ENSPORT 2016

Nekem is elérkezett az idő ahhoz, hogy én is kicsit tudományos vonalon közelítsem meg a futás kérdését. Sokan keresnek meg a blogomon keresztül a pulzuskontroll és a helyes pulzusalapon való edzés miatt. Ebben próbálok segíteni mindenkinek, de mivel nem ismerek senkit ezért nehéz személyre szabottan tanácsot adni, főleg úgy, hogy nem játék az a pulzuskontroll. Másoknak az egészségével nem szeretnék kísérletezni. Nem vagyok orvos tehát nehéz a számítógép mögül megmondani kinek mi lenne a jó és a helyes. Tanácsot tudok adni a körülbelüli értékekről, de a legmegfelelőbb az ha elmegy egy teljesítménydiagnosztikára itt bemérik, megmondják a helyes értékeket amit majd az óráján beállíthat. Diagnosztika teljes képet ad edzettségéről, test összetételéről és azonnal látszik ha valami betegsége vagy gyengesége van (pl. magas vérnyomás, magas pulzus stb…)

Ha már valaki odáig eljut, hogy vegyen egy pulzusmerő órát nagy lépést tett annak érdekében, hogy a szívét megóvja mindenféle felesleges “munkától”. Mert ugye a fő feladata a vér szállítása a lehető leghatékonyabban a testben a szervekhez. Ha ezt kontroll alatt tartjuk edzés közben és nem hajtjuk túl feleslegesen akkor sokáig bajmentesen tudunk edzeni, futni, úszni, kerékpározni.

ENSPORT –  teljesítménydiagnosztikája amikor a tudományt hívjuk segítségül.

TESZT

Miket vizsgálnak és ezek mikre jók ? Ezeket a fontos kérdéseket próbálom szemléltetni és részletekbe menően megmutatni, hogy senkinek ne legyen kétsége, hogy meg kell-e csinálni neki is ?! Mielőtt belekezdenék a mindenkit érdeklő anyagiak, mennyibe is kerül mindez ?!

Futás – terheléses vizsgálat

 • Időtartam: 1 óra
 • Ár: 12 900 Ft (2016.03.-hó)

Mely tartalmazza a teljes teszt árát, az értékelést elektronikusan, valamint egy 2014 Ft-os kedvezmény kupont, melyet a Maratonman depóban tudsz levásárolni futócipőre vagy 20 000 Ft felett bármire.

forrás : ENSPORT

Milyen adatokat kapunk a teszt után elektronikus formában (PDF) egy személyes kiértékeléssel együtt ?!

 1. Alapadatok
 2. Testösszetétel (bőrredő mérési pontokból, testzsír %, zsírtömeg, zsírmentes tömeg)
 3. Nyugalmi mérés (szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszer)
 4. Légzésfunkció
 5. Terheléses futás
 6. Anyagcsere folyamatok
 7. Edzészónák
 8. Pulzusgörbe és energiaigény
 9. Regeneráció
 10. Javasolt edzéstartományok

Vegyük szépen sorba mindegyik mérést, hogyan és mit csináltak ……………….

img_3792

ALAPADATOK

Meg kell adnunk egy két adatot magunkról (nevünk, sportág, egyesület, életkor, nem, sportéletkor, heti edzésóra) majd jönnek az általános antropometria (test) mérések  (magasság, testtömeg, alapanyagcsere, BMI, vérnyomás)

TESTÖSSZETÉTEL

Bőrredő mérési pontokat mérnek – négy helyen –  egy olyan eszközzel (kalipper) ami állítólag a legpontosabb ?!

 1. Trceps brachii – tricepsz kar
 2. Rectus abdominis – egyenes hasizom
 3. Suprailiac
 4. Quadriceps femoris – négyfejű combizom

fett-Kaliper

Ebből a mérésből biztosan kiderül hogyan is állunk testösszetételben.

testösszetétel

IMG_0353.JPG

Itt megállnék egy pillanatra……..mert ez sokakat érintő és zavaró kérdés. Sokan ezért kezdenek bele a futásba és a végtelennek tűnő és értelmetlen fogyókúrákba (ahelyett, hogy csak tisztán étkeznének)

Mit is jelentenek ezek a számok ? Testünk összetételét ok, de kinézetre is megállapítható az, hogy valaki milyen állapotban van. Ehhez nem feltétlenül kellene elmenni egy teljesítménydiagnózisra. Viszont ha szeretnénk optimalizálni a futóidőnket és nem szeretnénk feleslegesen cipelni egy-egy versenyen pár kilogrammot akkor érdemes ezek között a számok között olvasni. Olvasni és nem félreértelmezni. Nem lehet egész évben fent tartani azt az állapotot amit célul tűzünk ki magunk elé. Ha valakinek egy jó idő megfutása a cél akkor annak érdekében mindent meg kell tenni, de ezt egész évben nem lehet tartani.Miért ? Mert a profisták sem futnak minden hónapban egy maratont vagy egy teljes távú IM-et. Vannak versenyek amikre fel kell készülni és optimalizálni a testünket.

Mit szerettem volna kihozni ebből a hosszú monológból ? Azt, hogy ésszel és tudatosan diétázzunk. Testzsír % nem szabad egy bizonyos szint alá csökkenteni. A testzsíroknak funkciójuk van méghozzá védő és létszükségletek fenntartása a szerepük.

Természetesen ha valaki profista és ebből él az teljesen más. Most inkább az amatőrökhöz szólok : éljünk egészségesen, táplálkozzunk tisztán, figyeljünk az egészségünkre, DE NE SZIPOLYOZZUK KI A TESTÜNKET ÉS NE AKARJUNK PLAKÁTFIÚK ÉS LÁNYOKRA HASONLÍTANI.Ők sem így néznek ki a hétköznapokban ezek a képek a miket plakátokon, újságban látunk reklámfogások és borzasztóan megtévesztőek. Ne hagyjuk magunkat befolyásolni képek által.

Ez a diagnózis és teszt pontosan megmondja a testünk állapotát és edzettségünket.

NYUGALMI MÉRÉS

Le kell feküdni egy ágyra és mérik az idegrendszeri aktivitást a szívdobbanásnak RR fázisából. Ekkor már a pulzusmérő pánt fel van helyezve mellkasunkra ez küldi az adatokat a számítógép felé.

IMG_0344

Ezen a mérésen tudtam, hogy “elhasalok” mert éjszakás műszak után mentem el erre a tesztre. Tehát az, hogy kialvatlanság és döntően a szimpatikus idegrendszeri hatás érvényesült nem is csodálkoztam.

Eddig akik elmentek az én javaslatomra erre a vizsgálatra túlnyomó többségben itt derült ki a túledzettség vagy a fáradt, kialvatlan állapot. Erre kifejezetten figyelni kell hiszen ha ezek az adatok rendben vannak egyensúlyi állapot van akkor tud rendesen regenerálódni a szervezet és az edzés hatására fejlődni a szervezet. Ha valamelyik irányba ez eltolódik akkor már nem tudjuk hasznosítani az edzésünket. Megértésere ideraktam egy rövidebb leírást mindkettőről a jobb megértés érdekében.

Forrás : tudasbazis.sulinet.hu

A paraszimpatikus idegrendszer

A paraszimpatikus idegrendszer szerepe

A paraszimpatikus rendszer a vegetatív idegrendszer része, hatása ellentétes a szimpatikus idegrendszerével. Általánosságban szervezet életének mindennapos fenntartását szolgálja. Fontos szerepe van az emésztés és a kiválasztás szabályozásában.

A paraszimpatikus idegrendszer felépítése

A paraszimpatikus idegrendszer központi részei a hipotalamuszban, a köztiagyban, az agytörzsben és a gerincvelő szürkeállományának bizonyos részein találhatóak. Anatómiailag két fő része van a feji és a keresztcsonti rész. A feji rész vegetatív rostjai az agyidegekben jutnak el végállomásukra, különösen fontos szerepe van a X. agyidegnek, a bolygóidegnek, mely a szíven, a tüdőn kívül beidegezi gyakorlatilag az összes hasi szervet is. A keresztcsonti rész felel a végbél és a nemi szervek vegetatív beidegzéséért.

A paraszimpatikus idegrendszer hatásai

A paraszimpatikus idegrendszer izgalmára létrejövő változások sokrétűek: összeszűkül a pupilla, megindul a nyálelválasztás, lassul a szívverés, mélyül a légzés, fokozódnak a gyomor és bélmozgások. Több vér jut a zsigerekbe, megindul az emésztőnedvek termelése

Szimpatikus idegrendszer
A szimpatikus idegrendszer szerepe

A szimpatikus rendszer a vegetatív idegrendszer része, hatása ellentétes a paraszimpatikus idegrendszerével. A szimpatikus idegrendszer elsősorban a stresszhelyzetben kialakuló stresszválaszért felel, vészhelyzetben az egész rendszer egységes egészként aktiválódik.

A szimpatikus idegrendszer felépítése

A szimpatikus idegrendszer központi részei a hipotalamuszban, a köztiagyban, az agytörzsben és a gerincvelő szürkeállományának bizonyos részein találhatóak. A szimpatikus idegrostok a gerincvelő háti és ágyéki szakaszából erednek, ahonnan a gerinc mellett kétoldalt végighúzódó szimpatikus dúcláncba jutnak. A dúcokban az ingerület átkapcsolódik, innen jut a zsigerekhez. A szimpatikus rendszer érzőrostjai a többi érzőrosttal együtt lépnek be az agyba és a gerincvelőbe.

A szimpatikus idegrendszer hatásai

Vészhelyzetben a szimpatikus idegrendszer egységes egészként kerül izgalomba. Ennek hatására kitágul a pupilla, kiszárad a száj (a nyálmirigyek működésének gátlása miatt), szaporábban ver a szív, emelkedik a vércukorszint, több vér jut az agyba, az izmokhoz és a létfontosságú szervekhez, éberebbé válik a tudat.            idegrendszer

Forrás : tudasbazis.sulinet.hu

 

LÉGZÉSFUNKCIÓ

Légzésfunkció mérésénél kapunk egy orrcsipeszt és egy kilégző készüléket ami küldi az adatokat a számítógép felé. Ebbe kell belefújni amikor jelzik, van két kisebb hirtelen légzés majd két nagyobb légzés teljes kapacitással. Itt is a köhögésem miatt nem tudtam rendesen teljesíteni, de mivel nem osztályzatra ment hanem csak magamnak és nektek csináltam ezért nem volt annyira fontos, hogy top értékeket fújjam meg.

IMG_0380

Futásnál a legfontosabb a VO2 max-unk ebből sok mindent megtudhatunk.Ebből az értékből tulajdonképpen meg tudjuk határozni a futás képességeinket mennyit bírunk futni és azt milyen hatékonysággal. Nekem kicsit irreálisan kevés jött ki hiszen ha futok egy Cooper tesztet és az alapján végzek egy számolást a VO2 max-ra akkor 48 jön ki.

Képlete

VO2max= (t-505)/45, ahol t a Cooper teszt távolsága. Tehát eddig a legjobb 12 perc alatt 2700 méter volt akkor 2700-505/45= 48 !!

Teszt alatt 39-es eredményt mértek ezt nem nagyon értem és nincs összhangban a kettő, de lehet a kilégzési “gyakorlatnál” a köhögési ingerem miatt nem tudtam 100%-osan teljesíteni.

Vizsgálat során megtudjuk a következőket :

 • Tüdőkapacitásunkat  (VC)
 • Maximális oxigénfelvételünket  (Vo2 max)
 • Oxigén szintmérést (SpO2%) is mérik a terheléses futás előtt és után

A vér oxigén szállítási funkciója azt hiszem egy kis magyarázatot kíván. Nekem is csak onnan ismerős a dolog, hogy a párom egészségügyben dolgozik és hallottam már ezt a kifejezést. De ki googliztam mert nem vagyok én sem orvos és érthetőbb legyen mindenki számára, hogy fontos adatról beszélünk nem csak egy szám.

Forrás : eljunktudatosan.hu

Mennyi az oxigénszintünk?

A szervezet oxigénellátottságát a vérben található oxigén szintjével lehet a legjobban mérni. Egy egészséges embernél ez 99%, egy átlagembernél 96-98%, különféle betegségekben vagy energiahiányban szenvedőknél ez általában 89-95%. A dohányzás során nagy mennyiségű szén-monoxid keletkezik, ezért a dohányzók véroxigén-szintje tartósan alacsony, általában 96% alatti. Ha a vér oxigénellátottsága nem éri el a 99%-ot, akkor a szervezet folyamatosan oxigénhiányban szenved, a sejtek egy része folyamatosan alul működik. A szervezetünk oxigén telítettsége ujjhegyre csatolt oxigénmérővel egy pillanat alatt kimutatható. Minden házorvosnál, kórházban, rendelő intézetben van ún pulsoximeter, amivel ingyen meg tudják mérni a vér oxigénszintjét.

Mit nyerünk magasabb oxigénszinttel?

 • Az általános közérzet javul, a gyengeség, fáradtság és levertség pár perc alatt eltűnik
 • Nő a koncentrációs képesség, a figyelem, az agytevékenység, javul a rövidtávú memória
 • A szervezet anyagcsere folyamatai felgyorsulnak, az ideális testsúly elérhetővé válik
 • A betegség utáni lábadozás szakasza lerövidül
 • A sportban  jobb teljesítmények elérésére képes, az állóképesség növekedése mellett. Az izmokban képződő tejsav csökken, az izomláz ki sem alakul, vagy enyhébb lefolyású.
 • Bizonyos típusú fejfájás megszüntethető oxigénnel. Ilyen a migrénes fejfájás, vagy a cluster fejfájás. Szédülés és fülzúgás esetén is hathatós segítség.

Hogyan növelhetjük véroxigén szintünket?

Tartózkodjunk többet a friss levegőn, lehetőleg tiszta, hegyi levegőn.  Az iparosodás és a vele járó környezetszennyezés hatására a levegőben lévő oxigén mennyisége folyamatosan csökken. A légkör oxigéntartalma hegyi levegőn jelenleg 21%, a szmoggal terhelt nagyvárosokban 16-19%. Budapesten mértek már 11%-os oxigénszintet is.

Tanuljunk meg helyesen lélegezni! Nyugalmi állapotban egy átlagos felnőtt ember egy perc alatt 330 mg oxigént vesz fel, teszi ezt percenként 12–16 lélegzetvétellel, vagyis egy lélegzetvétel 20–30 mg oxigént juttat a szervezetbe.  A tai csi vagy a csikung is megtaníthat helyesen lélegezni, ezek segítségével is feltornázhatjuk oxigénszintünket. Ezek az ősi mozdulatok úgy vannak létrehozva, hogy a tüdőlebenyek a mozgások közben kitágulnak, és így nagyobb felületen tudják leadni az elhasznált széndioxidot és felvenni a szükséges oxigént a beszívott friss levegőből. Mivel a mozdulatok lassúak, és a légzés a mozdulatok sebességéhez automatikusan igazodva szintén lassú, a tüdőnek több ideje van az oxigén és a széndioxid kicserélésére. Ha lassan, egyenletesen, mélyeket lélegzünk, akkor a szervezetünk megfelelő mennyiségű oxigénhez jut.

Folytassunk rendszeresen testmozgást! Egy kerékpárversenyző pl. a Tour de France hegyi szakaszain percenként akár 2-3000 mg oxigént is felvehet.

Naponta többször szellőztessünk.

Figyeljünk arra, hogy mit iszunk! Folyóvizeink oxigéntartalma 5-10%, esővíz, forrásvíz 10-15% oxigént tartalmaz, a csapvíz 3% oxigén tartalmú, a szénsavas ásványvizek, üdítők, kávé 0% oxigént tartalmaznak. Kaphatók már oxigénnel dúsított vizek is, illetve oxigénes szifon is, ami magyar fejlesztés. Ezzel annyi a probléma, hogy noha magas koncentrációban tartalmaz oxigént a víz, amint pohárba kitöltjük, az oxigén alkalmazkodik a lecsökkent nyomáshoz, és a térfogata hirtelen megnő, azaz buborékolás közepette pillanatok alatt távozik a vízből. Valószínű, hogy így is magasabb oxigéntartalmú víz kerül be a szervezetünkbe, de ne higgyünk a hirdetéseknek, melyek 2000 mg tartalmú vizet ajánlanak.

Már Magyarországon is szerezhetünk be oxigéncseppet. A stabilizált oxigéncseppek által tiszta oxigén kerül a véráramba, ami 4-5 órán keresztül magasan tartja a test sejtjeinek oxigénháztartását. Napi 3-4 alkalommal ajánlott fogyasztani, 1/3 dl vízbe 1-2 cseppet keverve. 1 liter víznél ez 25 csepp.
Terápiás célzattal sokféle oxigénterápia létezik. Klinikai esetekben a vér átmosását, oxigénnel dúsítását alkalmazzák. Japánban nagyon elterjedtek az oxigénbárok, sőt utcai oxigén automaták is vannak, ahol magas oxigéntartalmú levegőt lélegezhetünk be. A bőrünkön keresztül hat az oxigénfürdő, amit szintén terápiás célzattal fejlesztettek ki. Ezek nagyon jók, de igen drágák, válasszuk inkább az olcsóbb megoldásokat az oxigénszint növelésére.

Forrás : eljunktudatosan.hu

légzésfunkciók

Tesztből kiderült, hogy a tüdőkapacitásom 5,6 liter ez a sportos “értékelésbe” esik 120%-a az átlagosnak, de hiába van ekkor kapacitásom a teszt során ezt nem tudtam kihasználni.

TERHELÉSES FUTÁS

FullSizeRender-1

Teszt alatt a terhelési lépcsők 2 km/h-val 3 percenként nőnek. Közötte 1 perces recovery van. Ekkor mérik meg a vérünk laktát szintjét. Vita maxima van úgyhogy addig futtatnak amíg csak bírjuk. Nekem a 18 km/h is sikerült belefutnom úgy, hogy nem aludtam előző éjszaka és betegségemből még nem épültem fel 100%-osan, folyamatosan köhögési ingerem volt. Arról nem is beszélek, hogy mennyire testidegen volt a futópad nekem, soha nem futok edzőteremben futópadon. Ehhez képest nem sikerült annyira rosszul mint vártam. Itt is megemlíteném, hogy fontos a kipihentség és előtte levő nap ne fussunk csak pihenjünk.

futás teszt

Csináltam egy kis  videót kedvcsinálónak 🙂

FIGYELEM : AKI NEM FUTOTT MÉG FUTÓPADON ÉRDEMES ELÖTTE GYAKOROLNI MERT NAGYMÉRTÉKBEN BEFOLYÁSOLJA A TESZTET  !!!!

Aerob küszöb, anaerob küszöb is jól látható. Laktát küszöbünk hogyan emelkedik meg azt is le tudjuk olvasni erről az ábráról.

laktát küszöbök

ANYAGCSERE FOLYAMATOK

Az itt kapott eredmények megmutatják, hogy a teszt során mennyire gazdaságosan használjuk fel a zsírokat és a CH-t. Lassú alacsony pulzuson végzett sétákkal, túrázással, futásokkal nagymértékben tudjuk javítani, hogy szervezetünk minél jobban a szírtartalékainkat használja fel energianyerésre. 

Magyarázat : narancssárga színnel – zsír anyagcsere, sárga színnel – CH azaz szénhidrát

anyagcsere folyamatok

EDZÉSZÓNÁK

Itt láthatjuk a végeredményt a lényeget és azt amiért eljöttünk. Mit kell edzenünk, melyik pulzustartományt.

edzés zónák

küszöbértékek

REGENERÁCIÓ

regeneráció

(KI)ÉRTÉKELÉS

Ezek az adatok is nagyon érdekesek lehetnek mindenkinek. Számomra kérdéses volt, hogy van-e még bennem valami futás “szakmában” mert valljuk be nem egy atléta alkat vagyok és 42 év alatt több időt töltöttem el a harcművészetekkel mint a futással. Viszont a 75 teljesített verseny után ki ne lenne kíváncsi, hogy elérte-e a teljesítőképességét vagy csak optimalizálni vagy edzeni kell bizonyos dolgokat ?!

Az adatok alapján nekem személy szerint  a maratoni és a félmaratoni PB  (Personal Best) időim is mind javíthatóak amit eddig elértem. Ez jó hír, hiszen van miért dolgozni, edzeni van célidő és ez nagyon motiváló tud lenniverseny idők

Táblázatból kiolvashatóak még a legfontosabb adatok, hogy mit is kell fejlesztenem.  Mint például az aerob küszöböm, anaerob küszöb, vita maxima erről megtudtam a szóbeli  értékelésnél, hogy nyugodtan belefuthatok a 182 feletti pulzusba is ezzel tudok egy-két dolgot fejleszteni. Tehát amikor terepfutásaimat csinálom nem kell lassítanom 160-as pulzusnál hanem nyugodtan mehetek tovább és ezzel fejleszthetem a VO2 max-omat is.

küszöbértékek_2

Javasolt edzések

Ezt kell sokat nézegetni(nem) és eszerint kell a különböző edzéseket elvégezni.Nekem a regenerációra kell sok időt fordítani, azaz pihennem. Állóképességemet növelhetem ha sok alacsony pulzuson végzett futást csinálok az aerob zónában <150 pulzuson. A többi értéknél is lehet fejlődést elérni, de hangsúlyozom nem profista vagyok és nem szeretnék megnyerni semmilyen versenyt.

javasolt edzések

Kiértékelés, összegzés

Nagyon tanulságos és jó hangulatú volt a teszt. Jól éreztem magam és a kialvatlanságom ellenére összességében nincs szégyenkezni valóm az elért, kimutatott eredmények láttán. Megismételni mindenféleképpen meg akarom hiszen nem voltam 100%-os és kipihent sem ezért érzem, hogy még van bennem bőven. Van az EN SPORT-nál mozgáselemzés diagnosztika amit szeretnék elvégeztetni, hátha kiderülnek még rejtett “képességek” a lábamban 🙂

Itt a hivatalos ki írása a tesztnek

Az vizsgálat során két nagy felbontású kamerával, összesen négy látószögből vesszük fel a futásodat.

Az elemzést a német TEMPLO rendszerrel végezzük, mely 10 éve a világ egyik legfejlettebb mozgáselemző rendszerét üzemelteti, és olimpikonok, profik és amatőrök is egyaránt használják Németországtól, az USA-n át Mexikóig.

A TEMPLO segítségével ezekre a kérdésekre kapjuk meg a választ:

 • Mi az egészséges futóstílus a számomra?
 • Hogyan futok? Mit kell javítanom?
 • Hogyan növelhetem a futásom hatékonyságát?
 • Milyen erősítő- és nyújtógyakorlatokat kell csinálnom?
 • Hogyan tudom megelőzni a sérüléseket, növelni a teljesítményemet?
 • Hogyan tudom megszüntetni a fájdalmat okozó problémát?

Megpróbáltam érthetően elmondani, átadni az általam tapasztalt dolgokat a teszt, diagnózis során. Azért készítettem képeket és videót, hogy senkiben ne legyen félelem mit fognak csinálni és valamennyire felkészülten érkezzen. A teszt elég megterhelő nem kocogás és nem a Margit-sziget ahol kimegyek divatból futni és megmutatni a legújabb futófelszerelésemet. Velem ellentétben kipihenten érkezzetek. Vigyetek magatokkal izós innivalót és törülközőt.Átöltözése lehetőség van !!

Mindenkinek kötelezően előíratnám ezt a tesztet, felmérést, főleg ha valaki félmaratont vagy maratont szeretne futni. Ha valaki meg triatlonra adja a fejét akkor még fontosabb és a többi tesztet is csak ajánlani tudom. Sokan azt mondhatják erre, hogy ugyan már minek?! Teljesen egyszerűen a válaszom : BALESET, PROBLÉMA megelőzés és nem utolsó sorban nagyon nagyfokú teljesítménynövelés, egészségmegőrzés.

Nagyon nagy divat lett a futóversenyeken való részvétel. Mivel sok ilyen verseny indulok látom a hiányosságot a résztvevőkön. Innen kérek mindenkit ne futkorásszon össze-vissza mert van ennek egy sokkal ésszerűbb oldala amikor mindent szakember által megtudunk. Ne kísérletezzünk képletekkel és ne próbáljunk erőnkön felül teljesíteni és felkészületlenül lefutni egy olyan versenyt amire nem vagyunk felkészülve. Ez nagyon veszélyes a verseny rendezősége csak a pénzdíjat szedi be nem tud mindenkire figyelni ki milyen edzettségi, felkészültségi állapotban van !!!!

Köszönöm az ENSPORT-nak a TESZTET !

Keressétek bizalommal Erdélyi Nándiékat és az ENSPORT-ot, vizsgálatoktól ne féljetek ettől csak okosabbak lesztek. Én Erdélyi Nándi munkatársánál Kurucz-Szilágyi Editnél voltam aki nem utolsó sorban triatlon és úszás edző. Nagyon kedves és segítőkész, türelmes “tesztelő” , innen köszönök neki mindent és a futás alatt a biztatást :”már csak egy perc van hátra” !! 🙂

Elérhetőségük : ENSPORT