L-carnitin

A következő bejegyzés azoknak szól akik kicsit szeretnék felgyorsítani az anyagcseréjüket és a zsírdepóktól szeretnének megszabadulni, persze hangsúlyosan TESTMOZGÁSSAL. Nincs még olyan szer amit beszedünk este és akkor másnapra lefogyunk tőle. Az sem igaz ha csak CH helyett fehérjét emeljük meg akkor fogyunk. Mivel a CH-ra a szervezetnek minden nap nagy szüksége van (izmok, agynak ez ad energiát) ezért nagyon téves felfogás az, hogy amikor fehérjével helyettesítjük a CH bevitelt biztosan fogyunk. Ez nem ennyire egyszerű mint kimondva annak tűnik. Ráadásul mindig a CH-nak kell nagyobb %-ban jelen lenni a táplálkozásukban !!

bmi

A legnagyobb baj ha valaki(k) elkezdenek CH diétát csinálni hiszen akkor úgy fognak kinézni mint egy kifosztott uzsonnás zacskó. Semmi izom csak a fogyás. Sajnos a legtöbben így csinálják és a mérlegre hivatkoznak : “fogytam”  !!! Igen, de nem mindegy miből ! Mindenki jobban néz ki ha tónusos az izomzata akármennyi is van. Ezt meg úgy tudjuk elérni ha megmozgatjuk, vér jut a hajszálerekbe, ez adja a szebb kinézetet. Itt a földön mindig a gravitáció ellen kell dolgoznunk. Az izmaink ennek állnak útjában. Tehát a szervezet le fogja építeni mindig az izomzatot. Nem érdeke és nem is akar izmot cipelni, igaz zsírt sem:)

IMG_4694.jpg

Azt hiszen nekem sikerült megtartani az egyensúlyt. Nem túl sok zsír és megfelelő mennyiségű izom 🙂

Nem tudunk nagy mennyiségű fehérjét feldolgozni, főleg úgy nem ha nincs fehérje szintézis azaz nem kell építeni testünket akár futással, úszással, biciklizéssel vagy súlyokkal. Akkor a felesleg kukában vagy a WC-ben landol. Megfelelően és személyre szabottan kell beállítani a CH-fehérje-zsír %-kot ami a napi energiánkat adja. Ehhez tudni kell a személy napi kcal igényét ami mindenkinek más (BMR). Ha túl sok a CH akkor az raktározódik, de ennek is az a függvénye mennyit eddzünk a legfontosabb milyen pulzuson. Mert ha magas pulzustartományban edzünk akkor az első 20-30 perc az a glikogén raktárak kiürítésével fog eltelni, innen nyerjük az energiánkat majd ha aerob mozgást végzünk akkor nyúl a szervezet a zsírraktárakhoz, de ez is függ a személytől. Hiszen mindenkinek más a CH-Zsír felhasználása egy adott edzés vagy terhelés alatt. Ezt ez az ábra mutatja a legjobban amikor terheléses teljesíténydiagnosztikán voltam. Pontosan látható mikor kezdtem el használni és milyen mértékben a zsír és a CH-t.

ch-zsir

Edzéseink során a CH ad energiát az izmainknak glikogén formájában raktározódik a májban és az izmokban. Ha túl sok a fehérje akkor azzal sem tud  mit kezdeni a szervezetünk felborul a nitrogén egyensúly az meg még rosszabb mint a zsírpárnák lerakódása. Ha sok zsírt viszünk be szervezetünkbe az sem okos főleg ha állati eredetű zsírokról van szó. Mindenki tudja a vérképét (már aki volt az elmúlt időben). Nitrogén egyensúly a vizeletből a zsír a vérképből kiderül ha sokat vittünk be. A CH meg meglátszik rajtunk ha túlzott bevitel van. Tehát óvatosan az arányokkal……..

Ez az L-karnitin cikk nem az én tollamból származik, de mivel nagyon jól megírt és értelmesen összeszedett anyag így nincs min változtatni.

Forrás megjelölésével közlöm

l-carnitine_1000mg_rgb

L-karnitin – Testzsírt éget, hogy energiát nyerjen!

L-karnitin energiává alakítja a testzsírt Mozgással különösen hatékony!

Az L-karnitin (L-Carnitine) egy aminosav származék, amely természetes biokémiai úton is képződik a szervezetünkben. Az L-karnitin feladata, hogy megkösse a zsírsavakat, és átszállítsa azokat a sejtek energiaközpontjába, hogy ott üzemanyagként felhasználásra kerüljenek.

Vagyis az L-karnitin az energia termeléséhez szükséges zsírsavakat szállítja oda, ahol azok majd energiává alakulnak. Ez lesz az izmok egyik fő energiaforrása. Az L-karnitin megnöveli a zsírok energiaforrásként való felhasználását (zsírt éget), és megakadályozza a zsír lerakódását.

A szervezet zsírégetése az L-karnitin mennyiségtől függ!

Az L-karnitin hatása, jótékony tulajdonságai:

  • Az L-karnitin megakadályozza a zsírok lerakódását;
  • energiává alakítja a testben tárolt zsírokat => növeli az energiaszintet;
  • javítja a szervezet teljesítőképességét, csökkenti a kimerültséget;
  • csökkenti a testtömegindexet (BMI), s segíti a sovány izomzat kiépítését;
  • megköti az anyagcsere során létrejövő savakat;
    (=> hiány esetén a savakat a zsírszövet elraktározza, ami nehezíti a fogyást)
  • csökkenti a szervezet tápanyagigényét.
    (=> alacsony L-karnitin szintnél nő a szervezet tápanyagigénye)

Tapasztalatok L-karnitin kapszula szedésével kapcsolatban

Egy 12 hetes tanulmány során, akik L-karnitin kapszulát kaptak átlagban 6 kg-ot fogytak, és jelentősen csökkent a testzsírszázalékuk. S mintegy mellékesen, csökkent magas koleszterin- és vércukorszintjük, valamint vérnyomásuk is.

Egy másik tanulmány során 18 túlsúlyos személyt vizsgáltak. A teljes létszámot két 9 fős csoportra bontották. Mindkét csoport egészségesen étkezett, és valamennyi testmozgást is végeztek. Az egyik csoportnak 2000 mg L-karnitin kapszulát adtak, a másik csoport e helyett placebo tablettát kapott. A placebo csoport a 12 hét alatt átlag 0,5 kilót fogyott, míg az L-karnitin kapszulát szedő csoport átlag 5,5 kilót fogyott, és a testzsírszázalékuk is nagymértékben csökkent.

Ez tizenegyszeres súlycsökkenést jelent kizárólag az L-karnitin szint megemelésével!

Fontos tudnivalók az L-karnitin fogyasztásával kapcsolatban

Az L-karnitin hatása jobban érvényesül krómmal, kolinnal (lecitin, szójalecitin egyik alkotója) és koffein tartalmú kiegészítőkkel (mint pl. zöld tea, guarana) együtt.

Fontos! Az L-karnitin energiává alakítja a testben tárolt zsírokat (zsírt éget), ezzel növeli az energiaszintet, s könnyebbé teszi a mozgást, javítja a fizikai teljesítőképességet. Éppen ezért az L-karnitin zsírégető hatása akkor a legjobb, ha sportolás előtt veszik be.

A szervezet zsírfelhasználása, zsírégetése az L-karnitin mennyiségtől függ!
Érdemes az L-karnitint mozgás előtt 1/2-1 órával beszedni!
 

A testmozgás intenzitása egyénenként változhat. Sportolás alatt itt nemcsak intenzív testmozgásra gondolunk, hanem a személy fizikai teljesítményét megterhelő mozgásra (az egyre jobb kondíció elérésével ez változni fog), ami lehet intenzívebb séta, kirándulás, kocogás, súlyzózás vagy akár órákon át történő állómunka is.

Mozgás hiányában az L-karnitint reggel éhgyomorra, étkezés előtt 1/2-1 órával érdemes beszedni.

Az L-karnitin napi adagolása 500-2000 mg közötti (testsúlytól is függ). Általában 1000-1500 mg a javasolt napi mennyiség. Mérgező hatása nincs, de a 2-3 g feletti fogyasztása rossz leheletet, valamint gyomor- és bélrendszeri panaszokat okozhat.

Természetes forrás – Mely ételekben található L-karnitin?

A húsok viszonylag nagyobb mennyiségben tartalmaznak karnitint, ami 10 dkg (100 g) húsnál kb. 30-90 mg-ot jelent. Ha belegondolunk abba, hogy minimum 500-1000 mg L-karnitin szükséges a megfelelő zsírégető hatás beindításához, láthatjuk, hogy természetes forrásból mennyiségileg lehetetlen ugyanezt a hatást elérni. (Kisebb mennyiségben a tej is tartalmaz karnitint.)

Milyen formában érdemes L-karnitint szedni?

A táplálékkiegészítők, mint pl. az L-karnitin kapszula is, óriási segítséget tudnak nyújtani abban, hogy a szervezet zsírégető folyamatai beinduljanak, s a fogyás minél gyorsabban létrejöjjön. Ezek a táplálékkiegészítők a fogyókúra szerves részei, s ahogy a nevük is mutatja, kiegészítik a táplálékot (nem helyettesítik azt!).

A sikeres fogyáshoz a táplálékkiegészítők szedése mellett szükséges egy egészséges fogyókúra diéta (étkezési változtatások és/vagy testmozgás) alkalmazása is. Noha a táplálék-kiegészítők megkönnyítik a dolgunkat, tenni nekünk kell!

Forrásanyagok: Kürti Gábor: Vitamin ABC, dr. Robert O. Young: A pH csoda fogyás, Shop.builder.hu