Brokkoli

Ha az interneten talál az ember egy jó cikket azt érdemes elraktározni, megosztani mert nem biztos, hogy saját szavakkal ugyanazt tudnám visszaadni. Így a szerzőt és az oldalt megjelölve közlöm a brokkoliról készült írást. Érdemes elolvasni.

525d3709047812

forrás : wellnesscafe.hu
Klima Anita dietetikus szakértő írása
2010. 11. 26.

“Fogyj és légy egészségesebb brokkolival!

Ez a finom, és rendkívül egészséges növény segíthet abban, hogy feltöltődj energiával, vitaminokkal, és még a súlyodból is veszíts egy keveset – 5 napos étrendünk segít!

A növények a széles körben ismert tápanyagokon túl biológiailag aktív anyagokban, úgynevezett fitokemikáliákban is gazdagok lehetnek. Ezek az anyagok szerteágazó élettani hatásaiknak köszönhetően betegségek megelőzésében és kezelésében játszhatnak fontos szerepet – a zöld tea, vagy a citrusfélék egészségre gyakorolt pozitív hatásairól ma már szinte mindenki hallott. A fitokemikáliák fő csoportjaik közé tartoznak például a karotinoidok, glükózinolátok és különböző kéntartalmú vegyületek. 

2007-ben az USA-ban járva volt szerencsém edzőkkel megismerkedni. Megkérdezhettem tőlük, hogy miért választottak az amerikai fogyasztók a korábban tapasztalt hús, burgonyapüré, zöldborsó trióból a borsó helyére brokkolit. Elsőként az alacsonyabb energiaértéket, második helyen pedig a daganatos betegségek megelőzésében való lehetséges szerepét említették! Ez egy megfontolt választásnak tűnik, mivel a brokkoli kiemelkedő és komplex fitonutriens tartalmú zöldségünk. Valóban, a brokkoli rendszeres fogyasztását mi táplálkozási szakemberek a benne lévő tápanyagok, és bizonyos betegségekkel szembeni kutatásokkal bizonyítandó védőhatása miatt is javasoljuk. 

A brokkoli tápanyagtartalma a következő lehet átlagosan: 100 g brokkoliban 24 kalória (kcal), elhanyagolható zsírmennyiség, 0,2 g, rostban gazdag szénhidrát 5-7 g, fehérje 2-3 g van.
Jelentős a C-vitamin tartalma, sőt B1-, B2-, B6-vitamin és E-vitamin is jelen van benne, illetve a béta-karotin és karotinoid (főleg a szemet feltehetően védő lutein) vegyülettartalma is számottevő.  Bár kalciumtartalma is jelentős, de ez sajnos jóval kisebb arányban szívódik fel belőle, mint a tejtermékekből! Említésre méltó még a benne található kálium, magnézium, nátrium, vas, cink és a foszfor mennyisége. 

A keresztesvirágúak daganatos megbetegedések megelőzését elősegítő glükózinolátokban és más fitokemikáliákban bővelkednek, így a brokkoli is gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban. 
A brokkoliban található (illetve összetevőiből képződő), és az izotiocianátok közé tartozó szulforafan vegyület (kemopreventív molekula) állatkísérletekben már bizonyította, hogy segíti az állati szervezetnek a daganatos sejtek elpusztítását célzó természetes folyamatainak beindulását, a programozott sejthalálnak nevezett jelenséget. Daganatellenes szerek hatását is fokozhatja ezen vizsgálatok szerint, ami akár a hasnyálmirigy-, emlő- és prosztatarák kezelésében is hasznossá teheti. Kutatások folynak a szulforafannak egyes, betegségeket okozó baktérium fajtákkal szembeni lehetséges védő hatásának felderítésére is. 

A jelentős mennyiségben szintén a brokkoliból szervezetünkbe jutó 3,3′-diindolmetán indol vegyület is az immunrendszer antivirális, antibakteriális és rákellenes mechanizmusait támogathatja. Egy 2010-ben publikált vizsgálat szerint a keresztesvirágúak és ezen belül a nyers brokkoli rendszeres fogyasztása egyes rákos megbetegedésekben valószínűleg a túlélés esélyét is növelheti (nem önmagában alkalmazva!). Természetesen ez nem minden rák- és rákos sejttípusra igaz. Beteg embereknek ezért minden étrendmódosítás előtt orvosukkal is konzultálniuk kell, hiszen az orvosi kezelésbe házilag belenyúlva akár negatív hatásokkal is számolhatunk! Egészséges emberek azonban bátran fogyaszthatnak rendszeresen brokkolit – a hosszas főzést és apróra darabolást viszont kerülnünk érdemes amennyire lehet, mivel ez behatás időtartalmával összefüggésben egyre jobban tönkreteszi különleges összetevőinek nagy részét! Más elkészítési módok ezeket általában jobban megőrzik.

Ne feledjük: a hasznos vegyületek természetes forrásait előnyben érdemes részesítenünk a kivonatokkal szemben, mivel így ezek komplex formában kombinálva kerülnek testünkbe, és az egyes anyagok külön bevitelével szemben biztonságosabban óvhatják egészségünket. Öt napos mintaétrendünkkel ezért ötleteket szerettünk volna adni ahhoz, miként tegyük étrendünk rendszeres (ha nem is mindennapos) részévé ezt az ízletes ám még mindig nem eléggé elterjedt zöldségünket”

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.