen számítógép mellett ülünk egész nap, ezért nem sűrűn állunk fel. Ezt kompenzálva érdemes beállítani az “inaktivitás”értesítést. Ez ösztönzőleg hat és ha megfeledkeznénk az idő múlásáról akkor az óra segít ebben.

Kalóriaszám : az energia megmaradás törvénye szerint. Ha többet eszünk mit amit ledolgozunk azaz a napi kcal szükségletünk (BMI) akkor bizony rajtunk marad zsír formájában a felesleg. Ezért ezt is érdemes figyelni, hogy tevékenységünk során mennyi kcal égettünk el. Ha a vásárlásaink során figyeljük a megvett áruk címkéjét akkor nagy bajt nem csinálunk. Legyünk tisztába a bevitt (megevett) és a ledolgozott (edzéssel) elégetett kalóriákkal.

Súly (helyesen tömeg ): súlyunk (tömegünk) figyelése nem teljesen ad pontos képet a testünk felépítettségéről. Hiszen lehet valaki 90 kg-os 10%-os testzsír %-kal és lehet 90kg-os 30% testzsírral. A mérleg mindkettőnél ugyanazt fogja mutatni, de eltérő összetétellel. Ezért azt mondom mindig csak önmagában a súly nem jelent semmit, ehhez kellenek kiegészítő információk is. Ha viszont csak a súlycsökkentés a cél, független attól, hogy lehet úgy fogunk kinézni mint a kifosztott uzsonnás zacskó, akkor hajrá. BMI érték meg tényleg egy nagy “lufi” amire alapozni nem szabad.

Utolsó 7 nap (heti összesítő) : itt láthatjuk a hetünket összesítve. Jól átlátható és elemezhető.

Motivációs ikonok (melyeket valamilyen cél elérésénél kapunk) : valljuk be motiváció az alapja mindennek. Hiszen ha nincs akkor elvész a fókusz. Garmin gondolt azokra akiknek ez sokat számít. Motiváló ikonokat, értesítéseket küld ha valamely általunk felállított rekordot megdöntjük vagy elérjük, de “jutalmat” kapunk azért is ha egy nap például többször elmegyünk edzeni. Pl. reggel úszunk egyet majd elmegyünk futni, vagy biciklizni is.

Kezdőként, de még nekem is 12 év futás után nagyon motiváló tud lenni. Gyűjteni tudom a “jelvényeket”.

16 jelvény
2.emelkedő
2 pont
Tekerjen fel 1000 lábnyi emelkedőn egy kerékpáros tevékenység során.
Ezt a kitűzőt Gyékényes Kerékpározás-i dátummal szerezte

20 mérföldes út

2 pont – Kerékpározzon 20 mérföldet egyetlen tevékenység során.

5 k futás

2 pont – Fusson le 5 km-t egyetlen tevékenység során.

Van vicces része is a gyűjteménynek amik tényleg nemcsak motiválóak hanem érdekesek is. Igaz teljesíthetetlenek ……….

Repülő mókus

2 pont – Rögzítsen egy szárnyas ruhás tevékenységet. ?????

Naptár nézet: ebben a nézetben láthatjuk a mozgolódásunkat, különböző színekkel jelölve.

Kék – lépések

Zöld – sportolás

Piros – pulzusunkat

Ha a napra kattintunk akkor megkapjuk a napi tevékenységünket, pulzusunkat, lépésszámunkat. Ezt tovább “bonthatjuk” és elemezhetjük a napi tevékenységünket.

Értesítések: itt találhatóak, olvashatóak a különböző újdonságok és szoftveres újítások megjelenését.

Egyszóval az óra tudása nem elhanyagolható, nem kifejezetten alap órának mondanám. Összegezve jöjjenek a főbb funkciók

  • Karóra funkciók: Igen (analóg és digitális)
  • GPS nyomkövetés : Igen
  • Lépésszámlálás, mozgásra figyelmeztetés: Igen
  • VO2 max : Igen
  • Napi 24 órás Szívritmus adat : Igen
  • Kerékpáros funkciók: Igen
  • telefon keresés : Igen
  • ébresztő funkció : Igen
  • ne zavarj : igen
  • okosóra funkció : igen (bejövő hívás-sms-üzenet)
  • edzés szinkronizáció : Igen
  • MoveIQ: Igen
  • Livetrack: Igen
  • Gyorsulásmérő: Igen
  • Erősítős, beltéri edzések: Igen
  • Személyre szabható adatmezők: Igen
  • Személyre szabható tevékenységi profilok: Igen
  • Személyre szabható riasztások: Igen
  • Egész napos pulzusfigyelés még éjszaka is a beépített Garmin Elevate™, csuklón mérő technológiával.
  • Egész napos tevékenységkövetés, beleértve a lépéseket, az elégetett kalóriát és a tevékeny perceket, valamint riasztást, ha túl sokáig tétlen
  • Automatikus feltöltés az ingyenesen használható Garmin Connect felületre, ahol elemezheti, megoszthatja tevékenységeit, eredményeit ismerőseivel
  • Kapcsolt szolgáltatások: okos értesítések, automatikus Garmin Connect™ feltöltés, valós idejű követés és zenevezérlés
  • Beépített GPS, mely rögzíti milyen messze, milyen gyorsan és merre futott

Összegzés, saját vélemény

Nagyon ajánlott óra, mind kinézetével, mind a tudásával. Minden edzettségi szinten használható és nem is kell talicskával a boltba vinni a pénzünket, hogy egy ilyen órát megvegyünk. GARMIN nagyon kidolgozott felületet ad nekünk az asztali számítógépes  felületen, de a mobilos változat is annyi adattal lát el bennünket, hogy győzzük elemezni, értelmezni a sok adatot. Monokróm kijelzője jól bírja a napi használatot. Kijelzőjén jól láthatóak a számok ez nekem kifejezetten tetszett. Edzés közben nem akar az ember kuksolni, hogy mit lát. Nagy számok és fontos adatok edzés közben, semmi sallang. Kezelése egyszerű és érthető. Kezdők számára is hamar megtanulható kezeléssel, menürendszerrel. Tudás ár-érték arányában az középmezőnyben a helye. Csak ajánlani tudom mindenkinek.

Pozitivum(ok) :

  • jól látható kijelző nagy számokkal
  • egyszerű kezelés
  • sok információ
  • VO2 max
  • napi pulzus figyelés
  • alvás monitorozás
  • több sport profil
  • okosóra funkció
  • úszás lehetőség
  • zene vezérlés óráról
  • telefon keresés funkció 🙂
  • villámgyors szinkronizálás óráról egy gombnyomással
  • kitűzők – amik motiválóak

Negatívum(ok) :

  • kicsit magas ár
  • 7 edzés tárolható csak az órában
  • nincs terepfutás a listában ??

 

Köszönet a tesztóráért B.Zoltánnak és feleségének !!!