Ásványvíz

Ha ásványvizet fogyasztunk testünk eggyé válik a természettel.

Kicsit átformálnám a címet és azt mondanám helyette : ha ásványvizet fogyasztasz nagyon nem tudsz hibázni, bár manapság az ásványvíz fogyasztásnak is vannak “buktatói” amire érdemes odafigyelni ! 

Egészségesen élni annyit jelent az én felfogásomban – azonosulni a természettel. Aikidót tanultam, gyakoroltam több mint 15 évig és az alapfilozófia ott is a harmónia természettel és a ellenféllel. Így lehet elérni a legyőzését az ellenfélnek anélkül, hogy neki sérülést okoznánk.  Jelenleg a futás (2015.-től a TRIatlon – úszás, futás, biciklizés) teszi ki a szabadidőm nagy részét így nem kérdés a folyadékpótlásom mivel történik. Nem csak is kizárólag ásványvízzel pótolom az elvesztett nyomelemeket,ásványokat hanem nagyobb terhelésnél izótóniás italokat is fogyasztok. Kislányom is megtanulta csak ásványvíz a cola és társai nem túl egészségesek a szervezetünkre. Ezért a lehető legjobban kizárjuk a hétköznapokból. (közben a legnagyobb ásványvíz eladók között ott van a Coca-Cola cég is 😦

A sok betegség ezért van mert eltávolodtunk attól ami természetes. Sok kemikália kerül a szervezetünkbe vagy a bőrünkön keresztül kerül be a keringésbe. Hogyan lehet ezeket a kemikáliákat semlegesíteni ? Vízzel ……mégpedig természetes ásványvízzel. 

Figyeljünk azért a palackok összetételére, nézzük meg a cimkét mit tartalmaz az általunk választott víz. Óvjuk a hőtől mert műanyag palackos kiszerelés a meleg hatására engedhet anyagából. Persze ez is csak feltételezés…….

ember legyen a talpán aki ki tudja választani a megfelelőt
ember legyen a talpán aki ki tudja választani a megfelelőt

Ha bemegyünk egy Hipermarketbe vagy valamilyen kereskedelmi egységbe nem kétséges van-e ásványvíz a polcokon. Pedig van a földön nagyon sok olyan hely ahol ez “luxuscikk”. Nekünk magyaroknak a földrajzi fekvésünk nagyon kedvező, a Kárpát medencében nagyon sok természetes forrással rendelkező földalatti forrás található. Csak ki kell nyerni a föld alól és már palackozható is. Odamegyünk a pénztárhoz és fizetünk csak meg kell venni. De melyiket vegyük ez itt a kérdés ?! 

Azt hogy hány fajta ásványvíz van nehéz lenne felsorolni de egyértelműen kijelenthetem (szakirodalmak és net segítségül hívása után) a szénsavas kevésbé olyan hatásos mint a szénsav mentes. 

Mit nézzünk egy ásványvizes palack leírásánál ?!

Tulajdonképpen nem is kellene nézni miből mennyi van egy palackban mert az egészséges ember nem tud annyit inni, hogy az ártson (10 liter körüli lenne az a mennyiség ami már eléggé felhígítaná a szervezetünket)

De álljon itt egy-két példa a “beteg” embereknek is mikor ne vagy melyiket :

  • Vesekő-képződésre hajlamos ember ne igyon túl magas kalcium és magnézium tartalmú ásványvizet;
  • Magas vérnyomásban szenvedő kerülje a nagy nátrium tartalmú vizet;
  • Gyomorsav-túltengésben szenvedőknél a szénsavmentes lúgos kémhatású ajánlott;
  • Csontritkulásban szenvedők a sok kalciumot és magnéziumot tartalmazó vizeket igyák;
  • Akiknek nem záródik jól a gyomorszája (reflux), szénsavmentes vizet fogyasszon;
  • Ha valakinek kevés a gyomorsava, akkor a szénsavasat részesítse előnyben

Itt egy táblázat azoknak akik ásványi anyag  tartalom szinten szeretnék tudni melyik mennyit tartalmaz

Ásványvízmárka Ásványianyag-tartalom Ár
Kristályvíz  425 mg/l 109 forint
CBA Aquarius (Albertirsa)  466 mg/l 79 forint
Spar Verde  466 mg/l 79 forint
Jana  479 mg/l 234 forint
Mizse  510 mg/l 59 forint
Szentkirályi  520 mg/l 119 forint
Szentkirályi Oxigén  520 mg/l 209 forint
Spar Budget  545 mg/l 49 forint
Emese  560 mg/l 85 forint
Visegrádi 1192 mg/l 66 forint
Theodora 1600 mg/l 89 forint
Balfi 1869 mg/l 99 forint

forrás : nlcafe.hu

Az olcsó is épp ugyanolyan biztonságos

„Az olcsó és a drága ásványvíz között minőségben semmilyen különbség nincsen, mindegyiknek ugyanazoknak a szigorúan meghatározott követelményeknek kell megfelelnie. Az egyik, hogy védett vízzáró rétegből származzon, ami azt jelenti, hogy az összetétele nem változhat, külső szennyeződéstől mentes, eredendően tiszta. Legfeljebb a palackozás során kerülhetnének bele mikroorganizmusok a levegőből” – magyarázta Bikfalviné Hamza Kinga, aki szerint kismamák is nyugodtan ihatják a legolcsóbb ásványvizeket, sőt a babáknak is lehet adni.

Megéri a drágább ásványvizet venni?„Naponta többször végeznek mikrobiológiai ellenőrzést a gyártók, ez biztosítja a megfelelő mikrobiológiai minőséget – mondta. – Arra volt már példa, hogy minimálisan túlléptek egy-egy határértéket, de sosem olyan mértékben, hogy az az egészségre veszélyes lett volna.” Hogy biztonságosság szempontjából nincs különbség a drágább és az olcsóbb vizek között, azt kérdésünkre az Országos Környezet-egészségügyi Intézet Vízbiztonsági Osztálya is megerősítette.

„Ha minden élelmiszer olyan biztonságos volna, mint az ásványvíz, akkor nagyon nyugodt lennék – nyugtatta meg a kétkedőket Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-biztonsági bizottságának elnöke is. – Elég szigorúak az ellenőrzések, főleg ilyenkor nyáron.”

Vigyázzunk a buborékmentessel!

Ha nem figyelünk oda, akkor viszont akár mi lehetünk a saját vizünk legnagyobb ellenségei. „Egyre népszerűbbek a szénsavmentes vizek, de a szénsav tartósítószer is, és ha nincs a vízben, és az ember nem teszi a palackot hűtőbe, akkor  felszaporodhatnak a mikroorganizmusok – figyelmeztetett a fogyasztóvédő. – Ha csendes vizet viszünk ki a strandra, és kinyitjuk a 30 fokban, előfordulhat, hogy délutánra nem olyan jó meginni.” Emellett a hő hatására káros anyagok szabadulhatnak fel a palackból.

Mire figyeljünk még?

Érdemes időnként váltogatni az ásványvizeket, hogy ne mindig ugyanolyan arányban vigyük be ugyanazokat az ásványi anyagokat. Csecsemőknek nem célszerű magas ásványianyag-tartalmú, sőt olyan palackozott vizet sem adni, amelyik több mint 24 órája lett felbontva. A kismamáknak jót tesz a magas kalciumtartalmú víz, mert a magzat megfelelő csontfejlődéséhez több kalciumra van szükségük. Akinek viszont érelmeszesedése van, inkább ne igyon magas kalciumtartalmú vizet. A nátriumtartalomra is érdemes odafigyelni, ez azért fontos, mert sót így is épp eleget beviszünk a szervezetünkbe.

Nem árt, ha kibogarásszuk a csomagolásról, melyik kútból származik a víz, főleg ha saját márkásat veszünk, mert így akár az is kiderülhet, hogy épp a kedvenc vizünket tartalmazza, csak olcsóbban adják. Az ízesített vizeknél is jó résen lenni, mivel az aromák mellett több változat cukrot is tartalmaz.

Akkor mégis mitől kerül többe a drágább víz?

„A saját márkás vizek ára azért lehet nagyon alacsony, mert sokat vásárolnak belőle az áruházláncok, ezért a gyártóknak kisebb haszonkulccsal is megéri – magyarázta el Dömölki Lívia. – Másrészt ha olcsón adják a vizet, akkor ritkán ugrik be az ember csak néhány palack vízért, és még biztos megvesz négy-öt dolgot.”

Más márkák inkább azt a taktikát választják, hogy a reklámra költenek, hogy vonzóvá tegyék a vizüket. A felmérésünkben szereplő legdrágább víz, a Jana pedig azért kerülhet ennyibe, mert nem hazai, így a szállítás költségét is meg kell fizetnünk.

Megéri a drágább ásványvizet venni?

Tényleg minden ásványvíz, amire ezt írják?

„Tévhit, hogy csapvizet palackoznának ásványvízként – mondta a pletykára az Ásványvíz Szövetség titkára. – A vizeket helyben kell palackozni, ott, ahol a kút van, és zárt rendszeren keresztül kerül a palackba. Semmi értelme nem lenne ezt megbontani és átkötni a csapra.” Bikfalviné Hamza Kinga egyébként azt javasolja, hogy íz alapján válasszunk a bolti vizek közül, és azt igyuk, amelyik ízlik és jólesik.

forrás : nlcafe.hu