ENSPORT TELJESÍTMÉNYDIAGNOSZTIKA 2018

ENSPORT_logo_horizontal_fullcolor_2016 1024x768.jpg

  • Helyszín : 1162. Csömöri út 213
  • Megközelíthetőség :
    • autóval : M3 kivezető szakasz
    • tömegközlekedéssel :130-as busszal Népstadiontól
  • Ára : 27.900 Ft (csak futás) ; Bicikli : 29.900 Ft ;Triatlon : 45.900 Ft
  • Teszt Időtartam : 60 perc (összesen kb.2 óra)
  • Mit tartalmaz a mérés : testösszetétel, légzésfunkció, idegrendszeri működés, terheléses teszt, kiértékelés, jegyzőkönyv.

Felhasználható kedvezményért keress meg email-ben (janosfut@gmail.com) ami 15% kedvezményre jogosít !!!!!

 

Ismét eltelt egy év. Teljesítmény diagnosztika fontossága számomra megkérdőjelezhetetlen. Aki még nem volt és sportol (fut, triatlonozik, biciklizik, úszik vagy egyéb állóképességi sportot űz) akkor szinte elengedhetetlen az optimális fejlődés érdekében.  Persze sokan mondhatják enélkül is lehet edzeni. Igen, csak az a kérdés milyen irányba megyünk ? Jól és optimálisan fejlődünk ? Ha egy versenyre készülünk akkor biztosan azt a zónánkat edzünk ami gyengébb ? Ezt honnan tudjuk megállapítani ?

Elmúlt évben én még tudatosabban edzettem. Jobban figyeltem az alvások minőségére. Ezt Polar V800 alvásfigyelő, monitorozó rendszer volt a segítségemre. Hiszen csak akkor lehet igazán fejlődni ha megfelelő pihenéssel társul az edzésünk. Sokan itt rontják el a felkészülésüket. Nincs megfelelő pihenőidő a nagymértékű edzések után. Szuper kompenzáció és a sportformát csak akkor lehet elérni ha nagyobb ingerre több pihenés jut. Nem csak, hogy nem fog fejlődni aki keveset pihen hanem jó kis kimerültség mellett betegségek is könnyeben jönnek. Túledzettség (addinosiod – besovoid) mindkét formája hamar “elérhető” ha erre nem szánunk megfelelő figyelmet, legyintve : “úgyis érzem ha fáradt fagyok”.

Ennyi észosztás után jöjjön a futás teljesítmény diagnosztika. Ahogy én láttam belülről………

FUTÁS TELJESÍTMÉNY DIAGNOSZTIKA az ENSPORTnál

Ez lesz a negyedik tesztelésem ezért azt hiszem mondhatom magam “rutinos” alanynak. Tudtam mi vár rám és a testemre. Kipihent, megfelelő mennyiségű alvással nyugodt idegrendszerrel kell elmenni egy ilyen tesztre. Előző napon nem dolgoztam, nem edzettem. Viszont a FI képzésen sikerült jó erős köredzéseket kapnunk feladatként, hogy  a m.gluteus maximus-t hengerezés ellenére sem tudtam kipihent állapotba hozni. Furcsaság az egészben az, hogy hétvégén az anatómia és gyakorlati modulzáró vizsgán is ezt a tételt húztam. Azt hiszem egy életre megtanultam a farizom nyújtását.

LAbor ajtó elött.jpg

Helyszín változott, de a mérés minősége és mennyisége nem. ENSPORT labor megközelítését fent leírtam, térképpen megnézhető, tervezhető. Saját beállóval rendelkezik azaz aki kocsival jön nem kell parkolót fizetni vagy az utcán hagyni a gépjárművét.

Ensport bejárat.jpg

Kinek ajánlom : mindenkinek aki minőségi fejlődést és edzésmunkát szeretne és nem csak úgy edzeni, futkározni, biciklizni össze-vissza célok nélkül. Persze annak is megvan a szépsége, de valljuk be célokat kitűzni magunk elé az mégis nagyobb motivációt tud adni. Aki időt, pénzt rászán erre a dologra nem fog csalódni, sőt egy új dimenzió nyílik meg előtte amit addig kevésbe vagy egyáltalán nem ismert.

Tesztlaborban egy kedves Iron Girl fogadott, Szádvári Judit aki 2x ExtremeMan teljesítő, így tudja jól miről beszél. Futópadon megfelelően tudott motiválni, azokban a percekben is amikor már nincs sok hátra. Ezt az utolsó métereken 10 másodpercenként megtette……”már csak 30 másodperc van hátra, bírd ki”

profilkepek-ensport-szadvari-judit-2017-v01.jpg

Köszi Judit 🙂

Első lépések az alap test adtatok, testösszetétel felvétele

Ezek a következők :

  • magasság,
  • súly (helyesen tömeg),
  • testzsír %,
  • zsigeri testzsír %,
  • bőrredő mérések különböző ponton,
  • vérnyomás,
  • vérsaturáció (SpO2%),
  • pulzus (58 bmp)

SPO2_HR

Itt ezeknél az adatoknál azt hiszem minden olyanra fény derül ami a prevenció fogalomkörébe tartozik. Hiszen bármelyik adatból észrevehető ha a sportoló alapadatai nem az edzettségre utalnak. Nekem a testzsír % csökkentére kell fókuszálnom, hiszen ha kevesebb felesleget cipelek gyorsabb leszek ugyanezzel a izomkapacitással.

LÉGZÉSFUNKCIÓK

Fontossága ennek is megkérdőjelezhetetlen hiszen tüdőnk kapacitása, állapota és a fejlődésük nem marad rejtve ennél a vizsgálatnál. Mennyi oxigént tudunk eljuttatni a létfontosságú szervekhez, izmokhoz az edzés során ez rendkívül fontos. Mert ugye mit érünk egy szép Ferrarival ha nem tudjuk kihasználni a benne rejlő erőforrásokat ?! 2018-ban mondhattam volna a TESLA-t is………

Erőltetett légzési funkciók mérésénél orrunkon keresztül nem tudunk segíteni ezt egy csipesszel zárjuk el. Nagy levegő beszívása majd a szánka vett “csőbe” kell tiszta erőnkből belefújni. Három mérést csinálnak ennek az átlagát fogják venni eredményül. Majd a kiértékelésnél ezeket az adatokat láthatjuk egy referencia értékhez hasonlítva. Jól szembeötlő különbség észrevehető.

2016 légzésfunkciók
2016 légzés adatok
2017 légzés adatok
2017 légzés adatok
2018 légzés adatok
2018 légzés adatok

Ezen a téren szépen lépésről-lépésre tudtam fejlődni az évek során hiszen a számok alapján tüdőkapacitásom nőtt.

  • 2016 : 5,6 liter
  • 2017 : 5,7 liter
  • 2018 : 5,9 liter

Mindez annak ellenére, hogy elvileg ez egy nem nagyon fejleszthető dolog hiszen adott keresztmetszettel “születünk”. Persze ezt rendszeres alacsony intenzitáson végzett pulzuskontrollos edzéssel lehet fejleszteni esetleg jogával a tudatosabb és kifinomultabb légzés érdekében. Nekem ez most pozitív irányba elmozduló eredményt mutatott a teszten az elmúlt évhez képest.

VEGETATÍV IDEGRENDSZERI ÁLLAPOT

Paraszimpatikus – Szimpatikus idegrendszer tesztje azaz túledzettség, kimerültség kiderítése

Teszt menete : lefekszünk egy orvosi ágyra és külvilágot kizárva próbálunk megnyugodni  (ez ott nem mindig sikerül nekem sem). 5 percig tart a teszt.

2018 nyugalmi mérés

R_R intrevallumok változás azaz a két szívdobbanás között eltelt idő. HRV (Heart Rate Variability) pulzusszám variabilitás ez változik inger hatására. Paraszimpatikus és szimpatikus idegrendszerünk kimutatható a szívdobbanásaink között eltelt időből. Mégpedig az alapján, hogy a szívünk, idegrendszerünk mennyire képes alkalmazkodni a minket ért stresszre. Mert az edzés is egyfajta stressz a szervezetnek, még ha fejlődésünk céljából “stresszeltetjük” a testünket akkor is. Ezt nem látják be sokan és edzenek, futnak., úsznak, bicikliznek mint az eszelős ahelyett, hogy tudatosan kellően edzenék a kardiovaszkuláris rendszerüket, izomzatukat, csontozatukat. Másodsorban nem játék és veszélyes is tud lenni egy-egy edzés ha túlterheljük magunkat. Egyszóval a minket ért hatások befolyásolják az állapotunkat, edzettségünket akár elfogadjuk, akár nem.

FUTÓPADOS TESZT – VITA MAXIMA

Nem kis feladat és nem is könnyű !  Futópadon kell kihozni magunkból a maximumot úgy, hogy közben a 30 mp-es szünetekben vért vesznek a fülünkből és 3 percenként emelik a sebességet 6 vagy 8 km/h sebességről indítva a padot. Nekem az edzéseim túlnyomó többsége (heti 7 napból 6 nap) nem ebben a tartományban, és nem futópadon történnek, de ki tudom hozni magamból a maximumot vagy legalábbis megpróbáltam.

Érdemes felkészülni erre mentálisan vagy sok spirt futással amikor a maximumon próbálunk teljesíteni. Persze erre nem mindenki képes, főleg nem elsőre laborkörülmények között (még ha kedves a tesztelő akkor is)

EDZÉSZÓNÁK

Egyszeri megszúrás ami inkább hasonlít egy fájdalommentes fülbelövéshez mintsem egy vérvételhez. Szóval aki fél a vérvételtől annak üzenem ez nem az, még ha úgy is hangzik: vérvétel. Ezzel ellenőrizik, hogy vérünkben mekkora mértékű a laktát termelés, felhalmozódás a terhelés során. Majd ezeket egy diagramon fogjuk látni ami pontosan megmutatja hol van a laktát termelésünk kezdete, hol van a határ és milyen pulzusszámon érdemes versenyezni.  Melyik zónákat érdemes edzeni a fejlődésünk érdekében. Ezt garfikonosan és táblázat formájában is megkapjuk.

2016 Edzészónák2017 Edzészónák2018 Edzészónák

LAKTÁT KÜSZÖBÖK

Ez talán a legfontosabb adat, edzés és versenyzés szempontjából. Itt látszik a befektetett munka eredménye. Ezek az eredmények tudatában tudjuk beállítani az óránkon a határértékeket. Hol kezdődik el dominánsan a Laktát termelésünk (LT) és hol van a Laktát küszöbünk ahol sok időt eltölteni versenyen, edzésen nem sok értelme van (kivéve a fartlec és az intervall edzéseket vagy a rövidtávú spirt versenyeket)

2016 Küszöbértékek
2016
2017 Küszöbértékek
2017
2018 Küszöbértékek és edzészónák
2018

ANYAGCSERE FOLYAMATOK

Futás és edzés hatékonyságát az anyagcsere folyamatok változásán lehet nyomon követni. CH és a zsír felhasználás egyértelműen kirajzolódik. Félmaraton, maraton, triatlon versenyeken a lényeg, hogy minél tovább tudjuk fenntartani az adott mozgást a lehető legkevesebb energia felhasználással. Ez a hatékonyság, de ha a zsírtartalékainkból tudunk versenyezni akkor valószínű, hogy pulzusban sem magas értéken leszünk. Ezt a folyamatot lehet fejleszteni – minél tovább, hatékonyabban versenyezzünk, edzünk.

Azt hiszem jó irányba tartok és a szervezetem jobban tudja hasznosítani a terhelés során a zsír raktárakat is az előző (2017) évhez képest.

2016 anyagcsere folyamatok
2016
2017 anyagcsere folyamatok
2017
2018 anyagcsere folyamatok
2018

REGENERÁCIÓ – MEGNYUGVÁSI PULZUS

Rögtön a futásunk után le kell ülni egy székre ahol nyugalomban, beszélgetés nélkül kell koncentrálni. Ekkor a megnyugvási pulzusértékeket mérik meg.

2016 Regeneráció
2016
2017 Regeneráció
2017
2018 Regeneráció
2018

Itt is látható jótékony hatása az alacsony pulzuson végrehajtott edzéseknek.

  • 2016

    • 1 perc után : 135 bpm
    • 3 perc után : 110 bpm
    • 5 perc után : 109 bpm
  • 2017

    • 1 perc után : 130 bpm
    • 3 perc után : 89 bpm
    • 5 perc után : 89 bpm
  • 2018

    • 1 perc után : 111 bpm
    • 3 perc után : 84 bpm
    • 5 perc után : 81 bpm

Egyértelműen láthatóan van fejlődésem. ENSPORT idén egy új ábrával, grafikonnal is kiegészítette az eredményeket, amin látványosan nyomon követhetjük a változást, fejlődésünket ha van.

2018 regenerációs grafikon

KIÉRTÉKELÉS

Tesztet megkapjuk rögtön egy kiértékeléssel egybekötve ami szóbeli. Itt lehet kérdezni mi micsoda és merre tartunk. Kaphatunk segítséget ha kérünk edző formájában aki edzéstervet ír nekünk ha kérjük. Ez kifejezetten jó hiszen aki tesztelt az is lehet az edzőnk, persze függ attól mire készülünk, mit szeretnénk fejleszteni.

2017 Eredmények
2016 – 2017
2018 Eredmények
2017 – 2018

Laktát termelésem kitolódott egy magasabb sebesség tartományba, laktát küszöbön viszont nem tudtam érdemben javítani. Ezen csak a magasabb pulzuson végzett edzések segíthetnek.

Teszt után el tudunk menni tusolni ameddig elkészül az értékelés. Tisztálkodó helyiségek, tiszták, rendezettek, minden új. Az elég komoly dolog szerintem, hogy nem kell napokat várni mint egy vérvétel eredményére 🙂

Nekem is van munka bőven. Persze még nem rajzolódott ki az idei tervem a triatlont tekintve, de jó látni az elmúlt egy év edzésmunkáját.

Megjegyzés : zuhanyzás előtt kivel találkozok ? Na kivel ? Bartos Dávid 6x ExtremeMan teljesítővel, edzővel, sportolóval. Aki szintén teljesítmény diagnosztikára érkezett. Azt hiszem ez kellő bizonyítéka annak, hogy a profik sem futkároznak össze-vissza.

Bartos Dáviddal.jpg

Összegzés

Üzenem másoknak, hogy ésszel és pulzuskontrollal edzenek és jómagam is így teszek. Teljesítmény diagnosztika szerintem nélkülözhetetlen annak aki versenyekre jár vagy szereti a számokat böngészni és ezzel a testéről, szervezetéről kicsit többet megtudni. Célunkat csak úgy tudjuk elérni ha vannak adatok. Valljuk be nagyon sokan vannak akik a kocsijukról több műszaki információt ismernek mint a saját testükről. Az meg megint érdekes, hogy a kocsinkat mindig elvisszük kötelező szervizre, hogy mindig üzembiztos legyen, de ugyanezt kellene tenni a testünkkel is hiszen szervezetünk “üzembiztonsága” sokkal fontosabb mindennél. Akkor főleg  fontosak a teszt adatok, ha versenyzéssel megterheljük szervezetünket. Amikor meglátjuk a számokat, adatokat kifejezetten hasznos tud lenni egy ilyen mérés hiszen iránymutatást ad a munkánkról és, hogy munkánk hasznosságáról ad egy visszajelzést ?!

Fontossága a teljesítmény diagnosztikának

Röviden : egészségünk megóvása sportolás, edzés, versenyzés közben, alatt !!!

SAJÁT VÉLEMÉNY (ez nem biztos, hogy megegyezik másokéval)

Amikor megcsináltam az ExtremeMan versenyt akkor jöttem rá, hogy nem csak UFO-k teljesítik ezt a minden szempontból megterhelő versenyt. Tudatosan és szépen felépített munka van a háttérben. Aki kicsit is ésszel edz az tudja jól, nem kell meghalni egy versenyen sem. Lehet egy félmaratont, maratont, triatlon versenyt is 170-180-as pulzuson végigvinni, de őszintébb lesz a mosolyod beérkezésnél ha mindezt 140-150-es pulzuson teszed. Nekem ez a célom : a lehető leghatékonyabban teljesíteni egy versenyt. Másodsorban az egészségem is megóvom ha ésszel versenyzek, készülök és nem eszetlenül. Lőrinc Olivér mondta annak idején egy interjúban, hogy ő soha nem látja a 160-as pulzust az óráján 🙂 Pár éve már én sem (kivéve a hegyfutásokat) 2017-es maratonom sikerült a legjobban ilyen szempontból mert  én sem láttam a 160-as pulzust az órámon és tényleg vidámabban érkeztem célba, átéltem minden pillanatát és utána nem kellett hordágyon a kocsihoz vánszorognom, hanem beültem a kocsiba és hazavezettem minden görcsölgetés nélkül. Igaz az időn még lehet faragni, de az egészségem fontosabb mint, hogy a FB-on, Instán tudjak dicsekedni az elért időeredménnyel. Másnap akik ismerőseim maratont futottak, mind robot járással közlekedtek és a lépcsőt nagy ívben kikerülték, nehogy használni kelljen.  Nekem Maraton másnapján és a lábamnak sem semmi baja nem volt, mert hazamentem verseny után lehengereztem és kipihentem magam. 

SPORTOLJATOK ÉSSZEL ÉS ÓVJÁTOK EGÉSZSÉGETEKET !!!

Nyomjatok egy LIKE-ot ha tetszett a teszt, várom visszajelzéseket és a véleményeket.

Felhasználható kedvezményért keress meg email-ben (janosfut@gmail.com) ami 15% kedvezményre jogosít !!!!!