Polar Vantage M vs Polar V800

Megjelent a Polar Vantage M és a V.(2018.október) Mindenki aki eddig POLAR márka hű volt az kíváncsi arra, hogy érdemes-e lecserélni a meglévő V800-at típust az újonnan megjelentekre. Első körben a Vantage M-et nézzük meg a Polar V800-al szemben.

Egy-két dologban megpróbálok segíteni, hogy könnyebb legyen dönteni. Jómagam 2014-óta használom a Polar V800-ast non-stop rajtam van.  Vannak referencia futások, úszómedencék, kimért futó távok (pl. 400-as atlétika pálya) és emelkedők (HHH, Nagy-kevély) aminek a magassága nem változik sokat. Ezeket fogom referenciaként használni az adatok összehasonlításánál ?!

Azt az elején érdemes tisztázni, hogy egyik sem referencia óra, semmilyen téren. Sem a pulzus mérés, sem a kinyerhető egyéb adatok nem standardok. Az hogy melyik mér pontosan azt csak kizárólag akkor tudnánk eldönteni ha ezekkel egyidőben rajtunk lenne egy orvosi 12 pontos elvezetésű EKG. Ez kivitelezhetetlen. Másodsorban inkább a megjelenés és a tudás dominál mindenkinél, senki sem analizálja a pulzusgörbét ilyen szinten. HRV-hez meg sokan nem is tudnak hozzászólni.

ekg görbe

Tehát nem vagyunk orvosok és ne is akarjunk ilyen szinten belemenni és okoskodni melyik óra pontosabb. Egyszerűen és észszerűen egymás mellé rakjuk őket és mindenki eldönti akar-e váltani ? Tehát először a kinézet legyen az első összehasonlítási szempont.

Megjelenés, kijelző

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Két forma kerek és a szögletes. Szögletes formát nagyon megszoktam, de minden gyártó (kivéve a Apple) efelé halad és ezt preferálják (Garmin, Suunto). Amikor megláttam akkor nagyon nem tudta befogadni a szemem, hiszen mást láttam mint amit megszoktam, de csak ennyi. Megszokás kérdése az egész.

Aztán amikor több napja használtam és felvettem a V800-ast egy R_R mérésre akkor meg a V800-as volt furcsa, kicsit elmaradott a kijelzője. Színes kijelző nagyon szép, de kicsit lehetne erősebb fénye. Gondolom ezzel próbálnak az akkuidőt növelni ?! Hiszen 30 órás üzemidőt garantálnak folyamatos gps vétel mellett.

Első körben elvittem mindkét órát futni, kocogni.  Természetesen nem külön-külön hanem egyik kezemen a Polar Vanatage M másik kezemen a Polar V800+H10-es pulzusmérő pánt. Megpróbáltam egy egyenletes tempóra ráállni, hogy ne legyen nagy amplitúdó a pulzusgörbéken. Majd ezeket az adatokat összehasonlítottam.

Vantage M vs V800 on hand_2.jpg

Milyen adatokat érdemes összehasonlítani  ?

 • tempó (gps adatokból)
 • útvonal (gps adatokból)
 • pulzus (optikai led vs H10-es)
 • lépésszám (lépésfrekvencia)
 • szintemelkedés – igaz ez minimális, de mérhető

Nézzük sorban a dolgokat

 • átlag pulzus, (avg bpm) : 137 (V800)
 • átlag pulzus, (avg bpm) : 134 (Vanatge M)

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Láthatjátok, hogy minimális az eltérés. Természetesen egyik sem referencia érték. Pulzus egy visszajelzés a szervezetet, ért hatásra. Azaz az elektromos ingerület gyorsabban érzékelhető a H10-as pánttal mint az optikai led-es pulzusmérővel ami a vér pulzálását méri. Nem is biztos, hogy érdemes összehasonlítani hiszen két különböző technika. Viszont mindenki erre van kihegyezve : “vajon milyen pontos az optikai pulzus mérés”? Egy profi triatlonos mondta egy előadáson, hogy ne bohóckodjunk az optikai pulzus méréssel. Igaz, de akár akarjuk akár nem erre halad a világ, optikai led-es pulzus mérés. 

Futás után megnéztem a két futott értékeket a flow.polar.com-on. Első összehasonlításom az útvonal, nyomvonal követéséből állt. Nem sok különbséget láttam. Persze lehetett volna nagyobb  távot megtenni és mondjuk erdőben, de azt hiszen nagy különbségek nincsenek a két óra között. Ráadásul a Vanatge M már egy Sony által kifejlesztett technológiát használ.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Majd jöttek az adatok amik összesítik a futást. Ez kicsit érdekesebb eredményt hoztak. Hangsúlyozom, hogy egyik sem referencia érték. Nem kimért atlétikapályán teszteltem most.

polar v800 datapolar vantage m data

 • Átlag tempó (Average pace) : 6:23 min/km (V800)
 • Átlag tempó (Average pace) : 6:28 min/km (Vantage M)

 

 • Lépésszám (candence) : 78 step/min (V800)
 • Lépésszám (candence) : 85 step/min (Vantage M)

 

 • Running Index : 53 (V800)
 • Running Index : 55 (Vantage M)

 

 • Kalória (kcal) : 283 (V800)
 • Kalória (kcal) : 275 kcal (Vantage M)

Csináltam képeket egyből a futás után, hogy a kijelzőn hogyan látjuk adatainkat.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Ezt videó formájában is megörökítettem és részletese elemzem az applikáción keresztül.