POLAR V3 teszt (előzetes)

Megjelenés : 2023. október 20.

Ára : 234.900 huf  (forrás : polar.hu 2023.11.11.)

Tömege : 57 gr

Kijelző : Amoled 1,39″ 454×454 pixel 326 ppi

Memória : 32 MB

Tárhely :: 32 GB !! (zene, térkép)

Akku : 488 mAh Li-Po

Főbb  tulajdonságok

  • Pulzusérzékelés, mérés
  • SPO2 (véroxigén)
  • ECG
  • Alvásmonitorozás
  • Lépésszámolás
  • Sporttevékenységek monitorozása (150 db)
  • térkép

Polar V3 box

Megjelent, végre a Pacer Pro és a Ignite újítása után a Vantage sorozat új tagja. AMOLED színes kijelzővel, ECG mérés, SPO2 véroxigén, térképpel, egyszóval minden mit kívánhat  egy hűséges POLAR felhasználó a gyártótól. Ki az aki  megmaradt még tegye fel a kezét !!??

Technikai dolgok fejlődése megállíthatatlan. Okosórák húzzák a legjobban ezt a szegmenst. Ami ma újdonság az egy pár hónap múlva benne lesz minden órában. Külön sportórát – ami nem okosóra és nem hagyományos óra – csak tényleg a fanatikusok vesznek manapság. Nem jó befektetés és nagyon drasztikusan esik az ára, egyszóval nem értékálló mint a hagyományos órák többsége ami 200.000 ft felett van.

Tehát több százezer magyar forintról beszélünk és nagyon kevesen hordanak kettő órát 🙂 Tehát ha veszünk egy órát akkor jól meg kell gondolni mire és mennyit, hogy ne a marketplace-n adjuk el a ki/nem használt 3-4-500.000 huf-os óránkat. Ezért mielőtt megvesszük egy sport órát gondoljuk át a következő kérdéseket :

  1. Mire fogom használni ? (sportolás vagy csak hétköznapi viselet)
  2. Milyen ruhát hordok többségében ? (elegáns; sportos; lezser)
  3. Mennyi pénzem van rá ? (100-150-200-250.000 huf esetleg többet is rászánok)

POLAR óra márkát a sportolói körökben nem kell bemutatni, mindenki ismeri, megj : de ma már nem mindenki ismeri el mint “piacvezető” óragyártó. Pedig pár évvel ezelőtt ha valakinek a kezén V800 volt az uszodában, futópályán vagy esetleg futball bíróként akkor az biztosan gondolhattuk, hogy nagyon sok időt szán az edzésre azaz “profi”  futó, triatlonos vagy a focimeccseken a focibíró.

Sajnos ez megváltozott, de a V3-al talán visszajöhet a POLAR az okos sportórák világába újból ?!  Persze ehhez minden résztvevőjét el kell(ene) látnia AMOLED kijelzővel és további olyan funkciókkal, amik érdekessé teszik az órát az új vagy a meglévő POLAR használóknak. Nem utolsó sorban olyan árral ellátni a megjelenő órákat, hogy versenyben maradhassanak a nagyon erős okos sportóra piacon.

ÚJDONSÁGOK

Jómagam még nem teszteltem, de külföldön sok sportóratesztelő már készhez kapott  tesztórát.

Affiliate program : várom a POLAR-tól a megkeresést vagy más óraforgalmazóktól esetleg magánembertől, sportolótól az órának a tesztelésére. Email : janosfut@gmail.com

Eddig 34 db órát teszteltem itt vagy a Youtube csatornámon :

26-ora-6-ev-alatt

Ezért az itt látottakat, hallottakat írom le hiszen kevés a hiteles megbízható forrásból származó információ magyar vonatkozással.  Tehát az itt felsorolt tulajdonságokat más tesztelőktől tudom, de hamarosan én is tesztelni fogom akkor a legapróbb részletekig, mindenre kiterjedően fogom a tulajdonságait kipróbálni. Igaz a GRIT X következő generációját várom a legjobban, gondolom ez lesz a következő ráncfélvart típus ?!

Nézzük az újdonságokat az óránál HARDVER/SZOFTVER

HARDVER (fizikai tulajdonságok)

  • 1,39″ AMOLED kijelző 454×454 pixel, 1000 nit fényerővel
  • Gorilla Glass 3
  • CPU (processzor) 129 %-kal gyorsabb
  • 32 GB tárolókapacitás (térkép, zene)
  • kétsávos GNSS (GPS) chipset
  • 43 órás GPS nyomvonal monitorozás
  • 8 napos okosóra üzemidő
  • új optikai pulzusmérő 4.generációs
  • USB-C adatkábel

SZOFTVER (az óra tudása)

  • offline térkép, nagyítható térképnézettel, külön országonként letölthető
  • Elixir bioszenzor technológia (SPO2, ECG, OHR, Skin Temp)
    • SPO2 szenzor  a véroxigénszint mérésére
    • ECG mérési lehetőség
    • bőr hőmérséklet érzékelő
    • Orthostatic teszt (pulzusmérő pánt nélküli mérés)
  • virtuális lámpa a képernyővel
  • megjeleníthető vidget-ek
  • megjeleníthető óralapok
KINÉZET/ DESIGN

Tetszetős kinézet (megj : bár a marketing beállított fényekkel stúdió képeken minden jobban néz ki) Az óra vékonyabb lett elődeinél, jóval. Azt a formavilágot hozza ami a Pacer és a Pacer Pronál már bemutatkozott.

Polar Pacer Pro back

Tehát itt is eltűnt a Vantage és a GRIT szériából ismert bőrérzékelők. Ami nem biztos, hogy a látható pulzusérzékelő felületen nincs beépítve.  Viszont ezáltal drasztikusan csökkent a “vastagsága” az órának, másodsorban a viselhetősége főleg ha éjjel sem vesszük le az órát a kezünkről

KIJELZŐ

Végre minden körülmény és fényviszony között is jól látható kijelző, bár a kijelző mérete nem változott 1,39″. Megjelenítés, a legfontosabb egy óránál, hiszen sportolás közben elég zavaró tudott lenni amikor másodperceket vesztegettünk el a kijelző fényerejének megnyomásával vagy a napsütésben a megfelelő szögben az adatok leolvasásához. Formavilág nem változott, kerek megjelenéssel nem tudnak mellé lőni. Amióta karórák vannak azóta a legsikeresebb megjelenés a kerek forma. Tehát mondhatnánk itt nem tudnak újdonsággal előállni. V800-as “kocka” kinézete szerintem nagyon jó megjelenés volt, de a Vantage sorozat már minden tagja kerek órát preferálta.

Amoled kijelző 454×454 pixellel. Erre vártunk éveket (hűséges POLAR felhasználók akik nem pártoltak át a GARMIN-hoz) Ezzel a kijelzővel már lehet jól látni az adatokat. Az viszont biztos, hogy csodák nincsenek, tehát az akkumulátor kapacitásának csökkenésére fog menni ?! A napi rutin fogja megmondani mit bír ténylegesen az óra………..

Kijelző fényereje 1000 nit (Apple Watchnál Series 8-nál írják, hogy ugyanennyi az értéke a fényerőnek) tehát a kornak és az okosóráknak megfelelő erősséggel jeleníti meg az adatokat.

GORILLA GLASS 3 : ennek a hallatán méltán gondolhatjuk azt, hogy törhetetlen, de azért ne vegyünk rá mérget. Tartósságot és a karcállóságot mindig a használat közben az idő mutatja meg. Erről csak később lehet nyilatkozni ha már használtuk fél vagy 1 éve.

CPU 129%-al gyorsabb : elődjénél ! Azt biztosan kijelenthetjük, hogy más megjelenítés gyorsabb reakcióidőt igényel. Lemérni meg úgy sem tudjuk ezt a számot. Hosszabb használat közben derül ki ez is ………

32 GB tárolókapacitás

Térképeknek ennyi nem kell, de jó ha van elegendő, hiszen akkor a térképek részletességével, nem kell új hardver elemeket létrehozni.Előzetesen ahogy láttam térkép méretek természetesen ország, terület függőek.

EUROPA : ~8.030.492 KB azaz 7,6 GB kb

FINNLAND : ~890 MB

NORTH-AMERICA : ~6.342.940 KB azaz 6,04 GB

Ha fenti adatok igazak akkor marad bőven elég hely  még az óra háttétrátolójában, további térkép adatok tárolására.  Letöltési sebességet a videók alapján gyorsnak ítéltem meg. Pontos adatok tesztelés után.

Offline térkép, nagyítható térképnézettel, külön országonként letölthető

Ez a funkció már nagyon aktuálisan kellett a POLAR órákba. Nem mondom, hogy nem lehet meglenni nélküle, de aki terepen fut, túrázik annak szinte elengedhetetlen.

Színes, nem teljesen részletes – utcanevek, utak nevei nincsenek benne – ezért ne google maps-ot várjunk el tőle. Viszont futáshoz, túrázáshoz, kiválóan alkalmas ahogy előzetesen a tesztekből láttam. Számomra a “vaktérkép” is kellően elegendő volt a futásaimhoz amikor nem tudtam a versenyen a pontos útvonalat, előzetesen nem jártam be. Ehhez képest sokkal jobb lett, előrébb lépett a POLAR, de van még hova fejlődnie a megjelenésnek.

Tárhely 32 GB amely bőven elegendő az órába, hogy egy adott területnek a térképét letöltsük az órára.

Saját vélemény: egy okostelefon mindig van nálunk és nem hiszem, hogy egy 1.39″ kijelzőn fogunk navigálni túrázás közben ha nálunk van a telefonunk. Futás közben vagy terepfutó versenyen más a helyzet, ott jól jöhet ha csak rá kell tekinteni és tudjuk a helyes irányt. Mindezt jól látható, térképen, domborzati viszonyokkal, utakkal jelölve. Ez milyen részletességgel jelenik meg és mennyire használható a gyakorlatban az a tesztjeimből később fog kiderülni.

Kétsávos GNSS chipset. Ez a technológia, hardver legtöbb mostanában megjelenő okos vagy sportórában már benne van. Pontosabb helymeghatározást eredményez és a térképes navigációnál ez már szinte elvárható.

GNSS (Global Navigation Satellite System – globális helymeghatározó műholdrendszer) a gyűjtőneve azoknak a SAT alapú navigációs rendszereknek, melyek autonóm földrajzi helymeghatározásra alkalmasak a Föld teljes felszínén

gps-vs-gnss

Egyszerre több műholdas rendszert használ. Miért jó ez ? Mert pl. az Ukrajnai háború miatt szerintem korlátozás a műholdak polgári használatát. Mert azért ne felejtsük el, hogy elsősorban ezek a műholdak katonai eszközök. Tehát ha nem cm-re pontosan határozza meg a helyünket valós időben a másodperc tört része alatt, akkor azért gondolkozzunk el mit és milyen összetett bonyolult rendszert használunk a kezünkön, többed magunkkal egyszerre.

43 óra GPS nyomvonalvezetés a POLAR oldalára van kiírva . Ezt szívesen kipróbálnám, de ki az aki ennyit fut, túrázik vagy sportol egyfolytában ? Könnyebb kisebb léptékben, kevesebb használattal mérhetőbb adatokat fogok kapni a tesztelésnél. Természetesen még senkinek nincs olyan hatalmas tapasztalata ezzel kapcsolatban. Talán még a gyártó is tudja optimalizálni az akku fogyasztását ha erre szükség lesz. Mindenesetre a 488 mAh akku biztató kapacitást ígér, de ez szerintem nagymértékben befolyásolja a kijelző fogyasztása.

8 nap okosóra funkció

Ezzel a tapasztalatom az, hogy nagymértékben függ attól milyen a napunk. Mit értek ez alatt ? Mennyi bejövő hívásunk van (rezgő hívás van bekapcsolva vagy sem), messenger üzenetek száma, értesítések hogyan vannak beállítva az órán ? Minden értesítés vagy csak részleges, hiszen valaki több valaki kevesebb alkalmazást használ. Tehát erre szerintem nem lehet napot és időt megadni, mindenkinek egyéni.

Új optikai pulzusmérő 4.generációs ami mindent is mér 🙂

Szívünk egészsége a sportolás során a legfontosabb. Ennek megóvása érdekében ha valaki vesz egy olyan órát ami a edzés közben monitorozza a pulzusát az már egy okos, felelősségteljes gondolat. Ha egy óra tudja mérni a pulzuson kívül a SPO2 (véroxigén szállító kapacitás) az már a betegségekre is kaphat jelzést (lásd. COVID 19) Viszont ha ECG (Elektro Kardiogram) a szívünk elektromos ingerületeit is képes megmutatni az már a csúcs.

A tapasztalataim alapján ki merem jelenteni, hogy a polar pontos mérést fog csinálni, mert nagyon sok időt fektetnek a pontos jó órákba. Nem sűrűn jönnek ki típusokkal, de azokkal általában nincs gond.  Eddig bármelyik óra tipust teszteltem, mindig a POLAR órámat és a H10-es pulzusmérőt használtam referenciaként

Ez az új generációs Polar Elixir™ Biosensing Technology lehetővé teszi, hogy SPO2 (véroxigén mérés) és ECG mérést tudjuk csinálni az óránkkal.  Na ez már érdekes bár előbbi (SPO2) már aktuális volt nagyon hiszen a kor technológiája már régen lehetővé tette. Utobbi (ECG) is már megjelent az okosórák között, elsőként az Apple mutatta be USA-ban amit EU-ban nem engedélyeztek, aztán valahogyan átcsúszott mint minden jogszabály. Majd a Samsung is bemutatta a Watch 5 Pro-ban. Ezektől függetlenül a POLAR nagy dolgot csinált, hogy ezt lehetővé tette ebben az órában. Öröm nem csak azért van mert egy újabb egészségfigyelő rendszer van a kezünkön ami hihetetlen lett volna egy 50 évvel ezelött.

FOLYAMATOSAN FOLYTATOM, ÍROM A TESZTET !!!

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .