Polar Vantage teszt – előny mint ahogy a neve jelenti ?

 • ÁraVantage M (99.990 Ft) Vantage V (179.000)
 • Kijelző : „Always on” színes. 1.2”, 240×240 felbontás (érintő képernyő Vantage V)
 • Akkumulátor: 230 mAh Li-pol akkumulátor. Élettartam akár 30 óra edzés módban Vantage M (GPS és pulzus mérés)
 • Vízállóság: vízhatlan (WR30)
 • Súly : 45 gr Vantage M  – Vantage V 66 gr
 • Szin : Fekete – Fehér – Narancs – Kék ?
 • Mérete : 46x46x13mm Vantage M – Vantage V 46x46x12,5mm
 • Szíjak méretezése :  S: csukló átmérő 130-175mm M/L: csukló átmérő 140-210mm

Érdekesség : “Kiváló lifestyle kiegészítő lehet az újrahasznosított PET-palackból szőtt szíj. A szőtt szíj három színben elérhető: fehér, narancs és petróleum”.

Polar-VantageM

Ha csak a Vantage “M”-ről akarsz tesztet olvasni itt tudod a blogomban :

POLAR Vantage M teszt

Vantage-M_front_black

Ha összehasonlító tesztet akarsz olvasni POLAR Vantage “M” és POLAR V800 itt :

Polar Vantage “M” vs Polar V800

Polar Vantage M vs Polar V800 box

2018.október !

Megérkezett, megjött Magyarországon is kapható a POLAR család legújabb multisport órája két verzióban is. Egyik talán a kisebb pénztárcával rendelkezőknek (Vantage M 99.990 Ft), másik azoknak akik nem tudnak hova költeni 179.990 ft-ot a családi kasszából. Tehát kinézetükkel és árcédulájukkal beálltak a Suunto, Garmin közép, “felső” kategóriás sorba amiből eddig kimaradtak. Nem meglepő, de ugyanúgy mint a konkurenciát szerintem ezt is egy kicsit túlárazták …………azt hiszik mindenki talicskával hordja haza a pénzt (mindkettő mellkaspánt nélkül ami +29.990 H10-es). Igazán legalább egy nyomorult kis POLAR-os tartót amiben az óra esztétikusan elhelyezhető beletehettek volna.Vagy példaként megemlíthetném a Zerge által adott kis “szütyőt” az is intelligens megoldás egy új óra vásárlónak.

A dobozok tartalma : óra, töltő, leírás (magyar nincs) – pulzusmérő pántot igazán tartalmazhatna ennyiért ?!

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Minden újdonságnál, új óránál így szokott lenni. Megjelenik csillagászati áron, amit Kínában raknak össze potom árért. Vajon mennyi lehet a tényleges ára. értéke egy ilyen órának ?

Polar Vantage V _ Box _ Wirstband.jpg

Aminek aztán szépen lejjebb megy az ára, főleg, hogy most jön a karácsonyi vásárlási láz. Bár az emberek többsége nem a funkcionalitása miatt vesznek dolgokat hanem a státuszszimbólum miatt.

Nézzük meg mik az újdonságok az új modellekben ?

 • – Addition of optical heart rate sensor (both for workouts and 24×7 HR)
  • Optikai pulzus mérés – Polarnál talán a legfejlettebb ?!
 • Added electronic skin-contact sensor to validate a human is attached to watch
  • elektromos bőr érzékelő – ez nincs minden órában
 • Added color touchscreen, still retains buttons for all athletic functions
  • színes érintőkijelző (csak a Vantage “V”-ben)
 • Changed GPS chipset maker to that of Sony (same as what Suunto 9 did recently)
  • új Sony GPS (ugyanaz ami a Suunto 9-ben) most a Polar megy a többi gyártó után – ez nem így volt régen, most kicsit lemaradtak
 • Changed max GPS-battery life to 40-hours 1-second recording with optical HR too
  • 40 óra GPS használattal, 1 másodperces mintavételezéssel (Vantage “V”)
 • Added running power from the wrist (no sensors required)
  • futás erő mérő (watt), érzékelő nélküli – egyedüli a Polar órában
 • Added new training load metrics (cardio/muscle/perceived stats)
  • új edzés elemzések (állóképesség/izom/észlelt staisztikák)
 • Added new ‘Recovery Pro’ metrics (daily recovery, training, and balance stats) requires H10 chest strap.
 • új Recovery Pro mértékegység (napi regenerálódás, edzés, egyensúly)

 

 • Made watch round, from rectangular shape previously
  • kör alakú óra kinézet
 • Reduced weight of watch from 79g to 66g
  • csökkentett súly 79gr-ról 66 gr-ra (csak az a kérdés miről csökkentették ?)

 

Forrás : dcraimaker.com

Modell visszatekintő

Évek óta a POLAR csak a V800-at tudta “csúcsóraként” bemutatni. Ami 2014-ben jelent meg, igaz 2017-ben frissítették, “ránc felvarrták” és folyamatosan frissítették a szoftvert (2017.11.utolsó update). Ennyit tudtak csinálni. Igazi érdemi előrelépés, modellfrissítés nem történt évek óta……….

V800_Black

Ja majd elfelejtettem, kiadták az M600-ast, de az akkora bukta volt, hogy senki nem vette és mára már eladhatatlan lett. Kinézetre még szépnek mondható, de tudásra ???! Akkuja meg alig bír 1-2 napot. Tiszta vicc az egész….40.000 Ft-okért próbálják értékesíteni valakinek az interneten a tulajok mert eladhatatlan……igaz most, hogy a Vantage család megjelent mindenki eladja a V800-ast is pedig nem kellene. Jófogáson 17 db !!! hirdetést láttam (2018.12.) csak a V800-ra. 35.000 ft-tól már lehet venni azt amit a POLAR még mindig 99.990-130-000 Ft-ért árul(t).

polar-m600-sport-smartwatch.png

Kérdés : valaki mondja már meg nekem, hogy csilliárdokért miért fejlesztenek ki egy terméket (Polar M600) úgy, hogy az bukta ?! Ennyire tele vannak akkor kérdezzék meg az embereket az nem kerül olyan sok pénzbe.

Ezalatt, ellenben a konkurenciánál a Suunto és Garmin folyamatosan fejlesztettek és jelentették meg a jobbnál jobb multisport órákat. Széles skálával mindenkit megcélozva addig amíg a POLAR aludta a téli álmát. Itt van egy pár példa…………. van miből válogatni.

Garmin :
 • Garmin quantix 5
 • Garmin Fenix 5
 • GARMIN fénix 5 Sapphire
 • GARMIN Forerunner 935 TRI Bundle

 • Garmin Forerunner 735 XT TRI

Suntoo :

Ha árak terén hasonlítjuk össze a POLAR Vantage V és a SUUNTO 9 Baro akkor kb. hasonló áron kaphatóak. Polar Vanatge V 189.990 Ft & Suunto 9 Baro 185.990 Ft. Csak a két óra között akkora különbség van, hogy azt zongorázni lehet.  Nézzétek meg a két órát egymás mellett. Nem utolsó sorban a megjelenésben is olyan markáns a különbség, hogy nem kérdés melyik férfiasabb megjelenésű.

Polar javára legyen mondva, hogy a fehér Vantage M és V-is nagyon szép nőies. Vékony szíj, vékony nem túl robusztus lünetta. Ettől viszont a férfi vásárlókat veszítették el. Köztük engem is ……. tehát szép-szép az óra, de ffi-ként akar egy női órát viselni magán 🙂

polar-vantage-wite

Polarnak volt a jól bevált és sikeres választék, melyek közül egyikkel sem kell szégyenkezni. Erre szokták azt mondani : “járt utat, járatlanért ?!”. Azt láttam, hogy ez az irányvonal nagyon sikeres volt és sok embert vásárlásra inspirált.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Olvassátok eddig elkészült POLAR tesztjeimet :

A370 – M200 – M300 – M400 – M430 – M600 – V800

Ezt a trendet kellett volna követni és a hétköznapi felhasználót megcélozni ismét. Csak reménykedek, hogy lesz a kisebb pénztárcával rendelkezőknek is egy pár modell ?! Most ebből a merítésből jól kimaradnak a hobby sportolók, hiszen a Vantage M és V kifejezettem (elsősorban ára miatt) “profiknak” vagy inkább úgy fogalmaznám nem a Hobby futóknak készült. Arra ott vannak a régebben kiadott termékek és a más gyártók által méltán preferált sport és futó órák.

Ebbe a “versenybe”  tehát a jelenlegi 2 db azaz kettő Polar multisport óra a Vantage M és Vantage V óra veszi fel a harcot.

Polarnál az eladásokat és az eddigi bevételeket hozni kell. A vevőket meg kell győzni, hogy a már bevált konkurenciától miért menjenek át a POLAR-hoz. A meglévő POLAR tulajdonosokat pedig, hogy maradjanak a jól bevált V800-as után is a POLAR-nál. Ez nem lesz könnyű mert a használat során derül ki mindig a hiányosság, de ha valami jó és pontos akkor az is kiderül.

Ehhez kellenek a tesztek és a vélemények. Sok fórumot olvasok és sajnos megy az elégedetlenség, ethát nem csak én vettem észre a hiányosságokat.Blogomban is próbálok mindig pártatlan maradni és nem letenni egyetlen óragyártó mellett voksomat, de a POLAR V800-asom mindig maradásra késztetett. (2014.-óta használok Polar órákat – első órám RC3-GPS, majd 2015 M400 utána M430 majd 2016 V800, most váltottam, 2018-ban megvettem Vantage “M” és 2019.02. Vantage “V”  csal hogy el tudjam mondani a véleményemet.

Vantage megjelenésekor nagyon kíváncsi voltam mit alkotnak a POLAR mérnökei ?! Dobozában csücsülve szép forma bontakozott ki ekkor még kézben nem tudtam fogni, de a kerek forma kicsit meghátráltatott. Jobban örültem volna a kockásabb formának, (mert ez a formavilág elég nőies kinézetű) de az is igaz, hogy lehet ezt a körformát is szeretni ?! Bár a tudása jobban érdekelt mint a kinézete. Másik fontos kérdés számomra a pulzusmérés technikája, optikai LED szenzorral ?! Ez mindig megosztja a felhasználókat. Viszont azt be kell látni, hogy ebbe az irányba mozdul minden gyártó és hiába a jobb és pontosabb technológia ha a többség ezt preferálja.

oxometer_polarm_iwatch3

Nekem az a saját véleményem ezzel kapcsolatban, hogy pontosabb a elektromos ingereket mérő mellkaspánt, míg a optikai LED ehhez képest csak a vér pulzálását. Itt meg is állhatunk egy pillanatra, hiszen a vérsaturáció mérő is hasonló “led”-es elven működik az egészségügyben. Készítettem is egy összehasonlító videót ….

A optikai LED-es technológia a bőrön keresztül a pulzust (és most mindegy, hogy piros, sárga, zöld led) megfelelően rá kell simulnia (szorítani) az órát ahhoz, hogy pontosan mérjen. Igaz a leírásban Polar Precision Prime™ technológiát említik meg ami egy kiforrottabb mint elődei ?! Tudom a töltésnél használt 4 db fém szenzor nem csak a töltésre hanem a bőr érzékelésére is használható, így ad pontosabb értéket. Talán annyi írható fel a Polar mellett, hogy egyedüliként használja ezt a technológiát. Míg a többiek küzdenek, hogy mennyire pontos a optikai LED-es mérés. Ettől függetlenül szívesen összehasonlítanám a mellkaspánttal mérő V800-ast  a Vantage V-vel pulzusmérés terén.

Ezt meg is tettem. itt olvashatjátok tesztem : V800+H10 vs Vantage M (hamarosan)

v800 hr data
V800 bpm adat
vantage m bpm
Vantage “M” bpm adat

Polar Precision Prime™

A Polar Precision Prime a pulzusszámot a csuklóból két LED színnel és a bőrrel való érintkezés mérésével mérheti, kizárva a pulzusszám jelzését. Pontos, mindig be van kapcsolva, és nyomon követi a pulzusszámát mellkasi heveder nélkül, még a legigényesebb körülmények között és a tréningekben is. ”  (Idézet a POLAR oldaláról, google fordítóval 🙂

Azért arról ők is írtak, hogy a legpontosabb mérés még mindig a H10-es szenzorral van. Főleg a nagyobb pulzusalapú edzéseknél, iramfutás, fartlek, versenyek. Orthostatic tesztnél (ami később lesz benne az órában szoftver frissítéssel).

Az sem elhanyagolható tény, hogy a színes érintőkijelző sokat fogyaszt, többet mint a monochrome. Igaz 40 óra működési időt ígérnek (Vantage M 30 óra), de a V800-nál is növelték 50 órára a működési időt GPS használatával. Amit jobban elhiszek mint a színes kijelzős órákban. Szerencsére a Vantage M-be nem tették bele a tapicskoló képernyőt. Saját tapasztalat :  Vantage M-nél tapasztaltam egyfajta laggolást a gombok megnyomásánál.

Polar Vantage V watch and box.jpg

Kicsit fenntartásaim vannak 30-40 óra gps használat melletti akkuidővel. Bár ki az aki futkorászik 30 órát ? Majdnem 1,5 napig bírja a Vantage V folyamatos gps jelvétellel ? Azt kizártnak tartom eddig semelyik óra nem bírta eddig. Főleg akkor ha érintőkijelzővel van ellátva és színes a kijelzője ez a legnagyobb akkufogyasztó még a mobiloknál is. Polar V800 egy teljes távú IM-et kibír a kijelzőjével, de nem sok maradt az akkuban.

Töltés, akku idő 

Ezt megváltoztatták a V800-hoz képest szerencsére. A V800-nál használt technika borzalmas volt, hol működött, hol nem. Vantage töltése fényévekkel jobb és hatékonyabb. Készítettem egy videót a használatáról.

Fitnesz és Személyi edzőként számomra a klienseimtől kapott adatok a legfontosabbak. Ezek az  adatok kiértékelése, elemzése tud segíteni nekem és a sportoló fejlődésében. Számok tükrében tudunk előrébb lépni, változtatni edzés metodikán, módszeren. Ezt eddig is szívesen tettem most a POLAR Vantage (előny) vajon milyen előnyre tesz szert a TRAINING LOAD PRO™ lehetőségeivel ? Ez a legnagyobb kérdés számomra ?

Akkumulátor ideje számomra megkérdőjelezhető. 40 óra folyamatos gps használattal ? Suuntonál is csak a Ultra tudja ezt az üzemidőt. Persze ez igazán a felhasználók visszajelzésiből fog jól kirajzolódni. Én nem akarok senki és semmi felett pálcát törni, de van baj bőven a POLAR órákkal már most az elején…….

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

TRAINING LOAD PRO

Ez egy új felület a flow.polar oldalon (ott ahol edzéseinket elemezni tudjuk). Itt már a meglévő adatok mellett, további – a regeneráció és az edzettség szempontjából fontos – adatokat tudunk megnézni, elemezni. Sok adatot tudunk elemezni (persze ha van edzés és pihenés) de némely táblázat kiértékeléséhez már tényleg speciális (napi szinten ezzel foglalkozó) szakember teljesítménydiagnosztát kell megkeresni, hogy tudjunk a számok között olvasni.

Készüljenek fel a gyengébb idegzetűek 🙂

Nem próbálok okosabb lenni mint a POLAR mérnökei, fejlesztői. Ezért a tőlük kapott információs anyagot rakom be ide egy az egyeben.

Ezeket az adatokat én is csak nézegetem, tesztelem egyenlőre és próbálom leszűrni a következtetéseket. Ha kiokosodtam leírom a saját véleményem. Egy dolog már most biztos, ez az információ nem mindenkinek kell ilyen szinten. Hétköznapi ember ettől a sok adattól elszalad (ha már futóóra teszt) Edzőknek és azoknak akik tudnak mit kezdeni az adatokkal hasznos lehet a fejlődés a sportforma elérésében és a szuper kompenzáció szempontjából.

Forrás (source) : support.polar.com

Az új Training Load Pro™ funkció leméri, mekkora mértékben terheli meg a tested az edzés, és hogyan befolyásolja ez a teljesítményed. A Training Load Pro hozzárendel egy edzési terhelési szintet a vázizomrendszeredhez (Cardio Load (Kardióterhelés), és a Perceived Load (Érzékelt terhelés) segítségével értékelheted, hogy mennyire érzed magad megterheltnek. Ha az órán külön teljesítményérzékelőt használsz futáshoz és kerékpározáshoz, akkor a Training Load Pro hozzárendel egy edzési terhelési szintet a vázizomrendszeredhez (Muscle Load(Izomterhelés)). Ha tudod, mennyire terheli meg az edzés a tested egyes részeit, optimalizálhatod az edzési teljesítményed úgy, hogy mindig a megfelelő testrészeket mozgatod meg.

Kardióterhelés

A rendszer edzési impulzusszámítás (TRIMP), egy széles körben elfogadott és tudományosan bizonyított módszer segítségével számolja ki a kardióterhelést. A kardioterhelési érték megmutatja, mennyire terhelte meg az edzés a keringési rendszered. Minél magasabb a kardióterhelés értéke, annál jobban igénybe vette az edzés a keringési rendszert. A rendszer minden edzés után kiszámítja a kardióterhelést a pulzusadatok és az edzésszakasz időtartama alapján.

Érzékelt terhelés

Az edzési terhelés megállapítására szintén hasznos módszer a szubjektív terhelésérzet felmérése. Az érzékelt terhelés figyelembe veszi, hogy szerinted mennyire volt megterhelő az edzés, illetve hogy az meddig tartott. Az értéket az észlelt terhelés mértéke (RPE) formájában határozzuk meg, amely egy tudományosan elfogadott módszer a szubjektív edzési terhelés megállapítására. Az RPE skála különösen hasznos az olyan sportok esetében, ahol a pulzusalapú terhelésmérés korlátozott, például erőnléti edzéseknél.

Értékeld az edzést a Flow mobil alkalmazásban az érzékelt terhelés kiszámításához. Egy 1-10 skálán pontozhatod az edzést, ahol az 1 rendkívül könnyű, míg a 10 erősen megterhelő.

Izomterhelés (külső teljesítménymérővel)

Az izomterhelés megmutatja, mennyire vette igénybe az edzés az izomzatot. Az izomterhelési érték segít megállapítani az intenzív, rövid edzések terhelését, mint például rövidtávfutás, vagy gyaloglás hegynek felfelé, mivel ezeknél a pulzus nem alkalmazkodik azonnal a változó terheléshez.

Az izomterhelés azt mutatja, mennyi mechanikus energiát (kJ) termelt az izomzat egy futó- vagy kerékpáredzés során. Ez az érték a leadott teljesítményt mutatja, nem az annak eléréséhez befektetett energiát. Minél jobb az erőnléte, annál jobb lesz az arány a befektetett és a megtermelt energia között. A rendszer a teljesítmény és az edzés időtartama alapján számolja ki az izomterhelést. A futásnál a testsúly is számít.

A rendszer a teljesítményadatok alapján számolja ki az izomterhelést, ezért csak akkor mutatja meg az izomterhelési értéket a futó- és kerékpáredzéseinél, ha egy külön futó vagy kerékpározó teljesítménymérőt használsz.

Edzési terhelés egy edzés alapján

Az egy edzés alapján kiszámított edzési terhelés az edzés összefoglaló értékelésében jelenik meg a Flow alkalmazásban és a Flow webszolgáltatásban.

A rendszer minden mérésnél megmutatja az összesített terhelést. Minél nagyobb a terhelés, annál jobban igénybe veszi az edzés a tested. Emellett a rendszer vizuálisan is megjeleníti és szöveggel is leírja az edzési terhelés mértékét az előző 90 nap átlagához képest.

A grafikon és a szöveges leírás a teljesítmény szerint változik: minél hatékonyabban edzel, annál nagyobb terhelést fogsz kibírni. Ahogy az erőnléted és a teherbírásod növekszik, a 3 pontot érő (közepes) edzési terhelésekből néhány hónapon belül 2 pontos (alacsony) érték lehet. Az alkalmazkodó skála figyelembe veszi, hogy a jelenlegi állapotodtól függően egy adott edzéstípus más hatással lehet a testedre.

Nagyon magas
Magas
Közepes
Alacsony
Nagyon alacsony

Megterhelés és tűrőképesség

Az egyes edzésekből származó Cardio load (kardióterhelés) adatok mellett az új Training Load Pro funkció kiszámítja a rövidtávú Cardio load (Kardióterhelés)/Strain (Megterhelés) és hosszú távú Cardio load (Kardióterhelés)/Tolerance (Tolerancia) értékeit is.

A Megterhelés értéke azt mutatja, mennyire terhelte meg a tested az edzés az utóbbi időben. Ez az érték az elmúlt 7 nap átlagos napi terhelését mutatja.

A Tűrőképesség azt jelzi, mennyire állsz készen a kardioedzésre.Ez az érték az elmúlt 28 nap átlagos napi terhelését mutatja. A kardioedzéshez szükséges állóképesség javításához fokozatosan, hosszabb időn keresztül növelned kell az edzés intenzitását.

Kardioterhelési állapot

A Cardio load status (Kardióterhelési állapot) a Strain (Megterhelés) és a Tolerance (Tolerancia) közötti kapcsolatot vizsgálja, és ennek alapján megállapítja, hogy jelenleg aluledzett vagy, szinten tartod az erőnléted, eredményesen edzel, vagy túlterheled magad. Az eredmény alapján a rendszer személyre szabott visszajelzéseket is ad.

A kardioterhelési állapot segít felmérni az edzés hatását a testre és az erőnlét fejlődésére. Ha tudod, hogyan befolyásolják korábbi edzéseid a jelenlegi teljesítményed, pontosabban tudod szabályozni az edzések gyakoriságát, és jobban meg tudod állapítani, mikor érdemes különböző intenzitással edzened. Ha látod, hogyan változik az erőnléti állapotod egy edzés után, jobban meg fogod érteni, mekkora terheléssel járt az adott edzés.

Kardioterhelési állapot a sportórán

Az idő nézetben a FEL és LE gombokkal léphetsz be a Kardioterhelési állapot menübe.

 1. Kardioterhelési állapot grafikon
 2. Kardioterhelési állapot Túlterhelés (a szokásosnál jelentősen magasabb terhelés):  Eredményes (fokozatosan növekvő terhelés) Szintentartás (a szokásosnál valamivel alacsonyabb terhelés) Aluledzés (a szokásosnál jóval alacsonyabb terhelés)
 3. Kardioterhelési állapot számszerűsített értéke (=Megterhelés elosztva a Tűrőképességgel.)
 4. Megterhelés
 5. Tűrőképesség
 6. A kardioterhelési állapot szöveges leírása

Hosszú távú elemzés a Flow alkalmazásban és webes felületen

A Flow alkalmazásban és a webszolgáltatásban figyelemmel kísérheted a Cardio Load (Kardióterhelési) alakulását, és megtekintheted, hogy miként változott az elmúlt hetekben és hónapokban. A kardioterhelés fokozódásának megtekintéséhez a Flow alkalmazásban koppints a függőleges pontokra a heti összegzés menüben (kardioterhelési állapot modul) vagy az edzés összegzése menüben (Training Load Pro modul).

   

A kardioterhelési állapot megtekintéséhez a Flow webszolgáltatásban menj a Progress > Cardio Load report (fejlődés > kardioterhelési jelentés menübe).

A piros sávok az edzések kardioterhelési szintjét mutatják. Minél magasabb a sáv, annál jobban megterhelte az edzés a szív- és érrendszert.
A háttér színe azt mutatja, mennyire volt megterhelő az edzés az elmúlt 90 nap átlagához képest, az öt pontos skálához és szöveges leíráshoz hasonlóan (nagyon alacsony, alacsony, közepes, magas, nagyon magas).
A Megterhelés értéke megmutatja, mennyire terhelted meg a tested az edzéssel az utóbbi időben. Ez az érték az elmúlt 7 nap átlagos napi kardióterhelését mutatja.
A Tűrőképesség azt jelzi, mennyire állsz készen a kardio edzésre. Ez az érték az elmúlt 28 nap átlagos napi kardióterhelését mutatja. A kardióedzéshez szükséges állóképesség javításához fokozatosan, hosszabb időn keresztül kell növelni az edzés intenzitását.

Forrás (source) : support.polar.com

Running Power – Futási teljesítmény mérés – Watt mérés

Legnagyobb újítás a POLAR-nak, hogy Foot Pod szenzor nélkül megoldották a Running Power azaz Watt mérést ! Ez csak a Vantage V-ben van erre lehetőség hiszen ebben van Barométer mérő is.

Számomra viszont az a kérdés, hogy fizikálisan nincs benne vagy csak szoftveresen butították le a Vantage M-et ?!

Polar Vantage V watt DCRainmaker.jpg
Kép forrása (Source) : DCRainmaker.com

“Mindenesetre a futó teljesítmény a GPS ütemén alapul, és nem a láb- vagy csuklóérzékelési sebességen. Ez azért is figyelemre méltó, mert NEM működik beltéren (futópadon), és nem is működne az alagútban. Polar azt mondja (nem találtam elég hosszú alagutat, hogy érdemben tesztelje azt” 🙂 Hihi ez vicces.  Akkor hogyan fogja mérni a  Watt-ot kerékpáron ?

Mindenesetre elsőként jöttek elő ilyen méréssel (nem külön szenzoros) ezért biztosan sokat dolgoztak a rendszer kiépítésén tehát ez egy nagyon jó dolog. Minden valamire való futó, triatlonos edző jobban szeret Watt alapon számolni és nem pulzusból. Bár szerintem az csak nyers adat és nem veszi figyelembe a körülményeket, és az igazi testet ért hatásokat. Viszont itt van a Trainig Load Pro és ezzel együtt már elég jól összehangolható a edzésinger és a ténylegesen érzett érzés a klienstől.

Watt Validation

GPS vevő csere ?!

Polar a GPS vevőjét is kicserélte a SONY-ra ezt már más órák használják előszeretettel.

“A másik újdonsághoz vezető úton a Polar egy új GPS érzékelőt / chipsetet használ a Vantage sorozatában. A SiRF-ről a Sony-ra váltottak, ahogyan a Suunto is csatlakozott a Sony-hoz. Jelenleg a Polar kihasználja a GLONASS-ot, de még nem Galileo. Ez egy olyan korlátozás, amelyet a Sony még nem támogat. Polar azt mondja, esély van rá, hogy frissíteni tudják az úton a firmware-frissítést, de ez igazán csak attól függ, hogy a Sony így csinál.

Ezzel az új GPS-chipsettel a Polar óriási 40 órányi GPS-t és optikai HR-t fog felvenni a felvételi idő alatt, mindezt 1 másodperces intervallumokban. Ez könnyen felülmúlja a Garmin és a Suunto 1 másodperces sebességét. Azonban a Suunto és a Garmin kevésbé gyakori felvételi arányai is elmaradnak az igazán hosszú ultra nagyoktól. A Polarnak nincs olyan másodlagos, kevésbé gyakori frissítési módja a Vantage sorozat, mint a V800-on.”

Forrás : DCrainmaker.com

Utolsó és egyben nem elhanyagolható tényező : víz alatt hogyan fog mérni pontosan, precízen pulzust a POLAR Vantage ? Szerintem sehogy, de lehet megoldották ezt a mérnökök ? Igaz lehet mellkaspánttal (H10) is használni csak akkor meg minek a beépített 9 db LED szenzor, ettől “vastagabb” az óra jóval mint anélkül. Ha elmentem úszni a Vantage M-el akkor leírom tapasztalataimat.

Polar Sleep Plus™ – alvás figyelés profin

Alvás a regeneráció szempontjából a legfontosabb tényező. Ekkor van a szervezetnek az alkalmazkodása az őt ért ingerre. Izmok erősödnek, izomrostszálak sűrűsödnek, agy-ideg-izom (neomuszkuláris) kapcsolatok fejlődnek, adaptálódnak stb. Ha nem figyeljük alvásunkat – legalább annyit tegyünk meg, hogy időben sokat alszunk és próbáljunk meg minőségileg is jól aludni – mert ha ez nincs meg akkor semmit nem ér a jól felépített és végrehajtott edzés.

Mi az hogy minőségi alvás ?

Arra kell törekednünk, hogy minden olyan feltétel meglegyen ami pihentető. Mik ezek ?

Mondok egy-két példát mit ne tegyél elalvás előtt !!

Don’t DO

 • tévé kikapcsolása, ne erre aludjunk el (led se menjen),
 • Wifi kikapcsolása ez folyamatosan sugároz, még ha nem is érezzük
 • sötétség (teljesen sötétítsünk be, ne legyenek fények)
 • mobiltelefon lekapcsolása (minden okos telefonban van olyan funkció, hogy ébresztésre bekapcsol)
 • tiszta ágyba feküdjünk, de ne használjunk erős illatokat, öblítőket éjszakára alváshoz, agyunkat nagyon befolyásolják az illatok. Gondoljatok csak a parfümökre
 • ne együk magunkat halálra estére lefekvés előtt (gyomor- perisztallikus mozgás, hasnyálmirigyek-emésztés, dolgozik akkor a szervezet nem pihen agy nem tud alfába lemenni)

Ha ezek a feltételek adottak akkor sok eséllyel indúlhatunk aludni és egy ilyen vagy ettől jobb alvás elemzést láthatunk.

Alvási időm : 8 óra 14 perc 95 %

Sleep time

Egyben meg tudjuk nézni ezt egy összefésült diagramon ahol már a 24 órás pulzusunk is megjelenik. Itt leolvashatjuk az alvás alatt a legalacsonyabb és a legmagasabb HR értékeket. 

daily activity

Van heti összesítő ami elég látványosan szemlélteti, hogy milyenek voltak napjaink.

Heti összesítés.jpg

Ugyanezt az elemzést megnézhetjük telefonon is. Itt lehetőségünk van (amíg ki nem kapcsoljuk) visszajelzést adni az alvásunkról, hogy mi hogyan éreztük magunkat. Mert lehet az idő megfelelő mennyiségű volt, de valamiért nem éreztük pihentetőnek, rosszul voltunk vagy egyéb. Ez azoknak fontos akik edzővel dolgoznak és el kell küldeniük heti vagy napi szinten az alvásukat. 

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Ez a profi alvásfigyelő rendszer nem volt benne a V800-ban viszont a M430-asban már igen. Szerintem ez is csak szoftveres tudás (bár azt említik, hogy egy 3D-s gyorsulásmérővel érzékeli a mozgást).

Recovery Pro

Ez is egy újítása a Polarnak, ami már félig benne volt a V800-ban és a M430-ban. Recovery megmutatja egy edzés utáni regenerációs időt. Ez a Superckompenzáció tulajdonképpen. Ha nagy a sressz a szervezetnek akkor nagy pihenés kell. Ha megfelelő mértékű pulzus számon edzünk akkor kisebb idő kell a regenerációhoz, így hamarabb és többször is tudunk edzeni egy héten. Ellentétben akkor ha csinálunk egy nagyon megerőltető edzést ami után 2-3 napot is pihenni kell. Itt egy hivatalos videó a POLAR Youtube csatornáról mit is takar ez a Recovery Pro rendszer.

Frissítés 2019/Q1 

Az itt felsorolt dolgok viszont 2019-től lesznek elérhetőek az óra szoftveres részében. Valaki mondja meg nekem ez hogy lehet ?  Siettek a kiadással ? Nem volt elég idő megírni a szoftvert ? Ráadásúl ezek mind benne voltak már a V800-ban. Akkor most előre haladunk vagy hátra ? Vantage M 99.990 huf és kevesebbet tud mint a V800 ami 2014-ben jelent meg ??!!! Vanatge V pedig 179.990 ami szoftveresen nincs még teljes állapotban (állítólag Januárban érkeznek a frissítések a telefonra) ezek normálisak vagy elmentek otthonról ? Kiadtak egy félkész terméket amin nem teljes a szoftver  ?!

 • Smartphone notifications (i.e. call/text notifications)bejövő hívások, szöveges üzenetek (V800 tudja 2014 óta tudja)
 • Fitness test functionality – Fitnesz teszt (V800 tudja 2014-óta tudja )
 • Standalone device timers
 • Strava Segments (V800 tudja 2017-óta)
 • Back to start navigationvissza a célhoz navigáció (V800 tudja 2016 óta tudja)
 • Additional trailing summary details on workouts

Polar kiadta a termékét úgy, hogy egy-két szoftveres dolog kimaradt belőle. Mik ezek ? Követelem tegyék vissza vagy “mondjon le”. Ami működik egy sikeres szériában és hasznos azt miért hagyjuk ki ?Nagyon kiváncsi vagyok ezeket hogyna fogják kezelni. Közben meg szépen lassan elmegy mellettük a többi gyártó Suunto, Garmin !!

The following features were removed, without specific/current plans to re-implement in the Vantage series:

 1.  GoPro Action Cam Control (ezt tudom nélkülözni, de a V800 tudja)
 2. Following a downloaded route (navigation of tracks) – ez is nagyon hasznos volt
 3. Reduced GPS recording rate activities (i.e. beyond 40hrs of GPS time, the V800 also supported a reduced recording rate to 50hrs)
 4. No longer option to use HR strap while swimming, only optical HR sensor [Older 5hz straps no longer supported

Forrás : dcrainmaker.com

A HR szíj többé nem használható úszás közben, csak optikai HR érzékelő. Az öregedő 5 Ghz pántok már nem támogatottak. Mi van ezekkel betegek most őszintén ? Kivesznek egy olyan funkciót ami miatt annak idején sokan köztük én is választottam a V800-at ?? Profisták mind nevetnek az ilyen optikai pulzus mérésen, mindenki tudja, hogy nem egyen értékű a szívpántos megoldással.

Saját vélemény : POLAR V800-ban a pulzusmérés mellett a legfontosabb szoftveres alkalmazás az R-R (pulzusvariábilitás)  azaz a két szívdobbanás között eltelt időről adott infó mérése. Ebből KUBIOS progival meg tudtuk nézni a paraszimpatikus és a szimpatikus idegrendszer állapotát.

kubios eredmény

A jump teszt, ezt is nagyon szerettem, hiszen nem sok óra tudta ugyanúgy mint a Orthostatic teszt és a Fitnesz teszt sem volt semelyik konkurencia órájában. Ezeket előszeretettel használom(tam) a V800-asban. Amit csak és kizárólagosan a H10-es szívpánttal lehet mérni hiszen egy elektromos impulzusról van szó. Akkor most előrébb léptünk vagy nem ?! Sajnos NEM ! Másodsorban nem hiszek még mindig a pontosságában a optikai LED-es mérésnek hiszen az csak a vér áramlásának ütemét méri a bőrön keresztül ellentétben a szívpánttal ami a szív elektromos ingereit méri. Nincs befolyással a vér nyomására ? Próbáljátok ki ha a pulzus mérésnél kicsit jobban rányomjátok kezeteket, ujjatokat a pulzus mérésnél a mért ponton, máris csökkenni fog a pulzus mivel saját magunk akadályozzuk a pulzáló nyomást.

Suunto és a Garmin is nagy ellenfél a Polar számára, de a POLAR mindig is a pulzus méréséről volt híres és az ezzel összefüggő pihenési, regenerálódás monitorozásában. Az, hogy nyomvonal követést nem tették bele, számomra érdekes és kérdéseket vet fel. Miért veszünk ki valamit szoftveresen ha valami jó volt, működött ? POLAR elindult egy olyan irányba ami jó pl. Watt mérés, Training Load Pro ami fejlettebben nézi az edzés alatt minket ért hatásokat de nem értem miért nem lehet azokat az adatokat kijelezni, megnézni ami amúgy is benne van az adatokban pl.ha van mozgásérzékelés akkor pl.a talajtól való elmozdulás ? Suunto már évek óta monitorozza, pedig neki is csak ugyanazok az adatok állnak rendelkezésre, nem egy különleges módszert alkalmaznak, de beszélhetnénk a hőmérséklet mérésről. Azt mondjuk a V800-ban is elb@szták mert a csuklón érzékelt hőfokot mérte a külső hőmérséklet helyett.

Saját vélemény : őszintén mit kezdünk azzal az adattal, hogy csukló hőmérséklet ?

Kérdés számomra az is, hogy még mit tudnak majd szoftveresen frissíteni ? Mert azt tudjuk és láttuk, hogy ha akar a POLAR akkor folyamatosan jön ki frissítésekkel egy meglévő órához. Ezt most is megteszik a Vantage órákhoz itt : https://support.polar.com

Polar Update

Két dolog lehet a most megjelent órákkal Vanatage M & V vagy nagy sikerű órákká válnak vagy belevesznek a küzdelembe a többi riválissal szemben ?! Ezzel kapcsolatban vagy egy saját észrevételem : nem tudtak egyedit alkotni hanem mentek a már megjelent konkurencia után megjelenésben, kinézetben. Ez nem volt nagyon kreatív a POLAR mérnökeitől. Mindenesetre árban lehettek volna mértéktartóbban is……..és több sportolót is megcélozhattak volna, mert a Training Load Pro-tól nem fog mindenki szaladni megvenni a Polar legújabb óráit, főleg nem ennyiért.

Itt egy összehasonlító teszt a különbségekkel a két modellről a gyártó oldaláról.

Forrás : Polar.com

Polar Vantage V

179.990 huf

Polar Vantage

M 99.990

Polar Precision Prime™, wrist-based heart rate measurement X X
Speed and distance from the wrist X X
Training Load Pro™ X X
(Muscle Load via third-party sensor)
Recovery Pro™ X
Running power From the wrist Via third-party sensor
Running Program X X
Running Index X X
Sleep Plus™ X X
+130 sport profiles X X
Multisport mode X X
Swimming metrics X X
Waterproof X X
GPS X X
GLONASS X X
Barometer X
Battery life with GPS 40 hours in training mode 30 hours in training mode
Display Always-on color touch display, resolution 240 x 240 Color display, resolution 240 x 240
Measurements 46 x 46 x 13 mm 46 x 46 x 12.5 mm
Weight 66 g 45 g
Changeable wristband X
Összegzés (saját vélemény)

Egyik szemem sír a másik nevet. Miért ? Mert a Polar megint bebizonyította nem véletlenül van még mindig a legjobbak között. Kitalált olyan dolgokat mint pl. a watt mérés érzékelő nélkül, Training Load Pro amivel sok adatot tudunk elemezni, többet mint bármelyik gyártó. Sok dolog belekerült “újdonságként” ami amúgy a pulzusmérés terén nem újdonság. Ezeket az adatokat hogyan tudjuk elemezni, látni na az már nem mindegy. Látványosnak, de érthetőnek kell lenni hiszen a felhasználó nem mérnök és nem is kardiológusok (bár a múltkor a szívultrahangon a kardiólogus szakorvos tőlem kérdezte milyen pulzuson kell futni 🙂

Másik szemem viszont sír, hogy mi a bánatért vettek ki olyan dolgokat ami a V800-ban már benne volt ?! Most előrébb haladunk 4-5 év után vagy vissza ? Másik kardinális kérdés pont az ami a gyengesége lett az órának a pulzus mérés, hiába a preciziós és talán a gyártók között a legjobb technológia. (kicsit kellene forumokat) Jómagam olvasom a forumokat sajnos sok ember (akik már megvették a Vanatge modell valamelyikét) panaszkodik a pulzusmérés pontatlanságára. Ehhez természetsen a hazai képviselet “nagy szakemberei” sem tudnak érdemben hozzá szólni, mivel egy normális tesztelőjük sincs, aki meg volt azt elkergették, átvágták !

Maradnak a kérdések amik mindenkit foglalkoztatnak :

Érdemes-e lecserélni a V800-ast ?

Tudásban többet tud-e a Vantage M vagy V ?

Ha valakinek van 179.990 huf-ja akkor igen. Ha nincs és kicsit kevesebbért 99.990 Ft beruházna a Vantage M-be akkor azt is érdemes kipróbálni. Mert előrébb lépés nem minden téren történt. A V800-as viszont már megjelenésével is kicsit kilóg a sorból, eljárt felette az idő. Bár szégyenkeznivalója sincs annak aki hordja még. A világ nem áll meg és akármennyire is vigyázunk az óránkra és használjuk akkor előbb-utóbb le kell cserélni. Az alternatívák között keresni érdemes, de ha valaki márka hű és az adatait nem akarja importálni akkor válassza a POLAR-t. Ha viszont valaki meg van elégedve a mostani órájával ne szaladjon megvenni a Vantage-t.

Csináltam egy összehasonlító tesztet a Vantage M – V800-al. Pulzusadatok, lépésszám, szintemelkedés.

Jómagam lassan 5 éve Polar használó vagyok, volt minden órám : RC3-GPS,M400, M430,  V800, új V800 és most megvettem a Vantage M-et. Valószínű megveszem a Vantage V-t is már csak a teszt miatt is, de nem vagyok túl boldog és inog a lábam, hogy más gyártó Suunto vagy Garmin oldalra állok.

megjegyzés : Attól, hogy világbajnokokat, olimpikonokat, rádióst megkeresett a POLAR marketingese attól még nem lesz jobban eladható az óra. Maximum ők is csalódni fognak és csendesen megjegyzik : “ezért ennyi pénzt biztosna nem adnék ki, mert pontatlan és sok a hibája, kiforratlan még”. Profisták meg nagyon jól tudják,  pontosan csak mellkaspánttal lehet mérni pulzust, optikai pulzus mérés még nem tart ott, hogy értékelhető és az edzéskehez felhasználható adatokat tudjon adni (179.990 Ft-ért !!!).

Bár erre én is csak azt teszem fel kérdésnek : Akkor hogy lehet az, hogy a kórházakban a vérsaturáció mérő optikai pulzus mérést csinál és azt elfogadják ?! Apple is azon küzd, hogy Amerikán kívül is elfogadtatja a iWatch 4-ben használt pulzus mérést hitelesnek és orvosinak.

Hogyan méri az Apple Watch a pulzust?

Az Apple Watch-ban található pulzusszám-érzékelő a fotopletizmográfia elnevezésű módszert alkalmazza. Bár a kifejezést meglehetősen nehéz kiejteni, a technológia egy rendkívül egyszerű tényen alapul: a vér színe azért vörös, mert visszaveri a vörös színű fényt, és elnyeli a zöld színű fényt. Az Apple Watch fényérzékeny fotodiódákkal párosított, zöld színű LED-ek segítségével észleli a csuklón átáramló vér mennyiségét. A szív dobbanásakor a csuklóban lévő véráramlás – és így a zöld fény elnyelése – fokozódik. A dobbanások között mérsékeltebb a véráramlás. Mivel az Apple Watch másodpercenként több száz alkalommal működésbe hozza a LED-eket, ki tudja számolni, hogy percenként hányszor ver a szív – ez a pulzusszám. A pulzusszám-érzékelő percenként 30–210 szívverést tud mérni. Ezenkívül a pulzusszám-érzékelő kompenzálja az alacsony jelszintet azzal, hogy megnöveli a LED fényerejét és a mintavételi gyakoriságot.

A pulzusszám-érzékelő infravörös fényt is tud alkalmazni. Az Apple Watch ezt a működési módot használja, amikor a háttérben méri a pulzust, illetve a pulzusszámot jelző értesítésekhez. Az Apple Watch zöld színű LED-ek segítségével méri a pulzust edzések és Lélegzet-gyakorlatok közben, valamint a gyaloglási átlag és a szívfrekvencia-variabilitás (HRV) kiszámításához.

A fotodiódás érzékelők, az infravörös LED-ek és a zöld színű LED-ek az Apple Watch Series 4 készüléken.

Az Apple Watch Series 4 esetén a Digital Crownban és az Apple Watch hátoldalán beépített elektródák vannak, amelyek mérni tudják az elektromos jeleket a szívében a Pulzusszám, illetve az ECG alkalmazás használatakor. Ha a Digital Crownra helyezi az ujját, zárt áramkört hoz létre a szíve és a két karja között, és rögzíti a mellkasán észlelhető elektromos impulzusokat. 

Ha meg szeretné mérni a pulzusát a szívelektródákkal, nyissa meg a Pulzusszám alkalmazást, és helyezze az ujját a Digital Crownra. Gyorsabb és pontosabb lesz a mérés – nem 5 másodpercenként, hanem minden másodpercben sor kerül mérésre. Az „ECG” felirat lesz látható a Tevékenység a pulzusszám mérésekor lapon, amikor a rögzített pulzusszámokat megtekinti az Egészség alkalmazásban. A szívelektródáknak köszönhetően EKG-mérést is végezhet az ECG alkalmazás segítségével.

Forrás : support.apple.com

Készítettem egy videót a POLAR Vanatge és az Apple Watch pulzusmérésének összehasonlításáról.

 

Ha valaki pulzust mellkéspánttal szeretné mérni a szívverésének impulzusát erre is van lehetőség + 29.990 huf vagy megvenni a Vantage V+H10-el 199.990 Ft-ért 🙂 ? Nagyon kíváncsi leszek szoftveresen mennyit tudnak hozni az elbaltázott, “gyorsan kiadott” (4 évet kellet várni az V800 után) modelleket.

Ha hasznos volt a teszt nyomj egy like-ot a lap alján és iratkozz fel az oldalamra (“követem gomb”) további óra tesztekért !!!!

Update (2019.02.) : több internetes webshopban 140-150.000 ft-ért megvehető a Vanatage V. Ami azt jelenti, hogy nem egészen 6 hónap alatt 189.990-ről – 140.000 Ft-ra csökkent az ára. Az 50.000 ft ami nagyon sok.

Update (2018.12.): kezdődik az “eladási hullám” az aukciós portálokon. 3 db Vantage órát is árulnak, pedig csak 1 hónap telt el. Erről beszéltem. Ha jó egy óra akkor vajon miért értékesítik töredék áron el a megjelenés után 1 hónappal ? Megkérdeztem az eladókat : “nincs semmi baja csak vettem egy Garmint”……….ez azt hiszem mindent elárul. Oké, kihasználva ezt én is vettem egy Vantage “M”-et  🙂

Külföldi forumból :

“Anybody has advise what to do with optical HR? After 2 months I still don’t know how to get real HR data. Watch is at the correct position on wrist, tighten but always 30-50bpm lower then it should be.This graph is from today 8km run – constant speed.”

8k Vanatage V.jpg

“Hi, how often you recharge your VV? Because mine is depleted after just 6 days with or without oHR (continuous monitoring). This means a max of 6 runs (one per day), each 60-70 minutes long. Some runs with oHR, most with H10 strap.
I’ve expected much longer battery life. Especially if VV should be able to log 40 hours run with GPS and oHR, have anyone tested it on longer run/activity?”

“Mine is having battery problems also. 4 days with no continuous oHR and only ONE day with continuous oHR 😐”

I also observe a battery drain of my VV: 7-8% drain even in flight mode, continous heart rate off while storing in the desk (i.e. no activity tracking, lo backlight).
During activity (GPS and OHR) the battery drain seems to be ok (3-4% / h)”

“From last week my VM’s battery is lasting only ONE day!! 😐 🤔 | Not a noticeable reason.”