Egészséges kocogás – biztos befutó

Ismét olvastam egy nagyon hasznos cikket a Népszabadság egyik mellékletében. Minden ami a futással kapcsolatos megemlítésre kerül (kezdőknek elsősorban). Ezeket a témákat nem elégszer hangsúlyozni mert futásaim közben látok nagyon sok hibát és senki sem mondja el nekik mit csinálnak rosszul.(minap a Duna parton láttam egy futót (45 év körüli)aki majdnem meghalt futás közben olyan iramot diktált magának)Ismeretlenül meg természetesen nem szólíthattam le, hogy ugyan már nem jól csinál valamit.Viszont nagy örömömre egyre több ember veszi észre, hogy nem lehet ebben a rohanó világban mozgás nélkül megélni a mindennapokat. Akár feszültség levezetésnek vagy fogyásnak vagy csak divatból – mert a szomszéd is ezt csinálja – apropóján de szükség van az ember legalapvetőbb mozgásformájának napi vagy heti többszöri gyakorlására.

Nem szégyen a futás, de hogy hasznos is legyen, ahhoz nem árt betartani néhány óvintézkedést. Ez fokozottan vonatkozik azokra, akik valamilyen egészségi problémával kocognak.

Első körben kérdezzük meg a háziorvosunkat vagy alkalmasint a szakorvost, hogy tanácsolja-e egyáltalán számunkra ezt a meglehetősen intenzív mozgásformát. Ha a vizsgálatok elvégzése után zöld utat kapunk, akkor óvatosan felépíthetjük személyre szabott edzéstervünket. Vegyük figyelembe a legapróbb egészségügyi problémát is, hogy a futásnál felgyorsult légzés és pulzus, illetve az izmok és ízületek terhelése az egészségünk javára váljon.

Szívzűrök

Mindenképpen kezdjük terheléses EKG- vizsgálattal, hogy kiderüljön mennyire és hogyan terhelhető a szívünk és az érrendszerünk. Aranyszabály egyébként is, hogy a maximális terheléses pulzus 220 mínusz az életkorunk, tehát ötven felett egészségesen sem ajánlott 170 fölé kalandozni. Feltétlenül szerezzünk be egy pulzusmérő órát, hogy ne engedjük 160 fölé a szívverést. Például a szívkamrák között nem jól záródó billentyűk ennél nagyobb terhelésnél visszaengedik a széndioxiddal telített vért, ami nem tesz jót, és rögtön csökkenti a teljesítőképességet is- dupla nelson az egészségünknek.

Ízületi panaszok

Legyünk őszinték: a futás nagyon terheli az ízületeket. Ha már kicsit lerobbant futóművekkel kezdünk neki sportos életmódnak, akkor ne legyünk futóbolondok: tanácsos előbb úszni és kerékpározni, illetve nyújtó és lazító tornával kíméletesen felkészíteni az izmokat és ízületeket a nagyobb munkára. Szedjünk közben glükozamint és zöldkagyló-kivonatot. Ha pár hét után is marad a lelkesedés akkor nekiszaladhatunk a futásnak is. De ne a flaszteron ! A kemény aszfalt minden lépés egy alapos kalapácsütés a térdnek és a deréknak. Ha természetben , ügyeljünk a talaj egyletességére, különben a bokánk bánja, és válasszunk masszívabb talpú terepfutócipőt. Egyébként a salakpálya és a puha rekortánburkolat a legjobb. Az érzékeny ízületeket jól melegítsük be, és védjük kinezioszalaggal, ami stabilan tartja az ízületeket, de nem szorítja el, mint az olcsó térdgumik.

Visszér

A pangásos visszerek legjobb ellenszere a mozgás – ha még nem alakultak ki. Ha viszont seprűvénákkal vagy komoly visszerekkel küzdünk, akkor egyáltalán nem ajánlott a rendszeres futás. Ha mégis olyan sportot űzünk, ami a lábak terhelésével jár, mindenképpen viseljünk szorítóharisnyát.

Allergia

Sokan szenvednek a mesterséges és természetes allergénektől, amelyek hatását a futás megsokszorozza – hiszen ilyenkor a szokásos levegőmennyiség többszörösét pumpáljuk át a tüdőnkön és a légzőnyílásokon. Hogy minimalizáljuk ennek kockázatát, fussunk hajnalban vagy kora reggel. Jó tudni, hogy a páralecsapódás miatt napkelte és reggel kilenc óra között a legkevesebb a levegőben szállongó allergén anyag. Városi futók ilyenkor még elkerülhetik a reggeli csúcsforgalmat, az éjszaka valamelyest átszellőzött terek és utcák levegője egészségesebb. Ha érzékenyek vagyunk a szezonális pollenekre, akkor lehetőleg válasszunk olyan útvonalat, ahol kevesebb a fa. Segít lassabb, de kitartó tempó, és ha végig orron át lélegezzünk inkább. Edzés után zuhanyozzunk le és mossunk hajat. Ha nagyon magas a pollenek koncentrációja a levegőben, akkor menjünk inkább edzőterembe – begyulladt szemeknél és bedugult orrnál a futópad is jobb.

Asztma

Hosszú, alapos bemelegítés segíti át az asztmásokat a légszomjon. Séta, sietés, kocogás, futás – ez a jó sorrend. Szigorúan orron át lélegezzünk. Válogassuk a tempót: futás és séta felváltva. Fontos, hogy a vállak és a karok lazák legyenek, hogy szabadon tudjunk lélegezni.

Emésztési zavarok

Futás előtt kerüljük a nehéz, zsíros és rostban gazdag ételeket, lehetőleg két órával előtte egyáltalán ne együnk. Próbálkozzunk különböző napszakokkal, hogy mikor esik a legjobban a futás – van aki kora este érzi megkönnyebbülten magát,más inkább reggel, éhgyomorra tud gond nélkül futni. Az utóbbi esetben gondoskodjunk kellő folyadék- és energiabevitelről. Egy mézes édesköménytea ideális indító, és javítja az emésztést is.

Lábadozás

Ha valamilyen betegségből térünk vissza a futópályára, elsődleges a fokozatosság. Az emberi izomzat – így a szívizom is – terhelés híján három nap után lekezd leépülni. Így aztán gyakorlott futókra is érvényes, hogy egy hétnél hosszabb kihagyás után inkább kocogással kezdjenek visszaszokni az intenzívebb mozgásra. Először csak harmadtávot fussunk egyenletesen, kerüljük a megterhelő résztávokat. Az újrakezdés után egy hónappal végeztessünk kontrollvizsgálatot, hogy lássuk, milyen állapotban van a szervezetünk, és csak ezután térjünk vissza a teljes terhelésre.

Nyári futás

Három dolog fontos a melegben: folyadék, víz és innivaló. Nem mindenki szereti feltankolni magát és futás közben a gyomrában lötyögtetni a tartalékot, ezért hasznos kellék a futóöv kulaccsal. Mértékkel fogyaszthatóak az energiát és ásványi sókat visszapótló izotóniás italok. Ha már érezzük a szomjúságot, az régen rossz! Ilyenkor többet izzadunk ami kiválóan hűti a testet, viszont az átázott ruha kellemetlen és nehéz – ezen segítenek a gyorsan száradó technikai ruhadarabok. Okos dolog nyáron elkerülni a forró napszakot, inkább reggel nekikerekedni a futásnak, amikor még hűvösebb van és kevesebb a por a levegőben.

forrás : NSZ2012/5 Életmód melléklet

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.