Samsung Watch

 • Megjelenés : 2018.augusztus
 • Méretek :49 x 46 x 13 mm (1.93 x 1.81 x 0.51 in)
 • Akku : Li-Ion 472 mAh battery (nem cserélhető)
 • GPS : A-GPS , Glonass
 • NFC : igen
 • Súly : 63 gr
 • Ár : 
 • Kijelző :
  • 360 x 360 pixels, 1:1 ratio ~278 ppi
  • Super AMOLED capacitive touchscreen, 16M colors
  • Corning Gorilla Glass DX+

galaxywatch3.jpg

Amikor ezt a tesztet írom akkor már a boltok polcain elérhető a SAMSUNG-nak a legújabb sport karórája a Samsung Galaxy Watch Active (SM-R500N) ezt is hamarosan tesztelem és írok egy beszámolót a blogomban.

all colours.png

Jelenlegi tesztalanyom viszont a méltán népszerű Samsung Galaxy Watch. Ezért Megosztom tapasztalataimat saját véleményemet, hogy az újonnan vásárlóknak megkönnyítsem a döntést ezzel.  Milyen tulajdonság(ok) kell(enek) egy jó sportórához ? Ár-érték arányban megfizethető, de mégis “sport” tudásával emelkedjen ki az okosórák rengetegéből. Mik ezek a képességek ?

 • jól tudja monitorozni a sportolásainkat,
 • legyen vízálló (nem cseppálló) lehessen benne úszni,
 • egyéb sportokat is támogasson, ne csak a futást
 • mindezt pulzusalapon tegye, hiszen a sportolás egyenértékű az egészségmegóvással
 • hétköznapi használatra is tudjuk hordani
 • kinézetre képviseljen egy elegáns megjelenést is,
 • árban megfizethető legyen

Számomra körülbelül ezek a tulajdonságok azok amik számítanak egy sport óránál. A többi csak varázsolás.  Mielőtt megnéznénk a tudását, előbb vegyük szemügyre az órák megjelenését.

Samsung_Galaxy_Watch
Sportos is elegáns is mindegyik típus

Mindkét nemet megcélozták az órával. 3 fajta jelent meg Rose Gold – hölgyeknek, 46 mm-es a férfiaknak és a 42 mm-es a kisebb testvére.  Számomra férfiként is a női óra lett a legszebb. Nem kell félreérteni ……. úgy értem, hogy nőknek. Kedvesemnek almás órája van és neki is meginogott a lába amikor meglátta. Bár kicsit méltatlanul a Media Marktban csak a férfi változat volt kitéve.

Saját véleménynem lehet panasz a férfitársaim részéről sem, de férfiaknak kicsit lehetett volna markánsabb. Nekem a szíj anyaga nem nyerte el a tetszésemet. Talán egy szíj cserélhetőségével ezt lehet(ne) orvosolni ?! Gear S3-nál volt színválaszték, de Wacht-nál még nem láttam, bár azt hirdetik, hogy standard 22 mm szíj.

Samsung Watch szíj.jpg

Kinézetével nem lehet panasz sem a női mezőnyben sem a férfiak körében. A női verzió annyira szép, mint egy ékszer. Rose Gold már a neve is elcsábítja a női szíveket. Annyira élethű az óra számlapja, hogy kevesen mondanák meg, hogy nem valódi mutató mozog a számlap alatt.

Sasmung Watch rose gold

Megnéztem a letölthető számlapok közül eszméletlen sok az ami a női verzióra készült és szebbnél szebb óraszámlapokat kreálnak. Legtöbbjük ingyenes, de van fizetős is. Ezáltal minden nap más és más kinézettel alkalmazkodhatnak a hölgyek is az órájuk megjelenésével. Szinte öltözteti őket.

Férfi & Női Samsung Watch

Man vs Women_1.jpg
gyönyörű mindkettő megjelenése

További képet készítettem a két óra egymás mellett.  Érdemes nézegetni.

 

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Mi van a dobozban ?

Samsung Watch - box - watch - charger.jpg
telefon nem tartalma a doboznak 🙂

Doboz is esztétikus megjelenésű, nem túl giccses. Nekem az nagyon szimpatikus ha egy gyártó újrahasznosított dobozban árulja termékeit (pl. Suunto).

Kibontás után szép óra csücsül a dobozban, de nem volt az a :”hűűűűha” érzés mert a kijelző inaktív. Csak amikor bekapcsoltam, akkor jön a látvány. Ami egyértelműen a kijelző (Amoled) fantasztikus megjelenítésének köszönhető.

Hozzá kapott dolgok listája :

 • fali usb töltő
 • asztali töltő
 • óra
 • + 22 mm-es “S”-es szíj
 • dokumentáció

Első lépések  – Szinkronizálás

Annyira egyszerű és gyors, hogy talán több idő volt megírni ezt a részt mint maga a szinkronizálás. Samsung A3-as és egy Samsung S9+ ezek vannak most nekem és mindkettővel azonnal össze tudtam párosítani. (egy régebbi modell és egy újabb csúcskészülékkel)

 

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Első Lépések, alapbeállítások

BT bekapcsolása telefonon (órán automatikusan be van kapcsolva ha nem akkor a felső képernyő részt le kell húzni ott található a BT beállítása) majd ha megtalálták egymást akkor a szokásos módon megjelenő számsort kell beütni. Utána ha kell telefonon keresztül frissíti magát az óra.

Érintő kijelző

360 x 360 pixels, 1:1 ratio (~278 ppi)

Természeten a tapicskolás sem marad el a forgatható számlap mellett. Ami a legfontosabb, hogy nincs késeltetett képernyőváltás, megfelelő erősségű a hardver a szoftverhez.. Mivel Super Amoled 16 millió színes a megjelenítő, panaszunk nem lehet rá. Fényes nappal is kellően megvilágítja a számlapot. Ezt lehet manuálisan 10 fokozatban vagy automatára tenni ekkor a külső fényérzékelő a fényviszonyoknak megfelelően változtatja a kijelző háttérfényét.

Mivel vannak benne mozgásérzékelő(k) ezért nem okoz problémát a csukló felemelésénél megjelenítendő óra. Azaz felfordítjuk a csuklónkat az órával együtt és láthatjuk az időt. Egyszerűnek tűnik, de nem minden óra csinálja ezt meg jól.

Betekintési szög

Valami brutális szép a kijelző által megjelenített kép. Fényérzékelőnek köszönhetően mindig a kinti fényviszonyoknak megfelelően állítja be az élességet. Ezt természetesen kikapcsolhatjuk ha úgy akarjuk.

Betekintési szög.jpg
majdnem teljesen elfordított kijelzőnél is jó olvasható

Lünetta

Samsung óráknak az erőssége a többi órával szemben a lünettája (forgatható óraszámlap) Ezzel a megoldással egyedi a piacon. Menüpontokban és alkalmazások között lépkedhetünk ezzel a megoldással. Egyetlen “baj” ezzel az, hogy nagyon hozzá lehet szokni. Mikor más órát vettem fel a kezemre automatikusan tekerni akartam 🙂

Pontosan pozicionál, nem akadozik és finoman mozog az egyes helyek között.

Megjelenés, óra számlapok

Ez az amivel azt hiszem az embereket le lehet venni a lábukról. Samsung mindig is “híres” volt a megjelenítőkről, kijelzőkről, csoda-szépek. Amoled kijelző meg egyszerűen zseniális.

Analog óra.png

Az órának lehetősége van mindig más stílusban megjelenni. Hogyan ? Egyszerű, letölthető óraszámlapokkal. Ettől olyan sokszínűvé válik, hogy megszámlálhatatlan egyedi és gyártók által lemásolt órákat “készíthetünk” magunknak. Vannak ingyenesen letölthetőek és vannak fizetősek. Mindenki kiválaszthatja a magának megfelelőt. 

Női Samsung Watch amúgy is elegáns megjelenésével + választható óraszámlapokkal még férfi szemmel is rácsodálkoztam, milyen szép. Ezt is átvehetné pár óragyártó. Itt egy kis videó milyen sokszínűvé lehet tenni a női változatot is.

Töltés, akku idő

Ez VOLT talán a “fekete levese” az órának, az előző generációknak. Jelenlegi óránál megoldották a fejlesztők 380 mAh472 mAh-ra növelték az akku kapacitását. Ezzel elérték az optimális használati lehetőséget. Nekem kb 2-3 naponta kellett csak tölteni és úgy, hogy aktív üzemmódban van tehát folyamatos pulzus mérés és BT kapcsolat a telefonnal és elmentem sportolni is az órával.

Samsung Watch Charger

Töltés megvalósítása ez a dokkoló megoldás meg egyszerűen nagyon jól néz ki!! Mágneses és gyorsan tölt. Esztétikus és egyben szép. Letisztult, de elegáns. Ilyen töltőt “követelek” azonnal minden órának 🙂

 Gombok

Gombok nem domborodnak túlságosan ki az óra kerek ívéből. Megnyomásra érzékenyek és nem kell túlzottam megnyomni ahhoz, hogy érzékelje a funkcióját. Mivel majdnem az óra síkjában vannak a gombok, kizárt a véletlen gombmegnyomás által történő kellemetlenségek (pl. milyen vicces ha véletlenül valakit felhívunk az óráról, úgy hogy arról nem is tudunk ?!) Az sem fordulhat elő, mint más óránál, hogy beleakadunk a gombjába öltözésnél.

galaxy-watch-silver_46mm_black
ezen a képen látszik a legjobb mennyire nem domborodik ki az óra síkjából

Pulzusmérés optikai LED-el

Samsungnál sincs másként, mint a többi gyártónál. Ott tartunk, hogy a csukló alapú pulzus mérés lett az elsődleges. Mivel senki nem szeret vagy inkább akar pulzusmérő pántot hordani, viselni. Csak a versenysportolóknak “kell”, hiszen nekik fontos a pontos pulzusalapon történő mérés. Optikai és mellkaspántos mérés : két különböző technológia, de az eredményben nincs nagy különbség, legalábbis a hétköznapi juzernek. Ez pont arra megfelelő, hogy az alvásunkat figyelje és egy-két edzést elvégezzünk vele pulzus alapon.

megj: nekem sikerült sajnos egy futás alkalmával elveszíteni a csukón mért jelet ami elég bosszantó, hiszen eléggé rá volt szorítva a csuklómra így is.

Vízállóság

Ez az óra már elődjéhez képest megkapta az IP68-as minősítést ezért nem okoz problémát az uszoda látogatása. Természetesen amikor vízben vagyunk automatikusan lekapcsol az érintő kijelző és átvált csak a gombok használatára. Ezáltal nincs felesleges és véletlen menüpont használat. Samsung nem feledkezett meg arról sem ha esetlegesen a hangszóró bemenetben benne marad a víz így annak eltávolítására kitaláltak egy alkalmazást ami tulajdonképpen egy hanggal “fújják” ki a levegőt, ezáltal a benne lévő nedvességet.

Samsung Water Proof.jpg

megj : jómagam ha uszodában használtam az órát, utána mindig szappanos vízzel letisztítottam, mert szerintem semmilyen órának nem tesz jót a klóros víz. Ezért csak javaslati szinten ajánlom mindenkinek aki uszodába jár hasonlóan tegyen az óra megóvása érdekében, mert nagyon kicsapódik rajta a klóros víz

Letölthető szoftverek

Ennek száma végtelen, de azért megpróbálok egy-kettőt kiragadni ami számomra a hétköznapi használatban hasznos volt és letöltöttem.

 • számológép
 • hangjegyzet
 • navigáció – ingyenes (HERE – ez a neve a proginak)
 • kamera app – óránkról vezérelhetjük a fényképezőnket !!!

Samsung Health

Ez fényévekkel jobb bármelyik konkurencia egészség applikációjánál. Minden benne van mi szem-szájnak ingere. Szó szerint : egészségünk minden rezdülését figyeli, monitorozza. Lehetőségünk van a pulzusunk, stressz szintünk, SPo2 (vérsaturáció) vér oxigén szállító képességét mérni manuálisan. Ezt a hátul lévő LED-ekkel tudjuk megtenni.

Amikor viszont elmegyünk edzeni, mozogni akkor mindent tud monitorozni a legkisebb rezdülésünket is figyelembe veszi, így ha nem is indítjuk el az alkalmazást akkor is tudni fogja mit csinálunk.

megj : ha valakinek ez frusztráló akkor ki lehet kapcsolni és többet nem zaklat minket az egészséges létünk miatt.

Motiváció, mozgásra ösztönzés

Folyamatosan motivál ha mozgunk, edzünk , sportolunk viszont ha nem mozgunk – inaktívak vagyunk – ösztönöz minket az óra a mozgásra. Miért jó ez nekünk, hogy időközönként figyelmeztet ? Azért mert a munkánk során és a hétköznapokban is hajlamosak vagyunk többet tölteni a számítógép, tablet vagy telefon nyomkodásával. Saját magam is hasznosnak tartom, mert néha én is megfeledkezek az idő múlásáról. Ekkor jól jön egy kis figyelmeztetés.

Amatőr sportban a motiváció fontossága megkérdőjelezhetetlen, hiszen visszajelzést csak a közeli ismerőseinktől és a családunktól kapunk. Ha nincs edzőtársunk. Jelen esetben az edzőtársunk az óránk is lehet és tőle fogjuk megkapni azt a kis ösztönzést, hogy ami edzést csinálunk az jó, ügyesek vagyunk. Másodsorban mindig magunkhoz képest kapunk visszajelzést, de van lehetőség a “nagy átlagot” is megnézni.

Sportolás, egészségfigyelés és ezen kívül van benne komplett egészségügyi figyelő “rendszer”. Mit tartalmaz ?

 • Aktív idő – figyelés, mérés
 • Étel-ital bevitel (manuális bevitel)
 • Alvás monitorozás – mérés
 • Pulzusfigyelés – mérés
 • Testsúly mérés, rögzítés (manuális bevitel)
 • Víz (manuális bevitel)
 • Koffein (manuális bevitel)
 • Stressz – mérés
 • Emeletek – figyelés

Egy 6 km-es futás után amit láthatunk az órán és a mobilos Samsung Health mutat. Nagyon látványos és interaktív. Samsung Watch Amoled kijelzője meg kristálytiszta képet ad az elvégzett mozgolódásról.

 

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Alvás és pihenés monitorozás

Mennyire lehet pontos egy csuklón mérő óra ? Röviden : Nagyon. Az első olyan óra ami pontosan mérte az alvásaimat. Felkelsz és ott van a képernyőn az alvási idő.

Alvási idő

Miért fontos nekem ez ? Sportolóként a legfontosabb a pihenés, regenerálódás. Persze ki is számíthatnám és elgondolkozhatnék, hogy felkeltem éjszaka ? Forgolódtam ? Hányszor ? Helyettem az óra pontos információt közöl az éjszakai “tevékenységemről”.

Összes alvási idő.png

Felmerülhet a kérdés : “Honnan tudom, hogy pontosan mért ?” Egyszerű, napközben lefeküdtem aludni és figyeltem kb. mikor kezdtem el. Majd amikor felkeltem megnéztem az órát és tudta, hogy aludtam. Amikor csak tv-ztem akkor azt nem alvásnak vette.

Sportolás és sport felismerés

Ez az amiért tulajdonképpen ebben a blogban bejegyzés készült. Számomra és gondolom a blog olvasóim is erre kíváncsiak a legjobban ?! Ezért elvittem kicsit mozogni, sportolni, futni, terepre és aszfaltra. Mivel vannak barometrikus képességei ezért nem volt kérdés a terepfutáson is mérhető adatok GPS és útvonal nyomkövetés, de nézzük sorrendbe. 

Futás monitorozása

Kedvenc sportunk kiválasztásánál nem is szükséges elindítani az órán lévő alkalmazást. Magától felismeri a különböző mozgásformákat. Ez egy-két sportnál jól jön és érdekes, hogy ezt eddig senki nem “találta fel”. 

megj : maradjunk annyiban, hogy az alapmozgásokat felismeri. Tapasztalatom az, hogy nem tud különbséget tenni egy súlyzós edzés közözz és egy saját súlyos húzódzkodás vagy fekvőtámaszban végrehajtott karhajlítás-nyújtás között.

Elvittem futni is az órát ……

Magától érthető dolog, hogy a futás mint mozgást gyakorolják a legtöbben. Hobbysta, profista és újrakezdő. Mindenkinek jól jön egy kockás füzetet lecserélő kütyü. Samsung Watch ezek közé tartozik. Nem kifejezetten futó óra, de a sportolás nem áll messze tőle. A Samsung Helath-el kiegészítve annyira komplex egészségmegőrző szettet kapunk, hogy a háziorvosunk nem ennyire összetett.

Screenshot_20190301-131538_Samsung Health.jpg

Nem csak az óránkon jelenik meg nagyon jól összefoglalva az amit szeretnénk látni egy ilyen edzés után hanem a telefonunkon is jól visszanézhető a mozgolódásunk. Sőt edzés végeztével be is mondja az óra a fontosabb adatokat. Erről készítettem egy videót.

Ez miért jó ? Ha edzés után nincs kedvünk a képernyőt nyomkodni, tapicskolni mert meg vagyunk izzadva akkor sem kell semmit csinálnunk csak meghallgatni az összesítést. Ezt igazán a többi sport és futó óra átvehetné.

Alaposabban szemügyre véve a dolgokat érdekes információkat böngészhetünk a telefonunkon. Nem csak a GPS útvonal, hanem részletes HR (szívütés) grafikont is elemezhetünk. Persze ha tudunk mit kezdeni a megkapott adatokkal.

HR adatok.png

megj : nekem sajnos volt, hogy nagyon (irreálisan) alacsony pulzust mért 32 bpm ?! és volt, hogy edzés közben nagyon magas pulzust mért 210 bpm futás közben. Ehhez a pulzusadathoz viszont elég megterhelő edzést kellett volna csinálnom, hiszen nekem labor körülmények között is csak 188 bpm-et tudtam produkálni futópadon.

Ezen kívül lehetőségünk van edzésterv vagy egy adott útvonal szerint edzeni. Mik ezek a lehetőségek ?

 

 

 

 

Összegzés

Hordható, vállalható és jól is néz ki a hétköznapokban is.  Sportolásra is kiválóan alkalmas főleg a Samsung Health alkalmazással, annyira összetett és mindenre kitérő, hogy ember legyen a fenekén aki nem áll fel és nem mozog. Interaktív és inspiráló. Adatok szerelmesei meg egyenesen a Kánaánban érezhetik magukat. Szoftveresen nagyon sok számlapot készítettek. Tényleg csak az ötletek megírása szab határt a lehetőségeknek. Ezzel a óraszámlap csere lehetőséggel bármilyen órát hordhatunk tulajdonképpen. Nekem nagyon pozitív élményem volt az órával ameddig nálam volt. Mind tudásával mind megjelenésével meggyőzött, lenyűgözött. Órákat lehetne beszélni a beállításokról ezért inkább készítettem egy vlogot erről.

Saját véleménykét : (ízlés dolga kinek mi tetszik) még mindig a szíj és a ház az ami egy ici-picit nem annyira “elegáns”. Az, hogy a szíj  gumiszerű ezért műanyag hatást kölcsönöz az órának. Konkurencia  bőrszíjat ad alapállásban és ezt lehet cserélni műanyagra pl.úszásnál, sportolásnál színesebb szíjra. Ház lehetett volna egy kicsit nagyobb 46 mm-es kiadásnál. Frontier S3 fekete színe kicsit talán férfiasabb, mint a Watch fém, ezüstös háza, igaz így még elegánsabb. 

Pozitívum(ok):

 • megjelenés – női verzió férfi szemmel is lenyűgöző
 • ár-érték arány – megfizethető, sokat tudó
 • tényleg okos óra, nagy tudással
 • forgatható lünetta finom, precíz használhatósága
 • telefonál is lehet az órával (mikrofon és hangszóró)
 • számtalan letölthető számlap
 • Samsung Health
  • stressz kezelés légzéssel
  • vérsaturáció (véroxigén) mérés
  • alvás monitorozás
  • számtalan edzés lehetőség
  • étkezések bevitele
  • testsúly management

Negatívum(ok) :

 • nem tudok ilyet mondani csak pozitív előre lépés történt az előző modellhez képest
  • akkuidő – Li-Ion 472 mAh
  • kijelző védelme – Corning Gorilla Glass DX+
  • edzésfajták bővítése – számtalan

Készítettem még egy videót az apróbb beállításokról amit lehet nem tudtok vagy nem találtatok meg. Nem teljes a lista……

Samsung Gear S3 Frontier vs Suunto 9 Baro Black

Igaz nem okosóra, de nekem jelenleg ilyen van.

Samsung Watch vs Suunto 9 Baro.jpg

Samsung Gear S3 Frontier vs Samsung Galaxy Watch

Volt szerencsém tesztelni a Samsung Galaxy Watch elődjét a Gear S3 Frontiert. Az is már megnyerte a tetszésemet, de a Watch mellett döntöttem a megvételéről, kipróbálásról. Ezért érdemesnek tartom az összehasonlítást.

 

 

 

Frontier S3 markánsabb megjelenésével talán kicsit eltér az utódjától. Nekem jobban tetszik a fekete megjelenés mint a Galaxy Watch-nál az ezüstös, fémes megjelenése a háznak. Lünetta mindkét óránál jól működik. Menürendszer és a hardveres újítások egyértelműen a Galaxy Watch javára válnak.

Hardver

 • vízállóság (IP68 50m) úszni lehet benne !!!!
 • akku kapacitás (nem cserélhető Li-Ion 472 mAh)
 • kijelző üvege : Corning Gorilla Glass DX+

Szoftver

 • fejlettebb alvás monitorozás
 • stressz oldás légzéssel
 • megszámolhatatlan, letölthető számlap

Közzététel : 2019.04.15.

További részletes tesztért látogass el a Youtube csatornámra ahol bemutatom az órát Vlog formájában.

Samsung Watch” bejegyzéshez egy hozzászólás

 1. Visszajelzés: Huawei Watch GT – 1 hétig bírja sportolással ?! | János (Fut-úszik-teker)

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.