Amazfit GTR 2 Sport Edition teszt

 • Megjelenés : 2021.
 • Ára : 74.990 66.900 Ft forrás : Amazfitstore
 • Szinek : obszidián fekete
 • Kijelző felbontása: 454×454 pixel
 • Kijelző típusa: 1.3″ AMOLED (326 ppi)
 • Kijelző anyaga : alumínium ötvözet
 • Óraszíj anyag: szilikon
 • Méret: 10,7 milliméter
 • Tömeg: 47 gr !!!
 • Helymeghatározás : GPS+GLONASS
 • Kapcsolatok : Bluetotth 5.0
 • Memória : 3 GB zeneszámoknak
 • Vízállóság : 5 ATM
 • Akkumulátor : 471 mAh
 • Pulzusmérés, SPO2, alvásfigyelés  : BioTracker 2 PPG szenzor
Szeretsz sportolni ? Szereted a sportos-elegáns megjelenést ?  Szereted a szép órákat ? Akkor az Amazfit GTR2 tetszeni fog neked biztosan.
Amazfit GT2 Sport kiadása a Fitnesz Parkban

Obsidian fekete színben kifejezetten az én ízlésvilágom. Amikor kinyitottam akkor egy dolog jutott eszembe. Végre egy olyan óra ami sportosan-elegáns…….és fekete! Lehet csak nekem a vesszőparipám, miért ne lehetne egy óra használhatóságát tekintve viselhető sportoláshoz is és mondjuk egy öltönyhöz is ? Miért ne lehetne egy olyan óra ami a nők tetszését is elnyeri, amire ők is azt mondják :”hűűűha ez szép”. Gondoljunk csak bele …………minden ami szép az a nőknek a szépségét akarja elnyerni ! Szép autó nem azért készül mert a férfiak jól mutatnak benne, hanem egy nő szívét is megdobogtatja nem ?!

Sokszor megyünk étterembe (bár most ez egy kicsit várat magára), ekkor szeretek minőségi és elegáns dolgokat viselni. Férfiként nem sok mindent tudunk magunkra tenni mint kiegészítő vagy egy ékszer, de az óra azt hiszem egy férfit is “öltöztet”. Ez az a  kiegészítő ami megmondja viselőjéről a stílusát.

Sportosan elegáns megjelenést biztosít

SPORT FUNKCIÓK

Eszméletlen sok sportolási, mozgási lehetőséget lehet rögzíteni az órában. Teljesség igénye nélkül megemlítek néhányat amire én is felkaptam a fejemet 🙂

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Sportos megjelenés és a mozgolódás tőlem sem áll olyan messze

2008 óta megméretettem magam különböző triatlon, terepfutó, utcai futóversenyeken és eddig 153 jegyzett versenyen vagyok túl, amit az alábbi kép igazol.

20210322_111717

 • 2x Balaton átúszás (5,2 km)
 • 3x ExtremeMan 3,8km swim-180km bike-42km run (2x duoban),
 • 11x triatlon verseny 1,5 swim-40 bike -10 run,
 • 3x Sparta Race (Sprint-Super- Beast)
 • 8x Maraton 42 km (2x külföld)
 • 60x félmaraton 21,4 km,
 • 65x terepfutó verseny  (15-20-30-40 km)

Sportolásaimat mindig rögzítem valamilyen sport órával. Ehhez a sportfunkciók elengedhetetlenek. Véleményem szerint négy fontos dolgot kell figyelembe venni egy sportos okosóra vásárlásnál .

 1. kinézet
 2. ára
 3. akkuidő
 4. tudása

Vegyünk röviden sorra ezeket.

KINÉZET -  SPORTOS & ELEGÁNS MEGJELENÉS

Ez az első ami miatt megvásárol valaki egy órát. Ezzel az Amazfit GTR2-nél nem lehet panaszra ok. Obszidián Fekete. Nem lőttek sem túl, sem alul a készítők. Sportosan-elegáns, sőt ha továbbmegyek azt nyugodt szívvel kijelenthetem a piacon a legjobbak közé sorolható.

illik az autómhoz

ÁR = MEGFIZETHETŐ

Megfizethető !!  74.990 66.900 Ft forrás : Amazfitstore

Röviden, de hosszabban is csak azt tudom mondani, hogy megint az Amazfit eltalálta azt az árképzést amivel széles réteghez elér, hiszen nem mindenki talicskával hordja haza a pénzt. Jómagam is ha a bankkártyámat használom egy órára akkor a lélektani határ a 100.000 huf. Amazfit GTR2 ennek az összegnek a FELE !!! Még szép, hogy MUST HAVE kategóriába tartozik. Másodsorban az ár -érték aránypáros az ami megmondja mennyit ér egy óra. Mert hiába a csili-villi kinézet ha nincs mögötte tudás.

TUDÁS, OKOSÓRA LEGYEN OKOSABB NÁLUNK

Ez viszont meg az én vesszőparipám : egy okosóra legyen nagy tudású, sok adatot tudjon megmondani nekem a sportolásomról, például nem elhanyagolható az a tény, hogy a pulzusunkat figyeli vagy a SPO2 (vérsaturáció) szintet lehet vele ellenőrizni.  Nekem még  fontos szempont többek között, hogy időben értesüljek a napi tevékenységemről, kommunikációs csatornákról hiszen ezért találták ki annak idején az okos órákat, hogy ne  kelljen elővenni a telefonunkat hanem csak rátekintünk az óránkra és máris instant láthatjuk a várható időjárást, bejövő hívást, email-t, FB, INSTA, messenger stb….kinek mi a fontos.

AKKUIDŐ, ÜZEMIDŐ – A VÉGTELENBE ÉS TOVÁBB

Amazfit T-rex órát korábban már teszteltem, akkor az volt a tapasztalatom, hogy nem is kellett tölteni. Vagyis heti 3-4 sportolással (úszás-futás-biciklizés) elfelejtettem, hogy tölteni kell és nem is kellett. Amazfit GRT2 szintén hozza a tőle elvárt és meghirdetett üzemidőt. Nem kell napi szinten szaladgálni a töltőfejért és ez ad egy némi nyugodtságot ha otthon  marad.  Töltése szintén gyorsan végbemegy.

3 hetes tesztidőszak alatt : 2x töltöttem 100%-ra !!! Lentebb részletezem.

RÉSZLETES TESZT

Természetesen a tesztelés NEM CSAK arról szól, hogy végignyomkodom a gombokat miket tud. Elviszem futni, úszni (ezzel kicsit várni kell) biciklizni, sportolni a fitnesz parkba. Óra egyéb tudását is helyszínen tesztelem pl.magasság mérés, iránytű. Ehhez természetesen el kellett vinnem sok helyszínre az órát.

Nagy-kevély csúcsán az AMAZFIT GTR2

Mik azok a szempontok amiket vizsgálok egy ilyen sportos óránál ?

 • pulzusmérés pontossága
 • SPO2 pontossága
 • alvásmonitorozás
 • regenerációs adatok PAI (Personal Acitvity Intelligent)
 • sporttevékenységek monitorozása
 • műholdas rendszer pontossága (GPS+GLONASS)
 • iránytű
 • magasság mérés

FUTÁS MONITOROZÁSA

Ez mindenkit érdekelhet aki ilyen órát vesz, hiszen mindenki a futását fogja elsősorban megnézni. Főleg most, hogy másfajta edzésre nem nagyon van lehetőség. Ezért ha van kéznél egy olyan óra ami a sportolásunkat segíti, preventíven végezni az csak hasznos lehet.

AMAZFIT GTR2 sportolásra kiválóan alkalmas !!!

Mondhatná a házi orvos ha elmennénk egy kivizsgálásra és receptet írna fel. Jelen esetben én vagyok a “házi orvosa” és a recept tesztelője. Mitől alkalmas egy óra sportolásra ? Tudja pontosan monitorozni a mozgolódásunkat és azt mozgás közben jól áttekinthetően mutassa is. Ez az Amazfitnél már a T-Rex tesztelésénél is szembetűnő volt, hogy méregdrága órák adataival vetekszik. Mit jelent ez ? Annyit, hogy minden olyan információ ami szükséges egy edzés megjelenítésél azt megkapjuk.

TESZT MENETE

Elsősorban egy kimért pályán teszteltem. 1 km körpálya kis emelkedővel. Miért kell a kis emelkedő bele ? Mert nem csak a megtett távolság mérése a teszt lényege (azt hiszem ezt már minden óra pontosan méri) hanem a szintemelkedés pontossága is. Nem mintha hegyet másznánk egy ilyen órával…..

Tehát 1 km kimért “kör” pálya. Békás City határában található és egy “pudingon” rekortánon futhatunk. Ilyenkor három dolgot figyelhetünk meg a teszt végén.

 • nyomvonal vezetés – pontosság
 • távolság mérése
 • pulzusmérés pontossága

Mindháromnak pontosan kell megjelennie mind az órán, mind az applikációban. (applikációról kicsit később részletsebben)

Pontosság mérése több mérésből tevődött össze. Mindegyik mérés ugyanazon a kimért futókörön lett mérve.

Helyszín : Békásmegyer futópálya

Dátum : 2021.03.08.-09.-10.

 1. Első mérés – 1km futás (1x 1km kör)
 2. Második mérés – 2km futás (2x 1km kör)
 3. Harmadik mérés – 10 km futás (10x 1km kör)

Első mérés 1 km 1x futópálya körön

Mért távolságban összes eltérés 1 km-en csak 40 méter

Harmadik mérés 10 km 10x futópálya körön

Mért távolságban összes eltérés 1 km-en csak 190 méter

További adatok 10 km-en

Nagyon összetett és sokrétű információt kapunk a futásunkról. Nem csak egy összesített adatot (fenti kép) hanem egyes grafikonokra rákattintva kinagyíthatjuk, elemezhetjük részletsebben a megkapott adatokat. Összesített adatok amin a következők láthatóak.

Grafikon : Altitude, magasságmérés méterben

Órán is látványos a kis emelkedőkkel tarkított pálya szintemelkedése.

Magasság adaton látható, hogy a pálya nyomvonalvezetése nem egyenletesen sima hanem szintemelkedéssel “dúsított” azaz van egy ív a pályán ahol föl és le tudunk futni. Kivitelezők tulajdonképpen kihasználták a helyi adottságot és egy kis természetes szintet tettek bele. Ez nem csak azért jó mert a kardiovaszkuláris (tüdő-szív-keringés) rendszerünket edzi hanem az ilyen méréseseknél látszódik az órák többtengelyű giroszkópos mérésének pontossága vagy pontatlansága.

Grafikon : PACE, Tempó, sebesség perc/km (min/km) mérve.

Azt hiszem egyenletesen futottam ?!

Kis szintemelkedéstől/csökkenéstől függetlenül egyenletesen próbáltam futni. A fenti ábra mutatja meg jól, azt hiszem jól sikerült. Kis tempó csökkenésnél, megálltam egy fénykép erejéig – NEM téves mérés !!

Grafikon : Cadence, Lépésszám SPM (Steps Per Minute) lépés / perc-ben mérve.

Ez is egy nagyon fontos mérőszáma a futásunknak. Sokan csak a tempóra és a sebességre koncentrálnak, miközben a lépésszám meghatározza nagymértékben a sebességet. Ha ezt fejleszteni tudjuk akkor nagymértékben hatékonyabban tudunk futni. Miért ? Mert minél több időt tudunk a repülőfázisban (mindkét láb a levegőben van) tölteni annál többet tudnak pihenni közben az izmaink. Tehát érdemes ezzel a grafikonnal foglalkozni, elemezni edzésünk után.

Grafikon : Stride, Lépéshossz cm-ben mérve.

Lépéshossz. Ez miért fontos adat nekünk futóknak ? Egyszerű. Minél nagyobbat tudsz lépni akkor valószínű meglesz a repülőfázisod futásnál és hatékonyabban tudsz előrehaladni. Itt is ismételni tudom magam: NEM csak a tempó a lényeg sok mérőszám van amit érdemes figyelni egy futás után, közben. Amazfit programja a ZEPP elég összetett és sokrétű elemzéssel segíti a futók fejlődését. Igaz az adatokat nem csak elemezni, de értelmezni és következtetéseket levonni is érdemes.

NYOMVONAL VEZETÉS

Egyszerű a teszt : mennyire méri pontosan a pálya nyomvonalát. Mi kell ehhez ? Műholdas meghatározás pontossága. Mondanom sem  kell senkinek, hiszen már mindenkinek evidens, hogy a kezeteken egy olyan precíziós műszer van amiért sírva könyörögtek volna az Apolló 11 űrhajósai 1969-ben.

Eszméletlen nagy tudású és pontos precíziós szerkezet van ezekben az órákban. Gondoljatok bele : ahhoz, hogy a helyzeteteket pontosan megállapítsa az óra műholdak sokasága van fellőve  400 km-re a földtől. Ezek folyamatosan ott keringenek és minden egyes embernek akinek a kezén van egy okosóra és éppen a futását monitorozza egy ilyen AMAZFIT GTR2-vel annak beméri a pozícióját. Pontos meghatározáshoz minimum 4 db műholdat kell(ene) látnia az órának a műholdvevő antennájának, hogy pontosan megmondja (1-5 méter pontosságot enged a katonaság) hogy hol helyezkedsz el. Ráadásul egy mozgásban lévő tárgyról van szó.

Ahhoz, hogy átlássuk és megértsük ennek összetettségét és pontosságát  meg kell, hogy osszam a történetét a műholdaknak. Milyen műholdak keringenek fölöttünk és miért ? Jöjjön egy kis történelem

A szovjetek 1957-ben lőtték fel a világ első műholdját, a Szputnyikot. A műhold által kibocsátott rádiójel alapján pontosan meg tudták határozni helyzetét. Az esemény, bármekkora történelmi mérföldkőnek is számított, Amerikában nem okozott felhőtlen örömöt, az aggodalmakat a politikai helyzetre való tekintettel nem lehetett a paranoia számlájára írni. Az Egyesült Államok így mindent bevetve kezdte fejleszteni a saját műholdas navigációs rendszerét. 1964-ben épült ki a Haditengerészet fejlesztésében a Transit, melynek feladata a tengeralattjárók és felszíni hajók helymeghatározása volt. Ekkor még csak négy tagból állt a szatellit flotta. Ez a szerény kezdet adta meg az alapot az 1973-ban megalakuló Navstar (Navigation Satellite Timing and Ranging) GPS-nek, mely később a ma is használatos GPS-szé rövidült és ekkor még elsősorban militáns célokat szolgált a csillagháborús terv keretein belül.

Forrás : rakéta.hu

Műholdas rendszerek amiket használhatunk (lakosság)

 • GPS  (Global Position System) – USA (1994)
 • GLONASS Global Navigation Satellite System) – RUSSIA (1993)
 • GALLILEO – EU (2016)
 • BeiDou – CHINA (2012)
 • QZSS – JAPAN (2018)
 • IRNSS or NavIC (Navigation with Indian Constellation) – INDIA (2020)

Tehát most, hogy edukálódtatok egy kicsit ebben a témában értitek, hogy nem is olyan elhanyagolható a helymeghatározó rendszer ami egy órában található. Ezek a műhold meghatározó rendszerek közül az AMAZFIT GTR2 egyszerre kettőt !!  használ a pontos helymeghatározáshoz GPS+GLONASS.

Teszt menete : egyszerre több eszközzel való mérés, egyszerre indítás

 1. Amazfit GTR2
 2. POLAR Grix X
 3. MapMyRun futó applikáció

Teszt értékelése, felmerülő kérdések :

 • mennyire tudta követni a megtett utat az óra.
 • ha eltérés volt akkor mekkora ?
 • többi mérőeszközhöz hasonlítva milyen eltérések voltak észlelhetőek
 • pontosan a futókörön haladt-e a gps jel ?

1 km-es kör mérésének a nyomvonala látható a következő képeken. Mind az applikációban és az órán is jól kivehető a nyomvonal pontossága. Nem volt tévedés ezen a mért távon.

Majd a 10km-es körök mérése látható az órán és az applikációban megjelenítve.

Az AMAZFIT GTR2-n nem lehet látni eltérést az útvonal nyomvonalvezetése között.

Viszont a térkép nagyításánál már látható némi eltérés az útvonalról. Belenagyítva a térképbe lehet látni, hogy bizony volt gps nyomvonal eltérés. Természetesen végig ugyanott futottam, nem tértem le az adott pályáról.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Természetesen ezt nem kell negatívumként felfogni, mert minden nyomvonalkövető műholdas rendszer bemérésére alkalmas eszköz mint fentebb írtam (5-10 méteres) pontossággal határozza meg a helyzetünket és jelen esetben egy mozgó tárgyat kell követnie a műholdaknak. Tehát ennek tudatában vonjatok le következtetéseket.

PULZUSMÉRÉS

Nagyon nagy potenciál van a pulzusmérésben. Ezt a kínai orvoslás már nagyon rég ismeri. Buddhista szerzetesek pulzus megfigyeléséből megmondják milyen betegségünk van. Ott tart a technika és az óragyártók, hogy elérte azt a tudásszintet amikor a kezünkön hordva tudjuk megmérni pulzusunkat. Elképesztő fejlődés és lehetőség. Sokan nem is sejtik micsoda technikai tudást tettek egy ilyen órába bele.

egy kicsit ideges vagyok fel is ment a pulzusom

Nem volt ez mindig így ezért egy kis történelmet érdemes végigolvasni honnan-hova jutottunk.

Az elektrokardiográfia (röviden EKG) egy non-invazív diagnosztikai eljárás, mely a szív működéséről ad hasznos információt, annak elektromos jelenségeit vizsgálja a szívizom összehúzódásakor keletkező elektromos feszültség változásainak regisztrálásával.A szív összehúzódása elektromos inger hatására jön létre, amely normális esetben a szinuszcsomóból indul el, és a szív sajátságos ingerületvezető rostjain keresztül a szívizomsejtekhez jut. Ezt az elektromos ingerületet a test felszínére helyezett elektródokkal fel lehet jegyezni. Az EKG-hullám szabályos görbe, melynek egyedi sajátosságai vannak.Az első EKG-gépet Augustus Waller alkotta a 19. század végén, amit Willem Einthoven holland fiziológus tökéletesített, aki ezért 1924-ben fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat kapott. A 20. század elején tett részletes megfigyelései a mai napig helytállnak

Forrás : Wikipédia

“Az Amazfit GTR2 a Huami által kifejlesztett BioTracker 2™-vel, a második generációs PPG bio-nyomkövető optikai érzékelővel van felszerelve, amely lehetővé teszi 24 órás pulzusmérés elvégzését. Pulzus adatok monitorozásával tudunk pulzust – stresszt – vérszarurációt és alvást mérni”.

Nem utolsó sorban a PAI™ (Personal Activity Intelligence) egy olyan egészségügyi értékelési rendszer, amely algoritmusokat használ a komplex adatok, például a pulzusszám, az aktivitás időtartama és más egészségügyi adatok egyetlen, intuitív pontszámra történő konvertálására, a felhasználók számára, hogy könnyen megértsék fizikai állapotukat. Ez a funkció magában foglalja a testmozgás bármely formáját bármikor, bárhol, valamint személyre szabja az egészségügyi értékelési rendszert minden felhasználó számára egészségügyi adatai alapján”.

Mindegyikhez külön mérési programot készítettek amelyek megmutatják nekünk aktuális állapotunkat. Ezért lesz lehetőségünk kicsit jobban odafigyelni és kontrollálni az edzés közbeni pulzusunkat. Pihentetőbb, minőségibb alvásra koncentrálni és ehhez a napközbeni stressz figyelés is hozzájárul. Tehát egy komplett egészségügyi csomagot vásárolunk meg az órával együtt.

Pulzusunk egy objektív visszajelzés arról amit szívünk a nap során munkát elvégez. Legyen az alvás, sportolás, munka vagy bármi. Hiszen a szívünk soha nem áll meg.

Percenként mennyit “pulzál” (üt, ver) a szívünk az az edzettségünk mérőfoka, hiszen ha kevesebb munkával ellátja a megnövekedett munkaigényt akkor hatékonyabban dolgozik. Ehhez kell egy mérőműszer ami mindezt pontosan monitorozza a nap 24 órájában. Ebben segít az AMAZFIT GTR2

Következő tesztalanyomon tartom a kezem

Majdnem minden okosórában van pulzusmérő optikai led-es szerkezet. Igen ám, de nem mindegy milyen minőségű. Abban is egyetérthetünk vagyis elfogadhatjuk, hogy míg a kezdetekkor pulzusmérő pántos megoldás volt az elterjedt, addig ma már minden nagyobb gyártó ezt azzal váltotta k, hogy az óra hátuljába tettek egy optikai led-et ami nézi a vérünk haladását a bőrünk alatt. Többféle szín van piros, sárga, narancssárga, zöld ezeknek a jelentősége abban van, hogy melyik milyen mélyre tud “nézelődni”. Mindegyik szín más mélységbe tud tekinteni.

Fontos-e nekünk a pulzusunk ? IGEN, kifejezetten igen. Nem csak akkor amikor sportolunk – bár ekkor a legjelentősebb a monitorozása – hanem alvás és a mindennapi élet során is érdemes figyelni erre. Ma már minden embernek a rizikófaktorában benne van egy szívbetegség. Tehát ha napi monitorozzunk és ezeket az értékeket időközönként figyeljük akkor preventíven figyelünk az egészségünkre és megóvjuk magunkat az esetleges bajoktól.

AMAZFIT GTR2 mennyire méri pontosan a pulzusunkat ? TESZT

Három eszközt szoktam a teszthez használni.

 1. AMAZFIT GTR2 – teszt alanya
 2. POLAR H10 pulzusmérő pánt – elektromos ingerületeket mérő
 3. PULSOXOMÉTERT – egészségügyben használatos

Nagyon fontos kijelenteni, hogy egyik eszköz sem orvosi pontosságú, tehát nem hasonlítható egy EKG méréshez ahol ráadásul 12 db elektróda van feltéve az ember különböző testrészére. Teljesen más eljárás és ott kifejezetten a szinusz csomóból kiindult elektromos ingereket nézik. Közeli, pontosnak mondható értéket viszont igen is kapunk és ez lehet kiindulópont egy esetleges egészségügyi kockázatnak.

Edzéseink során pedig a visszanézett pulzusunk fogja megmondani a jelenlegi állapotunkat és ehhez képest tudjuk változtatni – emelni vagy csökkenteni – a terhelést. Nagyon fontos mérőeszköz az órán a pulzusmérés.

NYUGALMI PULZUS MÉRÉS

Amazfit GTR2 nagyon figyel az egészségünkre, különös tekintettel a napközbeni 24 órás nyugalmi pulzusunkra. Ezt az óránkról tudjuk indítani amellett, hogy beállítható a folyamatos és időközönkénti nyugalmi pulzusmérés.

Órán bal felső gombot megnyomva a menüből kiválaszthatjuk a “Heart Rate” és elkezdi mérni (Measuring) az aktuális pulzusunkat . Mérés menete : nyugalmi állapotban – ülve. Ez lehet bármikor a nap bármely szakaszában.

Ezeknek a méréseknek az eredményét egyenként, hogy pontosan mikor mértük, de egy összesített WEEK (heti) MONTH (havi) YEAR (éves) is megnézhetjük a ZEPP applikációban a telefonon.

Második mérés egyszerre indítom el a három eszközt AMAZFIT GTR2 – teszt alanya POLAR H10 pulzusmérő pánt – elektromos ingerületeket mérő PULSOXOMÉTERT – egészségügyben használatos és nézem meg a pulzust. Termeszesetesen a pulzus változásának minden eszközön van késleltetése, tehát ha egyik kicsit később reagál a változásra akkor az elfogadható.

három eszköz ugyanolyan pulzusérték

Mint a fenti képen látható 3 különböző eszközzel mért pulzus pontosan megegyező értéket mutatott. Természetesen a pulzus folyamatos változása és a megjelenítő eszközök kijelzőjén megjelenő érték késleltetve jelenik meg. Ettől függetlenül az AMAZFIT GTR2 jól és pontosan mérte a nyugalmi ülő pozícióban mért pulzust.

A mérést teljes egészében itt a Youtube-on tekinthetitek meg !!!

EDZÉS KÖZBENI PULZUS MÉRÉS

Mérés menete : Három eszközzel mérem a pulzust. Kettő óra van a két kezemen – egyik a tesztalany AMAZFIT GTR2, másik egy másik gyártótól – mellkasomon pedig egy POLAR H10-es pulzusmérő pánt amivel szintén egy applikáción keresztül monitorozom a szívem minden dobbanását. Ezzel a három eszközzel lehet egy összehasonlítást végezni a többi eszközhöz képest. Természetesen a referencia eszköz a POLAR H10, hiszen az egy elektromos ingerületeket vevő egység. Összehasonlítani a két optikai led-es órát érdemes.

1km-es pulzusmérés grafikonja ZEPP applikációban

10km-es pulzusmérés grafikonja ZEPP applikációban

Itt látható eltérés nem tudom minek tudható be ?! Mérés csak akkor mondható hitelesnek ha más eszközzel is össze tudom hasonlítani. Mivel a futás közben rajtam volt más gyártónak az órája is és a H10-es pánttal is mértem van összehasonlításom más értékekkel. Azt is el kell mondanom, hogy egy mérés nem mérés, tehát hosszútávú következtetéseket egyenlőre nem vonok le. A blogbejegyzésben folyamatosan töltöm fel az adatokat és hasonlítom össze.

Ez egy POLAR H10-es pulzusmérő pánttal mért pulzusgörbe.Ugyanazon a futáson!

Ez egy Polar GRitX-es optikai led-es órával mért pulzusgörbe.Ugyanazon a futáson!

10 km-en mért pulzusadatok összehasonlítása más merőeszközökkel

AMAZFIT GTR2

 • Átlag pulzus : 133 avg bpm
 • Max pulzus : 157 bpm

POLAR H10 pulzuspánt

 • Átlag pulzus : 137 bpm
 • Max pulzus : 152 bpm

POLAR GRIT X

 • Átlag pulzus : 136 avg bpm
 • Max pulzus : 155 bpm

Következtetésképpen nyugodtan kijelenthetjük, hogy az AMAZFIT GTR2 pontosan méri, monitorozza a futás közben a pulzusunkat. Nincs nagy eltérés, kiugró adat (5 bpm). Egyetlen érdekesség látható az Zepp applikációs pulzusgörbe képen, hogy volt egy “leesés” a mérés közben. Viszont az összesített adatban ezt valószínű korrigálta hiszen az átlag és a max pulzusban nincs nagy eltérés.

Ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy a Optikai LED-es pulzusmérés és a szívpánttal mért mérés két külön technológia akkor látható a mérések azonossága.

SZUBMAXIMÁLIS TESZT

Célja : magasabb pulzustartományokat mennyire tudja megmérni az AMAZFIT GTR2. Hogyan érhetjük el ezt a tartományt ? Hegyfutás vagy Cooper teszttel. Hegyfutásnál természetsen el kell érni a maximális pulzusom (188 bpm) 80-90%-át minimum. Ez nem egy kellemes érzés. Megemelkedett légzés (mindenhol veszel levegőt ahol csak tudsz, izomfájdalom, szédülés közeli állapot) Nem veszélytelen, de aki jár teljesítménydiagnosztikára vagy futott már Cooper tesztet az tudja miről beszélek. Ekkor természetesen ugyanúgy mint a többi tesztnél három eszközt viselek annak érdekében, hogy pontos értékeket kapjunk és meg tudjuk nézni a tesztalany (AMAZFIT GTR2) pontosságát, hogy mennyire tudja követni a felemelkedő és a magasabb pulzustartományokat.

 • Teszt ideje : 2021.03.09.
 • Hely : Kamaraerdő
 • Táv : 8 km
 • Szintemelkedés (pozitív összes) : 440 méter

Amazfit GTR2 pulzusgörbéje

POLAR H10 pulzusgörbéje

ZEPP applikációban visszanézve lehetőségünk van két adatot megjeleníteni a kinagyított (és elfordított) grafikonon. Jobb oldalt az “Overlay data” feliratra kattintva lenyílik egy menü amiből kiválaszthatjuk melyik két adatot szeretnénk látni a megjelenő grafikonon.

Pulzus adataim a terepfutás során nekem  már egyértelműen jelzik milyen zónában járok. Magasabb tartományokban jellemző érzések jönnek elő, ezért be tudom azonosítani mérés nélkül is, hogy hol járok körülbelül. Kamaraerdei futásnál az emelkedőt 2x másztam meg “egy levegővel” azaz megállás nélkül. Felérve extréme oxigéndeficitbe kerültem és kellett 1 perc a stabilizáláshoz.

Pulzusadatokat visszanézve viszont sajnos arra a következtetésre kellett jutnom, hogy nem tud mit kezdeni az óra a magasabb pulzustartományban végzett edzésre.

Természetesen egy mérés nem mérés ezért több adatot, hegyfutást fogok feltenni és később fent lesz egy COOPER teszt eredménye is hiszen az jobban mérhető pulzussal.

COOPER TESZT
 • Cooper teszt protokoll : 12 perc alatt fokozatos gyorsulással megtett legnagyobb távolság
 • Teszt alanyok : Amazfit GTR2 – POLAR H10 pulzusmérő pánt Strava applikációval monitorozva
 • Teszt időpontja : 2021.03.24. 9:50
 • Hely : Békásmegyer bicikliút – Budakalász OMSZK-i tó bicikli út (teljesen egyenes, minimális szintemelkedéssel

Teszt célja : magasabb pulzusértékek monitorozásának összehasonlítása más optikai pulzusmérővel és pulzusmérő pánttal. Ezzel megfigyelve az Amazfit GTR2 új BioTracker 2 PPG szenzor pontosságát

AMAZFIT GTR2

 • Átlag pulzus : 147 bpm
 • Max pulzus : 170 bpm

POLAR H10 pulzuspánt

 • Átlag pulzus : 159 bpm
 • Max pulzus : 172 bpm

Konklúzió : összességében igaz, hogy számbeli eltérés van, de a pulzusgrafikonon látható milyen szépen követte az óra az egyre emelkedő pulzusomat. Annak ellenére, hogy teljesen más technológiáról van szó. Folyamatosan tesztelem és teszem fel az újabb méréseket. Természetesen az lenne a legjobb, hogy egy versenyen próbáljam, de most minden le van állítva így ez lehetetlen.

SPO2 - Véroxigén mérés

Ez az óra ezt is tudja. Miért kell mérni az SPO2 ?

Különösen most a pandémia idején sok embernek hasznos lehet ez a funkciója az órának. Vérsaturáció = vér oxigénszállító képessége, röviden. COVID 19 vírust aki elkapja és lélegeztető gépre kerül az sajnos egy életre megtanulja ezt a képességét a szervezetnek, mert a tüdőt támadja meg a vírus.

Hosszabban kifejtve egy orvos (dr. Zátrok Zsolt) cikkét osztanám meg amit érdemes elolvasni és megfontolni !!!

Forrás : elethosszig.hu

Tested minden sejtjének működése oxigént igényel. Az oxigén molekulákat a vörösvértesteid a tüdődben veszik fel és szállítják el tested legtávolabbi zugába is, ahol átadják a sejteknek. A véroxigénszint mérés azt mutatja meg, hogy a vörösvértesteid a lehetséges oxigénszállító kapacitásuk mekkora hányadát használják. 

Minél magasabb az érték, annál jobb. Ha az érték 98, akkor azt jelenti, hogy a lehetséges oxigén szállító kapacitás 98%-án dolgozik éppen a tested. 50-es érték azt jelentené, hogy csak a felén.

 • az oxigén telítettség maximális értéke 100% (azaz nincs olyan, hogy a szaturáció 105%)
 • 96-100% közötti érték az egészséges, azaz normál érték, teendőd nincs.
 • 90-95% közötti érték felhívja a figyelmet, hogy csökken az oxigénellátás. Egyeztess a háziorvosoddal egy általános szív-tüdő kivizsgálást. Nem kell rohanni, de érdemes mostanában.
 • 88% vagy alacsonyabb értéknél haladéktalanul fordulj orvoshoz vagy amennyiben ismert betegség okozza, akkor a kezelőorvossal megbeszéltek szerint megkezdheted az oxigén adagolást.

A véroxigénszint mérés nagyon fontos lehet számos kórképben

Egyes betegségekben kevés oxigén jut el a sejtjeidhez, melyek oxigénhiányban szenvednek, ennek hiányában pedig nem mennek végbe az életfontosságú sejtanyagcsere folyamatok, mint például az energiatermelés. A szervezeted egyre rosszabbul és rosszabbul működik. Az első feladat, hogy kiderítsék, mi okozza a bajt és azt kezelni kell.

Ha már tudod az okot és a kezelés megkezdődött, szükség van a véroxigénszint rendszeres mérésére, az oxigénszállító képességnek rendszeres ellenőrzésére. Ezt biztosítja egy egyszerű készülék, a pulzoximéter.

A véroxigén szinted az alábbi okok miatt csökkenhet

 • a szíved nem tudja megfelelően keringetni a vért,
 • a tüdődbe nem jut elég oxigén,
 • a vörösvértesteid nem működnek megfelelően és ezért nem tudnak elég oxigént felvenni és/vagy szállítani.

Véroxigénszint mérés javasolt

légzőszervi betegségben

 • krónikus bronchitis
 • obstruktív tüdőbetegség (COPD)
 • asztma (a rohamok alatt)
 • allergia (a rohamok alatt)
 • tüdődaganat
 • tüdőgyulladás, stb. esetén
 • friss amerikai publikáció szerint egyes betegeknél a Covid-19 fertőzés korai szakaszában az oxigénszaturáció akár a 80%-as érték alá csökkenhet, miközben az érintett tünetmentes. Ezekben az esetekben a pulzoximéter korán jelezheti a megbetegedést.

szívbetegség esetén

 • szívelégtelenség,
 • kardiomiopátia,
 • szívizom gyulladás,
 • pitvarfibrilláció – abszolút aritmia,
 • rohamokban jelentkező ritmuszavar, stb. esetén.

a vörösvértestek betegsége esetén:

 • vörösvértestek alacsony száma vagy működési zavara
 • a hemoglobin probléma (ez a molekula felelős az oxigén szállításhoz)
 • egyes anyagok (vas, B12-vitamin, folsav) hiányában nem képződik elegendő vagy megfelelő funkciójú vörösvértest).

Forrás : elethosszig.hu

Tehát ha van egy ilyen lehetőség az óránkban akkor érdemes kihasználni. Jómagam személyi edzőként hordok magammal egy pulzoximétert amivel a klienseimet megmérem amikor elkezdjük az  edzést. Ezzel kizárva, hogy már eléhezve, fáradtan érkezzen hozzám és úgy álljunk neki a edzés terhelésnek.

Tesztnél felvettem az órát és a pulzoximétert és egyszerre végeztem 3x mérést.

Tapasztalat : az Amazfit GTR2 vérsaturáció mérése pontos, nincs nagy számbéli eltérés. Tehát nyugodtam használható a hétköznapokban is a vérünk oxigéntelítettség ellenőrzésére.

Gradient  change - szintemelkedés változás

Az AMAZFIT GTR2-ben lehetőség van több sport közül (90 db!!) kiválasztani :

 • Terepfutás (Trail Running)
 • Tájfutás (Orienteering)
 • Túrázás (Hiking)
 • Mászás (Climbing)
 • Sziklamászás (Rock Climbing)

Ezekenek a sportoknak rögzítésére, elindítására is van lehetőség. Ettől még nem különleges az óra tudása hiszen majdnem minden órában vannak ilyen sportok, hanem az óra edzésösszesítésének a végén külön ábrán nézhetjük meg – szintemelkedéses grafikonon kívül – egy kör diagramon az ereszkedés, emelkedés percbéli és százalékos arányát. Mit jelent ez ? Hogyan néz ki ?

Számomra ez plusz pont a programozóknak hiszen ezeket az adatokat az óra amúgy is tárolja, de az hogy külön így láthatjuk az csak terepfutó órákban szokott megjelenni. Érdekes adat tud lenni egy túrázás során.

PAI™ (Personal Activity Intelligence)

Ez egy olyan asszisztens, figyelő rendszer ami nem csak a pulzusunkat, hanem edzéseinket, mozgolódásunkat, alvásunkat, pihenésünket, stressz szintünket  figyelembe veszi és ez alapján pontoz, értékel.  Miért jó ez nekünk ?

Egyszerű a válasz : minden nap motiváló tud lenni ha az alvásunk, edzésünk tevékenységünk értékelve van. Minden ember ki van éhezve a dicséretre és a korkertív feed-backre (javító visszajelzésre) azaz milyen irányba induljunk el ahhoz, hogy fittebbek, egészségesebbek és ezáltal kinézetünk, testi-lelki egészségünk korunkhoz képest fiatalabb legyen . Mondhatnánk azt is, hogy akkor ez egy csodaszer. Tulajdonképpen igen. Mert nem csak egy dolgot vesz figyelembe hanem több összetevős az értékelés és napról napra pontozza tevékenységünket.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Mennyi a korod ? Hány éves vagy ? Szokták kérdezni ? PAI ezt is megbecsüli az alapján amit naponta csinálsz. Ez a legmotiválobb egy bizonyos kor felett. Mert ki ne szeretne 48 évese 37-nek kinézni fittsége alapján ?! Tehát minél többet teszünk egészségünkért annál jobb állpotban leszünk, de ez nem csak az óra jóslata hanem ez ténylegesen így lesz.

Amazfit GTR2-vel kapunk egy időgépet

ALVÁS MONITOROZÁS

megj : alvás monitorozásának alap feltétele, hogy éjszaka alvás közben is rajtunk legyen az óra !

Ilyen lenne egy majdnem tökéletes alvás ?! 7 óra 19 percet aludtam, de nincs benne zöld sáv (REM) fázis. Az pedig az alvás engedhetetlen része.

Fenti képeken két eltérő mennyiségű és minőségű alvás mégis megegyező pontszámot kaptam.

Alvás fontossága megkérdőjelezhetetlen ! Nem csak azért mert akkor kisimul az arcunk és szépeket álmodunk hanem a regenerációs folyamatokban van megkérdőjelezhetetlen szerepe. Tehát egyik oldal az edzés másik oldal a pihenés, regeneráció. Szervezetünk és az agyunk akkor dolgozza fel a napközben kapott információt .

Hogyan monitorozza egy óra az alvást hiszen nincs a fejünkön elektróda ? Kérdezhetitek jogosan. Egyszerű : kezünkön van az óra és a pulzusunkat folyamatosan méri ezzel elérhetővé válik a változékonysága a pulzusunknak. Alvás közben lecsökken a pulzusunk – és nem összetévesztendő a nyugalmi pulzussal amit pihenés közben érünk el – annyira, hogy abból lehet következtetni alvásunk mélységére. Hogyan tudjuk mérni a többi alvás funkciót ? REM fázis, ébrenlét ? Ez is viszonylag egyszerű ha forgolódunk álmunkban valószínű nem alszunk mélyen. Ha mozog a kezünk akkor lehet tudni forgolódunk. Légzésünket is lehet figyelni ilyen módon hiszen a ki és belélegzéssel más-más a pulzusunk.

AMAZFIT GTR2 minden mozzanatát monitorozza alvásunknak. Ezt nem csak az órán lehet visszanézni hanem az applikációban is kapunk egy részletes tesztet, mikor mit csináltunk éjszaka. Ezt részletesen elemezzük ……

Itt látható ábrán az alvásunk különböző fázisait láthatjuk oszlop grafikonon.

Majd ugyanezen az ábrán található alul ezek az adatok (csak egy képen túl sok az infó) ezért szétszedtem, hogy  részletesen tudjam elemezni a látottakat. Minden adathoz odaírtam a jelentését.

Miért fontos nekünk az alvásunk adatait elemezni ? Az egész világon nagyon sok az alvászavaros ember. Sokan küzdenek alvásproblémákkal. Nem tudnak aludni vagy csak részben és felületesen. Sportoláshoz pedig elengedhetetlen a jó, minőségi alvás. Ekkor tudjuk feldolgozni a napközben kapott ingereket. Ha az alvás kimarad vagy csak részben valósul meg hosszú távon súlyos elme és testi zavarok fognak keletkezni.

Alvás közbeni adatok árulkodóak tudnak lenni és ha tudatosan figyelünk erre akkor minőségileg tudjuk javítani a hétköznapjainkat is és a munkában is jobban tudunk helytállni. Pulzusunk alvás során lelassul és ebből is mérhető, megfigyelhető, hogy mennyire tud megnyugodni a ANS (Automatic Nervous System) vegetatív idegrendszerünk. Alacsony pulzus alvás közben egyértelműen a megnyugvás, elernyedés, edzettség jele.

Alvás előtti állapotot is tudjuk rögzíteni a programban manuálisan ami nagymértékben befolyásolja az alvásunk minőségét. Hiszen ha elötte tv-t nézünk vagy eszünk, előbbinél az idegrendszerünk nem tud kellően megnyugodni, utóbbinál a gyomrunk vesz el vért az emésztéshez az agyunktól és ezzel befolyásoljuk az alvásunk mélységét. Nem tudja lekapcsolni az agyunkban az emésztéssel járó folyamatokat.

Grafikonok legvégén kapunk egy összesített adatot, hogy a többi emberhez képest mennyit aludtunk átlagosan. Jobboldali összesítésen pedig egy 5-os összesítést az alvásunk különböző fázisairól.

SLEEP BREATHING QUALITY = Alvás közbeni légzés minőség. Ez egy BETA (fejlesztés alatt) lévő referencia mérés ami megmutatja az alvásunk közbeni légzés minőségét. Honnan lehet ezt kiszámolni ? Belélegzésnél és kilélegzésnél is más a pulzus számunk. Innen látszik, hogy a fejlesztők folyamatosan finomítják és újdonságokkal állnak elő a felhasználóknak. Ez nagyon pozitív hozzá állás a gyártók részéről.

SZUNDÍTÁS – PIHENÉS monitorozása

Az óra képes felismerni a napközbeni szundításokat. Ez nagyon hasznos tud lenni, hiszen nem csak az éjszakai alvás segíti a regenerálódást. Egy jó erős edzés, futás, uszodai úszás vagy egy hosszabb biciklizés és turmix megivása után amikor lehengereztünk  jólesik egy pihentető szundítás. Ezt teljes egészében külön nézhetjük meg a ZEPP alkalmazásban egy jól összeszedett grafikonon. Hasonlóan mint az alvásunk különböző színekkel jelölik a különböző alvási fázisokat.

 • kék – alvás (light sleep)
 • sárga – ébrenlét, forgolódás
 • lila – mély alvás (deep sleep)

AKKUIDŐ

Mindenkit ez érdekel vagyis nagyon fontos. Ne kelljen állandóan a töltőért szaladgálni. Nem utolsó sorban az áram költség, igaz nem olyan mint egy lámpa, izzó fogyasztása, de akkor is. Kiszámolta már valaki azt, hogy egyes telefonok állandó töltésével mennyi áramot fogyaszt forintosítva ? Biztosan csak valami elvetemült tenne ilyet, pedig szerintem kijönnének éves szinten érdekes számok mivel a háztartásokban átlagosan mindenkinek van mobiltelefonja és ezeket napi szinten töltjük.

Visszatérve az AMAZFIT GTR2-re. Hát nem kell töltőt vinni magunkkal még egy nyaralásra sem. Hacsak nem edzünk napi szinten kétszer és mindezt monitorozzuk is.

TÖLTÉS

Ez nem túl bonyolult. Majdnem a legtöbb okosóránál, ennél is mágneses töltési csatlakozással tudjuk tölteni. Egyik fele sztenderd USB másik fele két érintkezővel ellátott mágneses fej.

Töltés gyorsan végbemegy 24% töltöttségről 100%-ra 1 óra alatt. (2021.03.07.)

töltés kezdete 6:50 töltés vége 8:02

Akkumulátor fogyasztásában közrejátszott, bekapcsolt funkciók a következők voltak.

Edzések Összesen km-ben 27,89 km

Bekapcsolt funkciók  : Facebook, Messenger, INSTA, Email, Időjárás

Lemerülés 5%-ra 2021.03.11.-én 13:30 kor

én tovább bírtam mint az óra
Órabeállítások a különböző edzésekben 

Lehetőségünk van az órán személyre szabni a különböző edzésekben a képernyőt, hogy mit szeretnénk látni.

Mit jelent ez ? Futás közben szeretnénk egy grafikont látni a pulzusunkról vagy terepfutásnál nyomon követhetjük a szintemelkedés nagyságát, de beállíthatjuk az úszásunk közben a tempó figyelését “real time”(bár ki az aki az úszás közben figyeli a tempót ?! Sokkal hasznosabb tud lenni az a beállítási lehetőség amikor edzéseink során ha megállunk akkor azt a “holtidőt” ne vegye bele a teljes időbe (ez alapállásban ki van kapcsolva). Okosfunkció lehet még az edzéseink során ha beállítunk egy célt. Van lehetőségünk  távolságot (km) – időt (time) – felhasznált energiát (kcal) beállítani, hogy figyelmeztessen rá az óra.

Gyakorlati hasznát akkor látom ennek ha célul tűztük ki a napi kcal felhasználásunkat, tehát nem koplalunk (hanem diétázunk) és a feleslegtől edzésmunkával szeretnénk megszabadulni, ami optimális esetben lehet 2-3-500 kcal-tól egészen az 1500 kcal-ig. Többet ne nagyon tűzzünk ki célul mert az meg ugyanolyan rossz gondolat mint a koplalás. Egy nap ha 500 kcal-tól szabadítjuk meg a testünket és ezt nem magas pulzuson tesszük akkor jó eséllyel a több energiát  a szírdepókból fogjuk fedezni.

Egy kis szakmai megjegyzés : olyan nincs az emberi szervezetben, hogy az energia felhasználás teljes egészében zsírból megy. Ez glikogén raktáraink kapacitása és a megnövekedett oxigénfelvétel fogja meghatározni. Magas pulzuson dominánsan glikogénből fogjuk előállítani az előrehaladáshoz szükséges energiát. Ezért érdemes megfogadni, hogy ha aerob jellegű : futás, úszás, biciklizés, túrázás, sétálást választunk edzésként akkor előtte egy kis gimnasztikát, testerősítést csináljunk, hogy ezzel kiürítsük a CH raktárainkat /izom és a máj tárolja/ és megtanítsuk a szervezetünket hatékonyan a zsírokból fedezni az energia igényünket. Ez amúgy logikus is abból a szempontból, hogy a zsírok felhasználásánál 1 gr-ból 9,2 kcal energiát nyerünk, míg a CH elégetésével 4,2 kcal kapunk ! Itt megemlíteném, hogy nem kell kerülni a szénhidrátot mint energia forrás mert az agynak a tápláléka és a napi szinten felvett 120-150-180  gr CH (kinek mennyi) ebből az agy kb.140gr fel is használ !!! 

Ezeket csak az órán lehet beállítani. Többek között azokat az edzésfajtákat néztem meg amiket én is gyakorlok tehát :

 • outdoor running – szabadtéri futás
 • trail running – terep futás
 • walking – séta
 • outdoor cycling – biciklizés
 • pool swimming – uszodai úszás
 • open water – nyíltvizi úszás
 • free training – szabad edzés
 • cicuit training – köredzés
STRAVA csatlakoztatása 

Strava 460x225

Triatlonos és futó berkekben aki él és mozog az STRAVA-t használ.

Kérdés : Van-e lehetőség összekapcsolni a fiókunkat és az edzéseinket szinkronizálni ?

IGEN, igen és igen lehetőség van rá !! Mutatom a lépéseket hogyan !

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

 

GPX File letöltése !!!

Igen erre is van lehetőség a ZEPP applikációban. Futásaink, edzéseink adatait tárolja ez a .gpx file amit bármelyik futó applikációba (amelyik tudja kezelni) be tudjuk importálni.

Jómagam elteszem az összes ilyen file-t egy Google drive-ba, mert több applikációt és órát is van hogy egyszerre használok, így nagyon hasznos dolog.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

 

TESZT MÉG NEM TELJES !!! FOLYTATOM ADATGYŰJTÉSSEL

AMAZFIT GTR2 órát megvásárolhatjátok itt : Xiaomishop

Teszt megjelent : 2021.03.11.

Hírdetés