BIOTECH Energy Gel

Termékleírása :

“A BioTech USA által erőnléti sportokat űzők számára készített Energy Gel alacsony és magas komplexitású makrotápanyagokkal pótolja a kimerítő testmozgás során elvesztett energiát: triCARB és MCT (közepes láncú trigliceridek).

A triCARB egy háromkomponensű szénhidrát-mátrix, míg az MCT a szénhidrátoknál összetettebb zsírsavakból áll. Az Energy Gel a taurin és az L-karnitin mellett – az izzadás során elvesztett értékes vitaminok és ásványi anyagok pótlását is biztosítja.”

Recovery and enegry gel

Futásaim alatt és után nagyon fontosnak tartom a megfelelő mennyiségű, minőségű szénhidrát és fehérjebevitelt majd futás után ezek pótlását. Ezzel azt érem el a testemen, hogy optimális lesz a testzsír és izomszázalék aránypáros. Hosszútávú célom mindenféleképpen a szépen kidolgozott definiált, kerek izmok a jó állóképesség megtartása mellett. A természet viszont másként gondolkodik hiszen a szervezetnek esze ágában sincs izmot magával vinni hosszútávú futások alkalmával, így mindig arra törekszik, hogy a tömeget csökkentse a legkisebbre.

Hosszútávokat (nem ultrákat) csak megfelelő frissítéssel és kiegészítőkkel lehetséges teljesíteni. Persze sokan mondhatják eszek én eleget egy futáshoz, de itt a minőségin van a hangsúly. Egy hosszabb futás alatt kell a megfelelő mennyiségű szénhidrát az izom munkához, hogyha zsírt szeretnénk bontani a testünkről akkor meg jól jön egy kis L-carnitin. Verseny vagy edzés után pedig amikor katabolikus folyamatok zajlanak le testünkben nagyon fontos szintén, hogy megfelelő minőségű tápanyag jusson vissza a szervezetünkbe. Miért ? Mert ha sokat futunk és már nem a súlycsökkenés a cél, hanem az erőszint növelés és izomszázalék megtartása esetleg növelése, akkor jól jönnek szintén a táplálék kiegészítők. Sok fajta van a kínálatban, eltérő áron, ezek kiválasztásában és tapasztalatmegosztásában szeretnék segíteni.

Mostani tesztem is erre tér ki. Mit is együnk futás alatt és után ? Biztosan van olyan aki 2 db szendviccsel le tudja nyomni a félmaratoni vagy maratoni távot. De abból biztosan leépülés lesz, méghozzá az izmunkat veszítjük el nagymértékben. (persze csak akkor ha nem az optimális zsírégető zónában futunk, ami versenyen kizártnak tartok) Szóval ne fussuk el az izomzatunkat és legyen megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagunk. Futóversenyeken lehet látni, hogy az övekbe Cerbona szeleteket, csokikat raknak aminek az ára kb. megegyezik ezeknek a GEL-eknek az árával.(350-390 Ft) De tápanyagban nagymértékben eltér. Nem ad annyi energiát és nem tölti fel (vissza) a glikogén raktárakat. Nem utolsó sorban az emésztésük sokkal kevesebb ideid tartanak egy ilyen gélnek mint az energia szeletek. Itt azonnal már a szájon keresztül megkezdődik a CH  felszívódás.

Profi futok, outisok versenyeik alatt mind ilyen típusú GEL-eket fogyasztanak nem szendvicseket meg kekszeket, csokikat esznek, valószínű nem véletlenül. Ha jobban lehet ezektől a kiegészítőktől teljesíteni akkor használjuk ki a lehetőséget.

Biotech Energy GEL összetétele

Mit is tartalmaz ez a GEL ?

Futás alatt (During) : Természetesen a glikogén raktárak visszatöltése a fő cél, hiszen a szervezet nem képes végtelen mennyiséget raktározni. A máj és az izomban találhatóak ezek a kimeríthető készletek, ezért nagyon fontos a folyamatos visszatöltése. Ha futunk, edzünk akkor meg elengedhetetlen a szénhidrát az izmok működéséhez. Másodlagos de nem elhanyagolható, hogy az aktivitásunkat fent tudjuk tartani ehhez kell a Taurin.

Glikogén (ha egy kicsit tudományosan is akarjuk tudni miből áll)

A glikogén a glükóz poliszacharidja; funkciója a rövidtávú energiaraktározás az állati sejtekben. Főleg a máj és az izmok raktározzák, de az agy, a méh és a hüvely szintén képes szintetizálni. A glikogén a keményítő analógja, amely egy kevésbé elágazó glükózpolimer és a növényekben található. A glikogén számos sejttípusban megtalálható a citoszol granulumaiban és fontos szerepe van a glükózciklusban. A glikogén olyan energiaraktárat jelent, amely gyorsan mobilizálható hirtelen fellépő glükózigény esetén, de a zsíroknál (trigliceridek) kevésbé kompakt energiaraktár. A glikogén a máj hepatocita tömegének 8%-át is alkothatja.

forrás : wikipédi

Egyszerűbben és érthetően

Állati keményítő, amely vízben oldhatatlan és szőlőcukor-molekulákból áll. Elsősorban a májban, másodsorban az izmokban tárolódik és a leggyorsabban mobilizálható energiaforrásként szolgál. Keletkezéséhez inzulin szükséges. Inzulin hiányában (illetve glukagon hatására) lebomlik szőlőcukorra és ez a vércukor gyors emelkedését okozza.

L-carnitine

L-carnitine ami szintén egy fehérje csak segíti a zsírsejtek lebontását. Itt betennék egy idézetet ami a shop.builder.hu-ról származik : “Az L-carnitine tartalmú kiegészítők hatékony segítséget nyújtanak a diétában. Különösen hasznosak sportolás előtt, L-carnitine szedésével ugyanis elősegíthetjük a zsírok energiaként történő felhasználását. Az L-carnitine segíti a normális szívműködést, megakadályozza a tejsav felhalmozódását az izmokban, javítja az oxigénellátását, növeli az állóképességet és késlelteti a fáradtságot. A folyékony L-karnitin előnye a gyorsabb és tökéletesebb felszívódás, a kapszulás L-karnitin viszont jobban adagolható.”

Energy GEL összetétele
Energy GEL összetétele

Idén is túlnyomó többségben a terepfutásé nálam a főszerep, mind versenyben mind edzésekben. Amikor elindulok egy ilyen távon nem mindegy mennyit és milyen minőségű ételt viszek magammal. Minden súly számít, a minőség meg magáért beszél, nem lehet kekszekkel és ropikkal abszolválni ezeket a távokat. Mindenkinek javaslom ruházzon be verseny előtt egy-egy tubus ilyen terméket. Nagyon sokat számít, árban pedig nem nagy költség 350-390 Ft !! Helyigénye is minimális bárhova magunkkal vihetjük.

még a szine is egyezik a táskáméval
még a színe is harmonizál a táskáméval

Már csak el kell mennem egy hosszabb futásra és folytatom a tesztet a tapasztaltaim megosztásával.

Tesztet hamarosan folytatom……

2014.06.04.

Tegnap elmentem egy félmaraton teljesítésére, spontán edzésen belül. Természetesen vittem magammal egy Biotech Energy GEL-t. Azt terveztem, hogy a táv felénél “turbózom” fel magam. Futásom egyszerű jól bejárt és ismert terepen a szentendrei bicikliúton haladt 20 km oda-vissza. Békásmegyertől – Szentendréig végig egyenes egyenletes tempót lehet futni. Igaz aszfalt és megfogadtam, hogy a legkevesebbszer futok már egyenes terepen de olyan cipőt vettem fel aminek jobb a csillapítása (Nike Daul Fusion ST2) . Természetesen terepen is tesztelem majd a GEL-t.

10:00 Start

Elindultam egy kisebb bemelegítő után, bár szerintem fejeben kell felkészülni jobban egy ilyen távra, mert egy versenyen a hangulat miatt  könnyebb egy kicsivel. Egyenletes tempót mentem és figyeltem a pulzusomra 155-nél feljebb nem mentem. Ezzel 5:30-as km-ek mennek nekem átlagosan. Hőmérséklet eléggé felemelkedett (28C fok) és a vége felé pont bele is futok a nap legmelegebb részébe. Ezen a szakaszon nincs árnyék. Frissítésre vittem magammal, 0,8 dl izotóniás, vitaminos L-carnitines italt + az övemben 4x 0,2 dl víz. Energy GEL elhelyezése egy kicsit problémás volt mert nem tudtam már hová tenni. Ekkora távra viszont nem érdemes még futó hátizsákommal futni.

Előzőnap behűtöttem a GEL-eket mert tudtam, hogy akármennyire jóízű (ami később derült ki) sajnos meleg állapotában ehetetlen. Ez mondjuk mindegyikre igaz, hiába nincs ráírva hogy hűteni kellene felhasználás előtt.

Elérkeztem a 10.km-hez pont itt van egy kút a szentendrei rakparton, arcmosás, és a frissítő Enegery GEL orális bevétele.

TESZT- Saját tapasztalatom (csakis az amit én éreztem ez eltérhet mások véleményétől)

Kezelhetősége : kupak könnyen lejön,egyszerű a nyitása, nem szorították halálra rá a kupakot és nem tépős ami nedves kézzel macerás szerintem. Lehetőség van a többszöri felhasználásnak azáltal, hogy visszazárható. Bár az én véleményem az, hogy nem nagy mennyiség, pont elegendő.

Ize : barackosat vittem magammal, de van más ízű is. Kellemes, nem túl “gely”, nem édes, barackos íz kevésbé dominál.

Állaga : nem túl sűrű, nem is rostos, és nem nagyon folyékony – hűtés ilyen melegben létfontosságú (szerintem meleg állapotában ehetetlen)

Hatása : (ettem már másfajta Energy GEL-eket ehhez hasonlítom ) nem olyan a hatása mintha azonnal meginnánk valami energia italt – igaz szerintem nem is ez a cél. Kedvező felfrissítő hatását hosszú km-en keresztül éreztem, jól ment a futás. Izmaim bírták, bár az egyenletes tempó elengedhetetlen. Direkt nem vittem magammal mást, hogy ne befolyásoljam a tesztet semmilyen irányba. Csak erre a Energy GEL-re koncentráltam. Szénhidrát tartalma nem vitte fel az egekbe a vércukorszintet ez teljesen érezhető volt. Valószínű folyamatos felszívódású szénhidrát van benne. Tartalmaz még Taurint aminek élénkítő hatása van mennyisége viszont pont annyira elegendő, hogy egy ilyen félmaratont biztonságban abszolváljunk. Nem volt sűrű állagú így könnyen és gyorsan le tudtam nyelni. Ez is fontos szempont egy ilyen terméknél.

Pozitivumo(ok) :

  • ára alacsony a konkurensekkel szemben (350-390 Ft)
  • 4 fajta ízben kapható barack,narancs,citrom, cseresznyés (így mindenki megtalálja a magának megfelelőt)
  • könnyen nyitható kupaknak köszönhetően
  • jó ízű, nem túl édes
  • nem sűrű, ezáltal jobban fogyasztható
  • összetétele jó, nem nagyon édes
  • megjelenése is szép (bár ez nem funkcionalitás)

Negatívum(ok) :

  • hűteni vagy fagyasztani kell felhasználás előtt mert úgy kellemesebb (nagy melegben)

 Összefoglalás

Ár-érték arányban mindenféleképpen a legjobb a piacon fellelhetők között. Íz választékban többféle megtalálható így mindenki kedvére választhat. Alacsony ára miatt (350-390 Ft)  nem kell mélyen a pénztárcánkba nyúlni ahhoz, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű kiegészítőt vigyünk magunkkal. Kicsi kiszerelése szintén a hordozhatóságot és a kezelhetőséget segíti. Biciklizéshez, futáshoz, úszáshoz, de bármilyen állóképességi sporthoz el tudom képzelni. A táv amihez ajánlom inkább 20 km felett, tehát egy szigetkörön nem hiszem, hogy kellene energia zselé a táv (5,3 km) teljesítéséhez.

Várom a visszajelzéseket, véleményeket itt kommentben ……ha tetszett akkor nyomj egy tetszik gombot az oldalon.

Futásom adatokban

Táv : 20 km
Avg speed : 5:46 min/km
Idő : 1:55:12
Avg HR  : 155

képre kattintva nagyítható
képre kattintva nagyítható

TESZTET FOLYTATOM……..A RECOVERY GEL-el