Futás alatt a megfelelő pulzusszám

Ha nem akarod végigolvasni : MI A MEGFELELŐ PULZUSSZÁM a futásod alatt bejegyzést akkor itt a válasz :

MINDENKINEK EGYÉNI ! (röviden)

Az elsődleges kérdés mindig MI A CÉL (od) ?

  • Egyszerűen életmód változtatásba fogsz ?
  • Testsúly menedzsmentet  (fogyás) szeretnél ?
  • Futok már, de gyorsulni szeretnék ?
  • Erő-állóképességet növelném azaz edzettebb szeretnék lenni ?
  • Gyorsasági állóképességet szeretnénk növelni pl. egy 5-10-21 km versenyen

Már itt is látni fogjátok, hogy sokféle ember van különböző célokkal, ezért nem lehet sablon képletet használni ha meg szeretnénk határozni az intenzitásunkat, hiszen ez a szervezetünkre nagymértékben hatással  van. Az, hogy kinek milyen mértékben, sok mindentől függ, de első körben határozzuk meg a cél magunkban vagy edzői segítséggel. Miért kell(ene) edző ? Mert nem biztos, hogy jól méred fel a képességeidet és a lehetőségeidet. Ehhez szakember kell, hogy a kiinduló adatokat tudja értelmezni és ehhez képest állítsa be az intenzitást.

Ha szeretnéd tudni egyéni pulzuszónáidat ?!

Ha szeretnéd tudni az egyes intenzitásokhoz tartozó pulzuszónáidat ?!

Ha segítséget szeretnél kérni futással kapcsolatban ?!

Itt tudsz támogatni : https://www.patreon.com/janosfut/membership

Egyéni tanácsadás, konzultáció email-en : janosfut@gmail.com

HOGYAN SZÁMOLJUK KI SAJÁT ZÓNÁIDAT ?
Számoláshoz szükségesek adatok, hogy tudjak számolni. Ezek a következők.
  • ébredési pulzus (5 napig mindig ébredés után egyből)
  • maximális pulzus (ha nem futottál még max-ot becslésként 220-életkor ez nem annyira pontos)
  • pulzustartalék (max.pulzus – ébredési pl.max :188, ébred :48 = 140)
  • terhelési % (mit szeretnénk edzeni, milyen szinten vagyunk)
megj: maximális pulzusunk meghatározásához csak egy teljesítménydiagnosztikával bemért adat ad jól megközelítő számot. Tehát a 220-életkor nagyon rossz adatot is mutathat ! Miért ? Mert lehet valaki edzetlen és közelében sincs a prognosztizált értéknek, de fordítva is igaz. Ha valaki edzett akkor messze elmarad a maximális pulzusszám amit ki tudsz hozni magadból
Saját példám alapján (teljesítménydiagnosztikán mért adatokkal)
Teljesítménydiagnosztika alapján : 185 max
Futás során : 188 max
Életkor példával : 220-48 = 172 max ennyi lenne a becsült
Ez nagyon nagy eltérés 188 és a 172 között 16 ütés van. Nekem az egyéni (IAT – Individual Anaerobic Threshold ) anaerob küszöböm 165 tehát ha alatta edzek 16 ütéssel, azaz 139-nél tovább nem mennék hosszabb versenyen mert akkor már a laktát termelés mértéke meghaladja a lebontási képességemet, de ez nekem eltér. Így meg még bőven lenne lehetőség fokozni az intenzitást.
Polar HR zonáim
Összegezve saját adataimat
149 bpm az egyéni aerob küszöböm. Ez alatt akkor érdemes edzenem ha inkább hosszabb távon szeretnék indulni pl. egy maraton. Ez alatt biztosan végigcsinálom 🙂
169 bpm az egyéni anaerob érték. Ettől feljebb engedni egy versenyen a pulzusomat hosszú távon nincs értelme. pl. félmaratont ha jól szeretném futni és nem meghalni a végére akkor ez az érték körül érdemes versenyeznem. Ha ettől feljebb megyek akkor azt biztosan nem fogom tudni fenntartani hosszú távon.
HA VAN PULZUSMÉRŐ ÓRÁNK
Minden óránál van lehetőség egyéni zónák beállítására. Sőt van olyan óra amelyiknél már kiméri a laktát küszöbödet is. Pl. Huawei Watch GT Runner teszt. Az elsődleges szempont a Aerob (laktát) küszöbünket  (Aerobic threshold) meghatározni, beállítani és a felső egyéni laktát küszöbünket (IAT – Individual Anaerobic threshold) . Nekem a POLAR-nál ez így néz ki (megj : manuálisan kell beállítani, de a max pulzust az óra is be tudja állítani egy-két edzés után)
MIK AZOK A TÉNYEZŐK AMIK BEFOLYÁSOLJÁK A PULZUSUNKAT ?
Mindenki más testi adottságokkal rendelkezik, mindenki másfajta életkörülményekben él, mást hozunk magunkkal. Ezért kell a pulzus zónák beállítása elött egy teljes körű anamnézist (korelőzmény) felállítani. Nálam ez egy 12 oldalas kis füzet amiben az egészségi állapotodról, testadatokról fogok kérdezni.
Felmerülő kérdések :
  • hány éves ?
  • milyen nemű ?
  • magassága ?
  • mi a testtömege ?
  • mit sportol ?
  • mit sportolt ?
  • mit táplálkozik ?
  • mit iszik és mennyit ?
  • hol él, milyen körülmények között?
  • mit szeretne elérni a futással, sporttal ?
  • mit szeretne elérni a pulzuskontrollal ?
  • milyen az időjárás ott ahol él ?
  • egészségi állapota milyen – komplett anamnézis ?!
Sorolhatnám van még……….de a legfontosabbak talán ezek amik nagymértékben befolyásolják a megfelelő pulzust a futás alatt. Akkor hogyan lehet megtudni ? Teljesítmény diagnosztikával és nem számolgatással, szám sémákkal. (220-életkor=max)
De nézzük sorban a kritériumokat, megvizsgálandó kérdéseket.
Kor , mennyi idős ?
Valóban azt hisszük, hogy egy 16-20 éves és a 30-45 esetleg 40-50 évesnek ugyanannyi a pulzusa felkeléskor vagy sportolás közben ? Ugyanannyi lesz a max pulzusa amin sokáig nem szabad futni. Vagy a versenyeken ugyanazon a pulzuson fussanak ? Természetesen nem ……..
Férfiak vs Hölgyek ?!
Biztosan ugyanaz a számolás vonatkozik férfira és nőre egyaránt ? Férfiak nem erősebb futók a testi adottságokból adódóan ? Nőknek alapállásból nem magasabb a testzsír %?
Magasság és Testtömeg ?
Talán nem számít ki mekkora tömeggel indul el egy futásnak ? Túlsúlyosok, sportosak és vékonyabbak…….mindenkire rámondható, hogy ugyanaz a pulzusa futás közben ?
Hozott sportmúlt avagy ki mit tesz a perselybe
Számít-e hogy valaki egész életében, gyere kortól kezdve sportolt vagy csak most kezdte el? Valóban ugyanannyi lenne a pulzusuk ? Nem számít az előélet ? Mindenkinek ugyanaz futás, sportolás közben ? Előélet nem számít ?
Evés és ivás
Ha reggel nem tudunk elindulni kávé nélkül (itt is változhatnak az erősségek ki milyet főz, készít) az nem befolyásolja a pulzusunkat ? Nem hat serkentőleg a koffein ? Kérdezhetném a napi Cola fogyasztást is ? Ki iszik és ki nem ? Mindkettő esetben ugyanaz lesz az alap pulzus ? Ha valaki kakaós csigán és péksüteménynek él(t) vajon ugyanaz a test-összetétele (testzsír %) ami befolyásolja a pulzusunkat mint aki odafigyel a táplálkozásra ? Ugyanúgy említést tehetnék a vegetáriánus és a vegán táplálkozásról ? Ugyanazok a beállított értékek vonatkoznak mindenkire ? Ugyanaz a hő-háztartása a húsfogyasztónak és a vegetáriánusnak ?
Ki mit szeretne elérni a sporttal, futással ?
Ha valaki amatőr szinten szeretne edzeni és csak kocog vagy valaki versenyre készül akkor valószínű nem ugyanaz a beállított érték vonatkozik mindkét félre. Miért ne vigyáznánk mindkettő szívére, hiszen a sportolással nem az a cél, hogy leamortizáljuk magunkat hanem elsősorban egészség megőrzés a fő gondolat. Aztán később amikor jól megy jöhetnek a nagyobb célok.
Életkörülmények – Ki hol és hogyan él ?
Sok életkörülmény ami befolyásolja a szívünket és ezzel párhuzamosan a kijelzett értéket azaz a szívdobbanást bpm (beats per minute) ami amúgy sem másodpercenként megy végbe, de ez megint egy másik fejezet. Gondoljunk csak bele : ha valaki ül egy irodában és a klaviatúrát üti 8 órában annak milyen a napi terhelése és nézzünk meg egy szállító sofőrt aki a vezetésen kívül (ami nagyon sok stresszel jár) még fizikai munkát is kell végeznie napi 8 órában (ha nem több) Nagyon sok munka fajta van ami mind eltérő élethelyzeteket hoz. Valaki éjszaka dolgozik valaki csak tanul. Akkor nem lehet ugyanazt a pulzustartományt mindenkire ráerőltetni a futás, sport alatt. Vannak sokan akik nem talicskával hordják haza a pénzt és vannak olyanok is akik megtehetik, hogy bármikor elmehetnek pihenni. Ez nagyon befolyásolja az idegrendszerünket (paraszimpatikus és szimpatikus) ez egyenesen vezet a kimerültséghez vagy a nyugodtsághoz. Említhetném azt is ha valaki meditál és ettől lejjebb tudja vinni az alap pulzusát. Akkor neki sem lehet ugyanaz a pulzusa futás közben ellentétben azzal aki stresszesen  él.
Egészségi állapot felmérése
Sokan keresnek meg a blogban, hogy változtatni szeretnének kinézetükön vagy az állóképességükön, de olyan is van aki versenyen szeretne elindulni és ehhez kér tanácsot. Nagy a felelősség hiszen elindítom egy adott úton a kérdezőt. Ha nem tudok mindent akkor baj is lehet ami az én felelősségem egy rosszul vagy túlzott intenzitással edzett kliens. Ezért fontos kinek, milyen az egészségi állapota. Mikor volt utoljára bármilyen szűrő vizsgálaton ? Vérvétel vizelet vizsgálat ? Tüdőszűrés (ami már elvileg kötelező) test összetétel elemzés mit szoktak csinálni egészség napokon ingyenesen. Ezekre érdemes elmenni mert akkor már van egy mihez képest adatunk, képünk magunkról.
Tehát láthatjuk sok a kérdés és egyszerű a válasz :  NEM ! Nem lehet mindenkire ugyanazt a képletet alkalmazni hiszen sok tényező van ami befolyásolhatja a pulzus értékünket !!
DE ! Megközelíteni és körülbelülire beállítani lehet ha bizonyos adatokat megadunk a pulzus mérő óránknak. Polar,Garmin, Suunto órák a futásaink során mért értékek után korrigálják a zónákat. Ha nincs pulzusmérő óránk akkor nem tudom hogyan lehet érzésre megállapítani mikor edzünk OPTIMÁLISAN és mikor terheljük meg úgy a szívünket, hogy az már nem használ hanem árt. Tudom sokan vannak akik így futnak ……csak az érzésnek. Versenyeken is sokan vannak akik túlsúlyosan elindulnak egy félmaratonon mert azt hiszik akkor kemények, mások szemében és a FB-on jobbak lesznek. NE TEGYÉTEK !!!
Mindenkit kérek aki olvassa : ÉSSZEL, NE ERŐBŐL !!
Elhiszem, hogy nem fáj, és nem érzel semmit, még azt is, hogy bírod nincs semmi gond……….mindaddig nem is fogsz amíg baj nincs, de ez egy hosszabb folyamat míg tönkre teszted magad. Sajnos vannak a sportolók között is és futóversenyeken is megjelent már a haláleset. Bátran merem állítani, hogy ott valami hiányosság volt. Vagy nem volt pulzuskontroll vagy egy ki nem vizsgált szívrendellenesség lehetett a háttérben. Mert aki odafigyel és kivizsgáltatja magát, sportol, egészségesen táplálkozik vagy legalább odafigyel akkor egy sor rizikófaktort kizár. Persze ez nem azt jelenti nem lehet baja hanem saját hibájából nem következik be semmi tragédia.
Előszeretettel példálózok a kocsi vezetésével…….
Ha a kocsiddal padlógázon mész és nem a fordulatszám mérőt figyeled,(ami a pulzus mérő) hogy mikor kell váltani hogy optimálisan eljuss egyik pontból a másikba úgy, hogy közben a motor ne menjen tönkre ?! akkor gondolj bele a szíveden nem lehet motorcserét végrehajtani és nem tudsz elmenni egy kereskedésbe másik szívet venni mert az előzőt széthajtottad. Ugye-ugye ?! Vigyázzunk magunkra nem játék, próbáljuk meg ésszel csinálni és akkor hosszú távon megalapozzuk a jó közérzetünket és egészségesek leszünk. Szívünket óvjuk és figyeljünk oda mit eszünk.
Hosszabban kifejtve ………ha még itt vagy ?!
Sok embertől lehet hallani: “nem szeretek futni !” Ez bizony baj mert nem a sporttal van a baj, hanem az oktatással amit általános vagy közép iskolában (kapunk vagy nem). Iskolából kilépve majd a “nagy életben” aki egyszer elment futni az nem azért tette elsősorban mert jól akarta magát érezni, hanem mert valószínűleg érezte el lustult vagy kicsit (vagy nagyon) megváltozott a test-összetétele. Ekkor nem arra gondolunk, hogy na futok egy kellemeset hanem az ellenkezőjét szeretnénk :”na most mindent beleadok ennek a zsírnak le kell mennie ha törik-ha szakad”. Itt kezdődnek a bajok és az utálat a futás után. Mert mi történik……elmegyünk futni és eszünk ágában sincs a megfelelő pulzustartományban futni, szépen felépíteni az állóképességünket hanem csak futunk mint az eszelős, mert úgy gondoljuk ettől leszünk jobbak, szebbek, kitartóbbak. Sajnos nem. Hosszú távon legalábbis nem kifizetődő a dolog és meg is utáljuk az egészet. Mert fáj, szúr nem kapok levegőt, nem bírom, nem megy stb…..
A legfőbb probléma azzal ha valaki fut össze-vissza és beáll edzeni a “nagy tömegbe”, hogy  olyan szeretnék lenni mint aki tartja az edzést. Viszont ezzel az a baj, hogy különböző emberek vannak az edzésen nem ? Valaki erősebb valaki gyengébb, valaki kisebb és valaki nagyobb. Akkor ugyanazt kellene csinálni ? Ugyanazon a fordulatszámon ? Biztos ? Vagy majd hozzáerősödik a többihez ? Edző néni bácsi diktált iramon kell edzeni egy kezdőnek ? Nem személyesen kellene vizsgálni az egyént ? Megbeszélni vele az életét ? Mit szeretne, mi a célja ?
Futás annyira speciális és összetett, hogy nem is ajánlom a kezdőknek. Miért mert tönkre teszik a szívüket, lelküket. Szívüket hogy miért azt már leírtam többször, lelküket egy azért mert nem lesz sikerélménye és fájni, szúrni fog és ha le is adunk egy-két kilót a tömegünkből akkor meg ott marad az alaktalan test (mint egy kifosztott uzsi zacskó)
Tehát először sétáljunk, kiránduljunk ne használjuk a liftet, figyeljünk a táplálkozásra mert ha az nincs rendben futhatunk mint Forest Gumpban Tom Hanks egyik államból a másikba mégsem lesz semmi. Ha viszont rávesszük magukat, hogy márpedig futunk, kocogunk akkor csak kontrollal, ésszel alapozzuk meg későbbi életünket hiszen változtatni szeretnénk.
Még mindig itt vagy és olvasod ?!…..
Ha valakit segítek “megtanítani” futni mindig az az első gondolata mindenkinek: “Áááá én ennyit nem tudok lefutni”. Szerintem meg nem azon múlik hány km hanem azt mennyi idő alatt akarja teljesíteni azaz a tempó (persze nem ultrafutásról beszélek hanem félmaratonig bezárólag. Mivel a többihez ténylegesen sok jól felépített edzés és tudatos táplálkozás kell) Meg lehet úgy hajtani egy futást, hogy az minden szinten edzett futónak rosszul essen azaz 100 m-en is meg lehet halni.
Amikor én is elkezdtem futni nem volt kérdés, hogy az állóképességem a béka feneke alatt volt (pedig Aikido edzéseken vettem részt 15 éve). Viszont az  Aikidó Instruktori edzésein (edzőknek az edzése) az óra végén már nem bírtam nagyon talpon maradni mindig valahogyan kihúztam, hogy kevés energiabefektetéssel kelljen kibírnom a hátralevő 10-20 perceket. Akkor jött az elhatározás……..nincs mese valamit tenni kell az állóképesség növeléséhez. Futni kell hiszen minden sportoló ezt teszi – bokszoló, focisták, kajakosok, F1 pilóták, judo-sok stb..
Lementem a Duna partra és nem tudtam lefutni 1-2 km sem. Miért  ? Mert nem a megfelelő tempót választottam az állóképességemhez azaz az akkori kapacitásomhoz. Futottam mint a nyúl mert azt gondoltam ez a helyes és ettől fejlődöm ha beleadom az összes erőmet. Ma már jól tudom csak úgy lehet edzeni és fejlődni ha kontroll alatt van a pulzusszám és azt megfelelően kielemzi a futó vagy egy profi csapatból álló tesztelők akik ezzel foglalkoznak.
Ezzel a bejegyzéssel szeretnék segíteni mindenkinek és eloszlatni a téves iránymutatást. Lehet számolgatni és a megfelelő pulzustartományt kitalálni, de az nem egyénre szabott és nem célravezető. Mindenkinek egyedi a teste, állóképessége, edzettsége stb. Ezért ma már elérhető a teljesítménydiagnosztika ami ráadásul megfizethető amivel sokkal pontosabb képet és személyere szabottan tudjuk meg az értékeinket, hol milyen tartományban edzünk, fussunk, biciklizzünk, ússzunk. Nem kell túldimenzionálni a dolgot sok, időt és energiát tudunk ezzel meg spórolni.
171 verseny 20221225_185725
Egyéni tanácsadás, konzultáció email-en : janosfut@gmail.com
LIKE-okat elfogadom, de ha úgy érzed támogatnád blogolásomat itt megteheted

 

Futás alatt a megfelelő pulzusszám” bejegyzéshez 92 hozzászólás

  1. 36 éves vagyok 186cm 100kg.
    Vettem pulzusmérő órát, mellkasi jeladóval együtt.
    Odaléptem 1 kicsit. 99% 186 pulzus.
    Az óra jelzett is rögtön. Azonnal lassítottam.
    Futópadon szoktam. Ez 11-12 sebességnél volt.
    Általában 9-es sebességnél szoktam.
    Ezt bírom hosszabb távon.

      1. Hello !

        Nem arról van szó hogy ne erőltesd, csak elöször nem így kell kezdeni. Ha iramot szeretnél növelni (azaz jobb időt egy adott távon) akkor ki kell tolni a savasodási küszöbödet amennyire az adottságaid engedik. Azaz rész távozni kell vagy egy hosszú futásnál a végét érdemes “megnyomni”, ekkor felmehet a pulzusod akár a max. pulzusra is (bár azt inkább ne).
        DE !!
        Az alapkoncepció : ahhoz hogy megerősödjön a szíved, tüdőd magyarul bírjad először fusd a zsírégető tartományt egy héten egyszer, héten a második futásnál ha van lehetőséged akkor emelkedőt (HHH, Nagy-kevély, Pilisi hegyek stb..) és majd ha bejön a jobb idő akkor intervall futást is iktass bele az edzéseidbe harmadik futásnak.
        Ha nem tartod be a pulzuskontrollt akkor nem fogsz tudni lefutni egy félmaratont úgy, hogy a végén ne halj meg. IM-ről meg nem is beszélek, ha már az elején besavasodsz akkor mi lenne a biciklin és a futásnál.
        Ha az órádra tekintesz ne lásd a 160-as pulzust soha vagy csak kis ideig (intervallnál).
        By the way…..
        Futópadot meg felejtsd el (teljesen más a mozgás) menj ki a friss levegőre, használj maszkot, öltözz rétegesen, háztól-házig fuss és akkor nem fázol meg. DE ha betartod a pulzuskontrollt elvileg nem lihegsz és nem izzadsz.

  2. Hello.
    35 éves vagyok, 182 cm magas, 73 kg. 5-6 éve rendszeresen futok, volt több félmaratonom, egy 30 km és 2014 őszén az első (elég szenvedős) maraton. Sosem mértem pulzust, idén kezdtem művelődni a pulzuskontrollos futás irányában, voltam laktátmérésen (175-ös laktátküszöb), az eredmények alapján azt javasolták, a 155-165-ös tartományban, tehát az aerob zónámban eddzek. Vásároltam egy profi pulzusmérő órát, és elkezdtem “tudatosan” edzeni. A problémám az, hogy a pulzusom nagyon gyorsan eléri a 155-öt, kb. fél kilométer lassú kezdő futás után (nyugalmi állapotban a normál pulzustartományban vagyok), Ha betartom a 165-ös aerob küszöböt, max. 5:40-es kilométeridőket futok, 8-10 km után ez még romlik (5:55). Amikor nem foglalkoztam pulzuskontrollal, jobb időket futottam, igaz, rövidebb távokra készültem, max. félmaraton. Most újra a maratoni táv a cél. Ha gyorsítok, és 5:20 körüli időket futok, a pulzusom 170 fölé szökik, ami nagyon soknak tűnik, pedig azt a tempót még “élvezem”, csak a pulzusszám megijeszt kissé.
    Mit javasolnál, tartsam be a pulzuskontrollt, és fussak 5:50 körüli kilométereket edzéseken, vagy merjek kicsit gyorsítani 165 fölötti pulzuson is?
    Köszönöm..

    F. Péter

    1. Hello Péter !

      Kérdéssel meg is adtad magadnak a választ.
      Hosszútávot szeretnél futni akkor az a cél hogy minél több időt tölts abban a tartományban ahol zsírraktárakból nyered az energiát, mert ha már az elején elhasználod a glikogén raktáraid egészét akkor a véghajrára nem marad. Amúgy is az első 20-30-40 percben ebből fogsz futni,edzeni.Ha ezeket tartod szem előtt akkor nem fogsz besavasodni és fogod bírni a végéig. Ha viszont ellenkezőleg dolgozol (nem próbálod megtanítani a szervezeted arra, hogy hatékonyan a zsírdepókat használja fel energia nyerés gyanánt a lehető leghosszabb ideig) akkor vagy izomgörccsel válaszol a szervezeted vagy egyszerűen elfogy az erőd : “mára ennyi elég a futásból” 🙂
      De komolyra fordítva a szót : ha elküldenéd azt az anyagot ami ezeket az infókat tartalmazza akkor lehet kicsit rálátnék az adatokra. Első blikkre nekem nagyon magasnak tűnik az, hogy 155-165 pulzuson fuss. Ha csak a standard számolás használom akkor is jóval alacsonyabban kellene edzened ha hosszú távra készülsz. Természetesen a tempó nem ugyanaz lesz mint ha rövidebb távokat futsz ( félmaraton is még ide tartozik). Ki kell hogy told a futásod alatt, hogy minél később keljen a glikogén raktárakhoz nyúlnod.
      Ha maraton a cél akkor egyértelmű hogy abban a zónában kell sokat futnod amit erősíteni szeretnél. Ha 100%-nak vesszük a 42 km abból legalább 70-80%-át a zsírégető aerob tartományban kell futnod. Persze kísérletezgethetsz is hogy mennyire tudod ezt kitolni azaz lehet 50-60% is elég lehet ha jó kondiban vagy ?! Mennyi a test zsír % és az izom % ?

      Szóval : azért szökik hamar az egekbe a pulzusod mert nincs rendesen megedzve. Veszélyes dolgot csinálsz ha ebben tartományban futsz sokat és ez valószínű versenyen még több neked.
      L.Olivér (Lubics Szilvi edzője és még sok embernek) azt mondta egy videóban (hegyen terepen fut sokat) ő soha nem látja a 160-as pulzust az óráján.
      Nekem is nehéz volt hozzá szokni ahhoz, hogy lassú tempóval tudom megalapozni a hosszú távú versenyekhez a szívemet.
      Terepen többször futottam 30 km felett, ott nem mindegy milyen “csomaggal” (edzettséggel) mész. Persze sokan teljesen maxon futnak a maratonon is és nagy ívben tojnak a pulzuskontrollra. Neked kell eldönteni mi a fontosabb jó időt fuss vagy az egészséged ?!

      De egy pár jó tanács : kérdezz meg sokszoros teljesítő triatlonistákat milyen tempóban és hogy futnak ?! Biztosan nem a maxon nyomják végig, hiszen nekik nagyon fontos, hogy minél több időt töltsenek abban a tartományban amikor a szervezetük a zsírraktárakat használja.

      Nekem nincs testnevelő tanári diplomám ezért én is a nálam okosabbakat figyelem és szívom magamba az infót : Pl. Herr Gyula – Nagyatádi Iron Man főszervező és nem utolsó sorban Dr. és kardiológus ha jók az információim.
      Ha van időd nézd meg ezt a kicsit tudományos de annál hasznosabb videót ami minden kérdésedre válaszol.

      De itt van L. Olivér (20:30-tól) elmondja mit kell csinálni, nézd meg érdemes, hogy ne csak rám halhass (én is tőlük tanulok titokban:) https://www.youtube.com/watch?v=9Mc9vbi_96g

      Jánosfut

  3. Kedves János!
    Másfél éve kezdtem el futni, csak állóképesség növelése, és egy kis kikapcsolódás céljából. Nincsenek maratoni terveim, saját szórakoztatásomra futok. 35 éves nő vagyok, 171 cm és 64 kg. Mondjuk 68-69 kilóval kezdtem el futni az elején. Az iskolákban sokat sportoltam, imádtam futni, versenyekre is jártam. Most már csak heti 2-3 alkalommal, leginkább reggelente jártam ki futni. Se salakon, se gumi futópályán nem szeretek futni, nekem a beton/aszfalt tetszik. Van profi cipőm is, térdeim rendben. Szabad levegőn a legjobb, de az utóbbi időben konditeremre szorultam az új munkahelyem miatt, így két nap futópad (alkalmanként 4-6 km), hétvégén szabad levegő, utóbbinál 4-6 km séta is belefér.
    Amit az utóbbi időben észrevettem, nem egészen értem. A pulzusszámom 160-180 között mozog egy 7,7-8,0 körüli sebességgel, ezt a futópadon mértem. Ez nem egy nagy sebesség tudom, de nekem megfelel. A lábam bírja, nem szúr az oldalam, csak melegem lesz és olyan vörös a fejem, hogy világít. Olvasgattam, hogy milyen tartomány lenne ideális. Viszont akkor csak intenzív sétát vállalhatok?! Más mozgásforma nem érdekel. A vérnyomásom alapjáraton rendben van, inkább alacsonynak érzem, aluszékony vagyok. A következő állomás ezek alapján a háziorvos… :-/
    Lenne esetleg tippje, ötlete a fentiekkel kapcsolatban?
    Köszönettel, Virág.

    1. Kedves Virág !

      Örülök, hogy megkerestél. Hangsúlyozom nem vagyok orvos és nem tudok diagnosztikát felállítani, viszont az elmondott dolgokból tudok egy-két információt leszűrni, segíteni.
      Már az elején válaszolok NAGYON VESZÉLYES DOLOG AMIT CSINÁLSZ ha tényleg ilyen magas pulzuson futsz (160-180)!!, de kifejtem jobban…….

      Szintén felelőtlen és életveszélyes dolog ha sporttal nem az egészségünk jobbá tételét célozzuk meg hanem a teljesítményt fokozzuk, “hajszoljuk” mert bírom nincs semmi bajom érzés társul egy futáshoz, edzéshez.
      Röviden : ha magas a pulzusunk futás közben akkor ne fussunk……sétáljunk, ússzunk, szoba biciklizzünk stb….alacsony pulzustartományi edzéseket végezzünk.
      Viszont a magas pulzus és vérnyomás sok mindentől lehet nem csak az alul edzettségtől, lehet más probléma is.
      Ide sorolnám a kávé fogyasztását is. Az úgy megemeli a pulzusunkat, hogy csak öröm nézni, de jelen esetben neked a fejed is jelzi a bajt, ahogy te említetted “vörös”. Hát akkor viszont a vérnyomásod is az egekben lehet.
      Első körben nézesd meg a háziorvosoddal a vérnyomásodat ! Kérd ki véleményét a kapott eredményről. Ha alapos akarsz lenni kérsz egy vérvételt is. Sok mindent meg lehet belőle állapítani.
      Másodsorban ha van rá pénzed akkor elmész egy kardiológus szakorvoshoz aki megnézi a szívedet ultrahangos vizsgálattal. Most hangsúlyozom nem játék és ne hessegesd el a dolgot. Ha jól is érzed magad futás közben, de a pulzusod az egekben van és a vérnyomásod is akkor állj meg egy kicsit és foglalkozz a dologgal, hogy később ne legyen baj. (Pl. Egy versenyen ha hallottál a szomorú halálesetekről ?! )
      Harmadsorban megkérdezném, hogy milyen eszközzel, milyen módon méred pulzusodat (polar óra, decathlonos?)
      Esetleg monitorozod-e valamilyen programmal futásaidat (emdomondo, sports-tracker, runastic)? Mert akkor ezeknek az adatoknak elemzéséből többre is rálátok. Kérdésem még lenne a táplálkozással kapcsolatban is lenne ! Mit eszel írj le nekem egy-két napodat hiszen ez nagymértékben befolyásolja a testedet, ha nem is közvetlenül a pulzusodat, de a vérnyomásodat mindenféleképpen kisebb mértékben.

      Az emberek, egyének “mérőfoka” nem a tömege ( súlyának mondjuk, de az nem helyes fizika tanárok egyből megorrolnak ránk) hanem a testzsír %. Miért ? Mert lehet bármekkora súlyod ( jó persze ez nem teljesen igaz) ha az szinte zsír mentes vagy optimális a testzsír %.
      Az igazi visszajelzés a testünk állapotáról, leginkább edzettségünkről, közérzetünkről a pulzusunk, vérnyomásunk. Nem véletlenül van az orvosoknál az első vizsgálatok között a vérnyomás mérés. Ekkor a pulzust is megmondják nekünk ebből sok minden következik.
      Neked ÁLTALÁNOS SZÁMOLÁSSAL. 184 a max pulzusod az életkorod alapján ! DE !!!!!
      Csak terheléses vizsgálattal tudják megmondani a pontos értékeket, hogy melyik tartományban érdemes edzened. Pl. Kardikontroll.hu
      160-180 Ezekben a pulzustartományokban TILOS sokáig maradni, nagyon veszélyes csak élsportolók és iramfokozás céljából, de ez is csak rövid ideig különben kipurcansz. Neked az egészség megőrzés a cél nem a versenyek megnyerése ezért helyesen kell a testeddel cselekedni.Ez már a max. pulzusodnak a 90%-a azaz (ha van kocsi és vezetsz) olyan mintha a gázpedált nyomod és magas fordulatszámon próbálsz eljutni A-B-be közben nem váltsz, a motor visít és egyszer csak “elszáll” mert nem bírja tovább a magas fordulatot. Kocsiban a fordulatszámmérő olyan mit a kezünkön a pulzusmérő óra ez mutatja meg “motorunk” (szívünk) állapotát egy edzés során.
      A blogban megadott értékek szintén csak körülbelüli értékek hiszen mindenki más testi, fizikai adottságokkal rendelkezik.

      Még írok ha kérdésed van, de emailben tedd meg kérdéseid.
      János

      1. Kedves János! Nekem is hasonló a kérdésem! Én egy sajnos 26,6 os Bmi vel rendelkező 30 éves 164 cm es pedagógus vagyok! Kb 2 hónapja kezdtem el futni, előtte kézilabdáztam igaz nem verseny szinten csak összejöttünk csajok és játszottuk, ill egy pár falunapos bajnokság! Igazából fogyás miatt kezdtem el futni de beleszerettem! Kölcsönben van nálam egy Sigma Pc 3.11 es pulzusmérő, amivel elkezdtem a zsírégető tartományban futni hetente 3×30 percet, nehogy lesérűljek! Nagyon megtetszett a futás mert örömöm van benne, nagyon jól érzem magam a szabadban, és olyan szerencsés vagyok h a Tisza mellett futhatok, vagy a határban ahol körülölel a természet! 😊 Igazából az jár a fejemben h két legyet szeretnék ütni egy csapásra, amellett h élvezem fogyni is szeretnék! Tudom akkor minnél több időt töltsek a zsírégető szinten, vagy intervallumát futás, de elkezdett zavarni a lassúság illetve még félek h nem vagyok egy intervall edzésre elég edzett! 5 edzésenként +5 /10 percet futok, így az időt növelem! Az első 10et 30 perccel vittem végig, most a 17. nél járok 45 percnél, kb 5 km-es távon! Az utolsó 2 edzést már 150 es pulzus körül futottam és nagyon jól esett! Nem voltam piros, enyhe izzadság folt a hátamon, és igazán élveztem mert lassan elérem a futás 10 km/h ás szintjét! Mivel elkezdtem az időt is növelni milyen arányban emelhetem a pulzusszámom, ha egyáltalán emelhetem? Fejlődni szeretnék, lehet h egy kicsit türelmetlen vagyok, ezért kérem a te véleményedet! A sérülésektől nagyon félek így a bemelegítést-nyújtást mindíg elvégzem! Illetve egy intervall edzés során milyen mekkora pulzusszámnövekedést ajánlanám, hányszor hány percig? Illetve mit szólsz a Polar Rs 300x- es órához? Ezt néztem ki magamnak! Előre is köszönöm a válaszaid! 😊

      2. Szia Betti !

        Köszönöm megkeresésed, megpróbálok segíteni.

        Azt írtad 2 hónapja futsz heti 3×30 perc, azaz 24 edzésen, futáson vagy túl ?!
        Ne akarj még intervall edzéseket csinálni. Nehogy azt hidd csak az fog téged gyorsítani. Ha szépen a max. pulzusod 60-70 esetleg 50-60%-án futsz, edzel ugyanolyan jó fejlődést fogsz elérni, sőt hosszabb távon jobban megalapozod a későbbi fejlődésed. Nagyobb tartomány az amit a “zsírégető” zónában tudsz futni, edzeni mint az intervall edzéssel elérsz. Eltérőek a vélemények és sok tanulmány van erre, ki mitől fejlődik jobban. Az a kérdés mit szeretnél elérni ? Versenyeken indulsz és az időidet megjavítani ? Gondolom olyan sok versenyen még nem indultál ?! Vagy túl lassúnak érzed a tempót ? Ha utóbbi amit írtál is akkor csak magaddal foglalkozz hiszen a pulzusmérő óra a visszajelzés arról mennyire vagy edzett. Ne siesd el a dolgot 4-5-6 hónap múlva térjünk vissza a kérdésedre………viszont
        javaslatom az, hogy kezd el írni egy edzésnaplót ha nem monitorozod a futásaidat valamilyen szoftverrel a telefonodon. Fontos adatokat le lehet szűrni ezekből és később fogod látni a fejlődésedet, de 2 hónap után ne sokat várj testedtől.
        Akár egy füzetbe akár egy Excel táblába vezesd fel a futásaidat.
        Pl. mikor, mennyi idő alatt, km, pulzusod átlag és max, milyen volt az időjárás mert ez nagyon befolyásolja a teljesítményt és a pulzusszámodat stb….
        Sztem nagyon érdekes tud lenni ha az ember olvas a számok között.

        Ötlet :
        Egy Cooper tesztet (12 perc alatt mekkora távolságot teszel meg fokozatosan !!!! emelve a sebességet) csinálhatsz ha nagyon akarsz arról képet látni mennyire vagy edzett és ez sem rossz felmérésnek így az “futókarrier” elején.

        más……
        Pulzusszámodat ne emeld inkább csökkentsd 🙂
        Itt az a lényeg, hogy minél gazdaságosabban (mint a TESCO) üzemeltessük testünket futás közben.
        Ha magas pulzuson futsz akkor több üzemanyag kell. Szervezetet meg kell tanítani arra, hogy minél tovább a zsírokból gazdálkodjon. Sokan futnak “ezerrel” (lihegnek mint a ló) és nem értik meg akkor már annyira magas pulzuson futnak, hogy nem a zsírtartalékokból fog energiát nyerni a szervezet hanem pl. az izmok – (fehérjék) elégestésével azaz leépül az izomzatuk. Sajnos ezért van sok formátlan, alaktalan futó (persze vannak akik nem)
        Ezt hosszú egyenletes futásokkal tudod elérni hiszen a szíved, tüdőd, szervezeted, lábad stb. hozzá fog szokni a terheléshez szépen lassan így kevesebb energiával fogod ugyanazt a munkát elvégezni. A szíved is egy pumpálásra több vért tud eljuttatni a testedbe, más szóval csökken a pulzusod és nő a tüdőkapacitásod is.

        By the way mennyi a nyugalmi pulzusod ? Abból is lehet következtetni az edzettségedre.
        Javaslat :
        Később – 6 hónap múlva – elkezdheted az emelkedőn való futást (heti 1x elég) is ha igazán fejlődni szeretnél.

        Tehát összefoglalva:
        Jó úton haladsz !!! Ez a legfontosabb.
        Csináld azt amit eddig. Egy-két dologgal később kiegészítheted (amiket fentebb írtam). Figyeld a tested reakcióit és ehhez képest változtass ha kell, de az edzettség, gyorsaság nem jön csak úgy azért kitartóan meg kell dolgozni, légy türelemmel. Mivel pedagógus vagy akkor a diákoknak is ezt javasolnád te is ha valaki egyből meg szeretne mindent tudni, tanulni.

        Kitartást egészséget kívánok és böngészd továbbra is a blogomat hátha egy-egy írás kapcsán tudok erőt adni ?!

        u:i Ha okosan csinálod hidd el csak jót teszel a szervezetednek és nem tönkre teszed. Sok embert látok futóversenyeken és látom, hogy borzasztó túlsúllyal és felkészületlenül futnak. Arról már nem is beszélek, hogy a szívüket kevesen figyelik pedig az a “motorja” az egész testünknek. Tudod mindig ezt mondom, de ha a motor tönkre megy akkor nincs lehetőség egy másikat venni mint a kocsiba. Ez egész életünkön keresztül ki kell tartson minél jobb állapotba, hiszen ezért csinálunk mindent.

        Majd el felejtettem …..pulzus mérő óra Polar RS300x sztem jó nagyon. Itt tudsz bővebb tesztet elolvasni ő leg profibb ebben (ZERGE) : http://www.zerge.info/POLAR_RS300X_Orange
        Személyes véleményem ha van még egy kis pénzed akkor POLARnak vannak újabb profibb órái. Ha nem fontos a GPS akkor A300 ha fontos akkor M400 típust javaslom. Ezeket lehet a PC-n vagy Mac-en feltölteni az adatokat és ott minden egyes ütése a szívednek látszik (és akkor az az edzés naplód is egyben) ellenben a másikkal amit kinéztél mert ott csak tárolja az adatokat (ha jól tudom)
        Mindkettő vízálló is és nagyon szép fehér, rózsaszín, fekete színű is van (hölgyeknek ez fontos, hogy amit hordanak az szép legyen) Próbáld fel mielőtt döntesz mert a karon “csücsülve” érzed hogy egymásnak teremtettek-e téged és az órát 🙂 mert sokáig csak ő lesz veled futásnál, mindig ránézel és ő rád ezért ezt se kapkodd el !!
        Tesztek :
        http://www.zerge.info/POLAR_A300_HRM_pink
        http://www.zerge.info/POLAR_M400_HRM_Black

        Szia
        Jánosfut (még mindig)

  4. Kedves János! Nagyon köszönöm a gyors és motiváló válaszodat! 😊 El is kezdtem tanulmányozni az órákat amiket javasoltál, már csak a kedves férjem beleeggyezése szükséges! 😊😊 Jobban, a fehér M400 as tetszik, de majd közelebbről is megnézem, felpróbálom! 😊 Ma reggel lefutottam a 18. Futásom 45 perc a kb 140 es pulzusszámon! A futótárs nevű mobil alkalmazást használom, de sajnos azt tapasztalatom h nem pontosan méri a távolságot, mert ugyanazt a távot képes 300 m különbséggel is mérni! Nagyon jó ötletnek tartom a Cooper tesztet, ezt is köszönöm szépen! Írtad h egyre fokozatosan emelve a sebességet! Ezt egy mérésen belűl gondoltad, vagy két egymást követő teszten? Hogyan kezdjem el? Csak kezdjek el futni az 70% os pulzussal végig a 12 percet és a távolságot merjen majd össze? Előre is köszönöm a válaszod! 😊 Üdvözlettel: Betti

    1. Szia Betti !

      Futásaid monitorozásra endomondo vagy sports-tracker, runastic programokat javaslom nagyon sokan ezeket használják.
      Cooper tesztről bővebben itt a blogban is tudsz olvasni, de fokozatosan növelve a tempót 12 perc alatt mekkora távot tudsz lefutni.

      János

  5. Kedves János!
    Egyetlen szó: KÖSZÖNÖM. Ha túlzásokba esnék, akkor azt mondanám, h megmentette az életem.
    Sosem értettem, miért lesz vörös a fejem 20perc mozgás után. 10 évig versenyszerűen kézilabdáztam, akkor is, heti 5 edzéssel ugyanez volt. Soha senki nem mondta el, h vannak ám ilyen összefüggések, és tény és való, én sem néztem utána. Gondoltam, ilyen típus vagyok (hihihi) mert amúgy is irulok-pirulok.
    Nagyon sokat segített, és ritka a mai világban, h valóban szívből teszi! Nagyon köszI!
    Mágnes

  6. Kedves János!

    Én is segítséget szeretnék kérni. 22 éves vagyok, 178cm, 78-80kg. Gyakorlatilag idáig semmit nem sportoltam, most döntöttem el, hogy elkezdek futni az egészségem érdekében. Állóképességem ehhez mérten alig van, hamar elfáradok.
    Érdekes, hogy a nyugalmi pulzusom is elég magas, 85-90 körül van általában, de voltam ezzel orvosnál, és nem találtak semmilyen rendellenességet. Egy hete kezdtem körülbelül a futást, az edzésterveknek megfelelően először sétálással. Azt látom, hogy egy 8:45-9:00 körüli, erőltetett sétánál 125-130 körül van a pulzusom, viszont ha séta közben elkezdek kocogni egy lassú, 6:30-as tempóval, akkor 186-ig emelkedik, pedig mindössze 400 métert bírtam, mielőtt meghaltam.
    A kérdésem az, hogy mit csináljak ahhoz, hogy nőjön az állóképességem, ne menjen az egekbe a pulzusom, és mondjuk egyszer majd tudjak kocogni 5-10 kilométert kényelmesen, szenvedés nélkül?

    Előre is köszönöm a segítséget.
    Viktor

    1. Hello Viktor !

      Nincs olyan nagy baj mint gondolod……
      Az hogy sétával kezdtél nagyon ügyes, jó meglátás. Az viszont kérdéses, hogy meddig csináltad ezt milyen távon?
      Ahhoz, hogy állóképességed növekedjen ezzel együtt a kardiovaszkuláris kapacitásod (tüdő, szív) ehhez nem csak a futás jó. Úszás, szobakerékpár ( mivel most már hideg van amúgy egyértelműen a biciklizést mondanám) .
      Viszont korodból adódóan magasabb is lehet a pulzusod ha kiszámolod 220-22= 198 neked ez a max !! De persze ezt be kellene méretni teljesítmény diagnosztikával (pl. Ensport.hu)

      Tehát a válaszom : jegyezd fel az adatokat, csinálj egy edzéstervet magadnak. Teljen el egy fél év vagy legalább 3 hónap sétával mondjuk napi 3-4 km. De mivel az ősz tartogat nagyon szép kirándulásokat menj ki a szabadba. Ezeken a helyeken vannak emelkedőkkel tűzdelt szép helyek ( bár nem tudom merre laksz? )
      Szívesen javaslom az úszást is mint tüdőkapacitás növelő tevékenység.
      Jómagam is 8 év futás után a TRIATLON felé fordultam, most készülök a jövő évi szezonra. Ezért mindenkinek azt javaslom, hogy triatlonozzon. Úszás, kerékpár, futás mert ezek együtt annyira jól átfogóan megdolgozzák izomzatunk minden részét, hogy a terhelés nem lesz egyoldalú (mint pl. futás).

      Az hogy nem tudsz egy elképzelt tempóban futni ne vegye el a kedved a futástól. Nagyon sok időd van és okosan csinálod, hogy foglalkozol a dologgal, utánaolvasol, érdeklődsz.
      Tehát jegyezd fel az adatokat, csinálj naplót, edzéstervet és ezekkel az adatokkal 3 hónap múlva keress meg ha úgy látod nincs fejlődésed.

      Mégy egy fontos !!!
      Táplálkozás, táplálkozás, táplálkozás …..
      Mit eszel, mit iszol egy nap ezt is jó lenne tudni mert ez nagymértékben befolyásolja a mindennapi tevékenységedet, sportolásodat. Nem lehet szalámis kenyérrel futkorászni mert nem leszel olyan hatékony.
      De említhetném a kávé, cigi és energiaital kérdését is ?! Ezt is jó lenne tudni fogyasztod-e valamelyiket ezek viszont nagymértékben befolyásolják az alap pulzusodat !!
      Ez egy elég nagy téma ha gondolod erről is szívesen beszélek.

      Remélem tudtam segíteni ?!
      János

      1. Kedves János!

        A véleményedet kérem az adataimmal kapcsolatban! Végigolvastam az összes fenti anyagot és az összes hozzászólást, mégsem vagyok biztos a dolgomban.

        Szóval a futást főleg egészségügyi okokból kezdtem el, mivel egész nap görnyedező programozó vagyok. 175 cm/81kg. (kb 83 kg-ról indultam)

        Szóval 1-2 éve elkezdtem úszni de csak télen. Ehhez új munkahelyen bejött a biciklizés hetente 1-2 alkalommal, 2x25km, de csak nyáron. És most 2 éve az “igazi”, a futás, Először 5-6km-es távokat lassan, majd kicsit jobb tempóban, és majd 1 éve átálltam egy 11km-es útvonalra. Megszerettem, rendszeresen járok, hetente 1-2 alkalommal. És mérek. És nem áll össze kép!

        Először is, a 11km-t pont ugyanolyan tempóban futom mint korábban a felét, és tényleg nem okozott gondot már az elején sem, ami már magában fura. Ez alapján azt gondolnám nem vagyok túlterhelve (Semmi izomláz, most már különösebb fáradság sem). Mégis a pulzus az olvasottakhoz képest magasnak tűnik.

        Ücsörgős alap pulzusom ~62. Kipróbáltam domboldalon a maximumot: 174 jött ki. El tudom képzelni még a 175-öt. Ami passzol a (220-46)-hoz.
        Ha bemelegítek 3-5 percet, csak ugri-bugri, törzskörzés, semmi különös, simán 110-120 pulzus.
        Akármilyen óvatosan kezdek kocogni 142 alatt nem tudok eljutni a következő fáig.
        Élvezetesen futok 154 körül hosszan, a 11km alatt sokszor 158-160-al, bár látom az órámon, de kell a “lábamnak”. Tényleg ezt érzem a saját tempómnak. Mármint sportolunk, igaz?
        És végül ha javítani szeretnék a köridőmön, akkor egyértelműen meg kell csípni a 162-t pár km-en.

        Szóval mennyire kell komolyan venni ezeket a százalékokat? 154=88%, 160=92%. Nem éppen ajánlott. Ja és nem készülök semmire. Sok embernél olvasom hogy nekik magasabb. Hogy van ez? A napi (1+) kávé nem tesz hozzá?

        Előre is köszönöm ha kicsit boncolgatjuk ezeket a számokat,
        Tamás

      2. Hello Bence !

        Fiatal vagy még nagyon és ha ilyen okosan gondolkozol, hogy pulzuskontrollal futsz, edzel akkor hosszú távon fog megtérülni a befektetett idő és esetleg egy teszt is.

        Semmi sem szentírás, kivéve ha elmész egy teljesítmény diagnosztikára. Ott pontosan kimérik a küszöböket és azt a tartományt is megmondják, hogy mit kell erősítened. Azaz melyik pulzustartományban kell futnod, edzened. Az is érdekes lehet, hogy milyen a VO2 max-od, hol milyen pulzuson ne fuss, hol van a laktát küszöböd stb.
        Amiket leírtam csak iránymutatás, de ha komolyan figyelsz az egészségedre és nem össze-vissza akarsz futkározni akkor érdemes megcsinálni. Nagyon sok hasznos infót meg fogsz tudni magadról és a testedről. Például képet kaphatsz mennyire vagy kipihent és mennyi idő kell a regenerálódáshoz. Igaz ezt egy komolyabb óra is megmondja (pl. Suunto Ambit3, Polar V800)

        Szóval ha fontos az egészséged és szeretnéd PONTOSAN tudni a számokat és a kérdésekre a választ akkor ezt javaslom nagyon. Nem drága, sőt szerintem kifejezetten baráti összegért csinálják.

        Küldök át az e-mail címedre egy két sémát, hogy lásd miről beszélek és kb.hogy néz ki a dolog.
        Ha nem ment át jelezd.

        Köszi a megkeresést
        További jó sportolást

  7. Szia!
    Gábor vagyok. Frankón leírtál mindent, gratulálok!
    35 éves vagyok, 180 cm, 100 kg. Testzsírom 20% körül szokott lenni. Súlyzós edzést-erőemelést 15 éve csinálok heti 3-szor, jól is megy. Tisztán kajálok. A futással viszont nem boldogulok. Melómban évi fizikai felmérés van, az erő része mindig max pontszám, de van 3200 m futás is. 15-16 perc alatt alatt kéne lefutnom, de évek óta szenvedek vele. Mindent elolvastam-kipróbáltam már, de egyszerűen ezen a téren nem fejlődöm. 17:30 alatt úgy tudom lefutni, ha előtte 2 hónapig súlyhoz sem nyúlok, csak heti 3 futóedzést tartok. Így viszont nő a testzsírom, gyengülök és a lábszáram is kikészül. Egyébként egész évben kocogok heti 2-szer 120-130-as pulzussal 1 órát(7-8 km). Ha próbálok intervallum vagy ahhoz hasonló futóedzést betenni, lesérülök 2 héten belül (csonthártya-térd). Nálam nem jön be, az mint a többieknél, hogy fizikai előtt 1-2 hónappal kocorásznak és simán 15-16 perceket nyomnak. Pedig testzsírszázalékuk jóval nagyobb és a kajára sem figyelnek. Esetleg lenne ötleted? Köszi előre!

    1. Üdv Gábor !
      Szerintem amit csinálsz az jónak tűnik, de persze kellene látni egy futást amit pulzuskontrollal futsz.
      3200 méter nem kevés főleg ha ennyi időt adnak ?! Milyen munkahelyed van ? Csak valami rendvédelmi szervnél lehetsz, ott szoktak éves szinten kérni fizikai teljesítést……..mindegy.
      Válaszom egyszerű és lényegre törő. Ha szoktál futni heti 2-3x 120-130-as pulzuson 7-8 km akkor nincs gond az állóképességeddel, terhelhető vagy. Viszont a láb fájás és a “időeredmény” egy rossz cipő és a súlyod miatt nem bírja a terhelést az biztos ! Hiába vagy erős a 100 kg az 100 kg az ízületeknek, lábadnak. Valószínű a lábad gyengébb mint a felsőtested ( mármint nem kinézetre hanem fizikálisan) Mivel nem ismerlek ez is csak találgatás. Milyen cipőt használsz ? Ha ezt a kérdést megtudjuk (ha változtatni kell) ezután (látatlanban) emelkedős, hegyi futásokkal való készülést javaslok. Nekem sem ment évekig az időm megjavítása egy versenyen, mert sík aszfalton futottam. 2009-ben egy jó kis csonthártya gyulladással abszolváltam az aktuális Nike félmaratont. Mi volt a baja a lábamnak, a rossz cipő. Nagyon sokat számít, főleg, hogy nem csak a lábadat teszi tönkre hanem a csípődet, gerincedet, ízületeket. Szóval nem játék 100 kg-val futkorászni egy majdnem Cooper tesztet.
      Egyszóval : ötletem, javaslatom
      Rakjál szintet a futásaidba, tudjuk meg a cipőd típusát ! Esetleg még azt is jó volna tudni milyen a lábad alapállása ?
      Neutrális, Pronáló, Szupináló ( semleges, befelé, kifelé dőlő) ezt egy egyszerű fehér rajzlap teszttel el tudod dönteni.
      Vagy nézd meg a cipődet amiben futsz merre dől amikor lent van a földön ?!
      Itt egy link itt többet megtudsz a kérdésről, de azt hiszem én is írtam egy bejegyzésben erről : http://edzesonline.hu/cikk/109/futocipo_valasztas
      Hidd el a,terep nagyon megerősíti a kardiovaszkuláris izomzatodat. Ezután a szíved, tüdőd, izomzatod ugyanazt a munkát sokkal hatékonyabban fogja ellátni egyenes talajon. Kizártnak tartom, hogy ne fejlődj !!
      Majd írd meg tapasztalatodat.
      Válaszodat email-emre küld !
      Hajrá : Jánosfut

  8. Árpád Tóth

    Szia János!
    A pulzusszámmal kapcsolatosan kérnék segítséget.
    Öt éve aktívan sportolok (Kyokushin Karate és vegyes rendszerű küzdősport) heti négy edzéssel.
    48 éves vagyok 80kg és 190cm.
    Kaptam egy pulzusmérőt és tegnap az edzés első órájában kipróbáltam (kardió a határok feszegetésével).
    Az átlag pulzus 143 a max 179.
    Ma két és fél hónap kihagyás után futottam egy 10k-t nem erőltetett tempóban. Nekem kb. 3km után áll be minden. Nagyon jól esett, nem szenvedtem semmi bajom nem volt mégis a pulzus átlag 168 max 181.
    Nem tudom miért ilyen magas ha egyszer kellemesen éreztem magam.
    Üdvözlettel:
    Árpád

    1. Hello Árpi !

      Végre egy harcművész ( én is sokáig csináltam) ……..
      Harcművészeti fokozataim : https://janosfut.wordpress.com/kepekvideok/marital-arts/

      Nagyon egyszerű a válaszom : “nem elég” edzett a kardiovaszkuláris izomzat. ( tüdő, szív, keringés)
      Az hogy mit érzel az nem feltétlen tükrözi azt amit a tested átél belül. A ” motorodnak” a fordulatszámmérője a pulzusmérő. Okosan tetted, hogy megvetted (vagy kaptad) és ezzel edzel. Egy bizonyos kor felett már nem játék ez, hiszen lehet ha otthon ülnél a fotelban nem kockáztatnád az egészséged annyira mint a magas pulzussal való edzés, futás. Ez a testnek egy erőfeszítés és nagy stressz még ha nem is ezt érzed.

      Továbbra is folytasd és jegyezd fel az adatokat. Meglátod lefelé fog menni az a szám mind a avg mind a max is.
      Milyen pulzusmérő órát kaptál ?

      Amikor abbahagytam az Aikidót majd az Aikibujutsut legjobbak között volt az állóképességem, de oda más állóképesség kell.
      Nekem is idő kellett, hogy normális (160 alatti) értékeket lássak. Ma már hazafutok az éjszakás munkából úgy, hogy nem vagyok kipihenve és mégsem megy föl a pulzusom 140 fölé !
      Gyűjteni kell a km-eket és jó lesz neked is.

      Ha még van kérdés üzenj

      Sporttársi üdvözlettel
      Osu

      Jànos san

      1. Árpád Tóth

        Osu János San!

        Köszönöm gyors válaszod!

        Örülök, hogy harcművészként is van rálátásod a témára. Teljesen igazad van, hogy a harcművészethez másmilyen állóképesség kell. Az ott szerzett állóképességem viszont arra elég, hogy egy félmaratont lefussak (5.15-5.30 idővel) ha nem is mosolyogva. Viszont szenvedtem már felkészülés nélkül 30k-n az utolsó négyet vádli görcscsel. De Te tudod, egy harcos nem adja fel. Most már tudom félmaraton fölött utolsó négyet vádli görcscsel. De Te tudod, egy harcos nem adja fel. Most már tudom félmaraton fölött kell a futóedzés. Csak hát a heti négy edzés mellé(2×1,5 és 2×2 óra+1×1 óra Kata) őszintén nincs sok energia a plusz futásra. Egy ideje ha valamilyen közösségi futáson szeretnék részt venni akkor egy hónapig az MMa rendszerű edzést csökkentve készülök a futásra.

        Egyébként sajnos 30 évig dohányoztam is, gondolom a futásnál még ennek a hatása is megvan.

        A pulzusmérőm: GEONAUTE ONRHYTHM 410

        Köszönöm a tanácsaidat, figyelni fogom az értékeket. Ha változást érek el jelentkezem hogy megosszam veled.

        ui.: Ultrabalaton 2015 Pécsely-Vászoly és Vászoly-Dörgicse szakaszok egymás után na ott lehetett volna pulzusszámot mérni. 🙂

        Arigato gozaimashita
        Osu!
        Árpád

  9. Kedves János!

    Végigolvastam a cikket, és a hozzászólásokat is, sajnos mások is küzdenek azzal a problémával, mint én, méghozzá, hogy nem szeretnének futás közben meghalni. Boldogan futottam 2-3 évet, aztán vettem egy mellkasi pulzusmérőt. Azóta aggódok futás közben, mert túl magas a pulzusom.

    39 vagyok, 180 centi, most 95kg, de amikor 85 voltam akkor is sok volt.
    Pulzusom 5km-nél 170 felett van 6:30-as km időkkel, nekem ez az a tempó amivel 10-12km-t lazán (boldogan) futok.

    Kérhetnék tanácsot, hogyan lehetne a pulzusom csökkenteni, annak érdekében, hogy mostmár pulzusmérő órával is boldogan fussak?

    Köszönöm

    1. Hello Sándor !

      A képlet egyszerű : meg kell edzeni azokat a testrészeket, szerveket amik hozzájárulnak ahhoz, hogy ugyanazt az izomunkát alacsonyabb pulzuson is eltudja a szervezeted végezni.
      Mi kell ehhez ? Tüdő, szív, vérkeringés, megfelelően edzett izomzat.
      Hogyan lehet elérni : sok alacsony pulzuson végzett futással, emelkedős hegy, domb futással (előbb teljesítménytúrázást javaslok) úszás is nagyon jó kardiovaszkuláris fejlesztő ! De ide sorolhatnám a kerékpározást is.

      Mi járul még hozzá a “magas” pulzushoz ? A táplálkozás, evés, ivás, túlsúly ( testzsír %) ha ezekről bővebben mesélnél jobban tudnék segíteni. A sporttáplálkozás nem csak a profistáknak fontos. Biztosan halottad vagy olvastad már : a megfelelő edzettség, kinézet ( optimális testzsír %) nagymértékben a táplálkozástól függ. 70-80% !!

      Akkor a kávézgatást itt említeném meg mint pulzus befolyásoló tényező !!

      Akkor még ide sorolnám a pihenést is. Ez is befolyásolja a pulzusodat. Amikor felkelsz mennyi ez nagymértékben a pihenésed milyenségétől is függ.

      Szóval segítek csak adj több infót …..

      Sportársí üdvözlettel
      Jánosfut

      Milyen pulzusmérőt használsz ?

      1. Köszönöm a gyors választ!

        Van egy kis túlsúly derék és a has körül, de nem vészes. Mostanában a táplálkozásom sem kiegyensúlyozott, sajnos így hozta az élet (munkám miatt), ezen biztosan javítok majd.

        Amikor 85 kg voltam akkor sem ment jobban a futás, szerintem nem, vagy csak nagyon kicsit befolyásol a súlyom. Akkor még nem használtam pulzusmérőt.

        Súlyzós edzéseket rendszeresen végzek, utánna futok, tehát a bemelegítés is megvan. Néha csak futok, ugyanannyi a pulzusom. Lábedzést egyébként teljesen elhagytam, a lábaim erősek.

        Kávézom is, de kipróbálom, iszok koffeinmenteset, meglátjuk mi lesz.

        Megmértem és meglepődtem: 96 kg, 25,1% testzsír, 51% folyadék. A testzsír nagyon sok egy férfinak.

        Összegezve: Ha lemegy a testzsír 19-16%-ra, a súlyom 90 kg-ra, és mindezt úgy, hogy a gépet (itt az alföldön nehéz emelkedőket találni :)) emelkedőre állítom, és gyaloglok, akkor elvileg futás közben kevesebb lesz a pulzusom.

        Pulzusmérőm:
        https://www.tchibo.hu/bluetooth-pulzusmero-ov-p400057113.html
        Van róla tapasztalat?

        Üdvözlet

  10. Szia János!

    Tanácsodat szeretném kérni.
    31 éves vagyok, 196cm és 100kg körül, szóval nem egy ideális futósúlyú ember. 🙂 Mindig is sportoltam, leginkább kosárlabdáztam, de kendóztam is, meg bicajozok is hébe-hóba napi 30km-eket nyáron. A futás is mindig része volt az életemnek, de sose mértem pulzust. Olyan 10km/h a legkényelmesebb tempóm, már közel 10km-t tudtam futni ilyen tempóban. De sajnos a térdem nagyon elkezdett fájni, orvos azt mondta azért mert görbe a lábam (ez sajnos igaz, nem is kicsit), ne fussak és kész, nyilván műttetni nem fogom. Olyan 2-3km után már alig bírtam lépni, legjobban lépcsőzésnél fájt, pár nap után elmúlt, amúgy sose fáj ha nem futok. Most szedem a zselatint hátha használ és újrakezdtem 1 év után futni, szép lassan növelem a távot, havi 400m-el növelek, most járok 3200m-nél. 20 perc kb. Ez eddig rendben is van.
    Vettem egy pulzusmérő órát, a táv felétől már 145-150 körül volt a pulzusom, utána meg 160-ig felment. Namost ez gondolom akkor sok nekem, mindjárt írom is mihez gondolom hogy sok, ettől a távtól el se fáradok igazán, csak a térdem miatt nem merek még növelni. Meg a célom egy kis hasi zsírt leadni, kövér nem vagyok, csak a hasamon lett egy kis felesleg mióta nem sportolok minden nap. 🙂
    A kettes zóna nekem olyan 114-133-as pulzus lenne, maradjak ebben és inkább fussak több ideig? Így elvileg több zsírt tudnék égetni? Talán a térdem is jobban kímélném. Ez nekem lassabb tempó lenne 7-8km/h talán, elsőre biztos lassúnak tűnne.
    Ja és vettem egy futógépet, télen ezen akarok futni, jó nagy futófelületű, nem vettem észre hogy más lenne a mozgásképem rajta.

    Köszi a választ előre is.
    Minden jót!

    1. Hello György, Gyuri (ne, tudom melyiket használod)

      Okos dolog a pulzus mérés mindenkinek hangsúlyozom. Első nézetre (bár a testzsír százalék és testösszetétel pontosabb képet ad rólad vagy bárki másról) kicsit diétázni kellene ( és nem fogyókúrázni nagy különbség)bár ez is attól függ mi a cél ?! Ha csak karbantartás miatt kocogsz, jó közérzet elérése a cél akkor nem kell annyira komolyan venni. Amúgy egészségesen táplálkozni mindig jó és meghálálja a szervezeted.
      Egyszóval kicsit inkább a táplálkozásodat reformáld meg és menni fog a “has” persze ez is csak megfelelő mozgásmennyiséggel. ( írhatsz erről is bővebben másoknak is segítene itt a blogban, de ha személyesnek tartod akkor e-mailben)
      A magasságod és a súlyod nem éppen futásra alkalmas, de ha nem viszed túlzásba akkor nem lesz gond. Személyes véleményem az, hogy (teljesítmény)túrázással többet érnél el mind mentálisan, mind has térfogatra kihatóan, hiszen a séta emelkedőkkel olyan pulzustartományban tart ami neked kell. Nem kell mindenkinek futkorásznia.

      Fogadd meg a tanácsaimat hidd el eredményesebb lesz. Majd amikor megerősödik a szíved, tüdőd, keringésed lehet erőltetni a dolgot, de ehhez a lábizomzatodnak is erősödnie kell.

      Tehát, sporttáplálkozásról beszéljünk egy kicsit és a hegyre, emelkedőre való felsétálásról vagy itt vagy e-mailben.

      “Tengermély tiszteletem”
      Jánosfut

  11. Kedves János, szeretném megköszönni, hogy megosztod a tapasztalataidat futással kapcsolatban. Néhány hónapja kezdtem el futni és nem értettem, hogy miért nem bírok 2 km-nél többet. A végén mindig majd megfulladtam…:) Múlt héten elolvastam a pulzuskontrollos bejegyzésed és egyértelművé vált, hogy a probléma az volt, hogy 165-170 volt a pulzusom futás alatt. Az elmúlt 1 hétben beállítottam magamnak úgy a futási sebességet, hogy 135 és 145 között legyen a pulzusom (32 éves vagyok) és 1 hét alatt sikerült már 4 km-re emelnem a távot úgy, hogy simán bírnám még tovább. Szóval nagyon köszi! Sokat segítettél!:) Szép napot, Eszter

    1. Szia Eszter !

      Én örülök, hogy tudtam segíteni így blogon keresztűl.
      Igen “a tempó öli mega versenylovat” szokták mondani,de ez az emereknél is igaz. Sajnos még így is sok az a futó aki fütyül az egész pulzuskontrollra, táplálkozásra……..
      Mindegy az a lényeg, hogy te már megtaláltad a neked legmegfelelöbb tartományt ahol fejlődsz.

      Köszönöm, hogy megosztottad az észrevételed, saját tapasztalatodat.

      “Tengermély tiszteletem” ahogy egyik kedvenc videobloggerem mondaná (látod nekem is van olyan akitől tanulok 🙂

      János

  12. Kedves János!

    30 éves vagyok, 162 cm, 75 kg. Heti 3x futok, összesen kb. 30-35 km-t.Tavaly lefutottam egy félmaratont 2:19-es idővel, amin javítani szeretnék, illetve 10 km-en szeretnék 1 óra alá kerülni, de nem megy a fejlődés. Igaz az hogyha aerob tartományban futok ami nálam kb. 150-155 pulzus akkor tudok fejlődni? Ha mindig lassan futok (magamhoz képest lassan mert a tartományban kell maradjak) akkor hogyan tudom versenyen gyorsabban lefutni a távot. Ezt nem tudom összerakni, ha meg tudnád magyarázni.
    Köszönöm,
    Ági

    1. Szia Ági !

      Miért kell alacsony pulzuson futkorászni ? A válasz nagyon egyszerű.

      Mert megtanítod a szervezeted, hogy ugyanazt a munkát mint pl amikor sétálsz, elvégezze futás közben is és így az lesz a természetes. Ha alacsony pulzustartományban felkészíted a szervezeted a terhelésre : ezt úgy éred el, hogy minél többi időt töltesz a versenyen, edzésen abban a tartományban ahol még nem lihegsz, így jobban fogja bírni a szervezeted (szíved, tüdőd, keringés) a nagyobb terhelésnél is pl. versenyen. Sétálás (Nordic Walking vagy túrázás) különben a legjobb aerob gyakorlás, nem kell mindenkinek futkorászni. Persze ez nem egyszeri futás után fogod megérezni.

      Ha egy versenyen több mint 2 órán keresztül megpróbálsz max-on futni izomból nem fog menni ez biztos ( te is tapasztalhattad) ha viszont azt gyakorlod, hogy minél kevesebb energiabefektetéssel (alacsony pulzuson) érd el ugyanazt a tempót akkor hatékonyabb lesz a szervezeted és jobb időt fogsz futni. Ezt kell gyakorolni sokat.

      INTERVALL
      De megoldás lehet a tempód növelésére az intervall, résztávos edzések beiktatása (pl. 8×100 méter sprint közte 50 méter levezetés,recovery visszaállítod a pulzusodat.)
      Még megoldásként javaslom a hegyfutásokat. Mondjuk nem tudom merre laksz így nem is tudok ajánlani, de keress egy dombot, emelkedőt vagy lépcsőzz.
      Mivel a terepen futásoknál van fel és le olyan mintha intervallokat futnál. Ettől biztosan megerősödik a “rendszer” és sokkal jobb időket fogsz futni mert a szervezeted hozzászokik a nagyobb terheléshez terepen, így amikor aszfalton egyenesen futsz ugyanakkora munkát alacsonyabb pulzuson is meg tudod csinálni.

      TÁPLÁLKOZÁS
      Ha a szervezeted kap egy terhelést azt fel kell dolgozza. Mindig edzés, futás után van a fejlődés nem közben. Kellő mértékű pihenés,megfelelő táplálkozás elengedhetetlen.
      Minőségi !!! fehérje, CH, vitamin és C-vitamin. Ez nagyon nagy téma ……..sokan doktorit írnak belőle. Táplálkozásra nagyon figyelj hiszen ez a legfontosabb. Mikor mit eszel ? Verseny előtt ? van benne megfelelő mennyiségű és minőségű CH ? Az edzések után van-e fehérje bevitel vagy BCAA (aminosav ezekből épülnek fel a fehérjék és ez kell az izmoknak), de a minőségi CH szénhidrát bevitel azért fontos mert ez ad energiát az izmoknak. Ha ezekre nem figyelsz vagy kevésbé akkor érdemes ezzel foglalkozni. Zsíroskenyérrel vagy szalámis szendviccsel nehéz jó időket futni egy félmaraton alatt 🙂

      NYÚJTÁS
      Ide venném még a nyújtásokat is hiszen egy “besült” merev izomzattal nem lehet nagy dolgokat csinálni. Nyújtsál, lazíts és az is sokat segít a jobb eredmény elérésében. Versenyen rendesen emeld a lábad és ne csak csoszogj (bár ezt is látni kellene hogyan futsz hátha lehetne javítani a futó stílusodon) Járj uszodába, hogy az izmaid kellően,más irányból is kapjanak ingert.

      Tehát összességében sok minden befolyásolja a fejlődésedet. Ha úgy érzed már régóta csinálod akkor jöhetnek a drilleket (gyakorlatok) menj rész távozni, erősítsd az izmokat (guggolás, kitörés), nyújts, SMR hengert használj,

      DIAGNOSZTIKA
      Nem utolsó sorban ha rám hallgatsz akkor elmész egy teljesítmény diagnosztikára és ott pontosan megmondják egy futóteszt alatt, hogy most hol állsz merre tudsz fejlődni. Milyen idő a te mostani testösszetételed alapján a félmaratoni időd amit ki tudsz hozni magadból. Mit kell fejlesztened a futásaid során (résztáv, lassú alacsony pulzuson való futás, hosszú futások) mert én csak találgatok. Ott viszont pontosan egyénre szabottan megmondják. Ez a teszt tizenezer forint tehát nem nagy befektetés és nem kell kísérletezgetni mitől fogsz fejlődni. Itt tartunk ma már nem a találgatásoknál és a kísérletezgetéseknél. Persze lehet úgy is ahogy elmondtam csak az hosszabb idő mire eléred a célod és megtalálod mitől, milyen mértékben fogsz jobb időt futni.

      Mondjuk én is sajnos ezt csináltam, kísérletezgettem és elég sok idő eltelt mire magamtól rájöttem mit kellene csinálni, melyik futástól, milyen pulzustartományban fussak. De addig meg telnek az évek és nem fiatalodunk. Hála a kitartásomnak azért évről-érve én is jobb időket futok a versenyeken és fejlődök, de egyszerűbb lett volna 2008-ban elmenni egy ilyen vizsgálatra és akkor hamarabb látom. Hamarosan fognak látni a blog olvasóim az én tesztemről is egy átfogó képet, videóanyaggal, hogy tudják miből áll egy ilyen teszt.

      Tehát kis befektetéssel és látni fogod a számok alapján mire képes a tested, hiszen itt azért mindenkinek más az adottsága. Nem találkoztam veled ezért én is csak találgatok és úgy adok tanácsot. Utóbbi (elmész egy diagra) profibb és személyre szabott a dolog. Nem is biztos, hogy az a te aerob tartományod amit mondtál mert ezt gondolom csak számoltad nem kiméretted, hogy hol van a laktát küszöb ?

      Milyen pulzusmérő órát használsz ?

      Lehet céltudatosan is felkészülni egy versenyre. Miért ne lehetnél te is profi az amatörök között. Hozd ki magadból a maximumot amit csak enged az adottságod.

      Ha további infóra van szükséged a diaggal kapcsolatban vagy szeretnél megnézni egy ilyen tesztet kinyomtatva – PDF-ben küldöm – (hátha úgy nagyobb a rálátásod) akkor írj emailt nekem és elküldöm.

      Remélem azért tudtam segíteni ?!

      “tengermély tiszteletem”
      Jánosfut

      1. Kedves János!

        Nagyon köszönöm a gyors választ!
        Végre megértettem a dolgot, miért jó ha alacsony pulzuson futok!!! KÖSZÖNÖM! 🙂
        Igen, bár amatőr vagyok és nem futok sokat de nagyon szeretek futni és utána olvasni és most jutottam el oda hogy tényleg el kéne mennem egy teljesítmény diagnosztikára mert kb. két éve futok de sokat nem javult a futásom, a sebességem, az állóképességem az igen,de vannak céljaim és változtatni szeretnék, fejlődni!
        Polar m400 órával futok, amivel nagyon meg vagyok elégedve, pontos, és mióta megvan (tavaly szeptember) már most több dolgot tudok a futásomról mint ezelőtt.
        6:30-as tempónál 160 és 177 között ingadozik a pulzusom, nyilvánvalóan valami nem jó, és meg kell tanulnom bár baromi lassan de azonos tartományban/tempóban futni.
        Mindenképpen a diagnosztika lesz a megoldás.
        Egyébként futás mellett még TRX-ezem 1-2x egy héten, az is sokat segít a futásban!
        De valami biztosan nem oké és ehhez már profi kell aki segít.
        Köszönöm mégy egyszer!

  13. Tisztelt János! Hasoló godokkal küzdök,mint az előttem szólók. 48 éves vagyok, 60 kg. Pár hónapja kezdtem el komolyabban futni, de évek óta sportolok (aerobik). Pulzusom nyugalmi állapotban 50-60, de nár a bemelegítésnél felmegy 90 körül. Ahogy elkezdek futni 140, majd kb.az első km után 160-165, a 6:30-6:50 km/perc mellett. Voltam egy 10,6 km-es versenyen, ahol az átlag 6 perc volt, de ott 175 volt az átlag pulzus. Úgy érzem, hogy ha azt a 140-150 pulzust akarom tartani, akkor szinte sétálok. Nagyon szeretnék 10 km-en 5:30 átlagot futni, de úgy érzem ezt így soha nem fogom elérni. Tudna valamit tanácsolni?

    1. Kedves Mónika !

      Szerintem ha 50-60-as pulzusa normál állapotban az nem átlagos hanem már az edzett kategóriában van, tehát semmifélképpen nem tekinthető rosznak !
      Mindenkinek mondom, ha komolyan gondolja az egészségét és fontos is ne kisérletezzünk. Menjünk el egy diagnosztikára. Ott pontosan megmondják a testünk által teljesíthető értékeket. Én csak akkor tudok segíteni így írásban ha látnám a pulzus görbét több futásról ! Használsz pulzusmerőt akkor ha azt feltöltöd valahova szívesen ránézek, úgy többmindenre rálátok. Amúgy csak találgatok vagy általános tanácsokat tudok adni. Ami nem szmélyre szabott, hiszen mindenki más adottságokkal randelkezik.

      Telejesítmény diagnosztika kiméri azt is, hogy egy bizonyos távon mire vagy képes a mostani szervezeteddel. Veresenyen mire lehetsz képes tól-ig ( maratonon, félmaratonon menniy a teljesíthető időd, 10-km-en) Bemérik pontosan azt a pulzus küszöböt ahol már megnövekedik annyira az oxigénfelvételed, hogy nem fogsz tudni gazdaságosan futni.

      Nem szabad ezeket a dolgokat figyelmen kívűl hagyni és érdemes eldondolkodni ezen és nem a sötétben tapogatózni és találgatni mi lehet a probléma, hogy nem tudok megfelelő pulzuson, jó időeredményt elérni. Sokkal egyszerübb,mjárhatóbb út így.

      Végül a táplálkozás
      Erről sem sokan szoktak első levelükben írni. Mit eszel, mennyit, mit iszol stb….
      Nagyon fontos és 70-80%-ban befolyásolja a teljesítményedet ( sokszor leírom, hogy nem lehet szalámis kenyérrel jó félmaratoni időket futni 🙂

      Összefoglalva : minőségi táplálkozás , teljesítmény doagnosztika és sok-sok kilométer gyűjtése.

      Jánosfut

  14. Kedves János,

    nekem is lenne egy kérdésem…
    39 éves vagyok, 190cm és kb 90 kiló , nyugalmi pulzusom 60-75-ig kb
    kb heti kétszer futók kardiógépen, 40 percet általában és a pulzust 167-ig szoktam felvinni akkor visszaveszek és lemegyek kb 148-ra aztán vissza felfelé. A 40 perc alatt leginkább 153 és 157 között vagyok. Már ezt csinálom kb fél éve.
    Kezdtem észrevenni hogy egyre jobban bírom visoznt az izomtömeg mintha kezdeni fogyni és a súly nem nagyon:)
    Most a cikked meg a kommenteket olvasva nem tudom milyen irányba menjek:)
    Nem akarok se félmaratont se maratont csak állóképességet erősiteni és fogyni.

    Ha 140 alatt futók az nagyon unalmas…Viszont nincs időm órákig futni, ez a 40-45 perc kb a maximum.
    Szóval, hogy lenne jó, hogy izom is maradjon meg fogyjak is:D

    köszi és bocsi ha már kérdezték előtte…

    üdv.
    Péter

    1. Hello Péter !

      Ha izmot nem szeretnél veszíteni akkor a következő a javaslatom (persze nem csak egy megoldás van)

      Izomtömeg növelésével, edzésével is tudsz testzsírt optimalizálni, nem feltétlenül kell futni.
      Táplálkozásra figyelj jobban . Részesítsd előnyben a fehérjét a CH-val szemben. Azaz reggelre inkább fehérje legyen túlsúlyban. Tojás, túró, sajt, zabkása stb…., de az edzések, futások alkalmával ne feledd a BCAA-pótlását (eszenciális aminosavak amit a szervezet nem képes előállítani). Itt említeném meg még a vitaminokat és a C-vitamint, így teljes a táplálék kiegészítés.
      Futást ha nem akarod elhagyni akkor javaslom a futás mellett saját testsúlyos gyakorlatokat amiket otthon is lehet végezni. Felvőtámasz, gugolás, húzodzkodás, felülés, vagy hasprés. Nem kell ezért lemenni a konditerembe.
      De izmot épít és testet optimalizál az úszás is. Kerékpározásnál meg pontosan ( ha nem tekersz őrült módjára) abban a tartományban fogsz edzeni ami túlnyomó részt zsírból fog menni és közben erösödik, izmosodik a lábad.
      Ha izomvesztésed van akkor valóazínű magas pulzuson edzel. Bocsánat, de azért van sok alaktalan futó. Mert csak futnak és nem csinálnak keresztedzést.

      Szval : táplálkozás – fehérje,vitaminok; izomépítés saját testsúlyos gyakorlatok, bicikozés, úszás

      Remélem tudtam segíteni, megérteni ?!
      Ha van még kérdés akkor szívesen várom.
      Janosfut

  15. Kedves János!

    Én most szeretnék újból futni reggelenként, és ezért vettem egy pulzusmérő órát is. Viszont már a beállításánál először megméri a pulzusom, ha felteszem a pántot, majd semmit sem mér. Ha hozzáérek a szenzorhoz ismét mér, majd ha folyamatosan van rajtam semmi. Elemet néztem jó, be is vizeztem a szenzort…esetleg mi a tapasztalatod, ezek az órák bizonyos időközönként mérnek csak, vagy a pulzus változására reagálnak? Köszönöm előre is nagyon köszönöm a segítséged!
    Alma

    1. Szia Alma ! (milyen szép a neved !!)

      Nem tudom milyen típusú pulzusmérő óráról van szó ?
      Írd meg a nevét, típusát akkor többet tudok segíteni, hátha ismerem.

      János

  16. Szia János!!

    Nagyon örültem az írásodnak. Mostanság ép az foglalkoztat, hogy valamit nem jól csinálok. 4 éve kezdtem el futkározni.. Most a 43 évemet taposom. Az alapozás kimaradt nálam. Hol tarok most.. Heti 2-3-4 (munka függvényében) alkalommal futok 6 -10 km. kb 2-3 hetente egy hosszabbat.. 16 -20 km. De azt vettem észre, hogy nem igen fejlődöm.. sőt. 2 éve a 16km 1óra 24 alatt sikeredet most jó ha 1óra 30. Tavaly szeptember körül vettem egy Polar M400 pulzusövvel. Magam mérve 184 a max pulzusom.. Jelenleg egy 10km 11km/ó átlag teljesítésénél 166bpm az átlagom.. amit sokallok… egyrészt mert elfáradok rendesen másrészt mert ez felkúszik akár a végére ha megnyomom az utolsó pár km-t 180bpm-re

    Úgy gondolom elmaradt az alapozás.. ezt ennyi év alatt 140-150 pulzussal kellene lazán futnom.

    Titkolt vágyam egy maraton.. de a lefutott (nem versenyen) pár félmaratoni táv tapasztalatából még nagyon messze van..

    Mit tudnál tanácsolni az alapozás tekintetében? Van polar fiókom ha kellenének diagramok vagy értékek. Vagy küldhetek képkivágásokat is

    Köszönöm előre is a segedelmed!!

    Üdv

    Attila

    1. Hello Attila !

      A futás egy eléggé egyszerű, de sok dolog befolyásolja az idő eredményedet.
      Pulzusból sokminden megállapítható, de igazán egy telejesítménydiagnosztika adja ki az értékeket.
      Milyen dolgok befolyásolják a tempódat ?
      Tested összetétele ( testzsír-izom % mennyi felelsleget cipelsz ? ) ennek szoros kapcsolódása a táplálkozás, (mit eszel, kcal, fehérje-CH szénhidrát-zsír egyensúly és a legfontosabbak a vitaminok )
      Milyen edzéseket végezel ? Mint írtad heti 2-3 alkalom megfelelő lehet ha azt a “jó” pulzustartományban végzed, főleg a hosszú futásokat.
      Ide sorolnám a futásodat, befolyásoló dolgok közé a kiegészítő edzéseket, nyújtásokat is !
      Ha izmaid nincsenek megedzve és után nyújtva nem a teljes terjedelmében tudnak mozogni.
      Mint láthattad a telj.diag-on markerek vannak elhelyezve és pontosan lehet látni meddig emeltem a lábamat futás közben. Ha laza és erős izomzattal futsz sokat számít.

      Ezek a kérdések után jöjjön a tudományos része amit említettem :
      Hol van a laktát szinted ? Milyen pukzusnál van az a szint amit már a szervezeted nem tud feldolgozni azaz hol van az a pont amikor már tulzott a véredben a savasodás ?!
      Ezeket ki kell mérni én nem tudom megtippelni neked !

      Tehát az első része a válaszomnak azokat meg lehet nézni, lehet rá edzeni. A második része a válszomnak viszont csak telj.diaggal lehet tudni pontosan. Számolgatásnak nincs értelme. (220-életkor) vagy a VO2 max kiszámolása Cooper tesztből (12 perc alatt megtett méter-505/45) mert ezek csak közelítő értékek lesznek nem személyes testi adottságokból kiszámoltak. Sztem nem lehet szám sémákat “ráhúzni” mindenkire !

      Személyes tanácsom az, hogy edz emelkedőn, hogy megtanítsd a tested (a kardiovaszkuláris rendszeredet) arra, hogy ugyanazzal a erőbedobással több, hatékonyabban tudjon működni. Lefordítva : ha magas pulzusra megtanítod a szervezeted mit csináljon akkor alacsony pulzuson hatékonyabb lesz azaz csökken a pulzusod egyenes sík futásnál. Ez elég megthelő,de mivel nem most kezdted nagyon jánlott. Nem utolsó sorban szintet és szint visz a futásaidba ha terepen futsz. Olyan mintha intervallokat csinálnál (fel-le).

      A táplálkozás meg elég nagy téma és mindenki figyelmen kívül hagyja. Azért van sok alaktalan, izomtol mentes futóközösség. Elfutják az izomzatukat. Egy-egy erősítő edzés (pl gugolás, kitörés stb.) nagyon sokat tud segíteni az izmok munkájában futás közben. Mint említettem a nyújtás is nagyon fintos, de nem csak a futás utáni hanem amúgy a hétköznapokban ! Nyújtsad izmaidat vagy használj SMR hergert (decathlonban 5000 ft) nagy mértékben hozzájárúl az izom hatékonyságához, hogy nem merev, “besült” izomzattal álsz egy versnyhez.

      Szóval van mit csinálni annak érdekében, hogy javúljon az időd, de ne sajnáld a pénzt egy teljesítmény diagra nagy szakmai előrelépés és nagyon hasznos, sokat lehet tanúlni egy ilyen viszgálaton. Nagyon nagy dolog, hogy profi szakemberek segítenek amatöröket a jobb eredmény eléréséhez. Régen ez nem volt elérhető, használd ki a lehetőséget, hogy többet megtudj magadról, főleg a testedről !
      Nem biztos, hogy rossz az ha tudod mitől magas a pulzusod lehet valami a háttérben is, de amiket mondtam az is segíthet.

      Ha még tudok segíteni írj nyugodtan akár ide akár az email cimemre.

      “tengermény tiszeteketem”
      Jánosfut

  17. Szia János!

    Kitűztem magam elé egy célt, még pedig azt, hogy december környékére egy félmaratoni távot le tudjak futni. Első lépést megtettem, ráálltam a futógépre (most még nincs lehetőségem a szabadban futni) és megcéloztam a 150-es pulzust (17 éves vagyok). Szomorúan tapasztalltam, hogy ahhoz, hogy 150 legyen a pulzusom 6.5 km/h-val kell futnom (kb 9.2 min/km). Eddig az iskolai tesiórákon kívűl nem nagyon sportoltam, néha elmentem futni viszont akkor a tempómra nem ügyeltem és kb. 180-ig felengedtem a pulzusomat. Én úgy gondolom, hogy eredményesen lefussak egy félmaratont, ahhoz kb 6:30 min/km-el kéne futnom. Mit csináljak, hogy a pulzusom beálljon normális tempóhoz (6:30 min/km)? Vagy ez egyáltalán normális, hogy ilyen a szívem? Menjek el orvoshoz? Vagy magától rendeződni fog?

    Üdv

    Bálint

    1. Hello Bálint !

      Ahhoz, hogy a kitűzött célt elérd semmi mást nem kell tenned csak a kilométereket gűjteni. Ekkor megerösödik az izomzatod, szived, keringésed és nem lesz probléma teljesíteni a távot sem.

      Még egy két-dolog ……

      Táplálkozás

      Figyelj oda mit eszel ezzel optimalizálhatod a felelsleges súlyt testeden. Bár a testi adatokat nem említetted ?! Írd le mit eszel, mivel ? Milyen testi paraméterekkel rendelkezel akkor könyebben tudok segíteni.

      Lazítás

      Ne feledd a nyújtás, lazítás, smr hengerezés nagymértékben hozzájárúl sikered eléréséhez. Csak nyújtott laza izomzattal lehet gyorsan futni ( emelni a lábat)

      Vitaminok, táplálék kiegészítők

      Táplálkozásodról többet kellene tudnom…….

      Mennyi km futsz heti szinten ?
      Van-e kiegészitő (izomépítő) funkcionális edzés pl. saját súlyos gyakorlatok (fekvőtámasz, húzodzkodás, tolodzkodás, hasprés, gugulás ?

      Szóval sok a kérdés ……
      Írj ide vagy emailt segítek (janosfut@gmail.com)

      1. Szia János!

        Írtam e-mailen is de inkább ide is leírom. Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszodat illetve nagyon hálás vagyok, hogy segítesz. 17 éves vagyok, 183 cm, 75 kg, olyan 21-22 % a testzsírom (suliban mérték, rá kellett állni egy mérlegre, nem tudom milyen pontos…). Minden reggelemet egy tál müzlivel indítom, most váltottam egy alacsony cukor és zsír tartalmúra. Napközben álltalában szendvicset eszek. Arra gondoltam, hogy a sima zsemlét kiváltom valami teljes kiörlésű kenyérre. Ebédre álltalában valami csirkehúst eszek. Vacsorára pedig újra valami szendvicset fogyasztok lehetőleg valami zöldséggel. Napközben eddig általában cukros üdítőket ittam, most kezdtem leredukálni a fogyasztásukat. Megvettem egyszer egy runners world újságot (2015/1) és abban olvastam egy teljes edzés tervet, amit most álltam neki csinálni. Az első öt hét az 5k-re készít fel (le tudnám most is futni, mondjuk ahhoz, hogy valami belátható ideőn belűl végezzek 180 körűl lenne a pulzusom). Utána jön egy 10k-s felkészítés itt az a tervem, hogy heti kb 25-30 km-t fussak kb 6 héten keresztűl, majd utána jön a 21k-re való kemény felkészülés heti kb 50-60 km-el 14 héten keresztűl. Ez a tervem, én döntöttem, szeretném végigcsinálni (persze csak akkor, ha ez az edzésterv meggfelelő). Semmilyen funkcionális edzést nem hajtottam végre ezidáig. Vitaminokat, táplálék kiegészítők nem használok (tudom, hogy valamire szükség lenne). Ha tudnál segíteni hálás lennék.

        Üdv

        Bálint

  18. Kedves János! Évek óta szeretnék lefutni egy félmaratont, de 4 évvel ezelőtt, mikor belekezdtem a felkészülésbe szinte teljesen kezdő szintről (3-4 km-t futogattam egy héten többször), hamar lesérültem. Évek mentek el azzal, hogy küzdöttem a krónikus és állandóan visszatérő ITBS-szel, és nagyon úgy fest, hogy mostanra sikerült megnyernem a harcot, nem fáj a térdem. No, nem is ez a lényeg, hanem az, hogy most, hogy néhány hete hogy újrakezdtem futni, rettentő rossz a kondim. Elindulok és az első kanyarban már 165 a pulzusom (27 éves leszek), és ez az arány csak romlik percről percre. 165-ös pulzussal mondjuk úgy érzem, hogy még éppen kapok levegőt, de rendszerint ezt sem sikerül megtartanom, és 175-180-as pulzussal vergődöm a táv nagyrészében (3-5 km). A kérdésem az, hogy ilyenkor akkor inkább kezdjek el gyalogolni, amíg kicsit lejjebbb nem megy? Van értelme egyáltalán erőltetni ilyenkor, fejlődöm azért? El vagyok ám rendesen szontyolódva, mert úgy érzem, az egész futásom egy szenvedés, amiben éppen csak a túlélésre játszom, és nem sikerül egy olyan utazótempót megtalálni, ami kényelmes lenne, mert az nagyjából a gyaloglás lenne 😦
    Válaszod előre is nagyon köszönöm!
    Zsófi

    1. Szia Zsófi !

      Nem kell elkeseredni, ahhoz nagyon fiatal vagy !
      Nem feltétlenül kell futni ahhoz, hogy megerősödjön a szíved, tüdőd, keringésed, izomzatod stb….
      Alacsonyabb pulzuson is meg lehet úgy erősíteni a szervezetet, hogy a futásnál ne menjen az egekbe. Lehet biciklizni, úszni, kirándulni. Ez mind olyan sport és mozgás ami megerősíti az izomzatodat mégsem kell magas pulzuson végezned. Ide tartozik szorosan a kereszt edzések fontossága is. Izomépítés, hiszen az visz előbbre. Ezt is tudod alacsony pulzusszámon végezni.
      Veszélyes dolog a szívedre nézve ha a megadott pulzuszónában futkorászol. Hagyj időt magadnak, de főleg a testednek a fejlődéshez. Légy türelmes, készíts edzéstervet a célod megvalósításához. Akcióterv legyen : mérhető, reális, egyéni.
      Mit értek ezek alatt ?
      Mérhető : adatok, számokból könnyen visszanézhető az elvégzett munka. Nem nemcsak a távolság feljegyzése, hanem a pulzusadatok későbbi elemzése is fontos lesz majd.
      Reális : olyan versenyt tűzz ki célul ami a mostani edzettségedhez mérten elérhető. Nem biztos, hogy egy félmaratonnal leszel boldogabb ha rosszul sikerül, mint egy 10 km-es jól felkészült boldog célba érkezéssel ?! Persze ezt te tudod csak megítélni, de a számok tudatában tudok segíteni én is.
      Egyéni : természetesen ne másokhoz próbálj időeredményt nézni, tervezni. Magadat mérd fel és így tűzz ki célokat. Testedet te ismered, de azért a tükör is segít 🙂
      VO2 max-odat sem csak futással tudod maximalizálni. Erről bővebben a blogomban is tudsz olvasni.

      Tehát röviden : tervek, célok ezek motiválni fognak. Adatokat jegyezd fel még ha rossznak látod is az majd később jó lesz látni honnan indultál és hol tartasz most. Figyelj a táplálkozásra minden nap ez is nagymértékben meghatározza a teljesítményedet !
      Nem utolsó sorban egy teljesítmény diagnosztikán megmondják pontosan hol tartasz és mit várhatsz el a testedtől ebben az állapotában. Nincs mellébeszélés az adatok nem fognak hazudni és legalább nem találgatsz és tippelsz a megfelelő pulzustartományokra.

      Remélem tudtam kicsit segíteni

      János(fut)

      by the way : Ha olvasod a blogomat akkor tudod, hogy nekem is most volt egy sérülésem amiből még nem épültem fel és nem tudok futni. Mivel a triatlon (úszás, biciklizés, futás) már 3 éve benne van a felkészüléseimben ezért nem keseredtem el. Sokat biciklizek, úszok és erősítek (húzodzkodás, fekvőtámasz, tolodzkodás, hasprés, guggolás) sokat foglalkozom a nyújtással is SMR hengerezek. Szóval van olyan és lesz is olyan, hogy nem tudunk futni vagy sérülés miatt vagy valami kizáró ok miatt. Ekkor sem áll meg az élet lehet másképppen is felkészül ni egy futóversenyre. Igaz specifikusan csak futással lehet a legjobban, de egy jó kirándulás, teljesítménytúra jó a szívnek és a léleknek is !!! Ezt ne feledd …….

      1. Kedves János!

        Köszönöm szépen a gyors választ és a bíztatást. 🙂
        Még egy dolog szeretnék kérdezni, ha megengeded.
        Három évvel ezelőtt egy futóeseményen 199 volt a pulzusom a végén, ezért most azt saccolom, hogy olyan 196 körül lehet a max. pulzusom. A számításoknál is nagyjából ez jött ki, 27 éves vagyok és 58 kg.
        Az elmúlt egy hétben nagyon igyekeztem figyelni, hogy a pulzusom ne legyen az egekben futás közben, így sikerült elérnem, hogy 160-164 fölé ne menjen.
        Mit gonolsz, ez már tartható, ésszerű? Ennél lassabb nem nagyon tudok lenni, mert ez így 8 min/km-re jött ki. Szóval arra lennék kíváncsi, hogy javasolnád-e, hogy inkább mással fejlődjek még, vagy ez már tartható futás alatt? Nem szeretnék sok izmot veszíteni, ezért kondizom párhuzamosan. A célom az lenne, hogy javuljon az állóképességem és idővel tudjak hosszabb futóeseményeken részt venni.

        Köszönöm szépen a válaszod előre is,
        Zsófi

      2. Szia Zsófi !

        Említettem az úszást mint állóképesség növelő és VO2 max-ot is növeli. Itt a szezonja a strandolásnak. Jómagam is amikor kimegyünk a strandra úszok 1-2 km. Jó amúgy van bérletem a Dagályba,de ez most mellékes. Meglátod nagyon kell oda is az állóképesség, tüdő, lábmunka az izomzatod meg csak szebb lesz az úszástól. Pulzusodat ezzel tudod a legalacsonyabban tartani.

        Biciklizés is egy jó alternatíva csak kell egy edzésterv ehhez is. Te válaszd ki melyik a kedvenced. Persze futhatsz is,de ha nem tudsz tempót menni alacsony pulzuson akkor felesleges addig futkározni. Megterhelöbb az izületeidnek, szívednek stb….miért ne választanád az egyszerübb utat ? Nem az olimpiára készülsz. Az egészségmegörzés az elsödleges cél (gondolom).

        Amúgy ha kicsit drasztikus akarsz lenni magadhoz és nem teszel le a futásról akkor javaslom a hegyfutást, terepezést. Fel-le és az emelkedők és ott megerösödik a szived kellően, hogy majd a sík versenyen minden nehézség nélkül tudsz alacsonyabb pukzuson is futni. A friss levegő az erdőben sem utolsó szempont.
        Jómagam nagyon sokáig futottam ugyanazt a távot, sikon. Semmit nem fejlődtem, mert egy idő után hozzászokik a szervezet. Amikor elkeztem “szintet” vinni futásaiba HHH, Nagy-Kevély (+intervall) akkor kezdtem igazán fejlődni. Sajnos nekem nem volt aki elmondja, így sok évet megsporolhattam volna magamnak és hamarabb futhattam volna egy 1:45-ös félmaratont.

        Kitartást és sérülésmentes sportolást kivánok.

        Szia
        János (fut, úszik,teker)

  19. N H

    Kedves János!

    Időpontot szerettem volna foglalni a http://ensport.hu/hu/teljesitmenydiagnosztika/ oldalon, de kicsit összazavarodtam, hogy mire is kell jelentkezni a teljesítménydiagnosztikára vagy a terheléses vizsgálatra, vagy ez ugyanaz a dolog?
    (a honlap tetején és alján egyaránt írja, hogy “időpont foglalás”)

    Arra szerettem volna menni, amire írtad, hogy 12900 Ft-ba kerül.
    (Az időpont fogalásnál a futás teljesítménydiagnosztika 11900 Ft, a terhelésesvizsgálatra 13900 Ft-ot ír)

    Előre is köszi a választ
    Üdv
    Noémi

    1. Szia Noémi !

      Mostanában nem néztem az árakat, hivatkozz rám és szerintem nem fogtok összeveszni az áron (kb. 1000 ft a különbség amit említettél).
      Futás elemzés az inkább a lábállás és cipőválasztásnal,van jelentősége. A teljesítménydiagnosztika pedig mindenre kiterjedő “test elemzés” !

      Neked szerintem utóbbi kell ?!

      János

  20. Kedves János!

    Nagy érdeklődéssel olvastam végig a blogod minden pontját és csak gratulálni tudok az elért eredményeidért!! 🙂
    Segítséget és véleményt szeretnék kérni tőled…:)
    29 éves vagyok, 186 cm magas és 95 kg, amatőr szinten fociztam 15 évet, sajnos munkahelyi okok miatt abbahagytam a rendszeres edzést két éve, néha lejárok a haverokkal focizni mégis legyen valami mozgás… 🙂
    Mezőgazdaságban dolgozok vezető beosztásban, elég stresszes életvitellel sajnos.Nyáron este 8-9-ig dolgozok, ilyenkor télen van egy kis nyugalom márciusig. Egész nap autóban ülök alig van mozgás a mindennapjaimban… :S
    El szeretnék kezdni komolyabban foglalkozni magammal és az egészségemmel, ehhez nekem a legközelebb álló sport a futás! 🙂 Még nem tudom a testzsír indexemet, de hamarosan beszerzek egy mérőműszert. Nagyon érdekel a pulzuskontrollon alapuló edzés, mivel fogyni is szeretnék legalább 5 kg-t.
    Táplálkozásomra megpróbálok odafigyelni, reggel joghurt, alma, pirítoskenyér, délben egy közeli étteremből hoznak nekem menüt, este újra valami könnyűt próbálok fogyasztani, gyümölcsök, hal, joghurt.Feleségem gluténérzékeny, így nekünk még jobban oda kell figyelni mit ehetünk és mit nem, milyen alapanyagból készítjük el az ételeket. Sajnos nagyon szeretem a majonézt, mindenhez tudnék enni… :S 🙂 Egy kisvárosban élünk Békés megyében, télen disznótorok 🙂 inkább vagyunk húsos család mint vega 🙂
    Abban szeretnék segítséget kérni Tőled, hogy mivel csak ilyenkor a téli időben van több időm futni, gondolkoztam egy futópad beszerzésén, hogy otthon tudjak edzeni, a megfelelő pulzustartományomban amivel zsírt égetek. Te mennyire látod értelmét a futópados futásnak?? 🙂 Még mindig szeretek focizni, amennyit tudok lejárok, csak mellette kellene még egy kis plusz.
    Köszönöm szíves válaszod!

    Üdvözlettel: Balázs

    1. Hello Balázs !

      Igen nekem is ismerős munka vs élet című tragikomédia, benne voltam én is 2009-ig. Csodák nincsenek vagy magaddal foglalkozol és az egészségeddel vagy pénzt keresel, kettő között nincs semmi vagy érdemben nem sok.
      Előbb vagy utóbb mindenki rájön, hogy a pénznek sok értelme nincsen mert valahol meg kell fizetni érte…….

      DE a válaszok ahogyan én látom ……
      Ha 5 kg-tól szeretnél megszabadulni azt nem nagyon értem ?! Megmondom miért. Lehet valaki 60 kg-os 40 % testzsírral és lehet valaki 60 kg-os 20% testzsírral. Mi a kettő között a különbség. Súlyban (tömegben fizika tanárom mindig kijavított) nincs semmi mégis minőségileg, definiáltabb, hatékonyabb és nem utolsó sorban egészségesebb az utóbbi. Tehát az hogy valaki mennyit nyom a mérlegen nem feltétlen jó kiindulópont. Jól láttad kell egy mérés nem feltétlen kell otthonra bár a mérlegek megfizethető áron vannak.
      Tehát ne a tömeg legyen a cél hanem a testzsír % vagy izomszázalék aránypáros.

      Tanácsom ezzel kapcsolatban.
      Az hogy van előéleted a sportban kifejezetten jó, DE miért kellene futni ? Mostanában ez a vesszőparipám mert fejlődtem én is és sokat tanultam, tapasztaltam a versenyek és a sok szakirodalom olvasásával.
      Miért akarsz futni ?
      1. Ha ettől várod a lefogyást akkor nem ezzel kell foglalkoznod
      2. Ha szeretsz futni és kikapcsol akkor teljesen más hiszen össze tudod kötni a kettőt. Sportolás, kikapcsolódás közben tudsz formálódni, nő a vitálkapacitásod, VO2 max, javul a keringésed, anyagcseréd stb…..

      Szóval nekem az a meglátásom, hogy emberek csak akkor futkorásszanak ha tényleg szeretik, mert nagyon sok minden kell a futáshoz és nem is annyira hatékony mint amennyire gondolják. Második érvem ellene pedig az idő. Nagyon sok kell. Heti 1-2 futással 30-40 perccel semmire nem fogsz menni. Lehet elindul a “fogyás” de kérdés hogyan fogsz kinézni ha lemegy bármennyi súly rólad ?
      Harmadik érvem pedig a futás ellen (pedig én télen-nyáron futok 9 éve) hogy most nem a legalkalmasabb elkezdeni futni, bár ezzel lehet a legjobban megerősíteni szívet, lelket. Hiszen mikor jönnek majd a mínuszok nagy akaraterő kell kimenni futni.

      FUTÓPAD vs TERMÉSZET
      Említetted a futópadot, mint alternatívát. Én személy szerint nem szeretem. Természet függő vagyok és szerintem annál szebb nincs is. Nem összehasonlítható egy konditermi vagy egy otthoni futással.
      Konditeremben sok a tötymörgő ember és elszívják az oxigént, szellőztetni meg ritkán akarnak azaz büdös van. Elég ha egy ember nem fürdik rendesen, sajnos mindig van ilyen ember.
      Nem tudod a saját kényedre szabni a terem hőmérsékletét sem mert ami neked hideg lehet másnak még nem és fordítva.
      Otthoni futópadozás sztem elég költséges megvenni ha minőségi futópadot szeretnél és nem akarod a lábadat szétveretni valami gyenge padon.

      Szóval ha futás vagy street workout menj ki a természetbe és mozogj, edz, sétálj, kirándulj, biciklizz stb..

      Ha nem a futást választod tested formálásához akkor
      Funkcionális edzés azaz izom munka !!!! Ez sokkal több zsírtól szabadít meg mint gondolnád vagy mint sokan hiszeik. Az izzadás nem egyenértékű a zsírdepók felszabadulásával. Izzadásnál max a víztől szabadulunk meg. Sokan meg azt hiszik fogytak mert a mérleg kevesebbet mutat. Persze számokban tényleg kevesebb lett de az a test víztartalma. A zsírpárnák nem fognak egy edzés alatt eltűnni ez egy folyamat. A szervezetet meg kell tanítani minél hatékonyabban alacsony pulzuson vagy intervall edzéssel a zsírpárnákból való energianyerésre.
      Azaz érthetően megpróbálom : ahhoz, hogy zsírt égessen a szervezet ez csak egy bizonyos “fordulatszámon” bpm (szívdobbanás) fog bekövetkezni.
      Mindenkinek más az aerob zóna alja, teteje, és az anaerob küszöb is más. Ezt csak kiméretni lehet vagy közelítőleg (220-életkor ez a max pulzusod)
      Max pulzus : ezen az értéken sokáig ne edz mert nem hatékony a zsír égetése szempontjából, meg előbb-utóbb kifingasz
      Max pulzus 40-50% na itt kellene sok időt eltölteni és ekkor biztosan onnan fogsz fogyni ahonnan kell.

      Ezt el lehet érni : úszással, biciklizéssel, túrázással, kocogással. Úszás a legjobb és leghatékonyabb. Mond meg mennyi izomtalan úszót láttál ? Semennyit igaz, sem zsírpárnával sem sokan vannak versenyeken. Borzasztóan hatékony, arról nem is beszélve, hogy a vitálkapacitásod az úszásnál nő a legjobban.

      Mire figyelj a futásnál ha mégis arra szánod magad
      Ha olyan gyorsan futsz, hogy nem tudsz közben beszélni vagy lihegsz azaz oxigén deficited van akkor ott már a szervezet nem a zsírokat fogja energiaként mozgósítani hanem hozzányúl a fehérje elégetéséhez azaz izomból veszítesz. Ez mit jelent tényleg fogyni fogsz és kevesebbet mutat majd a mérleg, de alaktalan és nem jó kinézetű leszel.
      Izmot kell építeni és ezáltal (NEM ÁTALAKUL mint ahogyan sokan tévese hiszik) a szírdepók is eltűnnek.

      Van intervall edzés is amikor rövid ideig nagyon magas intenzitással edzel és utána pihenő majd ezt ismétled. Na ekkor kialakul egy edzés utáni zsírégetés hiszen a munka, edzés végeztével olyan nagy mennyiségű energiára van szükség, hogy nem fog leállni a szervezet kell neki az energia. EPOC-nak hívják (Excess post-exercise oxygen consumption)
      Ha érdekel a dolog akkor itt tudsz bővebben olvasni a dologról : http://edzo.info.hu/index.php/31-epoc-vagy-mi

      TÁPLÁLKOZÁS
      Legfontosabb

      Ezzel is sokkal hatékonyabban tudsz megszabadulni a zsírpárnáktól mintha kimennél állandóan futkorászni.
      Reggelire egyél rendesen és ne joghurttal kezd a napodat. Kondis ételeket egyél, legyen benne fehérje (túró, tojás, sajt, sonka stb)
      Este joghurtozhatsz és salátázhatsz.
      Ez annyira nagy téma, hogy ebből mások diplomamunkát csinálnak több oldalon keresztül vagy doktorit írnak. Egy levél elég kevés hely ezt mind kifejteni……

  21. Kedves János!

    Köszönöm szépen a gyors választ, nagyon tartalmas amit írtál… 🙂
    Megjött ma a testzsírmérő mérlegem, nem tudom mennyire pontos de nekem ezek az értékek jöttek ki: 93,1 kg, testzsír: 19,6 %, víztartalom: 55,2 %, izomtömeg: 42,0 %
    Megmértem a vérnyomásom is, a nyugalmi pulzusom 61.
    Kicsit más értékekre számítottam de remélem annyira nem rémes?!… 🙂
    Igazad van abban, hogy rengeteget kellene futkorászni mire elérjem az ideális testzsír indexemet.
    A futópadról annyit, hogy úgy érzem ilyenkor télen többet vagyok otthon, hamarabb rá tudnám venni magam az edzésre egy futópadon. Ha vennék is olyat néztem ami 250-300 e.Huf közt van, talán az már komolyabb és nem ütné szét a lábam, de ez komoly beruházás akkor már ki kell , hogy használjam… 🙂 ha mégis arra szánnám magam mire figyeljek? milyen márka? futófelület fontos tudom, erős motorral stb.. ?
    A legfontosabb a táplálkozás, megpróbálok még jobban odafigyelni rá!!
    Szeretnék úszni járni csak nem tudok úszni… 🙂 a legközelebbi fürdő is 20 km sajna.. 🙂 Hosszú Katinkán sincs semmi testzsír az biztos! :))

    Köszönöm a segítséget!

    Üdv. Balázs

  22. Hello Balázs ! Nem is olyan rosszak azok az értékek ! Szabadban fuss hallgass rám, futópadon nagyon más a mozgása az embernek, máshogyan terheled a lábad, csípőd, kar munka stb…..a friss levegő meg helyettesíthetetlen. Értsd meg az univerzum a világmindenségből valók vagyunk kisebb léptékben a természetből, élj ezzel együtt és akkor könnyebben azonosulsz ezzel. A gravitáció hat ránk a földön majdnem minden sport ez ellen dolgozik. Terepfutásnál nincs jobb higgy nekem !!

    Ha otthon próbálsz edzeni az az endorfin ( bolgodság hormon) nem fog úg és annyi felszbadúlni benned. Ki kell menni a szabadba, kikapcsolódni ott nem tudsz ahol éled a minden napjaidat ! Kísértés nagy otthon, történnek dolgok amik nem fognak hagyni edzeni tisztességesen.
    Ha viszont úgy döntesz otthon akkor inkább szoba bicikli 100x jobb és hatékonyabb mint a futás ! Nagyon sokáig én is lenéztem a biciklizést,,de idén a marAtonomat úgy abszolváltam, hog nagyon sokat úsztam, bicikliztem ! Nézd meg a blogbejegyzésében milyen szép pulzusgörbém volt. Minden erőlködés nélkül teljeseítettem. Futásnál nagyon lassan kellene futamidőt ahhoz, hogy zsírból menjen többségében az energia felhasználás. Biciklinél is uganúgy nő a VO2 max és az állóképességd. By the way negyed annyi pénzbe kerül !

  23. Kedves János!

    Igazad van!! Nem fogok költeni több százezret futópadra… 🙂 inkább ráveszem magam és kimegyek a szabadba futni! 🙂 igaz ilyenkor télen csak betonon tudok mozogni… inkább beruházok egy jó futócipőre és egy pulzusmérő órára, hogy nyomon tudjam követni a fejlődést.
    Mellette megmarad a foci a haverokkal és remélem újra jó formába kerülök…. 🙂
    Köszi a segítőkész válaszokat!!

    Üdv. Balázs

  24. Kedves János!

    Túl vagyok az első pulzuskontrollos futásomon.. 🙂 és nagyon jól esett!!
    Beszereztem egy Polar M400 órát, pulzusmérő övvel.
    5,5 km futottam 32 perc alatt, 145 pulzus átlaggal, végig az órát figyeltem, hogy alakul a pulzusom. 🙂 Az utolsó 200 méter meghúztam, fel is mente 171-re a pulzus.
    A polar flow alkalmazásban tudtam értékelni az edzést, a futási indexemre 54-es érték jött ki ami állítólag nem rossz?! Polar folw-ba nem tudom neked átküldni az edzés jelentést?
    Futás után még azt éreztem hogy bírtam volna még, nem úgy fáradtam el mint eddig amikor kimentem, 4:50-es km átlaggal minél gyorsabban akartam teljesíteni ezt a távot.
    Kipróbáltam foci közben is az órát, ott is mér rendesen mindent, másfél óra alatt 5 km mozogtam a pályán, 140 pulzus átlagban, igaz voltak benne sprintek, séták felváltva amikor csak úgy ugrált a pulzusom is.
    Röviden ennyi így elsőre, folytatom az edzéseket, egy hétre 3 alkalmat szeretnék, 2 futás, 1 foci
    Nagyon jó az óra is, a napi aktivitás figyelő nagyon tetszik, a fitness tesztem 43-ra jött ki!? Csak ajánlani tudom ezt az órát mindenkinek, a polar flow felület is átlátható.

    Üdv. Balázs

    1. Hello Balázs !
      Ez igazán jó hír ! Nekem is Polar órám van a V800-as. Suunto helyett vettem meg, de már elötte is Polar volt! A napi aktivitás mérő nagyon jó dolog, főleg az alvás figyelő funkció és a recovery status ! 54-es running index nagyon jó “elite” kategória ! Blogomban benne vannak az órákról készűlt tesztek. Én előszeretettel használom BT a telefonommal így minden hívást látok és tudok kezelni, plussz az értesítések : messenger, FB, email, instagram stb….
      Flow.polar-ban meg tudod osztani velem az edzésed ha gondolod !

      Írj nyugodtan ha valami van , figyellek és segítek ha kell !!

      János (fut, úszik, teker)

  25. Hello Janos,

    en 32 eves, 185 cm magas 80 kg ferfi vagyok, kisebb nagyobb megszakitasokkal 1 eve kezdtem el futni, de intenzivebben kb 3 honapja futok, sulyzozassal, es sajat testsulyon alapulo tornagyakorlatokkal együtt. Az elejen kb 1 ora alatt futottam a 10 km-t, iden sikerült 55 perc ala mennem, es par napja 51 perc körül volt a legjobb idöm. Most karacsonyra kaptam egy pulzusszam meröt, es egy viszonylag gyengebb 10 km-es futas utan (közel 55 perces idövel) lattam, hogy 172 volt az atlagos pulzusom, es 179 a maximum.
    Szerinted ez rendben van, vagy valamit rosszul csinalok? Barmilyen velemenyt, tanacsot, edzesmodszert szivesen veszek. A celom, hogy jobb legyen az allokepessegem, “jobban” nezzek ki, es jo lenne 50 perc alatti idövel futni a 10 km-t 🙂

    Valaszodat elöre is köszönöm!

    Üdv
    Laci

    1. Hello László, Laci ( nem tudom melyiket preferálod ? )

      Amit csinálsz az jó !
      DE
      A pulzusmérésen alapuló futásnál te is azonosulsz azzal, hogy azt a tempót amit csinálsz 10 km alatt a szived annyira “nem bírja jól” !
      Persze ezt csak nagyon idézőjelbe téve mondom. Miért ? Mert 172 bpm avg-vel futod azaz erőlködsz, még ha nem is annak érzed a szíved mindenféleképpen sokat és erősen dolgozik.
      Ha le szeretném menni Balatonra megtehetjük full gázzal, sok üzemanyagot használva, kíméletlen motorhasználattal, a gumik kopása (ami mondjuk itt a futásnál legyen az ízület) fékek és egyéb kopásokat nem is számítva. Lehet így is teljesíteni az adott útszakaszt. De mi van akkor ha kíméletesen egyenletes fogyasztással érez le ? Kevésbé használva a motort (jelen esetben a szív a futásnál) ?!
      Szóval erre kellene törekedned ha az egészség megóvása az elsődleges szempont ! Ha versenyre készülsz akkor kicsit más a felkészülés, de ezt nem említetted.
      Azaz meg kell tanítanod a szervezeted arra, hogy ugyanazt az egységnyi munkát alacsonyabb pulzuson is el tudja látni.
      Ezt nem csak futással tudod elérni !!
      A futás eléggé megterheli a szervezetet. Igaz ez a blog erről szól és én is sokat futok, de ha elolvasod a TRIatlon részét láthatod áttértem erre.
      Idén a maratont úgy futottam le, hogy 140-150 avg bpm-en ! Hogyan ? Nem futással készültem ! Sok biciklizés alacsony pulzuson, rengeteg úszás ami még alacsonyabb pulzustartományban történik. Viszont hihetetlenül megnöveli a VO2 max-ot és a kardiovaszkuláris izomzatot !

      Ha az optimális testzsír százalék elérése a cél és nem az, hogy mennyit mutat a mérleg akkor mindenféleképpen azt javaslom, hogy ezeket csináld. Ha mindenféleképpen futni akarsz akkor ezt a lehető legalacsonyabb pulzuson végezd hiszen ekkor nagymértékben hozzászoktatod a szervezeted a zsírdepók használatára és az abból eredő energia nyerésre.
      Ha gyorsan futsz magas pulzuson az biztos, hogy nem zsírból megy ! Kivéve ha nem intrevallokat futsz, de ott is csak rövid ideig érinted a max pulzusodat és utána recovery !

      Tehát összefoglalva : ha már van pulzus mérő órád !
      By the way : mi a típusa az órának ? (Polar, Garmin, Suntoo)

      Használd az órán (ha van ilyen funkció) a beállított tartományokat vagy magad számold ki !
      SZIGORÚAN CSAK PÉLDA pontosan teljesítmény diaggal lehet bemérni az értékeket
      ENSPORT-nál profik a szakemberek

      POLAR oldalán megtalálod, de ide is belinkelem (pont a te életkordra példálóznak)

      POLAR : A zsírégetést biztosító pulzusérték – a zsírégető pulzusszám számítás

      Az edzés során lévő felhasználói pulzusérték meghatározza az edzési célt. Ebben a részben a zsírégetést biztosító pulzusérték kiszámítását ismertetjük. Alapvetően kétfajta módszer létezik erre: az első esetben nem ismerjük a nyugalmi pulzusértékünket és az egyszerűbb, de nem olyan pontos számítást végezzük el. A második esetben ismert a nyugalmi pulzus értéke és így egy jóval pontosabb pulzusérték számítást végezhetünk el, a Karvonnen képletet.

      Kor alapú zsírégető pulzusszám számítás

      Először 220-ból kivonjuk az életkorunkat, a kapott összeg lesz a felhasználó maximális pulzusértéke. A maximális pulzusérték 70-85%-a lesz az a zóna, melyben a zsírégetétő cél megvalósulhat.

      Nézzünk meg ezt közelebbről egy 30 éves felhasználó esetében:

      220-30 = 190 ez a maximális pulzusérték

      A zsírégető pulzusszám számítás alsó határa: 190 x 0.7 = 133
      A zsírégető pulzusszám számítás felső határa: 190 x 0.85 = 161.5

      A zsírégető célt a két pulzusérték közt lévő értékek valósítják meg. Fontos megkülönböztetni a felhasználókat az aerob állóképesség alapján.

      Kezdő zsírégető pulzusszám számítás:
      Alsó érték: a maximális pulzus 70%-a : 133
      Felső érték: a maximális pulzus 75%-a : 142

      Középhaladó zsírégető pulzusszám számítás:
      Alsó érték: a maximális pulzus 75%-a : 142
      Felső érték: a maximális pulzus 80%-a : 152

      Haladó zsírégető pulzusszám számítás:
      Alsó érték: a maximális pulzus 80%-a : 152
      Felső érték: a maximális pulzus 85%-a : 161.5

      Ezt írja a POLAR akinek én is felhasználója vagyok, de az órám (V800-as) kicsit mást mutat.

      220-életkor ez a max pulzusod (220-30=190). Felkelés után közvetlen (ne kávézz) mért meg a pulzusodat ,ez a min pulzusod !
      A max pulzusodnak a 50-60% ha futsz akkor megerősíted a szívedet, többnyire zsírdepókat fogja használni az energia nyerésre a szervezeted.
      Ha kicsit magasabb értéken (60-70% )futkorászol akkor az állóképességedet tudod megerősíteni ekkor fogyni zsírból nem nagyon fogysz max az izomzatodat fogod szépen lassan ledolgozni a zsírral együtt.
      70-80% ezek már intervallok versenyre készülj ezzel a tempóval vagyis az ehhez tartozó perc/km de itt is fontos a naplózás, hogy lásd a fejlődést !
      80-90% rövid ideig intervall futások a gyorsaság növelésére vagy hegyfutásnál a csúcsnál pl Kékes csúcsfutás, Nagy-kevély teteje, HHH utolsó 50 méter a kilátóhoz itt fel fog menni a pulzusod ennyire, de ha sokat csinálod ez is csökken majd idővel.
      Nekem ezeken a helyeken szokott felmenni 172 bpm-re de rövid ideig.
      A félmaratoni versenytempóm 160-165 ezt próbálom én is lejjebb vinni 2017-ben. Hogyan ? Sok úszás, biciklizés és alacsony pulzuson való futás (40 perc feletti hiszen addig csak a glikogén raktárak ürülnek ki úgyis)
      Bár ez is lehet egyén függő (diagnosztikai laborban bemérik melyik pulzustartományban milyen mértékben használod a Ch-t és a Zsírt)

      Remélem tudtam segíteni bár tudnék még írni hiszen itt a táplálkozás amit elodáznak az emberek, azt hiszik az edzés a lényeg pedig az csak 20-30% a többi a táplálkozás.
      Idén Major Joe a nagyatádi versenyen azt nyilatkozta arra a IM-re egy egészen új táplálkozással készült fel !
      Tehát láthatjuk, hallhatjuk (ne csak én mondjam) nagyon fontos mit eszünk.
      Ott van a cipő kérdés mit hordunk, hiszen ez is befolyásoló tényező.
      De az erősödéshez hozzá tartozik a keresztedzés is amit sokan kihagynak a futok közül (bár te említetted csinálod) és ezért úgy néznek ki mint egy kifosztott uzsonnás zacskó, Fogytak igaz, de nincs vázizomtat !
      Tehát ha fejlődni szeretnél ésszel kell vagy érdemes !

      Ha van még kérdés szívesen válaszolok.

  26. Tisztelt János!

    Nem is tudom, hol kezdjem. 32 éves, 182 cm és jelenleg 93 kg vagyok, 79-80 körüli nyugalmi pulzussal. Enyhén elhíztam, amivel alapvetően nincs problémám z hamarosan változni fog. 5 éve volt egy komoly szívizom gyulladásom, intenzív osztály, több hét kórház. Meggyógyultam, egészséges vagyok, viszont felhagytam a sportolással az eset óta, részben a e betegség miatt fél évig óva intettek tőle, utána Németországba költöztem, rengeteget dolgoztam eddig, most olyan szakaszba értem, hogy újra van időm magamra. Az edzőtermi súlyzós edzéseket nem kedveltem soha, nem az én világom, fiatalon 20 éves koromig versenyszerűen birngáztam. A betegségem előtt mindig sportoltam valamit főleg bringáztam. Évente kell sportorvoshoz járnom az rally-hoz szükséges licence kiváltásához, szóval azt leszámítva, hogy az edzettségi szintem a béka feneke alatt van jelenleg minden más rendben van.

    Vásároltam egy szuper futócipőt és pulzusmérő órát abból a meggondolásból, hogy a korábbi betegség miatt nem árt, ha az átlagnál jobban figyelek a pulzusomra. Fél éve úszni is elkezdtem, de ez elég rendszertelen, nehezen jutok el az uszodába itt, de igyekszem menni mert nagyon jól kikapcsol. Tavasztól újra előkerül a bringa is, de most a futás az ami mozgatja a fantáziám.

    Túl sok az infó a neten és lehet túl sokat olvastam a témának utána. Az Ön tanácsai megalapozottnak tűnnek.

    A kérdés, hogy kezdjek neki, milyen pulzustartományt javasol aerob jellegű futáshoz. Az étrendem még katasztrofális, de már alakul, próbálom rendbe tenni, kávét nem, de elég sok colát fogyasztottam, ezzel közel egy hónapja teljesen felhagytam. Autószerelőként dolgozok, napi 8-9 óra sokszor kemény, néha kevésbé kemény fizikai munka.

    Köszönöm a választ és a segítséget előre is!

    Üdvözlettel: Gábor

    1. Hello Gábor !
      (sztem nyugodtan tegeződhetünk hiszen majdnem egykorúak vagyunk 🙂

      Első és legfontosabb kérdésem : tünetmentes vagy-e ? Van-e valamilyen orvosi kérés vagy javaslat a műtét utánra ? Mennyire kell magadat kímélni ? Mennyire lehet terhelni a szívedet ? Nem játék egy ilyen műtét utáni edzés mert lehet az ellenkező eredmény is mint amit szeretnénk.
      Sok-sok kérdés …..

      Mert értem én, hogy szeretnél futni, de mindig hangsúlyozom, hogy van ennél sokkal jobb mozgásforma ami az állóképességet és az aerob tartományt megedzi. Futás sok mindent “tönkretesz” amellett, hogy természetes mozgásforma amit még az őskorból hoztunk magunkkal. Főleg ha van rajtunk felesleg akkor nagy terhelést tesz a testünkre, szívünkre.

      Természetesen meg tudjuk határozni a megfelelő pulzustartományt, de kérdés mi a cél ? Ha csak az optimális testösszetétel kidolgozása akkor szintén nem a futás a legmegfelelőbb mozgásforma. Ezt mással is el lehet érni. Tudom ez a blog futásról szól, de én túlnyomó többségben a versenyekről számolok be és erre “készítem” fel az embereket. Ha versenyre szeretnél menni abban is tudok segíteni….

      Táplálkozással meg valóban sokkal többet érsz el mintha lemennél napi 5-6 km futni. Attól max lefogysz, de ahhoz nagyon sokat kell futni a “zsírégető” tartományban, hogy optimalizálódj. Erre szintén jobb módszer a táplálkozás optimalizálása.

      Az alap pulzusod kicsit magasnak tűnik a futás megkezdéséhez, de ez függ attól mikor mérted ? Ébredéskor vagy egy adott nyugalmi állapotban ?! Fogyasztottál kévét előtte mert az is nagymértékben befolyásolja az alappulzusodat ? Tömeged (fizika nem súly) is soknak tűnik a futáshoz, de ez is attól függ milyen testzsír % tartozik ehhez mert lehet hogy tökéletes a test-összetételed ?! Amit a mérleg kijelez az csak egy adat abból csak következtetni tudok, de messzemenő tulajdonságokat nem tudok meg. Fénykép alapján is jobban tudok bármit mondani.

      Egyszóval mi a CÉL ?

      Tengermély tiszteletem
      János (fut, úszik, teker)

      1. Szervusz János!

        Ez a szívprobléma 4 éve történt. Nem volt “csak” egy katéterezés,megelőzés és biztonsági jelleggel, aztán 3 hónap gyógyszeres kezelés. Tünetmentes vagyok, időjárásra kicsit érzékeny a szívem, de, ezt leszámítva és hogy a gyatra életvitelem miatt jelenleg kicsit magas az alappulzusom és a vérnyomásom minden ok. Ezért is kell változtatni… Az előző levelem óta futottam pár alkalommal (inkább nevezzük kocogásnak), 120-130 közötti pulzussal 20-25 percet, távokat nem tudtam pontosan mérni, mert a telefonom állandóan eldobja a gps jelet (én meg a telefont fogom legközelebb) 4 km körül saccolom. 3 kg minuszban vagyok már. Beruháztam egy téli bringás ruhaszettbe ami nagyon jó befektetésnek bizonyult, így a bringa is előkerült, holnap tesztelem is a Mecsekben hosszabb távon.
        A testösszetételem nem ideális, kis sörhas és sok plusz kiló. Kávét, kólát, koffeint egyáltalán nem fogyasztok már.

        A cél alapvetően az edzettségi szintem és ez által az életminőségem javítása, ledobni ezt a pár kiló felesleget és újra rendszeresen mozogni. Igyekszek több mozgásformát kipróbálni, munkám néha elég stresszes, olyat keresek ami leköt és kikapcsol, bringa és az úszás ilyenek, ez mellé most képbe került a futás, lehet egyszer kipróbálnám magam valami ironman vagy triatlon versenyen talán…

  27. Kedves János!

    Nagyon örülök a blogodnak. Szeretnék érdeklődni, hogy mi lenne a helyes esetemben egy egészségmegőrzési ill. kondíció, állóképesség növelés szempontjából.
    36 éves, sportos testalkatú, vékony férfi vagyok, 65kg. Vérnyomásom inkább alacsony(nem vagyok aluszékony,nincsenek problémáim), nyugalmi pulzusom évek óta 65 körüli. Rendszeresen túrázok keményebben(Magas-Tátra,Erdélyi szigethegység,stb..), szeretem a mozgást, de ülő munkát végzek 70%-ban, ezért szeretnék elkezdeni futni rendszeresen.Már több alkalommal futottam nyílt terepen, edzőteremben eddig csak egyszer éppen tegnap 🙂 , ez utóbbinál a mért értékeim a következők voltak: átlag pulzusszám 10-11-es sebességnél 146. Természetesen az elején és különböző terheléseknél voltam a 174-180-as tartományban is. Ez helyes így, avagy milyen irányt vegyen edzéstervem? Az átlag pulzus a mérvadó és fontosabb egy edzésnél, avagy hogy egyáltalán ne kerüljünk a veszélyes felső tartományokba? Előre is köszönöm válaszod! Lóránd

    1. Hello Lóránd !

      Ez jó hír, hogy teljesítmény túrázol én is nagyon szeretem…….megedzi szívet, lelket egyaránt. Szép helyek, kihívás, teljesítmény. Jó úton haladsz ez tökéletes.
      Ha futni szeretnél akkor elkerülhetetlen a magas tartomány.
      DE
      Kérdés az, hogy ebben a magas tartományokban meddig vagy ?! Hiszen a felső tartományt is edzeni kell ahhoz, hogy jól bírd a terhelést. Sokan tévesen alapesetben is mindig ott edzenek mert azt hiszik attól lesznek gyorsabbak, kitartóbban és persze sokaknak a vesszőparipája a csinos, fitt kinézetűek.
      Ha alapozol akkor egyértelmű, hogy az alacsony pulzustartományban kell több időt eltöltened, hiszen ezzel tudod a kardiovaszkuláris rendszert megerősíteni.
      Ha viszont versenyre akarsz elmenni mondjuk megmérettetni magad egy félmaratonon akkor a versenytempódat kell erőltetni. Azaz meg kell nézni vagy be kell mérettetni egy teljesítmény diaggal a laktát küszöbödet. Nagyjából ki is lehet számolni, de sémákat nem szeretek ráhúzni emberekre. Mindenkinek más hiába a számok azt mutatják számolásnál is kb. azok jönnek ki mint a diaggal.
      Ha hegyi terepes leszel vagy ott futsz többet akkor az a legjobb hiszen olyan mintha intervallokat futnál. Emelkedő fel-le, tehát a terhelés max pulzuson nem végig az edzés alatt van hanem változó. Jómagam is ezzel értem azt el, hogy jobb időket tudok futni versenyeken pedig egyre jobban öregszem.

      Iramfokozó futásokat is javaslok 100-200 méter gyors max pulzuson majd 2-300 méter levezetés ezt 5-8x akkor a sebességed fog növekedni.
      Ha a zsírpárnáktól szeretnél megszabadulni akkor jönnek a hosszú futások alacsony pulzuson 110-130 körül, de ezt csak tippelem hiszen mindenki más adottságokkal, szívvel, erőnléttel rendelkezik. Ezt be kell méretni ha kell a kontakt szólj intézem.

      Remélem választ kaptál a kérdésedre ……..

  28. Köszönöm a választ János! Nem célom a verseny, csak az egészségmegőrzés és egy kis fittség elérése, hogy még jobban bírjam a túrákat 🙂
    Nálam az a gond, hogy nincsenek zsírpárnáim 🙂

    Üdvözlettel! Lóránd

  29. Kedves János!

    Pár nappal ezelőtt emailben kerestelek meg és adtál nekem az edzéseimhez javaslatokat. Írtam, hogy 2016 áprilisában kezdtem el futni, hogy nagyon megszerettem a futást, hogy heti hányszor és milyen edzéseket végeztem eddig, és, hogy most szándékozom két hónap pihenő után újra felhúzni a futócipőt, amit szombaton meg is tettem. Levelemben egy 3,5 évvel ezelőtti maximális pulzust adtam meg, amit a Pulzus Egészségügyi Központban mértek (175) szobabiciklis terhelés során. Válaszodban ennek a mérésnek megfelelően adtad meg számomra az edzések során alkalmazandó pulzustartományokat.
    Miután most elmentem futni egy lazább visszatérő 5 km-t az új pulzusmérő órámmal eléggé meglepődtem, mert az indulástól eltekintve szinte végig 155-165 körüli pulzusszámmal futottam, sőt, volt egy 4,5%-os kb. 200 m hosszú emelkedős szakasz, ahol egész 173-ig felment a pulzusom. Ez a 175-ös maximálisat tekintve nagyon soknak tűnik és amennyire én tudom konkrétan szenvednem kellett volna tőle végig, vagy legalábbis akörül. Ehhez képest én egyáltalán nem éreztem kellemetlennek az edzést.
    Jól gondolom-e, hogy ennek tudatában saját méréssel, úgy Isten igazából be kéne lőnöm a maximális pulzusomat? Mert a 175 tuti nem jó szerintem és így minden csúszik.
    A HRmax megállapításához ezt találtam, talán meg kéne csinálnom…az említett emelkedős rész szerintem pont alkalmas lenne erre 🙂
    http://www.jgypk.u-szeged.hu/tamop13e/tananyag_html/sporttudomany/maximlis_pulzus_hrmax.html

    Előre is köszönöm a választ!

    Üdv: Kati

    1. Szia Katalin !

      Igen lehet, hogy nincs jól megállapítva a max pulzusod. Bár az órák többsége ezt beállítja a kapott adatok alapján, sőt a Polar csinal fitness tesztet amivel korrigálja az adott értékeket.
      Pontosan viszont ezt csak teljesítmény diagnosztikán tudod megtenni vagy megméretni személyre szabottan.
      pl. ENSPORT

      Nem hiszek a számolgatásokban, hiszen mindenki más ! Más a testfelépítésünk hiába ugyan annyi idősek. De más a hozott életforma, sport előélet ami befolyásolja a szívünk állapotát, de említhetném a genetikát is az sem mindenkinek ugyanaz, eltér és nagymértékben meghatározza mit kaptunk őseinktől ! Igaz ?

      Akkor hogyan lehetne egy képlettel mindenkinek megállapítani a pulzusát akár csak a max vagy min pulzust ?!

      János (fut, úszik, teker)

      1. Szia János!

        Szombaton megcsináltam a méréses maximális pulzus tesztet. Egy 280 méteres emelkedős szakaszt választottam ki, aminek első 200 métere 1,6%-os, utolsó 80 métere pedig 3,7%-os emelkedő. Kellő bemelegítés után ezen futottam fel háromszor egymás után fokozatosan erősítve a tempót, lefelé pedig kocogva. A harmadiknál mindent beleadtam és így 190-es maximális pulzust mértem. Így az aznapi edzést már ennek megfelelő pulzustartományban igyekeztem tartani, az átlag így 6 km-en 149 bpm lett. Mivel hegyen lakom és egy fia vízszintes utca sincs, időnként belecsúsztam az anaerob zónába is, de ha jól tudom rövid távon ez nem baj. A lényeg, hogy az átlag az aerob zónában maradjon, ha jól szűrtem le a fenti tanácsokból. És át tudok menni a focipályára is futni (vadi új futópálya van, az elmúlt években újították fel az egészet), ha éppen nincs meccs a nagy pályán, így a hosszú egyenletes állóképesség fejlesztő futás is megvalósítható, (csak némiképp unalmasabb :-)) és persze a 100 méteres iramfutások is, amiket email-ben javasoltál a félmaraton felkészüléshez. Remélem így már minden OK lesz és az állóképesség fejlesztése közben nem teszem tönkre a ketyegőt. Az én koromban erre már fokozottan ügyelni kell :-).
        Köszönöm a segítséget és továbbra is olvasni fogom a hozzászólásokat, mert sokat lehet belőlük tanulni.

        Üdv: Kati

  30. Kedves János,
    Nagyon érdekesnek találtam ezt a bejegyzést meg az előttem hozzászólóknak adott tanácsokat, javaslatokat.
    Én is valami hasonló miatt írok most neked.
    Nem most kezdtem a futást, de nagy futó múlttal sem rendelkezem (másfél-2 éve, hogy viszonylag aktívan futok). Általában heti 3-4 alkalommal futok, ez jó időben több szokott lenni, télen, hidegben,sötétben sajnos volt, hogy kevesebb.
    Átlagosan 7-8 km-eket futok. Hétvégente próbálom növelni a távot (15-18 km).
    Áprilisban részt fogok venni 2 félmaratonon is, amihez úgy próbálok edzeni, hogy a különböző futások ( lassú futás, hosszú futás, intervallok) mellett edzek is, többnyire erősítő gyakorlatokat végzek (legalább heti 2-szer, felsőtest, comb, has)
    Futás közben valahogy mindig is a tempómra figyeltem. Mindig boldog voltam, ha képes voltam 6 perc alatti km-ekre. De mióta beszereztem egy Polar M400 órát, próbálok odafigyelni a pulzusomra is.
    Már 1-2 km-en után felmegy 160-170 körülire és onnan nem is megy lejjebb.
    Tegnap este viszont ezt is túllépte és 192 lett az átlag pluzus 8,5 km-en.
    Nagyon furcsa mert nem éreztem megterhelőnek ezt a futást és az első 6 km-en még fáradtságot se éreztem.
    (Egyébként 29 éves vagyok, 17 cm, 56 kg)
    Aggódnom kellene emiatt a magas pulzusszám miatt?
    Igyekszem helyesen táplálkozni, talán pihenni nem pihenek eleget.
    Az is biztos, hogy délelőtt, világosban sokkal jobban teljesítek és a pulzusom is alacsonyabb.
    De 165 alá nem megy le, főleg hosszabb távokon, ha már fáradok.
    Mit tanácsolsz?
    Előre is köszönöm a segítségedet,
    Anna

    1. Szia Anna !

      Örülök a levelednek és hogy megtaláltál ! vagyis a blogomat…….

      Jó hallani, hogy ügyesen erősítesz is hiszen izmaink visznek előrébb!

      Annak végkép örülök, hogy vettél egy pulzusmerő órát ez nagyon jó döntés volt. Most már tudsz komolyabban foglalkozni a futásaid során a megfelelő edzéssel. Tudsz adatokat elemezni. Ha kell én is tudok segíteni hiszen jómagam is Polart használok.

      DE

      Őszinte leszek és nyers mert fontos dolog ez a pulzus mérés és nem vicc, nem játék !

      Ha otthon maradsz és chipszet eszel akkor nem teszel akkora rosszat a szívednek mint a futásaiddal…………

      Az az érték amit nekem leírtál és igaz hiába nem fáj az nagyon sok ! 192 ATYAÉG !! neked 29 évesen ha nem is diagnosztikával számolva csak megközelítőleg is, de max 180 a top amin intervallok végén szabadna látni !
      Rendes futásoknál ilyen magas értékeken futni TILOS és butaság, kinyírod magad szépen lassan.
      Ha esetleg kételyeid lennének menj el egy szív ultra hangos kivizsgálásra és kérdezz rá egy kardiológusnál, de a házi orvosod is ugyanezt fogja mondani.
      Higgy nekem !!

      160-170 bpm-en futni versenyen “kell”!
      Viszont azt szeretném mondani neked, vagy kérdezni, hogy miért az idővel harcolsz ?! Miért nem az egészséged megőrzése hosszú távon az elsődleges ?!
      Nem teljesen mindegy milyen időt futsz a versenyen ? Az szíved fontosabb és az egészséged. De a futásaid alkalmával nem kell állandóan top pulzuson futni ettől nem fogsz fejlődni hosszú távon.

      Bocsánat ha esetleg megbántottalak, de felelősségem nagy ezzel kapcsolatban hiszen tanácsot adok nyilvánosan neked !

      Javaslatom : ha nem teszel le a szándékodról, hogy jó idővel abszolváld a versenyeket akkor 1-2 órákat fuss a kék (max zöld) zónában. Ha az órád megfelelően be van állítva persze ?! Kor, nem, súly, magasság mert ezekből számol…..
      Ekkor az alap állóképességedet erősíti meg azaz hogy hosszan erősen, jó intenzitással tudjál futni. Ha nem megy akkor valószínű kimaradt az alapállóképesség megerősítése. E1 zóna

      Gyorsulni lehet intrvallokkal,de azt is ésszel. Rövid ideig vagy a max pulzusodon, de az átlagon akkor sem lesz magas.
      pl. 20-30 perc kék zóna bemelegítés, kocogással kezd majd 6x-8x 100 méter utána hosszú “kigurulás” amikor visszamegy a pulzusod akkor ismételheted meg. Utána levezetés szintén 20-30 perc. Majd nyújtás !

      Kérj egy időpontot szív ultra hangra, hogy kivizsgáljanak mennyire ép a szíved ?! Biztos ami, biztos alapon.

      Beszéljünk még ….
      Verseny után mindenképp szeretném látni a pulzus görbédet !
      Felelősséggel tartozom irántad, hogy megkerestél nem szeretném ha valami bajod lenne !

      Tengermély tiszteletem
      János (fut, úszik, teker)

      u.i. by the way
      ……..mindenki azt hiszi, hogy csak a futással lehet felkészülni egy versenyre pedig ott az úszás és biciklizés ami sokkal alacsonyabb pulzuson, hatékonyabban edzed meg azt a tartományt ami versenyen kell és a tüdőkapacitásod kihasználtsága is nő !!

  31. Szia János!

    Segítségedet szeretném kérni. 41 éves vagyok, kissé molett (164 cm, 66 kg), kb. 1 éve futok, eleinte 2-3 km-t, fokozatosan növeltem a távot, szeptembertől 7,5-8 km/alkalom, heti 3x, esetleg 4x. Az elején rosszul kezdtem, mert loholtam, azt hittem az lesz a jó. Aztán nyáron olvastam először a pulzusszámról, és döbbentem rá, hogy ez így nem jó. Vettem egy egyszerűbb (Sigma) pulzusmérőt, 160 körüli pulzust mértem vele, csökkentettem is a tempót. Nagyon lassan kellett futnom, hogy 140-145 körül legyen a pulzusom, 8,5 perc/km tempóval (átlag 7,2 km/h). Lassan javulgat a teljesítmény, most olyan 7,5 perc körül/km (7,5-7,6 km/h) a tempóm, a pulzusom pedig 145 körüli. A problémám az, hogy stagnálok ezen a szinten, sőt az utóbbi 2-3 hétben romlik a teljesítményem, a pulzusom sokszor 155-160 körüli, amit nem értek. Szerinted lehet köze az időjáráshoz? Túl meleg lett?Télen a -10-ben is elmentem, és jó volt, jól esett, de most szinte szenvedés a futás, nincs is kedvem elmenni :-(. Nem tudom mit kellene tennem? Egyébként csak hobbi futó/kocogó vagyok, nem szeretnék versenyezni, csak egészség megőrzés a szempont. Ülő munkát végzek, a vérnyomásom kissé emelkedett, az orvos javasolta, hogy mozogjak, így elkerülhető a gyógyszer. A nyugalmi pulzusom 65-70 körüli szokott lenni. Tudom fogyni is kéne, gondoltam erre is jó lenne a futás, de nem nagyon látom az eredményt. Mit javasolsz? Előre is köszönöm 🙂

    Üdvözlettel: Szilvi

    1. Szia Szilvia !

      Nincs baj azzal amit csinálsz ……..sőt, örülök, hogy pulzusmérővel futsz. Az is jó, hogy figyelsz magadra….sokszor futsz.
      DE !!
      Mindig hangsúlyozom, hogy a tömeg (kg) nem árul el semmit hiszen lehetsz 60 kg 10 % testzsír százalékkal, de lehetsz 60 kg 30% testzsír százalékkal. Mindkét esetben a súly (tömeg) ugyanannyi.Melyik a jobb ?
      Egyértelmű amelyik kevesebb felesleget cipel. A testzsírnak megvannak a funkciói, de futás szempontjából egy bizonyos % felett csak viszed magaddal a felesleget. Tehát erre kell törekedni, hogy optimalizáld a testzsír %-od. Persze nem plakát lányok legyenek a célpontok és a példák mert ők is csak kevés ideig tudják azt az állapotot fenntartani. Hogyan tudjuk ezt elérni ?
      Elárulom nem csak futással ! Értem, hogy az orvos mozgással buzdítanak, de ez is lehet sokféle ! Ha lefogyni szeretnél az annyira nem jó sztem. Inkább erősödj meg, legyen definiáltabb az izomzat ezáltal hatékonyabb is leszel és a testzsír % is optimalizálódni fog. Izom munka sokkal több kcal használ fel mint a kardiózás, jelen esetben a futás (persze ez is csak a megfelelő pulzustartományban vagy intenzitással) Izmaid visznek előrébb ha nincs vagy kevesebb van akkor kevésbé leszel hatékony. Ez az első része a dolognak.
      Másik része a kérdésednek pedig a, hogy az alap állóképességedet kellene megerősíteni annyira, hogy ugyanazon a pulzuson gyorsabb legyél. Ha 150-160 a pulzusod akkor valószínű nem abban a tempóban mész amit a szervezeted (szíved) annyira jól bírna. 41-évesen nem játék. Teljesítménydiagnózissal tudod kiméretni a pontos tartományokat és hogy hol van neked az aerob küszöb, hol kellene futni, edzeni. Tudom ezt nem sokan akarják megcsináltatni ?! Mindig elmondom mert ekkor “gyullad” fel a lámpa, hogy hogyan is kellene. 150-160-as pulzuson versenyre kellene készülnöd az a kb. verseny pulzus amilyen tartományban én javasolnám, hogy fuss. Edzeni ennél jóval alacsonyabban kell, érdemes.
      Mit csinálj ? Nagyon egyszerű biciklizz, ússzál, teljesítmény túrázz és akkor megerősödik a kardiovaszkuláris rendszered annyira, hogy az alap pulzusod is lejjebb fog menni.
      Nem csak a futással lehet az állóképességet, tüdőt, szívet megerősíteni.
      Amit említettél, hogy az időjárás mennyire befolyásolja a pulzusunkat az igaz, de nem ennyire, tehát még nincs 42 C fok, hogy attól 150-160 bpm legyen a pulzusod. Ha maradsz a futásnál akkor javaslom az alacsony tartományokat edzd meg ! 120 bpm alatt fuss, sétálj, kocogj, biciklizz stb…
      Ez kellően meg fogja erősíteni a “rendszert” és többnyire 40-50%-ban a zsírból lesz az energia a tested számára !
      Amúgy attól függetlenül, hogy ez a blog címe : Jánosfut már nem csak futok hanem triatlonozok és keresztedzésekre nagy hangsúlyt fektetek pontosan ezért hiszen a futás nagyon egyoldalúan edzi a szervezetet és terheli a testet. Add meg a lehetőséget a szervezetednek a változatosságra iktass be időközönként (heti 1-2x) úszás, biciklizés, teljesítménytúrázást és ami a legfontosabb keresztedzést (fekvőtámasz, hasizom, húzódzkodás, guggolás, kitörés stb…) és nem lesz probléma. Megizmosodsz és megerősödsz az csak hasznodra válik hidd el. Amúgy meg ha alacsonyabb pulzuson sokkal hatékonyabb munkát végzel majd meglátod és jönnek az eredmények. 2-3 hónap biztosan kell a számok (pulzus) változásához, de légy türelemmel.

      Tengermély tisztelet
      János (fut, úszik, teker)

  32. Szia János!
    35 éve sportolok, eleinte versenyszerűen majd hobbi szinten. Jelenleg úszom, bringázok, futok és edzőterembe járok. Hosszabb távon csak két éve futok pulzus kontroll mellett, polar 400 órával. 45 éves vagyok , diagnosztikán még nem voltam, de megyek a jövőben.
    Jelenleg 5.30 – 5.40 körüli tempónál 130 a pulzusom, ezt meg tudom tartani 21 km en keresztül is. Félmaratoni távot csak edzés alkalmával futottam eddig legjobb eredményem 1.48 volt 140 es átlag pulzus mellett. Két év alatt 40 percet javultam ezen a távon közel azonos pulzus mellett.
    Lehet nagyon figyelek a pulzusra, hiszen a fejlődésemet a következetes edzést erre építem. Most viszont elbizonytalanodtam egy kicsit. Szept 16 án lesz az első FM versenyem ahol van elég sok emelkedő is. És ez a gondom…én csak síkon futok 🙂
    Ezért biztosan a tervezett pulzust vagy nem tudom tartani vagy az idő nem lesz köszönő viszonyban sem a tervemtől.
    Légyszíves adj nekem valami tanácsot , ha egyáltalán lehet….meddig engedhetem el a pulzusomat, diagnosztika, laktát szint mérés nélkül ? Annyit tudok, hogy pl a legutóbbi FM alatt 4.50 es kilométerek alatt max 152 re ment fel.
    Vissza olvasva nem egy összeszedett írás és biztos kevés a támpont de ha tudsz kérlek segíts akár ötlettel akár tanáccsal !
    Köszönöm

    1. Hello Attila !

      Nagyon jól mész 5:30 130 bpm ???!!!
      Az nagyon jó és erős kardivaszkuláris rendszerre utal.
      Nem kezdő vagy így neked létszükséglet a további fejlődésed érdekében a teljesítmény diagnosztika.
      Menj el az ENSPORT-hoz keresd Rózsavölgyi Balázst vagy Erdélyi Nándit mond meg én küldtelek !!
      Legjobb szakemberek és meglátod, hogy nagyon hasznos és tudatos befektetés. Nem utolsó sorban egész további sportolásod meg lesz alapozva rendesen. Mert ha mondhatok ilyet “eddig csak sötétben tapogatóztál” .
      Jómagam is addig míg nem tudtam a számokat.
      Mérés nélkül nehéz lenne …..mégcsak tippelni sem tudok hiszen ez a te tested. Mindenkinek más.

      Üzenj vissza ha elmentél diagra kiváncsi vagyok az adataidra…

      János (fut, úszik,teker)

      1. Szia János !
        Köszönöm a gyors választ. Igen, azt hiszem pont erre a válaszra számítottam. Megfogadom a tanácsodat, és visszajelzek az eredményemről.
        megjegyzem a Te blogod útmutatása számomra meghatározó. Ezúton is köszönöm

        Attila (aki szintén úszik, teker, fut 🙂 )

  33. Szervusz János!
    55 évesen újra sportolni vágyom. 33 év igen aktív sportolás és 10 év tétlenség után. 174 cm magasan, 86 kg tömeggel. A futást teljesen az alapoktól kezdem. 10×1:30 (kb.200m), 1:10 pihenőkkel sík Terepen. (A netről szedtem le, de kicsit korrigáltam az időkön). Ez rendben is lenne, ha nem olvasok a pulzus mérésről. Méréshez igazítva a tempóm, egy lötyögős, ingadozós, vánszorgás az eredmény. Mondhatni fázom kint a természetben. Nem verejtékezem.
    Saját könnyű tempóval, jól éreztem magamat, megfelelően kimelegedtem, és könnyű fáradtság volt rajtam. Éreztem, hogy a lábizmaim kissé bedurrantak. Mikor a pulzusomat próbáltam 150 alatt tartani, ez nagyon kényelmetlen volt.
    Néhány pulzus adatom: éjjel 34-40, reggel 60, bemelegítés végén 80-90, az első 200m-en 125-130, majd fokozatosan fel. Kb. az 5. szériától kell erősen visszavennem az amúgy is, laza kocogós saját tempót, mert jön a 150+. Ettől a vánszorgástól is érzem az izomban a munkát, viszont nem fáradok, még egyszer végig tudnám csinálni a szériát. A legnagyobb problémám az egyenlőtlen tempó, a pulzus figyelése elvonja a figyelmemet a futás élvezetétől.
    Valami biztosan nem kerek. Remélem Te megtalálod e pár mondatból, hogy hol a hiba tevékenységemben!
    Köszönöm türelmedet, és várom válaszodat Papp László

    1. Hello László !

      Gratulálok, szép pulzus adatok ! Jó egészségi, edzettségi állapotra utal.
      Ne figyelj a pulzusra, figyelj csak az egyenletes tempóra. Ha ezek az adatok igazak akkor jó az alap-állóképességed.
      Nekem a futásaim sem arról szólnak, hogy folyamatosan a pulzust figyelem. Hanem a tempó alapján beáll a pulzusom egy alig változó értékre.

      Javaslatom
      Ha ezek a futások nem mozgatják meg nagyon a kardiovaszkuláris rendszeredet akkor fuss emelkedőn, hegyen !!
      Nem említetted, hogy hol futsz (síkon, aszfalton, “pudingon” ?)
      Akkor lesz igazi fejlődésed igazán. Az kellően megedzi szívedet, lelkedet. Nem tudom merre laksz, de biztosan van valamilyen emelkedő, nem feltétlenül kell Pilisre vagy Bükkre gondolni.

      Másik tanácsom
      Iramjáték vagy 80-100 méteres max. kigyorsítás, majd kigurulás. Ezt ismételd meg 6x,8x,10x – 80-100 méteren.
      Az a legjobb ha van atlétikai pálya ott nagyon mérhető a dolog ha nincs pulzusmérő órád.(bár gondolom van mert különben honnan tudnád az adataidat?!)
      Milyen órád van ?

      Írj még nyugodtan ha van kérdés
      János (fut, úszik, teker)

      1. Szia János!
        Elnézést, hogy ekkora késéssel reagálok, de a kötelezettségek…
        Abszolút sík, mezőgazdasági földúton/homokon futok. Tartok a túlzott intenzitástól, mert 3 hónap alatt,( hogy elkezdtem mindent nulláról,) 2 figyelmeztető jel a térdemben kényszerpihenőt eredményezett. A +10kg, a laza talaj, és a türelmetlenségem gondolom mind közrejátszottak. A Coopert még nem tudom (17min), sőt a harmadik 3km-em kihozott egy szúró fájdalmat a térdemben. Most megint elkezdtem nulláról, végtelen türelemmel a kocogást. A válaszod óta 10 napot munka miatt kihagytam, és ez így lesz a továbbiakban is. Esetleg 5 nap szünetekben reménykedhetek. Most 10x200m-t, 1 perces szünetekkel tolom. Jól érzem magamat. Végre kimelegszem. Viszont a regenerálódásom az frankó? 4-5 perc után is 110-125 között marad lazító sétálás alatt/után. Tom-tom 3 cardio óra dolgozik velem.
        Nem tudom, hogy ilyen hosszú kényszerpihenők után, hogyan miként emeljek vagy változtassak a programomon?

        Üdvözlettel László

  34. Zsolt Lang

    Hello János!

    39 éves 182 cm magas és jelenleg 90 kg körüli vagyok. 8 éves koromtó 30 éves koromig rendszeresen versenyszerűen (heti 5 alkalommal) kézilabdáztam. Sajnos 28 évesen megsérültem, egy térd keresztszalag szakadásom volt, ami nem jött rendbe ezért abba kellett hagynom a kézilabdát. Sajnos ez meglátszott a súlyomon is, mert másfél éve elértem a 110 kg-ot, ami már nagyon zavart. Sokat fájt a térdem és nagyon nem éreztem magam jól a bőrömben. Ekkor arra az elhatározásra jutottam, hogy lefogyok, amit étrendváltoztatással konkréten kalóriaszámolással sikerült is elérnem és 92 kg-ra sikerült lefogynom kb. 5 hónap alatt. Ezt sikerült is tartanom. Majd az idén egy barátom a társaival váltóban lefutották az ultrabalatont és ez nekem is meghozta a kedvemet, hogy elkezdjek futni. Mint sokan én is minden gondolkodás nélkül kezdetem a futásokat. Az első 2 hétben nagyon jól éreztem magam minden rendben volt jól is ment a futás igaz lihegtem közbe rendesen. Majd 3. héten egy 8 km-es futás alkalmával annyira megfájdult a műtött térdem, hogy 2 hétig alig bírtam járni. Ekkor kezdtem el keresni a miérteket és így jutottam el a pulzusmérésen a alapuló futásig. Azóta mióta rendbejött a térdem elkezdtem egy pulzusmérő órával futni. Ez egy régi kb 10 éves polar óra volt, ami arra jó volt, hogy lássam a pulzusomat. Egy hónapja vettem egy tomtom runner 2 cardio-t amivel már regisztrálni is tudom a futásaimat. Az én észrevételem az, hogy a 150 bpm körül érzem magam jól és nem is fáradok el. Most ott tartok, hogy így lefutottam 15 km-t és úgy éreztem, hogy tudnék még futni. Látom is a fejlődést, mert egy hónapja ezzel a pulzusszámmal 6:30 körüli 1 km-re voltam képes 10 km-en most ez már lement 5:50 körülire. Hetente egyszer általában be szoktam iktatni egy kb. 70 perces ellipszistréneres edzést (mert ez van otthon) ahol 130-as átlag bpm-el szoktam dolgozni. A számítások szerint nekem a max. pulzusom ugye 181, ha a 220-39-et nézzük. Viszont volt olyan futásom, amikor egy 10 km-es utolsó 1000 méterét meghajtottam mértem 189-es bpm-et. Akkor nekem most mivel kellene számolnom? Illetve szerinted jó ez a pulzusszám amivel futok?

    Üdv Zsolt.

    1. Hello Zsolt !

      Igen akkor valószínűleg neked 189 lehet a max.-od. De ez csak becslés.
      Ez a 220-életkor butaság azt tudod úgye ? Mindenki más adottságokkal rendelkezik
      Sorolok példákat és akkor meglátod és rájössz miért butaság számolgatni és nem beméretni telj.diagon.
      Pl. férfi 39 éves hogy lenne ugyanaz a max pulzusa mint egy nő 39 évesnek ?
      39 éves ffi gyerek korától sportoló vagy 39 ffi 35 évesen kezdett bele a sportba ?
      Izmos 39 éves ffi és egy 30 % tzs rendelkező ugyanannyi idős embernek mennyi lesz a pulzusa ?
      Ugyanannyi lesz a max és a min pulzusuk ? Ugyanott van a laktát szintjük ?
      Természetesen NEM !
      Na ezért ne számolgass……
      De felsorolhatnék még 1000 ilyet.
      Ha tényleg ésszel akarod csinálni akkor teljesítmény diagnosztika. Menj el az ENSPORT-hoz egy barátoddal, barátnőddel és kérd meg vegye fel videóra a futásodat lassítva és akkor arra is választ kapsz miért fáj a lábad, térded is.
      Pontosan személyre szabottan megkapod az értékeket (min-max pulzus) hol milyen pulzuson kell futnod ahhoz, hogy fejlődj és ne évekig próbálgasd, de a paraszimpatikus idegrendszered, laktát szinted, vér szaturáciod is megkapod több adattal együtt ami nagyon jó kiindulópont a fejlődésedhez meg elengedhetetlen.stb…..
      Olvasd el a blogomban az én diagomat meglátod nagyon hasznos és a jövőre nézve egészségmegőrző ha nem akarsz össze-vissza futkorászni. Főleg ha már van órád akkor tudd hogy azok a számok amiket kiír az neked a te testedre milyen hatással van.
      Keresd Erdélyi Nándit vagy Rózsavölgyi Balázst.

      Üzenj ha voltál és küld át az anyagot (pdf)

  35. Kis Virág

    Kedves János! 36 éves vagyok, 170 cm és 59-60 kg. Ülőmunkát végzek és hosszú ideig voltam otthon gyermekeimmel. Visszatérve a munkába szeretnék törődni magammal, szeretnék egy kicsit jobb állóképességet, de elsősorban “csak” mozogni vágyom. Gyerekkoromban tájfutottam, de a futás részét nem szerettem, már 13 évesen nagyon megterhelő volt, a pulzusom is nehezen állt vissza futás után.
    Egészséges vagyok, kardiológus vizsgált, artériavizsgálatot is végeztek, rendben volt.
    Azt terveztem, hogy hetente 3×30 percet futok ebédiőben, erre van időm. A munkahelyem mellett van edzőterem, délben átmegyek. Mivel azt már hallottam, hogy nem jó magas pulzusszámon futni, igyekeztem lassúra venni a tempót: 7 km/órás sebességgel futok, amit inkább csak kocogásnak neveznék, nagyon lassúnak érzem. Pulzusmérő órám nincs, a futópadon kb. 5 percenként megfogom a kart és így tudok viszonyítani, amennyiben ez jól mér: 162 a pulzusom az első pár perc után végig…és ez már a lassított tempó. Néhány hete járok csupán, és nem szeretnék kárt okozni magamnak. (2 éve eljártam heti 2x, néhány hónap alatt egy órát futottam alkalmanként, de ott nem mértem pulzust, viszont a végére azért elfáradtam). Most izomlázam nem votl, persze lehet, hogy a technikám sem jó. Vidéken élek, nem nagyon tudok diagnosztikára eljutni.
    Tanácsot szeretnék kérni, hogyan csináljam, váltogassam a gyaloglást a futással, csak gyalogoljak, vagy hagyjam inkább az egészet. Tervezzük, hogy veszünk egy Xiaomi Band 3at, nem tudom, alkalmas e arra, hogy segítse a pulzuskonrollos futást, vagy milyen órát lehetne kapni, ami nem drága de jól funkcionál?
    Hálásan megköszönöm a válaszát előre is,
    kisvirag

  36. Szilvi D. Nagy

    Szia János,

    Véletlenül találtam erre a blogra és nagyon hasznosnak találom. Látom a kérdések már kissé régiek, de hátha olvasod és tudsz segíteni. 49 éves vagyok, nő, 3,5 éve futok rendszeresen. Ez alatt értsd, hogy még nem volt kihagyott hetem. Minden héten 3-4 alkalommal futok. Abszolút hobby futó vagyok, nincsenek versenycéljaim, nem szeretnék hosszú távokat futni, éppen ezért 5-8 km között mozog a napi penzumom max. Ami miatt megkereslek az az, hogy habár eléggé gyakorlott futó lettem ezealatt a pár év alatt, a pulzusom valahogy nem akar lejjebb menni. Próbáltam már sok mindent, fartleket, intervallt, de még mindig ott tartok, hogy kb. 8 km/h tempónál is 130 fölé megy a pulzusom. Csak akkor megy lejjebb 120 köré, ha gyorsgyaloglok. S még azt is megfigyeltem, hogy egy bizonyos ideig stabil a pulzusom, de ha mondjuk 40 percet futok, akkor 25 után emelkedni kezd. Na nem komolyan, de a végére bizony a 140-et is el szokta élni, vagy kicsivel meghaladja. Mostanában azt csinálom, hogy még lejjebb veszem az intenzitást, de az már nem is futás szinte, csak gyorsgyaloglás. Ha intervallozok, akkor sem megy 154 fölé mondjuk 1 perc alatt 10,5 feles pace-n, hamar (1 percen belül) vissza is megy 120 körülire, de a stabil futások alatt nem tudom a nekem ideális 120-125-ös tartományban tartani, bármilyen lassan is futok. Ez mivel lehet összefüggésben? A korom talán? Nem kellett volna ennyi idő alatt már lejjebb mennie? Elfogadom, ha ez van, csak jó volna tudni. Köszönöm, ha segítesz. (kontirta@gmail.com)

    Köszönöm

    Szilvi

    1. Szia Szilvi

      Örülök, hogy olvasod blogom ……
      Milyen pulzusmérő órával méred futásiadat ? Küld át egy-két edzésed pulzusgrafikonját megnézem…..

      Hogyan alszol ? Mennyit ? MIlyen a munkád ? Hogyan táplálkozol ? Mennyit iszol ?
      Mint ahogy blogbejegyzésemben olvastad sok minden befolyásolja és te csak egy dologról írsz : “a pulzusod miért nem megy lejjebb” ?
      Soktényezős kérdéskör…..
      Nem olyan egyszerű mint ahogy ezt leírtad.

      János

  37. fekzol13ker0690

    Kedves János,
    Rengeteg oldalt átolvastam de itt találtam végre elég sok kérdésemre választ. Viszont még így is maradt 1-2 függőben. Először is had mondjam el hogy szerintem egy remekül összerakott “kis” cikk lett ez.

    Körül belül 2-3 hónapja kezdtem bele én is. Korábban heti 2-3x kondi termet látogattam kb másfél évig. De a korona miatt zárva egy ideje. Úgyhogy gondoltam adok ennek is egy esélyt. Meg is lepődtem mennyire élvezem.

    A reggeli pulzus 5 napon keresztül: 65, 58, 55, 60, 55

    120-130-es pulzustartományban kellene futnom. Viszont akármilyen lassan csinálom, (már talán lassabban futok mint a hogy sétálok…) mindig felkúszik 150-160 körülre. Viszont ahhoz képest amikor elkezdtem nem kúszott még lejjebb. (Természetesen tudom hogy még korai is lenne). Kérdésem: Ahhoz hogy ez lejjebb menjen, próbáljam inkább a 130-140-es tartományt tartani, próbáljak max 150-nél megtartani? Ha sétálok 110, ha kicsit is kocogósra veszem (Kb 10 km / perc) máris 150+

    Olyat is olvastam hogy nekem kb 150-160 között lenne az aerobic zónám amivel esetleg ezen lehetne javítani. Szóval kérdés: próbáljam tartani esetleg 120-130 között tartani? Csak meg kellene találnom hogyan? Vagy még 140-150 elmegy, majd lejjebb megy az?

    Korábbi kérdéseket átolvasva, megpróbálok most előre minden felmerülő kérdést megválaszolni.

    Cél: elsődlegesen fogyás, másodlagosan fittebb lenni

    Étkezés: elég változatos. Sushi-tól kezdve, salátán, házi burger, chi köften keresztül, vega, vagán kaja, nem vegán… tényleg minden. Alkalmanként bekerül 1-2 “gyorskaja” is persze.
    Döntően nem olajos / zsíros ételek.
    Cukros dolgok szinte 0.
    Kávét naponta iszok.
    Vízre nagyon figyelek, az napi 2-3-4 liter biztosan megvan.
    A kondi termek időkben megfelelő napi fehérje mennyiségre is próbáltam figyelni.

    Munka: ülő, de azért óránként 5-10 perc felállás megvan.

    Alvás: legalább 8 óra azért minden nap megvan. Itt van egy kis gubanc. Kb 2 éve kerestem szívem csücske párnáját. 2 évvel ezelőtt matrac és párna csere volt. Ha 20 párnát nem, akkor egyet sem próbáltam ki a 2 év alatt. De 1 hónapja megtaláltam az igazit. Emiatt kisebb nyak és felső hát közép fájdalmak voltak alkalmanként. Amikor bezártak a konditermek kicsit rosszabb lett. Amióta futni kezdtem kicsit javult, + közvetlen a futás után is jobb. Emellett melóhelyen most széket is cseréltem plusz monitor magasságokon is állítottam. Kezd jobb lenni.

    1. Helló Zoli (nem biztos, hogy így hívnak csak következtettem)

      Pulzus adatokból kiderül, hogy hol a hiba ! Alap állóképességeddel kell foglalkozni.
      Tesztek megmondják a jelenlegi helyezteted.
      Blogom sokat segít átolvasás után, de ha további segítségre van szükséged akkor itt válaszd ki milyen szintűt szeretnél :https://www.patreon.com/janosfut

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .