Egyedül a jég ellen

  • iró : David Roberts
  • kiadó (author) : Század kiadó
  • megjelenés : 2013.
  • terjedelem : 400 oldal
  • ára : 3990.- Ft (2017.11.13. Libri :1995 Ft)
  • ISBN : 9786155373206

 

Nem sport könyv és a futáshoz, triatlonhoz is kevés köze van, de mégis egy hihetetlen teljesítményről tesznek tanúbizonyságot a szereplők. Nem akarok spoilerezni így nem mondom el a sztorit, de egy kis ízelítő a kiadó honlapjáról :

Amikor két társa meghalt, minden élelmiszere és felszerelése eltűnt egy gleccserhasadékban, Douglas Mawson még mindig százhatvan kilométerre volt az alaptábortól. Az Ausztrál-ázsiai Antarktiszi Expedíció vezetője 1913. január 17-én egyedül, az éhhalál szélén húzta maga után szánját, hogy visszajusson a táborba, mivel szánhúzó kutyái elpusztultak. Ekkor Mawson maga is lezuhant egy gleccserhasadékba, és csak egy beülő tartotta meg a levegőben, a szakadék keményre fagyott hó pereme alatt lógva. Egy verssor adott neki erőt ahhoz, hogy visszahúzza magát a felszínre. Mawson néha csak kúszva tudta folytatni útját, és egyik éjjel azt vette észre, hogy talpáról teljesen levált a bőr. Február 8-án, amikor tántorogva, felismerhetetlenül koponyaszerűre fogyott arccal megérkezett a táborba, az első csapattársa, aki meglátta, csak annyit tudott kinyögni: Te melyikük vagy?
Ez az izgalmas és szinte hihetetlen beszámoló megadja Mawsonnak az őt megillető helyet a legnagyobb sarkkutatók és expedíciós vezetők között. A kötetet Frank Hurley, a híres ausztrál fényképész képei illusztrálják, amelyek közül sok még soha nem került publikálásra Ausztrálián kívül

forrás : szazadkiado.hu

Ez az a könyv amit minden évben télen amikor nagy hó van előveszek. Már 3x olvastam, de még mindig megfog a könyv és érdekel. Nem lehet letenni, végig kell olvasni. Igaz történet, de mégis regényként olvasható. Inspiráló és az emberi teljesítőképesség határait feszegető téma. Állóképességi sportolóknak, maratonra, hosszútávú triatlonra készülőknek NAGYON AJÁNLOTT OLVASMÁNY !!