Izotonic Biotech

Mivel sokat edzek a szabadban, futok, biciklizek és eközben nagyon fontos a frissítés !  Ezt nem hipotóniás italokkal (víz, cukros italok, szörpök) szoktam magamat frissíteni és senkinek nem ajánlom. Inkább viszek magammal valami olyan frissítő italt ami nem csak jóízű hanem a testemnek, sejtjeimnek is tápláló izotóniás italt. Boltokban kapható Getorade, Izotrade már borzasztóan unalmas mert a futó versenyeken is ezt osztják (mintha nagyon finom lenne). Örülök viszont annak, hogy van választási lehetőség sok izótóniás ital közül. Mi a különbség a Hipótóniás – Izótóniás – Hipertóniás italok között ? Itt egy írás (nem saját szerzemény forrás megjelölésével) olvassátok el nagyon hasznos.

izotóniás italok.jpg

Forrás : veol.hu

A víz az egészség, az élettani működés legfontosabb hozzávalója. Egy átlagember folyadékszükséglete napi 1,5-2 liter, egy sportoló igénye a fizikai igénybevétel alatt bekövetkező fokozott vízvesztés (izzadás, gyorsult légzés) miatt magasabb. A megfelelő folyadékfogyasztás és -pótlás nagymértékben meghatározza a sportteljesítményt! Arról viszont kevesebbet hallani, mit igyunk, mire figyeljük pontosan.
 

Az előző cikkünkből megtudhattuk, hogy testünk legnagyobb hányadát (átlagosan 60 százalékát) víz alkotja. Testsúlyunk 40 százalékát a testfolyadék sejteken belüli része, a 20 százalékát a sejteken kívüli része teszi ki. Minden embernél, de sportolóknál különösen fontos szem előtt tartani, hogy nem csupán a folyadék és a folyadékveszteség mennyiségi, hanem annak minőségi pótlásáról is gondoskodni kell!

Ennek oka nagyon egyszerű: az elveszített folyadék (izzadság) nem csupán tiszta víz, hanem a sejtműködésben, a sejtközötti kommunikációban és egyéb fontos élettani folyamatokban szerepet játszó elektrolitokat is tartalmaz. Ilyen ásványi anyagok pl. a nátrium, a kálium, a klorid, a magnézium, a cink, a vas vagy a réz. Mind a víz, mind a felsorolt ionok a vérből választódnak ki.

A vérnek állandó összetétele miatt állandó az ún. ozmotikus nyomása. Bár a szervezet folyadéktereinek térfogata, összetétele, ezáltal nyomása viszonylag állandó – hiszen a test mindig belső állandóságra (a homeosztázis fenntartására) törekszik –, munkáját megkönnyíthetjük, ha a vér összetételéhez, ozmotikus nyomásához hasonló folyadékot veszünk magunkhoz. Az ozmotikus nyomástól függ, hogy egy adott folyadék pótolja vagy elvonja a vizet a vérből, így a szervezetből. A keringő vér nyomásának felelnek meg az ún. izotóniás italok. Akadnak azonban hipotóniás és hipertóniás folyadékok is.

HIPO, HIPER VAGY IZO?

hipotóniás italok sűrűsége alacsonyabb a szervezetben található folyadéksűrűségnél (a vér koncentrációjánál). Ilyen ital a (tiszta) víz, a 2:1 (vagy nagyobb) arányban hígított gyümölcslé. Felszívódásuk gyors, gyorsan jut vízhez a szervezet, azonban ugyanilyen gyorsan ki is ürül, tehát sporttevékenység során nem a legoptimálisabb választás a jó teljesítmény fenntartása és teljesítménynövelés szempontjából. Gyorsan csökkentik a szomjúságérzetet, de nem tartalmazzák azokat az elektrolitokat, szénhidrátokat, melyekre egy sportolónak szüksége van. Mozgás után gyors „folyadéktöltésre” alkalmasak, de csak ha a pótlást 1-2 órán belül étkezés is követi – máskülönben csak „hígítjuk” a vért.

hipertóniás folyadékok sűrűsége magasabb a szervezetben található folyadéksűrűségnél. Felszívódásuk lassú, tehát nem terhelik meg hirtelen a testet, de a szervezet először saját folyadékával hígítja fel, tehát a hipertóniás italok vizet vonnak el. Amíg elérik a várt hatást (vagyis hidratálnak), addig emésztési panaszokat (puffadás, gyomorfájdalmak) is okozhatnak. Ennek oka magas koncentrációjuk, vagyis a magas szénhidrát-, cukortartalmuk. Ilyen hipertóniás ital például a hígítatlan gyümölcslé, a tej, a kóla és egyéb üdítőitalok.

Sportterhelés során tehát legoptimálisabb választás egy izotóniás ital. Összetételük a vér ozmotikus koncentrációjának felelnek meg, ezáltal gyorsan szívódnak fel és képesek az izzadsággal elveszített folyadékot, valamint elektrolitokat pótolni. Sokan állítják, hogy csak 50-60 percet meghaladó mozgás során javasolt a sportitalok fogyasztása. Ez alapvetően igaz: egy órát meghaladó mozgás során feltétlenül izotóniás folyadékot igyunk! Másrészről a sportital bármilyen sporttevékenység során előnyösebb, mint egy hipo- vagy hipertóniás folyadék!

GYORS FELSZÍVÓDÁSÚ SZÉNHIDRÁTOK

A sportitalok megfelelő mennyiségben és minőségben tartalmaznak cukrokat, biztosítva ezáltal a teljesítmény fenntartását, növelését. Gyors, azonnali felszívódásra  és energiaadásraaz egyszerű szénhidrátok képesek, úgymint a glükóz (szőlőcukor), a fruktóz (gyümölcscukor), a szacharóz (kristálycukor), a maltóz, a dextrin, a maltodextrin vagy a legjobb hatást biztosító karbolyn

A SPORTITALOK EGYÉB ÖSSZETEVŐI

A megfelelő izomműködéshez, hidratáláshoz elengedhetetlen az ásványi anyagok jelenléte is. Fontos, hogy italunk megfelelő arányban tartalmazzon nátriumot és káliumot. A nátrium lényeges, de nem meghatározó (tehát nem nagy mennyiségben jelen lévő) összetevője az izotóniás italoknak. Épp csak annyi van bennük, ami segíti a tökéletes folyadékpótlást. A fokozott nátriumveszteség szerepet játszhat az izomgörcsök, izomgyengeség kialakulásában. Serkenti a szomjúsági mechanizmust, ezáltal épp annyi folyadékhoz juttatjuk hozzá a testünket, amennyire szüksége van. Javítja a vékonybél vízfelszívó képességét, valamint segít a vízvisszatartásban, a vizelet kiválasztás csökkentésében is, tovább segítve ezzel a rehidratálást.

Az izotóniás italokban gyakran található még magnézium, cink, vas, réz vagy kalcium – mindegyikük a szénhidrátraktárak feltöltését, az energiaraktározást segíti elő. Számos anyagcserét élénken tartó, serkentő vitamint (főként B-vitaminok) is olvashatunk a sportitalok címkéjén.

AZ IDEÁLIS SPORT ITAL

– Optimális szénhidráttartalom: 4-8%.

– Ne csak glükózt vagy fruktózt tartalmazzon, hanem összetettebb szénhidrátokat is, úgymint maltodextrin vagy karbolyn (utóbbi a legelőnyösebb). Így megelőzhetjük, hogy a gyors vércukorszint-emelkedést nagyon gyors „visszazuhanás”, ezáltal rosszullét, szédülés, ájulás és teljesítményromlás kövesse. Másodsorban a csak szőlőcukrot vagy gyümölcscukrot tartalmazó italok émelygést is okozhatnak töménységük miatt.

– Sportitalod 400-1000 mg nátriumot és 120-220 mg káliumot tartalmazzon literenként!

– Ha a választott ital nem tartalmaz vitaminokat, egyéb összetevőket (pl. L-karnitin, kreatin, B-vitamin), attól még lehet hatásos. A hozzáadott vitaminok, egyéb anyagok nem a vitaminveszteséget hivatottak pótolni, sőt, nem is az optimális koncentráció miatt vannak jelen. Általában mindig valami pluszt adhatnak, de szem előtt kell tartani, hogy sokszor felesleges a szervezetbe juttatni őket.

– Ha porból, tablettából készíted az izotóniás italt, a használati útmutatónak (hígítási aránynak) megfelelően tedd azt! Így lesz optimális a koncentrációja.

Minden sportital energiaital, de nem minden energiaital sportital!

Mind a reklámok, mind a tapasztalat azt mondatják velünk, hogy pörgősen, mindent beleadva éljük mindennapjainkat. Ehhez gyakran „serkentőket” hívunk (fogyasztunk) segítségül, úgymint a koffeintartalmú energiaital vagy kávé.

Hallhatunk olyat is, hogy valaki a jobb teljesítmény érdekében fogyaszt sportitalt. Ennek oka, hogy sokan az energiaitalokkal azonosítják őket, és sajnos a boltok polcain is egymás mellett találjuk ezeket. Tévesen! A sportitalok nem lehetnek szénsavasak. Nem tartalmazhatnak sem koffeint (vagy egyéb serkentő szereket), sem tartósítószert, sem mesterséges színezéket – az energiaitalokkal ellentétben. (Megjegyzés: a koffein erős vízhajtó hatású, fokozza a kiszáradást és negatív elektrolit-egyensúlyt okozhat.)

Bár általánosan elmondhatjuk, hogy a sportitaloknak nincsen egészségkárosító hatása, tehát bárki, az átlagember is fogyaszthatja őket, ettől függetlenül az inaktív emberek teljesítményére nincsen hatással, sőt, felesleges cukrot, kalóriát juttatunk vele a szervezetbe. Az izotóniás italokat speciálisan sportoló egyéneknek fejlesztették ki, fogyasztásuk leginkább aktív embereknek ajánlottak – hobbi- és élsportolóknak egyaránt. Ugyanakkor fizikai munkát végző, melegben tevékenykedő vagy hányással, hasmenéssel küzdő embereknek is jó szolgálatot tehetnek a sportitalok.

A LEGJOBB SPORTITAL HATÓANYAG: A KARBOLYN

Külön bekezdést érdemel a Karbolyn, ami egy világszabadalommal védett „homopoliszaharid” (összetett szénhidrát), melynek felszívódása gyorsabb, mint a dextróz vagy maltodextrin szénhidrátoknak, és a járulékos puffadás nélkül biztosít tartós energiát a szervezet számára. Keményítő alapanyagokból készül, magas ozmolalitású és teljesen cukormentes. Különösen alkalmas rövid időn belül ismétlődő nagy megterhelések közötti gyors regenerálásra, szénhidrátbetöltésre, illetve befogyasztó súlycsoportos sportágban versenyző sportolók gyors és kíméletes visszatöltésébe is jól beépíthető. Aminosavakkal, fehérjékkel kombinált használat során izomtömeg-növelés céljából is használható.

Forrás : veol.hu

 

Biotech termékeit részesítem előnyben mivel van futónagykövetként jelentős kedvezményem.   Biotech által gyártott energizáló termékét az Izotonic italport tesztelésre. Ebből is van három fajta én a During – alatt azaz futás (edzés) közbenit teszteltem.

Iso_Toninc_40g

Természetesen egyből egy futás alkalmával tesztelem le a terméket, mivel otthon a focimeccset nézve nem biztos, hogy megkapnám a kellő hatását 🙂 A piacon nem sok ilyenfajta por található amit futáshoz vagy állóképességi sportokhoz lehet használni. Szerintem egy “üres helyet” tömtek be ezzel a gyártók. Elég sokan vannak – és egyre többen –  akik sportolásként a futást, kocogást és biciklizést választják. Itt Magyarországon is már a hőmérséklet megköveteli, hogy semmilyen időszakában a napnak ne induljunk el frissítő nélkül sportolni. Persze valaki esküszik a saját maga által készített citromos vízre, az is elfogadható de nem annyira hatékony.

Hétvégén rendezték a K&H félmaraton és maratoni futóversenyt amire elég sokan neveztek. Nekem is volt érdekeltségem de most először (7 év óta) csak segítőként mentem ki. Bátyám indult el egyéni félmaratoni távon.  Gondoltam viszek ki neki Biotech Energy GEL-t és ilyen Bioetch Isotonic italport ezekkel frissítem és legalább nem csak az én véleményem hangzik el itt a blogban.  Bekevertem a port előre hiszen megint nagyon meleg lesz és az ilyen frissítő italok csak hűtve frissítenek kellően.

56-osok terénél lesz a rajt és a városligetben három kör a félmaratont teljesítőknek. Ez pont jó terep az ilyen jellegű teszthez. Minden körben kap egy Enegry Gel-t és frissítésként pedig Isotonic italt bekeverve. Beálltam ahhoz a ponthoz ahol 5x haladnak el így folyamatos a kontaktus. A versenyt nem írom le hogyan zajlott és a frissítés, viszont a véleményünket megosztom.

Vélemény, tapasztalatok (nem biztos, hogy megegyezik másokéval)

Könnyen oldódik, nem csomós (habár egyszer sikerült úgy keverni, hogy összeragadt). Íze citromos ice tea és nem túl édes, frissítőileg hat de ne energia ital hatást várjunk. Nem is olyan mint a boltban kapható ice tea annál azért sokkal jobb. Ha az összetételt nézzük mindenféleképpen magasan kiemelkedik a vitaminok és a nyomelemek tartalmában.

Könnyen kezelhető amikor nyitni kell, nem mondom, hogy egykezes de nem kell olló hozzá. Nagyon praktikus mert kis helyen elfér így könnyen magunkkal vihetjük túránkra, futásunkhoz, csónakázni, biciklizni (egyébként foci edzéseken is el tudom képzelni). Bekeveréshez hideg vizet használjunk úgy érjük el az igazi hatást. Ára ahogy előzetesen tudom nagyon kedvező.

Itt is megemlíteném, hogy az igazi élettani hatását csak laboratóriumi körülmények között lehetne kimutatni.

DE

Egy termék attól jó ha érezzük a kellemes feltöltődést és a frissítő hatást.

Pozitivum(ok) :

Negatívum(ok) :

 • egyszer csomós maradt
Hivatalos adatok

Forrás : biotechusa

500x500_BT_ISOTONIC_40g_Stick_400x

FRISSÍTŐ IZOTONIKUS ITALPOR AZ ENERGIA ÉS A FOLYADÉK PÓTLÁSÁHOZ EDZÉS KÖZBEN. TÖLTSD FEL MAGAD!

 • Magas izotóniás tartalmának köszönhetően gyorsan felszívódik.
 • Szénhidrát-oldattal táplálja az izmokat.
 • Pótolja az izzadás közben elvesztett vitaminokat és ásványi anyagokat.
 • A finom íz gondoskodik arról, hogy az utolsó cseppig megidd!
 • Gluténmentes
 • Laktózmentes
 • GMO mentes
 • Tartósítószermentes
 • Doppingmentes

Az Isotonic a BioTech USA  megoldása a hidratálásra.
A frissítő izotóniás ital segít pótolni a folyadékot, az energiát és az izzadás során elvesztett tápanyagokat. A gondosan összeállított összetevőknek köszönhetően a teljesítményed nem fog csökkenni. Ints búcsút az izomgörcsöknek és a lomha gyakorlatoknak, és élvezd az Isotonic ízletes megoldásait!

IsoTonic_SF_680px.png

A frissítő izotóniás ital segít pótolni a folyadékot, az energiát és az izzadás során elvesztett tápanyagokat. A gondosan összeállított összetevőknek köszönhetően a teljesítményed nem fog csökkenni. Ints búcsút az izomgörcsöknek és a lomha gyakorlatoknak, és élvezd az IsoRADE ízletes megoldásait!

Ízek: citromos ice tea, narancs-mangó

Felhasználási javaslat: Keverj el egy adat Isotonic-ot 5 dl vízben. Fogyaszd edzés közben.

Kiszerelés: por, 40 g (1 adag), 10×40 g (10 adag)

Összetevők: dextróz, maltodextrin, fruktóz, PalatinoseTM (izomaltulóz*) , étkezési sav (citromsav), trinátrium-citrát, monokalcium foszfát, aroma, magnézium-karbonát, trikálium-citrát, csomósodás gátló anyag (E341), édesítőszer (E955), aszkorbinsav, szinezék (E110*), piridoxin-hidroklorid, tiamin mononitrát. *A gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat.

*Az izomaltulóz glükóz- és gyümölcscukorforrás.

Átlagos tápérték

1 adag 40 g

1 doboz 10 adagot tartalmaz

1 csomag 1 adagot tartalmaz

Megnevezés

Mennyiség 100 g-ban

Mennyiség 40 g-ban

*RDA%

Energiatartalom

1477 kJ/ 347 kcal

591 kJ/ 139 kcal

**

Szénhidrát Mátrix (dextróz, maltodextrin, fruktóz, Palatinose)

84 g

33,6 g

**

 • ebből Palatinose

4250 mg

1700 mg

**

 • ebből cukor

49,8 g

19,92 g

**

Zsír

0 g

0 g

**

 • ebből telítette zsír

0 g

0 g

**

Élelmi rost

0 g

0 g

**

0 g

0 g

**

Fehérje

0 g

0 g

**

Vitaminok és ásványi anyagok
Kalcium

300 mg

120 mg

15%

Nátrium

750 mg

300 mg

**

Kálium

250 mg

100 mg

5%

Magnézium

200 mg

80 mg

21%

C-vitamin

80 mg

32 mg

40%

B6 vitamin

1,5 mg

0,6 mg

43%

B1 vitamin

1,25 mg

0,5 mg

45%

*RDA: a felnőttek számára ajánlott napi bevitel,

**: nincs RDA érték meghatározva

Fogyasztási javaslat: Keverjen egy zacskó IsoTonic-ot 500 ml vízbe és fogyassza edzés közben.

Figyelmeztetés: Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges életmódot! A terméket kisgyermekektől elzárva tárolja! Felbontás után a dobozt jól zárja vissza!

*E110: A gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat.

Minőségét megőrzi: (nap/hó/év) lásd a csomagoláson jelzett időpontig

Tárolás: 5°C és 30°C közötti hőmérsékleten, 70% relatív páratartalom alatti, közvetlen hőtől, napfénytől és nedvességtől védett helyen tárolandó!

Származási hely: EU