Nike Free Run 5.0

WP_20130816_030

Elérkezett az idő ismét le kellett cserélnem a futócipőmet. Sajnos szétszakadt a Nike Dual Fusion ST2-esem. Igaz ebben én is ludas vagyok mert nem kellett volna terepen használni (Borvidék félmaraton, sok HHH és a Balboa kör adta meg az utolsó döfést a vászonnak). Csillapítása kicsit csökkent de mivel 2012.04.-hóban vettem közel 1000 km vagy talán már több is van benne így ezen sem szabad csodálkozni. Elvileg már 6-700 km-nél cipőt kellene cserélni. De ki bírná azt anyagilag 1 évben 2 db cipő. Ráadásul én még nem tartozom – az évi 1200 km-rel az igazán nagy futók közé akik havi szinten futnak 3-400 km-tert.

WP_20130816_034

Nagyon sok helyen, boltban voltam próbálni. Volt közöttük ami szakbolt volt azaz kifejezetten ezzel foglalkoznak és volt olyan ahol (pl.Office Shoes bolt) nem ez volt a fő profiljuk. Mindenhol felpróbáltam, tehát nem kinézetre mentem rá elsősorban hanem kényelem, rugalmasság és az ár-érték aránypáros optimális megtartására. Nem vagyok márka hű, ezért nem egy bizonyos típust kerestem,hanem inkább a minőségre törekedtem. Mert hiába néz ki valamelyik cipő jól ha felpróbálva nem kényelmes. Hiába megfelelő a pénztárcámnak ha a lábamnak nem. Szóval nehéz a választás………de választottam, remélem jól hiszen ez csak a versenyek után derül ki.

Itt egy videó közvetlenül a designertől.

Saját vélemény, tapasztalat - my opinion

Ára – érték : ez a darab 29.990 Ft volt de kaptam egy kis kedvezményt így 22.000 ft-ért elhozhattam (jelenleg itt-ott aukciós portálokon lehet kapni 7-8000 ft-ért nem tudom, hogy eredeti-e de én biztosan nem (ott) venném meg)

Design : nagyon szép darab, mint kinézetre mind anyaghasználatban, sok színkombináció van belőle nagyon.

Kényelem : ehhez nem fér kétség , hiszen a “legújabb” (azért zárójeles mert ettől már van egy újabb fejlesztése a NIKE-nak)

Rugalmasság : azt hiszem itt csak egy kép fogja illusztrálni a rugalmasságát

ez a promo kép
ez a promo kép

20130818-195503.jpg

Tisztíthatóság : (ez is egy nagyon fontos szempont számomra) ennél a cipőnél hihetelen anyagból készítették el a cipőt. Nem tudom ilyen anyagból készítették de korszakalkotó.Egy kis nedves szivacs használatával  tökéletesen tisztítható.

"0" km-esen

Ütés csillapítás, párnázottság : 5.0 azt jelöli – mert van 3.0, 4.0 – hogy mekkora a sarok mérete

Szellőzés,légáteresztés : súlyára nem lehet panasz, mintha nem is lenne a lábamon semmi. Szellőzés elöl nagyon jó hiszen teljesen légáteresztő anyagból van.

WP_20130816_027

Technika : tartalmazza a Nike+ chip elhelyezésére alkalmas lyukat, ez már majdnem minden Nike cipőbe belerakták

Nike+ technológia elhelyzési helye
Nike+ technológia elhelyzési helye

Összegzés : mindig az ár-érték aránypárost keresem mindenben, de ezúttal nem nagyon foglalkoztam már a vásárlásom végén az árakkal mert itt tényleg érvényes az az igazság :”olcsó húsnak híg a leve”

A konklúzióm cipővásárlásról : hiába mondják a nagyokosok menjenek futni az emberek és vegyenek jó cipőt, de ne valami olcsó cipőben fussanak mert többet ártanak magunknak és a lábuknak. Igen ám de ha nincs vagy csak kevés embernek engedheti meg magának jó futócipőre pénzt ?! Ami meg rendesen fel van “szerelve” megfelelő párnázottsággal a sarkánál ott rendesen bele kell nyúlni a pénztárcába. Igaz hosszú távon kifizetődő mert az egészségünk a tét de nincs mindenkinek 20-30.000 ft-ja egy cipőre.

UPDATE 2014.03. (6-700 km)

Megtettem az “első” lépéseket a cipőben és túl vagyok egy-két versenyen is. Leírom hát a tapasztalataimat.

Képernyőfotó 2014-04-15 - 9.47.11

Kényelmessége nem változott semmit, ugyanolyan kényelmes, légies a cipő. Tisztíthatóságával van egy is gondom – attól függetlenül, hogy amit a megvásárláskor írtam még mindig igaz, könnyen tisztítható egy szivaccsal. De sajnos a kövek nagyon bemennek a talpába és futásnál borzasztóan idegesítő tud lenni amíg ki nem piszkáljuk. Az hogy szinte keresztbe lehet hajlítani a cipőt sajnos ezzel a következménnyel jár.

Hátul a cipő “megrottyant” – nem nagyon jut másik szó az eszembe erről. Azért vettem az 5.0-ás verziót mert erre azt mondták jobban csillapít. Nem szoktam nagy távokat ebben futni csak az otthoni 6 km-es távot nagyon ritkán 10 km. Futás közben nem vesztette el még a csillapítását de kinézetre rosszul néz ki eléggé sarok feletti rész. Ennyi pénzért az ember gondolná, hogy kicsit tovább tart, de a Nike valószínűleg csak a kinézetre ment rá jobban.

elég csúnyán néz ki
elég csúnyán néz ki így

Még mindig azt mondom, hogy minden cipőt fel kell próbálni mert interneten nem lehet cipőt vásárolni. Nike és Nike cipő között is óriási a különbség. Dual Fusion ST2-es még szétszakadva is jobban csillapít mint a Free Run 5.0, pedig a két cipő között van 10.000 magyar pénz, ami nem kevés. Ha valaki csak kocog, néha lemegy futni vagy farmerhez veszi akkor ajánlom mert jól néz ki, divatos. De komolyabb futásokhoz nem nagyon ajánlom. Persze mindenkinek más érzést ad a lábán vagy verseny közben. Mint egy sütemény – minden kinek más élményt okoz…..

UPDATE 2014.09.

Kicsit kiokosodtam a témában így ezt megosztom ……….ez a futócipő elsősorban a mezítlábas futást segíti, vagy ahhoz hasonló lábtartást preferálja. Minél inkább afelé tendál a dolog, hogy a természetes cipőmentes futást erőltessük. Amivel nem feltétlenül értek egyet de állítólag azzal lehet a legjobban megtanulni a legjobb futótechnikát, hogy hogyan rakjuk a lábunkat egymás után futás közben (alatt).

Nekem ez a cipő most a gyors intervall, iramfokozó futásaimhoz használom azaz max. 6 km-en. Nem szabad ebben sem félmaratont sem 10 km-tert futni, nem tesz jót a lábnak.

megfelelő ruganyossága a sprinteléseknél
megfelelő ruganyossága a sprinteléseknél

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.