A NIKE Story

  • kiadó (publisher) : HVG könyvek
  • megjelenés : 2016.
  • terjedelem : 400 oldal
  • ára : 4200  Ft (internetes ár :3570.-Ft)

“Minálunk, ha teljes erőből rohansz, az csak épp arra elég, hogy egy helyben maradj. Ha máshová akarsz jutni legalább kétszer olyan gyorsan kell futnod”

nike-b1-450x600

Mi futok és a futóközösség együtt képviselünk egy olyan eszmét ami minden márkát képvisel. Ezért nagyon nem mindegy mi mellett tesszük le a voksunkat, mit hordunk és mire mondjuk, hogy jó és hatékony ?! Mi az, hogy márkás valami ? Mitől lesz az ? Talán minden szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy ezt bizony mi felhasználók döntjük el. Tehát érdemes ránk figyelni és a mozdulatainkra ! Ezekből alakulnak ki az újabb trendek és az újabb márkák !?

Amikor fiatalabb voltam nem sok márka volt elérhető itthon, de a Nike, Adidas, Asics akkor is a futókat, sportolókat segítette. Az is igaz, hogy számunkra elérhetetlen pénzért, de megvehető volt. Ez a piac mára milliárdos üzletté nőtte ki magát és milliók hordják lábukon a cipőjüket, testükön a különböző ruhadarabokat.

nike-girl

Divat lett a futás és trendi. Instagrammon futók által szeretett márkákban mutogatják magukat a csinosabbnál csinosabb lányok a világ felé. Ha valaki megteheti nagyon trendi kinézetben tud tetszelegni. Bennem sokszor felmerült a kérdés vajon ki áll emögött a márka(ák) mögött vagy ki találta ki ? Honnan tudja mi ami jól áll ? Hogyan jön létre egy márka? Érdekes kérdések ha valaki szeret a dolgok mögé látni.

Ezeknek a kérdésnek a megfejtésére jelent meg egy nagyon olvasmányos könyv amiben a NIKE  alapítójának Phil Knight önéletrajza tárul elénk.

phil-knight-nike-advertising-01-570x320

A NIKE SZTORI

Könyv elolvasását a munkahelyemen ajánlották fel hiszen “szakmabeli” vagyok. A több ezer lefutott kilométerrel, (87 futóversennyel 6 maraton, 37 félmaratonnal) a hátam mögött és a kitudja mennyi elkoptatott cipővel méltán éreztem a késztetést. Őszintén, tényleg tudni szerettem volna ki áll a NIKE név mögött és hogyan jött létre ez a hatalmas birodalom. Sokszor hordtam és hordok ma is NIKE futócipőt amiről szinte semmit nem tudok. Könyv elolvasásával úgy érzem kicsit közelebb kerültem a márkához. Azzal hogy hordom a lábamon lehet talán részese is vagyok ennek a sztorinak hiszen mi futók vásároljuk meg a terméket.

“…a futás pedig, ha valaki jól csinálja – vagyis a megfelelő szellemiségben és a helyes technikával – valójában egy spirituális gyakorlat, nem kevesebb, mint a meditáció vagy az ima.”

phil-knight

Nem kellet sok idő az elolvasásához hiszen 2 nap alatt végeztem. Olyan volt a könyv mintha valami izgalmas regényt olvastam volna, de ha futóként fogalmaznék akkor azt mondanám : mint egy maratoni futóverseny. 42 kilométer hosszú, de tudod a végig akarod csinálni. Ez a könyv is kicsit olyan volt. 400 oldal, de amikor elkezded el szeretnéd olvasni és nem akarod letenni, míg a történet tart.

“A gyávák el sem indulnak, a gyengék pedig meghaltak útközben. Így maradtunk mi.”

Mindenki látta a Forest Gumpot – Tom Hanks főszereplésével ? (aki nem annak kötelező megnézni) filmben látható egy ismert Nike cipő a Cortez. Könyvet olvasva kicsit jobban megismertem a márkát és megtudtam sok mindent a cipők tervezéséről és folyamatáról.

pl.ki gondolta volna, hogy egy gofrisütőnek köze van ennek a siker darabnak az kitalálásában ?!

nike-cortez

“Egy átlagos ember 75 ezer lépést tesz meg egy nap, és 274 millió lépést egy hosszú élet alatt vagyis hatszor megkerüli a földbolygót……”

A könyv nem csak a NIKE alapítójáról szól mint önéletrajz hanem az akkori események és futóversenyek hangulatát is próbálja belecsempészni, megszerettetni az olvasóval. Nem más “hátsó szándékkal” mint a NIKE érzés megmutatása.

Szó lesz a könyvben a légpárnák kitalálásáról és annak alkalmazásáról. Gondoljunk csak bele jelenleg is második korszakát éli a NIKE AIR Max divathullám. Mindenki ilyen cipőt szeretne ismét, hiszen ennek a típusnak már volt egy fénykora ?!

“Ne térj nyugovóra egyik este! Amire leginkább vágysz, eljön akkor hozzád.”

amd_mparker_htm_hero_hd_1600

Fontos megemlíteni, hogy a könyvet olvasva nagyon ösztönzőleg hat arra aki rendszeresen vagy időközönként fut. A sztori mesélése közben sokszor olvasható, hogy a szerző elmegy futni 6 mile-t és utána tárgyal bizonyos emberekkel vagy csinál számára fontos sorsdöntő dolgokat. (Nekem is néha futni lett volna kedvem az olvasás közben.) Említést tesz Phil  az oregoni futóversenyein szerzett élmények és azok az életére milyen hatással voltak. Akaratlanul én is párhuzamot véltem felfedezni az életem és a futás kapcsolatával. A könyv másik “főszereplője” az edzője aki végigkísérletezgette az egész éltét, hogy a leghatékonyabb cipőt viseljék az ő versenyzői ami néha fájdalommal és szenvedéssel is társult………

bill_bowerman_and_phil_knight_at_oregon_native_1600

Könyvben megjelennek a Japán üzletemberek mint a legfőbb cipőgyártók és a hatékony, de annál feszesebb hozzáállásuk. Ez nekem nem ismeretlen terület hiszen 22 évig a harcművészetekkel foglalkoztam, (aikido, aikibujutsu, iaido, judo, ju-jitsu) így jól tudom mennyire engednek mozgásteret más országból érkezett embereknek.

“….Sumregi a Japán Hardvarjának minősülő Tókiói Egyetemen végzett, és feltűnt, hogy nagyon hasonlított a nagyszerű színészhez Mifune Tosiróhoz. Toshiró azzal vált híressé, hogy megformálta Mijamoto Muszasit, a hősies párbajozó szamurájt, valamint a küzdelemről és a belső erőről szóló, időtlenné vált mű, Az őt elem könyve (Gorin No So) szerzője alakját….”

Szintén a könyvből tudhatjuk meg miért végződik minden országban a NIKE iroda telefonszáma 6453-ra? Mi ez a szám? Milyen jelentősége van?……..nagyon érdekes

Összegzés, konklúzió 

Nagyon olvasmányos könyv, amolyan kötelező darab a életrajzi könyvek mellé. Ha futók szemszögéből nézem akkor kétség nem fér hozzá, hogy érdemes elolvasni hiszen ekkor látunk igazán a mögé az elképesztő munka folyamat mögé ami után mi a boltban megvehetjük az általunk preferált cipőt és utána abban futhatunk, sportolhatunk. Elképesztő micsoda koordináció és sok ember kell ahhoz, hogy felvehessünk egy futócipőt. A tervezéstől a gyáron át a kereskedőig majd a vásárló lábára. A könyv elolvasása után kicsit másként tekintünk a futó, sport cipőnkre. Gondoljunk csak bele legalább egyszer mindenki hordott már NIKE cipőt ?!

“….. az emberek elkövetik azt a hibát. hogy kizárólag az olimpikonokat tekintik atlétáknak. “

Könyv elolvasásának végére kicsit hiányoltam a képekkel illusztrált különböző életeseményeket, de az internet ebben segített mert addig nem is tudtam ki a NIKE alapítója.

Számtalan gondolatébresztő mondat hangzik el a szerző “tollából” a könyvben amelyből kigyűjtöttem egy párat mert többször végigolvasva a mondatot vagy idézetet maradandó helyet kapott az emlékezetemben.

“Legyőzhetnek, de a vérük kell, hogy folyjon érte.”

“…az üzleti élet lövedék nélküli háború…”

“Soha ne írd elő az embereknek, hogyan tegyék a dolgukat! Mond el nekik mit kell csinálni, és meg fognak lepni a találékonyságukkal !”

Ide kattintva tudjátok kedvezményesen megrendelni

HVG könyvek – A Nike Sztori (PT)

A kuponkód (internetes felületen, rendelésnél tudod beütni): JANOS20 !!! -20%