Polar M430 teszt

Ára : 52.900-tól

Megjelenés : 2017.04.

Súlya : 51 gr

Polar M430 tömege.jpg

Szin : fehér – fekete – kék – narancs – zöld

Kijelző : 128×128 pixel

Akkumulátor ideje : 8 óra (GPS használatával)

polar m430 five colors.jpg

 

Megjelent a nagyon népszerű POLAR M400-as utódja. Ez nem más mint a POLAR M430. Vajon többet tud az elődjénél ? Megéri lecserélni és többet kifizetni érte ? Ezekre a kérdésekre próbálok választ adni és górcső alá venni ezt az órát.

Mit tud az óra :

  • Sebességet, távolságot mér (GPS alapon)
  • Útvonal rögzítés és feltöltés (.gpx, .tcp)
  • adatokat ki tudsz nyerni és importálni tudod (polarflow felületen)
  • Back to start – vissza a starthoz funkció (kedvencekbe előre rögzített útvonal alapján egy iránytűt mutat merre haladj, kijelezve a hátralévő távolságot.)
  • Pulzustartományok személyre szabása és beállítása (anaerob küszöb)
  • Fitnesz teszt (VO2 max meghatározása)
  • Kalória mérés + mennyi ment zsírból
  • Futási index  (POLAR Running Index)
  • Bluetooth adatátvitel telefonra
  • Az óra vízálló, úszni is lehet benne !!
  • Ébresztőóra és szundi funkció
  • Háttérvilágítás (kettő fajta világos és sötét utóbbi kevésbé használja az akkut)
  • Memória kapacitás 30 óra GPS és HR
  • Szerkeszthető és különböző kijelző nézet
  • Inaktivitási figyelmeztetések  Ha sokáig nem csinálsz semmit ülsz vagy, nem mozogsz, felszólít, hogy indulj mozogni
  • Alvás időtartama és minősége – ez nagyon fontos
  • Beépített 3D mozgásérzékelő (ülés, alvás, mozgás, sportolás)
  • Kijelzi, hogy mennyit kell sportolnod, mozognod, hogy a napi aktivitásod meglegyen

 

 

Dobozt nem kaptam az órateszteléshez így azt nem tudom bemutatni saját készítésű képpel. Első és legfontosabb változás a pulzusmérés metodikájában, technikájában történt. POLAR M400-as még a mellkaspánttal mér míg az új kiadású POLAR M430-as LED-es szenzorokat kapott.

 

 

Sokakat idegesített és kidörzsölt a mellkaspánt ezért gondolták a fejlesztők, hogy jó lenne egy modernebb (nem feltétlenül pontosabb) technológia felé fejleszteni. 6 db led méri a bőrön keresztül a vérünk áramlását percenként.

Ehhez megfelelő feltételek kellenek:

  • megfelelően szorosan kell hordani pulzusmérés közben
  • télen amikor sok ruha van rajtunk ruhára felrakva hatástalan a LED szenzor
  • a szívfrekvencia egy elektromos impulzus, így annak mérése pontosabb ha ezt az elektromos ingerületet mérjük

M430 six led sensor

Szintén saját vélemény, de mindenki érzékelheti, hogy az óra vastagabb lett pont ott ahol hordjuk. Hiszen a LED-es technológiát nem tudták annyira el süllyeszteni az óra házában.  Ez a méretkülönbség zavaró is lehet és akinek érzékeny a bőre a műanyagra annak kellemetlen lehet a hordása. 

Első benyomás a kinézet

Saját vélemény :  a fehér színű nőiesebb ezért valószínű, hogy a kinézet sokaknak elsődlegese szempont a vásárlásnál ?! Második legfontosabb szempont az ár-érték aránypáros. Mit tud és mindezt mennyiért. Megtaláljátok válaszomat a tesztben.

Első próba mindig a megjelenés. Polar M400-as sem mondható csúnyának, de tudtak a mérnökök kicsit csiszolni és finomabbá tenni az óra designját. Ezzel újabb vevőket meggyőzni az óra vásárlására. Nézzük meg a két óra közötti szembetűnő különbségeket.

 

 

(megj:két kép közötti fehér eltérés nem különbség, másak a fényviszonyok ezért látszik  fehérebnek)

Tegye fel a kezét aki látja a különbségeket ?! Na ügye nem olyan egyszerű. Kívülről csak nagyon megnézve lehet észrevenni az apróbb változtatásokat.

 

 

 

Természetesen a női szemmel is megnézettem az órát hiszen a fehér szin viselése inkább a nőknek kedvezőbb. Kistestvérével az igen népszerű POLAR A360-al hasonlítottuk össze egy női kézen melyik szebb ?! Ezt  mindenki döntse el….

 

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Szíj

Elsőre ez sem látszik, de higgyétek el sokkal finomabb anyagból készült ez a M430-as szíj. Lyukazása is eltérő a két modellnek. M430-asban nem spóroltak a lyukakkal ezáltal nagyobb “lélegző” bőrfelületet biztosítva a karnak. Plusz több lyuk több beállítási lehetőség adódik ezáltal.

Majd jöjjön a belbecs, ami talán fontosabb is hiszen nem elsősorban divatból hordjuk ezt az órát hanem egy edzőtárs és mondhatjuk úgy is, hogy egy felügyelőnk a szervezetünknek. Mit is tudunk megfigyelni ezen az órán az időn kívül ?! Bár első körben nézzük az óra kijelző idő megjelenítő különbségeit.

 

 

Láthatjuk, hogy itt sem spóroltak a tervezők és lehetőséget adtak mindenkinek eldönteni melyik megyejelenítést szeretnék látni. Ezeket természetesen változtathatjuk bármikor.

Ezen a képen jól látható a különbség az óra vastagságában az M430-as javára.

Belbecs avagy a “tudás hatalom”

Ha engem kérdeztek akkor ez az elsődlegese szempont amit néztem. Mit tud az óra ? Mit fejlesztettek az M400-as hoz képest ? Megéri lecserélni ? Sok kérdés, jön a sok válasz.

Akkor nézzük az M430-as tudását !

Mi a legfontosabb ennél az óránál  ? Vagy inkább úgy fogalmaznám meg : Mi a legfontosabb egy edzés, futásnál  ? Természetesen a pulzus mérés. Ez megváltozott az M400-as óta, de ezt fentebb leírtam már és részleteztem. Számomra evidens, hogy az pontosabb ami elektromos ingert tud mérni és nem a bőr alatti véráramlást.

Pulzus : a szív ritmusos összehúzódásának és az erek rugalmasságának következtében létrejövő érfali hullámzás, mely az aortában és az artériákban könnyen érzékelhető.

Forrás : Dr.Szakály Zsolt Sportedzés

pulzus mérés
egekben van a pulzusom 🙂

Az POLAR M430 inkább ezt méri mint az elektromos ingerületet amit a szív bocsájt ki. Természetesen az EKG 12 elvezetéses mérése a legpontosabb, de a mellkasunkra rakott pulzusmérő öv akkor is másként mér.

Felhasznált, “elégetett” kcal

Ez talán a legfontosabb adat amit edzések alkalmával vagy utána elemezni szoktunk és elcsodálkozunk mennyire keveset tudunk ledolgozni abból amit megettünk. Konklúzió : sokat eszünk feleslegesen. 

Harmadik talán legfontosabb a GPS alapú útvonalkövetés. Viszont erre jönnek egyből a kérdés, hogy mennyi idő alatt találja meg a jelet hideg indításnál ?  Készítettem egy videót ami hideg indítást mutat be.

Mint lehet látni a videóban nem sok idő kellett a jel megtalálásához. Ez pozitív és nem is veszíti el a jelet ha megtalálta. Elvittem futni terepre is és ott sem veszítette el a gps jelet, stabilan tartotta.

Majd összehasonlítottam úgy, hogy egymás mellett tartottam a két órát és elindítottam hideg indítással. Ott látszott, hogy minimális a gps jel megtalálása a V800-hoz képest.

Ezután elvittem biciklizni a nagy testvérével együtt 1:10 percet. Mindkét órát viseltem és mindkét órának a szívpántját is. Ezek nem tudtak jelösszeakadást csinálni hiszen zárt 5 Ghz-es tartományban csak a párosított eszközzel kommunikálnak BT-on. Mikor hazaértem a monitorozott adatokat felvettem videóra.

Mozgóképek magukért beszélnek, sajnos nem pontos pulzus adatokban és szintemelkedésben is volt eltérés. Viszont sebesség mérésben minimális volt az eltérés. Pulzus adatoknál több mint 10% eltérés volt. Persze lehet mondani nem volt meghúzva az M430-asnál a szíj rendesen kezemen, de higgyétek el rá volt húzva kellően, hogy tudja a jelet venni és ennek ellenére voltak különbségek a két mért adat között. Ezeket a különbségeket észrevehetően inkább az M430 produkálta. pl. amikor a szintemelkedésre 5 métert írt ki ?!  Igaz a V800-ast régebben használom.

Alvás figyelő funkció

Edzettségnek a másik nagyon fontos része a pihenés, regenerálódás. Ha ez nem megfelelő mennyiségű és minőségű akkor bizony az edzésnek sem vesszük sok hasznát. Nem pihenjük ki magunkat akkor teljesen felesleges a következő edzés attól nem fogunk fejlődni, sőt akármennyire is hihetetlen, de vissza fejlődünk hiszen szervezetünk nem akkor kapta meg a következő ingert amikor a szuper kompenzáció érvényesült volna.

Szuper kompenzáció  – Mozgás inger – Adaptáció

Ehhez nem kell mást tennünk csak az órát a kezünkön kell hagyni éjszaka is. Ha nyugodtan alszunk mozgolódás nélkül ezt mély alvásnak rögzíti (Asleep) az óra, de ha felkelünk vagy megfordulunk azt felületes alvásnak veszi (Interruptions) Ilyen egyszerű.

Három megjeleníthető képernyője van az alvás monitorozásunknak mobilon !

“Eredményt” a mobilunkra letöltött Polar Flow alkalmazáson tudod megnézni. Ezt Androidra a Play Áruházból tudod letölteni. IOS-re pedig az App Store ból. Mindkettőnél ingyenes. 

Ez a három képernyő fogad minket az alvásunk ellenőrzése után. Első képernyőn közölhetjük, hogy éreztük magunkat alvásunk alatt. Második képernyő amin kördiagramon láthatjuk vissza az alvásunkat. Harmadik képen láthatjuk mozgolódásunkat, felkelésünket, mély alvásunkat.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

 

Tehát megfelelő mennyiségű alvás egy jó edzés után az igazán fontos a fejlődés szempontjából.

Okosóra funkció

Igen ezt is tudja az M430-as !

  • bejövő hívások kezelése
  • email értesítés
  • sms értesítés
  • Facebook bejegyzés, hozzá(nk)szólás
  • Messenger üzenetek
  • beállított applikációk bármelyike tud üzenetet küldeni az óránkra

 

Miért van ennek jelentősége ? Ha utazunk és nem akarjuk elővenni a mobilunkat akkor egyszerűen és gyorsan tudjuk láttamozni a kapott információt és egyben el tudjuk dönteni fontosságát. Bejövő hívásoknál szintén – ha be van állítva a rezgő funkció – akkor csak rá kell néznünk az óránkra és nem keresgélni a telefont esetleg egy tömött közlekedési járművön.

Hogyan tudjuk ezt (a smart notification-t)  bekapcsolni az órán ?  Nem túl bonyolult . Segítek elmagyarázni.

Settings / General Settings / Pair and Sync / Pair and sync mobile device

Ezek a lépések után megjelenik az óra képernyőjén ez a kiírás és a telefonodon engedélyezni kell a BT eszközöknél a POLAR M430-as órát.

To pair

Ha Bluetooth párosodnak akkor a következőket fogod látni az órán.

Confirmation

Ezt a kódot be kell ütni a mobiltelefon applikációjánál megjelenő ablakban.

BT párosítás mobilos applikációban

Ha kész akkor  állítsd be az órán a következőket:

Settings / General settings / Samart notification ON – OFF  ezt állítsd át “ON” -ra és máris jönnek az értesítések az órán. Majd próbáld felhívni magad vagy küldj egy próba üzenetet.

Milyen sportokat végezhetünk az órával ?

Nagyon sokat ha röviden szeretnék válaszolni. Ha jobban szeretném kifejteni akkor a mobil applikáción keresztül is adhatunk hozzá plusz sportot amit csinálunk, de a flow.polar felületen is tudunk változtatni a kedvenc sportjainkon.

Sports list

Ezt miért kell beállítani ?

Azért hogy amikor az óránkon elindítjuk, megnyomjuk a piros gombot akkor az a sport jelenjen meg amit végzünk. Ennek egyszerű okai is vannak. pl. ha teremben tornázunk, funkcionális edzést végzünk akkor

Ezt mikor kell beállítani ?

Előtte érdemes mert az órát szinkronizálni kell a beállítások érvénybe lépéséhez. Az meg nem biztos, hogy jó ha az edzés megkezdése előtt nyomkodjuk és szinkronizáljuk az óránkat. Nagyjából el lehet dönteni egy-két használat után m,it fogunk többségében sportolni. Természetesen sok sportot fel lehet vinni, de ne az összeset. Ennek van-e korlátja mennyit rakunk fel az órára ?! Még nem próbáltam, de 10-15 fajta sportnál nem volt probléma még. Láthatjátok, hogy 12/20 azaz kb. 20 sportot lehet beállítani szerintem, de ki az aki 20 féle sportot űz ? 🙂

Megjelenő sportok között a sorrendet tudom változtatni ?

Igen lehet. Méghozzá úgy, hogy a piros ikont hosszan nyomva rajta tarjuk a kezünket majd ezzel tudjuk mozgatni. Plusz jelzésre rákattintva pedig újabb sportokat tudunk hozzáadni a megjelenő listából.

Töltés, akku idő

Polar M430-nál jobban megoldották a töltést mint a V800-nál. Igaz egy semmivel nem kompatibilis speciális usb csatlakozót kapott amivel tölthetjük, viszont ha elhagyjuk akkor …….hatjuk 🙂

Polar M430 charching cable
amazonon 9,97 Ł kapható

Ezzel a kábellel olyan stabilan csatlakozik, hogy nem nagyon szokott olyan előfordulni mint a V800-nál : csatlakozik – nem csatlakozik ……

Polar M430 töltés.jpg

Akku idő : 8hrs normál GPS használat mellett,  30 h feletti GPS nélkül led-es pulzusméréssel. Szóval nem sokat fejlesztettek ezen a téren. Természetesen lehet állítani a GPS jelvétel sűrűségen, de ezzel meg a pontosságot veszíthetjük el.  Hétköznapi használatoz tökéletese, de egy közép vagy hosszú távú triatlon  versenyre ne induljunk el vele. Biciklizni, futni messzire ne menjünk egy töltéssel, akkor meg főleg ne ha nincs teljesen 100%-ra töltve. 

Az akkumulátor üzemideje:

  • max. 8 óra edzés GPS-szel és optikai pulzusmérővel, vagy
  • max. 30 óra edzés optikai pulzusmérővel, GPS energiatakarékos móddal és optikai pulzussal, vagy
  • max. 50 óra edzés optikai pulzusmérővel, GPS energiatakarékos móddal és Bluetooth Smart jeladóval, vagy
  • idő módban, napi aktivitáskövetéssel az üzemidő körülbelül 20 nap.

Az üzemidőt számos tényező, például az M430 használati környezeti hőmérséklete, a választott és használt funkciók és érzékelők, valamint az akkumulátor életkora is befolyásolja. A Smart értesítések és a gyakori szinkronizálás a Flow alkalmazással, szintén csökkentik az akkumulátor élettartamát. Jóval fagypont alatti hőmérséklet esetén az üzemidő jelentősen lecsökkenhet. Ha a kabátod alatt viseled az M430-at, úgy melegebben tartod és ezzel megnövelheted annak üzemidejét.

Forrás : support.polar.com

Magasság mérés

Ezzel semmilyen probléma volt. Ezt honnan és miből ítéltem meg ? HHH kilátója pontosan 500 magason van, ez nem változik. Ha felérve az óra 500 métert mutat akkor pontos 🙂 Ezen kívül azonos értékeket mutatott mint a V800-as óra. 

500m altitude.jpg

Összefoglalás, konklúzió

Színesebb, okosabb, jobb anyaghasználat. Ennyi röviden. Hosszabban kifejtve érdemes volt fejleszteni és okosítani az órán. Sok olyan dolog belekerült ami szerintem fontos (pl. továbbfejlesztett alvásmonitorozás). Célcsoport egyértelműen a hobby sportolók és azok akik nem multisportot (triatlon)  űznek. Nem tudom mi lesz a következő tipus megjelenés, folyatatódik-e a széria ?!

Update : megjelent a Polar Vantage M & V (2018.okt)

Kérdés számomra, hogy gondolnak-e a hétköznapi felhasználókra is ? Vagy a Vanatge M készült a hobby sportolóknak ?! Szerintem a Vanatage széria nagyon magas árral nem fogja ugyanazt a sikert elérni mint a M400 és M430-as.

Pozitívum(ok) :

  • szín választék
  • anyag használat
  • alvás figyelő funkció
  • vízálló
  • sok választható sportág

Negatívum(ok) :

  • led-es pulzusmérés
  • multisport funkció

 

Ha tetszett a teszt nyomj egy LIKE-ot és iratkozz fel blogomra !

Írd le véleményed és ha van kérdésed itt is felteheted kommentben !