Polar Ignite

 • Megjelenés : 2019.06. (Q2)
  • itthon 2019.07.
 • Ára :  199$
 • Vízállóság : 30 méter Vízálló 30 méterig (ISO 22810, úszáshoz alkalmas)
 • Akkumulátor : 165 mAh-s lítium-polimer akkumulátor, napi használatban 5 nap, GPS használattal 17 óra
 • Színes érintőkijelző (IPS TFT) környezetifény-érzékelővel (ALS), 240 x 204 felbontással. Dragontrail üveglencse
 • Méretek:
  S: csukló kerülete 130 és 185 mm között
  M/L: csukló kerülete 155 és 210 mm között

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Kép forrása : polar.com

Polar elindult abba az irányba is ami a M400, M430-as volt (van) olcsóbb és inkább a fitneszt előnyben részesítők felé. Új izgalmas adatok kinyerésén kívül persze az alvás monitorozás, pihenés is a fő eleme az órának és a gps nyomkövetés sem maradt ki a repertoárból.

Saját vélemény : megint koppintást csinált és nem egyedi termékkel állt elő. Samsung már rég megjelent az ACTIVE órájával ami nagyon hasonló megjelenésű. Lünetta, külső perem rész egyértelműen azonos. Ki, kiről másolt azt már nehéz megmondani. Mindenesetre nekünk user-eknek ez csak jó, hiszen verseny szellemet alakít ki.

Samsung-Galaxy-Watch-Active

Nézzük “mélyebben”……..

Mire van szüksége a hétköznapi (nem versenyzős, nem minden triatlon versenyen elindulós) embereknek ? Egyszerűen kezelhető, olcsó, alapinformációkat megjelenítő órára. Ez azt hiszem úgy sikerült ?! Talán az újdonságokkal még túl is szárnyalták ?!

megj : nekem az a véleményem, hogy a megjelenés az első szempont mindenkinek, hiszen ez egy kiegészítő a ruháinkhoz, sportolásunkhoz.  Majd ezután jön az árcédula és végül a tudás. 

Polar-Ignite_KSP3-Design
marketing képek mindig jól néznek ki

Kép forrása : polar.com

Nem drága : 199$ alap kemény szíjjal (299$ szilikon szíjjal) ez nem mondható drágának, de kis hazánkban mindig rátesznek egy lapáttal. Nagyon kíváncsi vagyok hogyan sikerül az “átváltás” az itthoni marketing “szakembereknek” ?! Tehát ha kb 55-60.000 huf -ért lesz kapható akkor sok sportoló embert elérnek az órával. Ha ettől magasabb áron árazzák be akkor félő, hogy inkább a Vantage M-et választják a user-ek. Ott meg mint tudjuk vannak problémák rendesen. Bár ha megnézzük most a napokban jelent meg újabb UPDATE amivel a kiadásnál nem tudtak megjelenni és utólagosan próbálják orvosolni a hiányosságokat. (értem ezalatt azokat a funkciókat amik már a rég-régi POLAR órákban is benne voltak pl. Fitnesz teszt, VO2 max stb….)

Amúgy ha egy óra mér pulzust abból végtelen információ kinyerhető. Lásd KUBIOS program, ami orvosi elemzésre is alkalmas. Teljesítmény diagnosztikán pulzusadatokból tudják kinyerni a paraszimpatikus és a szimpatikus idegrendszer  állapotát, de szintén megkapható a HRV (Heart Rate Variability) is, ami a szívdobbanások között eltelt idő. (POLAR V800 alapból tudta)

Nézzük a tudását

 • Színes érintőkijelző, egy oldali gombbal  – érdekes, de nem ismeretlen megoldás – ha egy gomb van akkor miért nem kettő vagy egy sem, érintőkijelzős ?!
 • Kijelző nem aktív (csak ha felemeled a kezed) – ez nagyon okos dolog (Samsung, iWatch már régóta alaklmazza)
 • Aktivitás közben mindig látható adatok – végre felismerték amit más gyártó már régóta használ (Samsung, iWatch, Fitbit, Huawei)
 • Polar Precision Prime optikai pulzus mérő (ugyanaz a technológia mint a Vanatage szériában)
 • Szíj kétfajtában elérhető : kemény gumi (199$) szilikon szíj (299$)
 • Vízállóság 30 méter – ezzel vajon lehet úszni ?
 • Napi használatban 5 nap, GPS használattal 17 óra – tényleges akkuidő majd használat közben derül ki

Látszik, hogy a POLAR foglalkozik a visszajelzésekkel (lehet olvassák a blogomat is 🙂

Nagyon sok jó, olyan szoftveres újdonság, újítás jelent meg ami jobbá teszi az órát elődeinél (itt most a Vantage sorozat is beletartozik) Kérdésem viszont az, hogy miért nem a drágább órába tették ezeket az újdonságokat ? Csak reménykedni tudok(unk), hogy utólagosan Vanatage széria is megkapja. Mert szerintem szoftveresen nem okoz nagyobb problémát beleprogramozni az órába. 

Újdonságok !!!

 • Nightly Recharge – funkció, amely a légzés / szívritmus / szívfrekvencia variabilitást  vizsgálja, hogy megtudjuk, hogyan aludtunk éjszaka
 • Sleep Plus Stage –  megmutatja a REM, Éber és Mély alvást
  éjszakai alvásunk után pontszámot kapunk 🙂 – motiváció legfelső foka
 • FitSpark –  funkció, amely napi edzéslehetőségeket ajánl
 • Serene – irányított légzési gyakorlatok (Samsung és az iWatch régóta használja)


Ezek az új funkciók nagyon érdekesek, innovatívak, de nem teljesen újdonságok az okosórák világában. Az viszont, hogy nyitott a POLAR ebbe az irányba nekem nagyon tetszik. Nézzük sorban.

Nightly Recarge (esti feltöltődés) : Olyan mintha feltennénk magunkat töltőre. Igaz ez tényleg fontos, hogy alvásunk pihentető legyen és feltöltődjünk energiával. Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy nem az edzés hatására fogunk fejlődni hanem az utána jövő pihenés, táplálék bevitelével. Természetesen az edzés is fontos és egy nagy része a fejlődésünknek, hiszen ekkor kap ingert a szervezet amire úgy reagál, hogy kompenzál, újraépít és felkészíti a testünket a következő hatásra, ingerre. Ezt ha megfelelően, jó időben adagoljuk akkor elérjük a szuper kompenzációt. Ha nincs megfelelő pihenés, regenerálódás akkor nincs fejlődés sem. A nem megfelelő időben adott inger (edzés) vissza is fordíthatja az edzettség állapotát. Nagyon fontos, hogy ezt tisztán lássuk, értsük vagy keressünk meg egy edzőt aki folyamatosan tudja, érti mikor kell a következő impulzust adni a szervezetnek. Ez egyéni és nem lehet letölteni az internetről.

night feedback
Kép forrása : DCRainmaker.com

Ezért nagyon jó dolognak tartom, azt ha minél több rendszerrel figyeljük testünk minden mozzanatát és nem csak az edzés adatokat elemezzük. (már aki tudja mit kell elemezni és hogyan, mert ügye hiába van Watt adat ha azzal nem tudunk mit kezdeni pl Vantage V

Szívritmust és a szívfrekvenciát értem, hogy hogyan tudja az óra monitorozni, de a légzést ? Ez nagyon érdekes. Légzéssel lehet csökkenteni a pulzust. Mély légzéssel, még jobban. Samsung Watch-nál tapasztaltam meg elsőként ennek jótékony hatását. Azt, hogy éjszaka ezt hogyan tudja monitorozni számomra talány.

Sleep Plus State: alvásunk minősége nagymértékben függ a NREM (szemmozgás nélküli) és a REM (gyors szemmozgásos) szakaszoktól. Ezt azzal is tudjuk “ellenőrizni”, hogy mennyit mozgolódunk, forgolódunk álmunkban. Karunkon lévő óra ezt veszi figyelembe (nem hiszem, hogy szemfigyelő rendszert építettek volna az órába) Samsungnál Watch ezt nagyon szépen  monitorozza és felkeléskor jól láthatjuk. Polar elvileg egy fejlettebb monitorozást és más algoritmusok alapján számolja ki ezeket a szakaszokat.

Sajnos a Suunto nem tudja ilyen pontosan megfigyelni és kezelni a különböző “alvásnemeket”.

FitSpark : naponta 2-4 edzési lehetőséget kínál : amelyik a legjobban illik, és 1-3 további lehetőség közül választhat. Az edzéseket attól függően, hogy az  éjszakai “feltöltési állapota” alapján mire vagy képes vagy a te fitneszszintednek megfelelően.

Serene : légzési gyakorlatok 🙂 Ezt már említettem, hogy a Samsungnál nagyon megszerettem, mert szerintem működik. Néphagyomány, szójárás, hogy ha ideges vagy vegyél egy mély levegőt. Ha ezt többször teszed meg akkor eszméletlenül jól lehet csökkenteni a pulzusszámot és megnyugszol. Egyértelműen megfigyelhető.  Ezt a módszert – légzés figyelés, kontroll – használják a jógik is. Nagyon fontos és ötletes alkalmazás amit visszanézhetünk az óránkon.

ANS (autonomic nervous system) : légzésünket és az utána lévő megnyugvásunkat mutatja ez az érték.

ANS (autonomic nervous system)
Kép forrása : DCrainmaker.com

Forrás : dcrainmaker.com

Összegzés

 

Teljes véleményt és tapasztalatokat csak akkor fogok tudni mondani ha az óra nálam lesz és futok, edzek vele egy pár napot. Addig elöljáróban ennyi információt tudok ami jól hangzik. Érdekes újdonságok, nem túl jó kinézet. Samsungnál is az Active nagyon kicsire sikerült és férfiként szerintem viselhetetlen.  Nézzétek meg a Polar hivatalos videóját, miért csak izmos nő(k) vannak benne ? Mert a mostani fiatal férfiak úgy néznek ki mint a nők.

Sok információt kapunk a regenerációról, alvásunkról, légzésünkről. Lassan jó lenne egy oktatási központot létrehozni, hogy mit hogyan kell használni és melyik szám mit jelent. Azt ne mondja nekem senki (főleg ne a Polarnál), hogy mindenki tudja, érti a számokat amit megkap. Legtöbb ember a közelébe sem szagol ezeknek az információknak. Nagyon sokan megveszik (meg is vették) az új órákat és utána jönnek rá, hogy nem értenek hozzá vagy csak az időt és a futott kilométert nézik az órán.

Volt egy beszélgetésem egy torna tanárral, Polar M430-as kezén.

Kérdezem : milyen pulzuszónában szokott edzeni ?

Válasz : “nem tudom az edzőm csak az időt mondja mennyit fussak. :)”

Tehát egy egyetemet végzett emberről és egy edzőről beszélnünk, akiknek ez a szakmájuk. Megkérdeztem, hogyha nem tudja a pulzus zónáit akkor Karvonen képlettel kb. be tudja lőni az intenzitás zónáit és akkor be tudja állítani személyre szabottan.

Visszakérdezett : “Mi az a Karvonen ?”

Pozitívumként említeném meg a tudását vagy inkább úgy fejezném ki magam a megjeleníthető adatokat. Sok érdekes infó amit szívesen látnék viszont a Polar zászlóshajójában is. Hiszen a V800-nál a legdrágább óra tudta a legtöbbet.

Megjelenés : nekem személy szerint nem tetszik az óra kerek formája. Semmi férfiasság nincs benne, ezáltal hétköznapokban nem biztos, hogy szívesen viselném. Bár ízlések és pofonok különbözőek mint tudjuk.

Polar Ignite white & black
Kép forrása : runningmagazine.ca

Egygombos megoldás is kérdéseket vet fel bennem ! Ha van gomb akkor inkább 2 vagy három vagy akkor ne legyen gomb és érintőkijelzőt használjuk csak. Ettől az óra kinézete nem nagyon hasonlít egy órára hanem inkább a Samsung Active koppintása, bár a Samsung inkább maradt a 2 db gombnál. Ettől szebb a megjelenése mint az Polar Ignite-nek.

galaxy-watch-active-front-overview.jpg

Árazással is kíváncsi leszek mennyire szállnak el itthon a marketing “szakemberek”. (mai napig a polar-nál a legmagasabb az eladási ár a Vanatage sorozatnak !) Bár látom így fogyogat, de fellelhető az aukciós portálokon elégedetlen vásárlók is akik gyorsan ár alatt akarnak megválni a majdnem kétszázezres órától. Miért ? Mert valószínű nem tud mit kezdeni a sok adattal és az óra tudásának a felét sem használja csak volt rá pénze.

Folytatom a tesztet………

Közzétéve : 2019.07.07.

Kérdés : az hogy lehet, hogy a viszonteladók már árulják a POLAR IGNITE órát és a polar fő forgalmazója (polarorak.hu) még a weblapján sem hirdeti ??? Ez vicces ……

polarorak pont hu.jpg