Onrhytm – Geonaute

Színe : több színben kapható (volt)

Ára : 2019.03.- 12.990 Ft (Geonaute 500), 5990 Ft (Onrhythm 110)

Súlya : 48 gr

Futás mérésére nem kell nagyon bonyolult eszköz ha mindig ugyanazon az útvonalon futunk. Viszont ha szeretnénk egy kicsit ellenőrzött és tudatos körülmények között, mellett edzeni (a zsírpárnáktól megszabadulni és nem az izomzatunktól) minden képen érdemes beszerezni egy pulzusméréssel rendelkező órát.

Jómagam sokáig (2008-2010-ig) az Adidas MiCoach-ot használtam csak azzal az volt a “bajom”, hogy a fülembe volt bedugva a hangszóró és egy kicsit kizártam a külvilágot. Nem tudtam figyelni a lépéseimre és a ritmusomra. Amikor meg elkezdtem terepre erdőbe járni futni akkor létszükséglet, hogy ne legyen bedugva a fülünk semmilyen technikával. Futás közben észlejük a körülöttünk zajló eseményeket, élvezzük a természet hangjait.

Ma már én is profi órát használok, de a “fokozatokat” szépen végigpróbáltam. Először egy pulzusmérő órám volt amit az interneten “kukáztam” mert még arra sem  volt pénzem, hogy megvegyem a boltban. Sikerült is egyet 5000 Ft-ért megvennem egy olyan embertől akinek bedobozolva otthon állt azért mert nem használta. Tehát érdemes körülnézni és nem feladni a reményt ha nem talicskával hordjuk haza a pénzt 🙂

Kalenji CW 410-prog-pulzusmero+with heart rate belt 12990
így nézett ki az első pulzusmérő órám

Melyiket és hol ?

Nagyon sok helyen árulnak pulzusmérő funkciókkal ellátott órákat, de a garancia rugalmas érvényesítése esetleges csere és a választék nem sok helyen adott. Lakóhelyemhez közel túlnyomó többségben a Decathlonban szoktam vásárolni futófelszerelést (ez fér bele a költségvetésbe). Itt kedvemre tudok válogatni és mindig van egy tesztpéldány ami ki van rakva és ki lehet próbálni, meg lehet fogdosni. Ezeknek a leghasznosabb funkciója nem csak az, hogy kipróbálhatom, hanem a kinézetét látom és nem csak egy dobozt a vitrinben. Nem utolsó sorban vannak eladók akik készségesen segítenek (én személy szerint egy hozzáértő eladót sikerült kikérdeznem az órák funkciójáról)

Első lépések avagy mi van a dobozban

Geonaute 310 watch box heart chest

Benne csücsül az óra + szívpánt és egy vaskos leírás is több nyelven. Legelőször érdemes elolvasni a használati utasítást és ekkor sok felesleges kérdéstől kíméljük meg magunkat.

Mellkaspánt viselése szerintem megszokás kérdése, de sokkal pontosabb és stabilabb mérés mint a csukló alapú led-es pulzusmérés. Szívpánt különböző méretben állítható állítható, de korlátozottan.

20190308_065901.jpg
58 cm maximálisra kihúzható méret + 30 cm a vevő

Elhelyezése a mellkas alatti rész. Nekem ez a rész 98 cm és nem szorít a pánt sőt van rátartás tehát a nálam nagyobb mellkasmérettel rendelkezők is tudják viselni.

Elemcsere egyszerű,egy ötforintossal megoldható, de ha nem megy inkább bízzuk szakemberre a Decathlonban kicserélik, minőségi elemre és figyelnek a vízállóság (cseppállóság) megtartására is.

Heart chest.jpg

TESZT

Onrhytm vagy Geonaute (régebben Kalenji márkanév alatt árulták)  ezekből az órákból nagyon sok típus van. Különböző típusokat számokkal különböztetik meg (pl.100; 300; 410; 500). Tudásuk is ettől függően bővül, igaz nem nagy mértékben. Persze nem csak ezeket az órákat lehet kapni hanem többek között : Polar, Garmin, Suunto stb….

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a pulzusmérő óra kiválasztása vásárlás során ?!

Pulzusmérés : mérje a pulzust, ez elég fontos szempont 🙂 A pulzusmérő öv (Hart Rate Chest) legyen kódolt jelátvitelű azaz csak azzal az órával kommunikáljon, mert ha elmész esetleg egy futóversenyre akkor ne másnak a verseny előtti felfokozott érzelmi állapotát mutassa. A többi funkció, hogy zsírégetés gr-ban vagy mennyi köridőt mér szerintem teljesen lényegtelen. Hacsak nem akarjuk felírni egy táblázatban mennyi gr zsírt égettünk aznap ? Mondjuk én is sokáig csináltam…………………:)

Pulzusmérés – Szívpántos vs Optikai led

Azt kell megérteni egyszer és mindenkorra, hogy két különböző technológia, mérése a pulzusunknak. Egyik a szív elektromos ingerületeit méri a másik a vér áramlását. A kettő nem ugyanaz bár egy szervről beszélünk. Ha a csuklónkat kicsit is elszorítjuk (bármivel, legyen az egy óra) csökken a vér nyomása és a vér áramlása azon a ponton. Optikai pulzusmérés ezen alapul. Erősebben szorítsuk rá a csuklónkra a pulzusmérő órát. 

Memória : általában ezek az órák tárolják az adatokat. Konkrétan a 400-as és a 410-es 5 db edzésadatot tárol. Ha a 310-est vesszük meg akkor meg kell elégednünk azzal amit látunk. Edzés végeztével jegyezzük fel az adatokat mert a következő indításkor már nem lesz meg.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

GPS (merre járunk) : ez nem feltétlenül létszükséglet, egyenlőre elégedjünk meg a szívünk monitorozásával. Ezek a típusok ezt nem fogják mutatni (ha ezt szeretnénk kicsit jobban a pénztárcánkba kell nyúlni) Alternatív (olcsóbb)  megoldásként ha nagyon szeretnénk látni merre jártunk akkor mobilunkon tudjuk elindítani valamelyik applikációt (pl.Endomondo, Strava, Runastic stb….) és az edzés végeztével vezetjük fel a pulzus adatokat (avg = átlag, max = maximális)

 

Milyen adatokat mérnek :

 1. idő  (köridőket is max 50-et tárol)
 2. pulzusszám (azaz szívfrekvencia – nem másodperces mintavételezés)
 3. átlag pulzus és maximális pulzus figyelése
 4. mennyi időt töltöttem a pulzus célzónában !!!
 5. elégetett kalória (testsúly és magasság, kor, súly alapján)
 6. zsírégetés gr-ban kifejezve (nem minden típus)
 7. stopper funkció
 8. óra funkció – ébresztéssel egybekötve

Hivatalos a Decathlon által közölt adatok, technikai infók  az Onrhytm 410 óráról

Adatok mérése : Stopper, pulzus (pulzusszám, max. pulzus %), pillanatnyi és összes elégetett kalória és zsír (grammban).
Célzónák : A célzónák beállításával jobban irányíthatja az edzését. Segítségével valós időben láthatja, hogy abban az edzészónában dolgozik-e, melyet előre meghatározott. A ONrhythm 410 access készüléken beállíthat célzónát pulzus (pulzusszám, max. pulzus %) vagy kalóriaégetés alapján (kcal/h).
Résztávos edzés üzemmód : A résztávos edzés üzemmódban 2 egymást követő időt ismételve visszaszámlálhat, így felváltva mérheti az erőkifejtés és a pihenés idejét. Ideális résztávos edzéshez!
Stopper részidővel (kör) : A részidős stopperrel egy edzés alatt több részidőt is mérhet. Így meghatározott időközönként mérheti a fejlődését.
Óra : Idő, dátum, figyelmeztetés, háttérvilágítás
Pulzusmérő : A kódolt jel (5,3 kHz) miatt edzőteremben vagy csoportosan is edzhet, nem okoz interferenciát a készülék.
Textil öv : A textil öv sokáig tartó edzés közben is végig kényelmes, gépben mosható (az érzékelő nélkül).
Memória : Az 5 legutóbbi edzés adatai megtekinthetők.
Elem : Óra: CR2032 (tartozék) – Öv: CR2032 (tartozék)
Vízállóság : Óra: 5 ATM (úszás) – Öv: 1 ATM nyomásig (cseppálló)
Csomag tartalma : ONrhythm 410 progress pulzusmérő karóra + Gcoded textil pulzusmérő öv + használati útmutató

 

Tapasztalataim (saját vélemény)

Futás közben pontosan méri a szívünk dobbanásait, nincs probléma. Felrakásnál figyeljünk arra, hogy kellően nedvesítsük be (bár néha ez sem szükséges enélkül is méri) Ha megtalálta a szívünk elektromos ingerületeit utána nem veszíti el a jelet. Szerintem a világítás nem túl erős.  Mivel 5 ATM vízálló, nem kérdéses az óra vízállósága medencében sem azaz úszni lehet benne. Gombokat ne nagyon nyomkodjuk a víz alatt.  Szíj kifejezetten jól tisztítható, mosható egy-egy edzés után ez nagyon pozitív hiszen izzadunk és ez néha só formájában is kicsapódik az szíjon. Összességében jól használható kezdő órának és minden hasznos infót megkapunk. Jómagam is ezt használtam évekig, míg meg nem jelentek az okosabb pulzusmérő órák. 

Geonaute 310 oldal nézet

+ Pozitívumok :

 • adatokat nagyon jól vissza lehet nézni
 • egyértelmű nem bonyolult a kijelzője nem kell keresgélni az adatokat.
 • érdekes figyelemmel követni a pulzusunkat (pl. fekvőtámasz közben)
 • világítás jól jön a sötétben
 • megjelenése hétköznapi használatra is alkalmas
 • szíj jól tisztítható, mosható
 • úszáshoz is használható

– Negatívumok :

 • kicsit merev az óra
 • világítás nem túl erős
 • a szíj lehetne  hosszabb és több lyuk kellene
 • a mellkas öv is lehetne teljesen vízálló és akkor lehetne benne úszni
 • elemcserét csak szervizben, különben többet nem lesz vízálló

Update : 2012.12.09. Még mindig 15.990 Ft az ára a Decathlonban !!!

Update : 2015.12.09 Még mindig lehet kapni az órát más név alatt Onrhytm 11.990 Ft

Itt egy videó az óráról amit magam készítettem, beállítások, indítás stb…

Onrhytm – Geonaute” bejegyzéshez egy hozzászólás

 1. Jakab Péter

  Nekem is van és meg vagyok elégedve vele nagyon.
  Annyi hogy nekem fekete van.
  Csak 1 a baj hogy az óra szíját nem tudom lecserélni mert nem találok sehol ilyet. 2-3 év használat után berepedt. Ha esetleg tud valaki ilyen szíjt, nagyon örülnék neki

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.