Kenyaiak nyerik az összes futóversenyt ?!

Évtizedek óta sokakat foglalkoztat, hogy mi lehet a titkuk a kenyai hosszútávfutóknak, akik sorra nyerik a világ legrangosabb versenyeit. A legújabb genetikai és pszichológiai vizsgálatok most leleplezték őket.

A hosszútávfutásban leginkább érdekelt skandináv országok, valamint Belgium és Hollandia szakembereit régóta foglalkoztatja a kenyai futók titka. Hiába rendelkeznek az ő atlétáik is szinte ugyanolyan képességekkel, az afrikaiak legtöbbször mégis győzedelmeskednek felettük.

nem is futnak hanem repűlnek
nem is futnak hanem repűlnek

A kenyai futók közül is különösen kiemelkednek a kalenji népcsoportból származók. Sokáig azzal magyarázták a sikerüket, hogy évszázadokon át menekülniük kellett a földjükön őshonos oroszlánok elől, és a gyakori támadások miatt csupán a leggyorsabbak tudtak életben maradni. Így történhetett meg, hogy a kalenjikben apáról fiúra öröklődött és mára teljesen tökéletessé fejlődött ki a „gyors futás génje”.

Ez az állítás azonban sántít, mivel ha igaz lenne, úgy számos más dél- és közép-afrikai ország is büszkélkedhetne hasonló gyorsaságú futókkal. Egy másik állítás azzal indokolja a kenyaiak gyorsaságát, hogy az országban a mai napig nincs rendes tömegközlekedés, és a gyerekek gyalog vagy éppen futva járnak iskolába, ami naponta több tíz kilométert jelent számukra. Ha ez lenne a siker titka, akkor megint csak számtalan afrikai és ázsiai ország atlétái lennének szintén „legyőzhetetlenek”.

A legendákat mellőzve az utóbbi években a világ legjelesebb szakemberei közül több százan számtalan tudományos kutatást és elemzést végeztek el a kenyai futókon. A Földgömb magazin legfrissebb száma ezekből a tudományos munkákból ad közre egy csokorra valót. Elsőként azt a vizsgálatot ismerhetjük meg, ami a futás során meghatározó, jól ismert és gyakran mért élettani paramétereket hasonlította össze. Megvizsgálták többek között a futók maximális oxigénfelvevő képességét, a szívtérfogatát, a szív lökettérfogatát, a szívizomzat erejét és a vér összetételét. Az eredmények azonban semmilyen jelentős eltérést nem mutattak.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.