Zsírégetés hatékonyan

Kalóriaguru oldalon vezetem a napi táplálkozásaimat és a sport tevékenységet. De az oldal tartalmaz érdekes “életbevágó” cikkeket is. Ha valaki kimegy futni nem elsősorban de a legtöbb embernek (főleg hölgyek körében) a zsírcsökkentés a lényeg a kritikus helyekről. Mivel nincs célzott (csak a fenékről, combról, karról) zsírcsökkenés ezért érdemes komolyan foglalkozni a kérdéssel hogyan lehetünk a leghatékonyabbak egy-egy edzés során. Minél kevesebb vagy ne túl sok “felesleges” időt töltsünk el az edzőteremben vagy a szabadban. Bár szerintem minden szabadban végzett !! mozgásnak van haszna, de itt a hatékonyságra próbálok rávilágítani.

Nem szeretek idézgetni vagy megpróbálni saját szavaimmal leírni, így leközlöm teljes terjedelmében.

Hogyan lehet zsírból fogyni?

A zsírpárnák csökkentéséhez, arra kell rávenni a szervezetet, hogy energiaszükségletét az elraktározott zsírból fedezze. Mivel a zsír a szervezet legfőbb energiaraktára, így csak a legvégső esetben fog hozzányúlni, amikor már minden más energiaforrása kimerült és akkor is csak abban az esetben, ha a zsírégetéshez szükséges feltételek adottak.

A zsír energiaforrásként való felhasználásához több időre és oxigénre van szüksége a szervezetnek. Éppen ezért a hatékony zsírégetéshez, olyan sporttevékenységet kell végezni és olyan intenzitással, hogy ezek a feltételek teljesüljenek. Ezek a feltételek az aerob edzések során teljesülnek.

Hogyan kell edzeni?

A hatékony zsírégetéshez tehát aerob edzéseket kell végezni. Az aerob edzések során a pulzusnak mindvégig a zsírégetés tartományában kell maradnia. Ezt többféleképpen lehet biztosítani. Ha van pulzusmérője, akkor azt figyelve tudja az edzése intenzitását szabályozni. Ha nincs, akkor egyszerűen csak a légzését figyelje és ügyeljen rá, hogy a légzése mindvégig egyenletes és könnyed legyen. Ha egyre nagyobbakat kell lélegeznie, vagy már kapkodnia kell a levegőt, akkor biztos lehet benne, hogy kilépett az aerob edzés tartományából és túl nagy intenzitással edz. Ilyenkor azonnal csökkentse az edzés intenzitását mert a túl nagy intenzitás megnöveli a szervezet energiaigényét és az izmok oxigén szükségletét is. A megnövekedett energiaigényt a szervezet már nem tudja elég gyorsan kiszolgálni a zsírok felhasználásával, mivel nem áll rendelkezésére elég idő és oxigén. Ilyenkor a szervezet kénytelen az energiát a szénhidrátraktárakból és az izomzatból fedezni, melyek könnyen felhasználhatóak energiaforrásként. Tehát mindig ügyeljen a megfelelő és mérsékelt intenzitásra, a könnyed légzésre és a pulzusszámra, hogy a zsírégetést maximalizálni tudja.

Mennyit kell mozogni?

Hetente legalább 3-4 alkalommal minimum 45-60 perc edzés már megfelelő ütemű fejlődést és fogyást biztosít. Fogyókúra szempontjából a rendszeresség és nem a mennyiség a fontos. Így sokkal jobb, ha többször edzünk kevesebbet (pl.: heti 3-5 alkalommal 45-60 perc), mintha csak 2 alkalommal edzenénk nagyon sokat. Ha az aerob edzéseket megfelelő diétával is kiegészíti, akkor gyorsan elérheti célját.

Mikor kell edzeni?

Az iskola, a munka és egyéb napi teendők miatt nem mindig van módunk kiválasztani, hogy mikor edzünk. Azonban zsírégetés szempontból a reggeli edzés a legjobb, így ha módjában áll, akkor reggelre időzítse az aerob edzéseket. Ahogy korábban szó volt róla a szervezet előbb a szénhidrátraktárakat használja fel és csak az után nyúl a zsírokhoz. Mivel az éjszaka során a szervezet szénhidrátraktárai kimerülnek, így a reggel a legjobb napszak zsírégetésre.

További előnye a reggeli edzéseknek, hogy a nap során sokkal jobban tudja teljesíteni a napi rutinfeladatokat, este jobban fog aludni és elkerülheti, hogy a munka utáni fáradság elvegye a kedvét az edzésektől.

Mikor kezd a zsír égni?

A zsír a szervezet legfontosabb energiaraktára, melyet csak végszükségben kezd elhasználni, amikor már minden más energiaforrása kiapadt. Eleinte a szervezet a vérben lévő glükózt, majd az izmokban és a májban eltárolt glikogént használja fel az energia fedezésére. Csak ezután kb. 30 perc elteltével nyúl a zsírszövetekhez teljes mértékben, persze csak akkor, ha az aerob edzés feltételei teljesülnek. Ha a pulzus a zsírégetés tartományában marad, akkor a szervezet az energia akár 99%-át is képes zsírból fedezni míg, ha túlságosan intenzív az edzés, akkor csak 50%-a származik zsírból.

forrás : kaloriaguru.hu

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.