POLAR RC3-GPS

Megjött, megérkezett hozzám is a várva várt POLAR RC3-GPS pulzusmérő óra. Nagyon örülök neki mert egy új korszak kezdődik az edzéseimet illetően. Nem kell többet telefon+pulzusmérő óra kombót használnom. Miért baj ez ?! Mert macerás hosszú távon. Hová tedd a telefonodat ? Mekkora a telefonod ? Ne ázzon el eső vagy hó esetén.Kettő adatot összevetni és ezekből levonni a következtetést egy-egy verseny vagy edzés után. Ráadásul a telefonok gps adatai elég pontatlanok (nem erre találták ki bár navigáció terén jól muzsikálnak)

WP_20151117_13_14_21_Pro

Nekem a legfőbb problémám az érintőképernyő használhatatlansága akkor amikor izzad az ember. Futás közben meg ilyen és ehhez hasonló járulékos dolgok jönnek. Egyszerűen nem lehet felnyitni a képernyőt mivel az elektromos impulzus (vagy valami ilyesmi) ami az ujjunk és a telefon képernyője között létrejön, ezzel tudjuk(nánk) kinyitni a telefont. DE NEM LEHET !!!!

Ha körülnézünk a “piacon” milyen egyéb alternatívát lehet használni a futásaink monitorozására, akkor rájövünk hosszú távon csak olyan óra jó amiben beépített GPS jeladó van. Nagyon egyszerűen azért fontos ez mert nem kell semmi mással foglalkozni futásunk során csak magunkkal. Nem kell a GPS jelet keresgélni, nem kell a telefonunkkal foglalkozni ki hív futás közben, tehát kizárhatjuk a zavaró tényezőket.

Sokáig és többféle óra közül esett a választásom a POLAR RC3-GPS órára. Többek között azért mert a legrégebben a POLAR cég foglakozik olyan órákkal ami a szívünk monitorozásával foglakozik. Másodsorban minőség legyen, harmadsorban kinézetre is elfogadható legyen.

Polar RC3-GPS

POLAR RC3-GPS elég komoly tudással rendelkezik. Ez az óra és segíteni tud a edzettség fejlődésében is nagyon sokat. Azt ajánlom mindenkinek aki csak teheti (anyagilag) ruházzon be minél hamarabb egy ilyen vagy hasonló szerkezetre.

Mire meglett a pénzem erre a Polar RC3-GPS-re (75.900 ft) addigra megjelentek a piacon újabb típusok amik természetesen többet tudnak (utána néztem nem mindenben), jobbak de a legfőbb dolog, hogy sokkal drágább(ak). Olyan 2x árat (150.000 Ft) kérnek egy Polar V800-ért például, de említhetném a Polar M400-es verziót is, igaz az csak 199$ hazánkban egyenlőre nem lehet kapni (már lehet zergeinfo.hu 77.500 huf) Hozzáteszem valóban designban sokkal szebb darabok, bár ez is ízlés kérdése.

2014.12.31 1000km.jpg
2014.02.10. – 1000 km !!!

Persze ennek az ára sem 5000 ft mondhatja bárki. Viszont amikor kézbe vettem, kipróbáltam és amikor az adatokat visszanézve pontosan mutatta a megtett utat mind GPS téren, mind pulzus tekintetében akkor ez már másodlagos. Meg kell (érdemes) fizetni a technikát.

Be kell vallanom adat mániákus vagyok, ez abban nyilvánul meg, hogy szeretem visszanézni edzéseimet, mit csináltam. Nagyon sokat foglalkozok az adatok elemzésével, mert szerintem ezekből lehet hosszú távú következtetéseket levonni. Fejlődni meg csakis úgy lehet ha professzionális segédeszközök is a segítségünkre vannak. Ezt be kell ismerni, lehet még spirál füzetbe írogatni az adatokat amiket stopperrel mér az edzőnk vagy a barátunk, de ha nem itt tart a világ és a technika akkor egy nagyon jó reklám szlogen jut eszembe : “Haladjon a korral süssön Váncza sütő porral”. Haladnunk kell a korral nincs mese.

Polar mint pulzusmérő óra(ák) gyártója 1977-óta van jelen ezen piacon. Ez elég nagy referencia, hiszen ezt nem sok cég mondhatja el magáról (kivéve a Suunto).  Minden olyan funkció benne van ami egy edzéshez kell(het). Bőkezűen bántak a programozók az adatok kinyerésének lehetőségeivel. Annyira sokrétű, sok szemszögből megközelíthető adathalmazt tud lekérdezni az ember egy futás, edzés után, hogy győzzük idővel.

50 km biciklivel van mit tanulmányozni
50 km biciklivel van mit tanulmányozni

Milyen szempontok azok amik kellenek egy jó futó órához.

Pulzusmérő funkció

Ez a legfontosabb és az elsődleges. Ha mást nem is tud az óránk akkor legalább ezt tudja persze az időmérésen kívül. Viszont sok értelmét nem látom azoknak az óráknak amelyek csak az időt mérik, mert azt bármilyen órával vagy telefonnal megtehetjük. Ezért nincs értelme kiadni pénzt. 5-6000 Ft-tól már lehet  pulzusmérő órákat venni. De ha már méri akkor milyen mintavételezéssel, merül fel a kérdés ?! Ha lehet ezt úgy tegye, hogy minden szívdobbanásunkat rögzítse és ne csak bizonyos időközönként. Miért fontos ez ? Mert észre kell, lehet venni a sportolás közbeni nem természetes eltéréseket, ami figyelmeztető jel lehet a későbbi baj megelőzésébe. Másodsorban valós időben ad visszajelzést edzettségünkről és, hogy mennyire terhelhetjük szervezetünket. Ez olyan mintha a kocsiban a fordulatszámmérő (bár van olyan amiben nincs) egyszerűen nem tudnánk mennyire nyomjuk a gázpedált és előbb utóbb túlhajtjuk a motort és tönkremegy, besül, leáll. Ezért borzasztóan fontos a szívünkről kapott információ ami a pulzusunk. Természetesen nem helyettesíti a kórházi gépeket de ezek az órák megközelítik a tudásukkal. Valljuk be a szívünk elég fontos a testünk rendszerében, ha nem a legfontosabb. Ezért fontos figyelni kell amikor fokozottan terhelés alatt van. Nem lehet érzésre futni, sem edzésen sem pedig versenyen és ehhez képest mennyien megteszik…….

GPS funkció

Nekem ez volt a másik legfontosabb funkciója, hiszen a mobil+pulzusmérő óra kombót szerettem volna leváltani erre. Ne kelljen magammal cipelni mindig a telefonomat és azon nézni hol vagyok, majd a végén a két adatot összesíteni, mit csináltam. Mobil navigációnál sajnos néha annyira pontatlanok az adatok, hogy az semmire nem jó. GPS jelnél viszont fontos, hogy mennyi idő alatt találja meg a műholdakat és mennyire pontos a jelvétel Láttam már olyan futó térkép grafikonokat amiben a rögzített útvonal össze-vissza volt vagy voltak benne szinte vonalzó egyenességű útvonalak.

POLAR RC3-GPS jel

Néha olyan sok időt kellett várni a jel erősség teljes meglétére, hogy meguntam az életem, de máskor nagyon hamar. Ettől függetlenül ha megtalált a jelet nem veszítette el, stabilan megtartotta.

WP_20150917_1024

 

Kinézet, Ár-Érték arány

Nekem fontos, hogy ha megveszek valamit azt tudjam is hordani, a hétköznapokban is viselni. Ne legyen nagy bumszli mint a Garmin 310XT óra. Az egyszerűen viselhetetlen a hétköznapokban. Ahhoz meg elég drágák, hogy külön legyen egy másik hétköznapi óra is. Masszív megjelenés pedig tükrözze azt, hogy tartós hosszú távon számíthatunk egymásra. Fontos itt megemlítenem a cserélhető szíj lehetőségét. Nagyon fontos, hiszen ez mindig hamarabb megy tönkre mint az óra. Jártam már sajnos úgy, hogy nem lehetett cserélni és most ott áll a szekrényben az óra.

polar-rc3-gps-with-heart-rate

Fitness Test 

Van egy nagyon hasznos teszt ebben az órában amit még az első használat előtt érdemes megcsinálni, hogy megismerjük a testünk kezdeti (óra használat) állapotát : Fitnesz teszt ami megmutatja egy 5 perces relaxációs pózban eltöltött idő után – azalatt folyamatosan monitorozza szívünk minden egyes mozdulatát – hogy milyen a fittségünk.

Itt a leírás alapján a hivatalos megfogalmazás

A Polar Fitness Teszt egyszerű, biztonságos és gyors módja annak, hogy felmerje nyugalmi aerob (kardiovaszkuláris) edzettséget. Az OwnIndex eredmény hasonlo a maximális oxigén felvételhez (VO2 max ), melyet gyakran az aerob kapacitás meresere hasznalnak. A hosszú tavú fizikai tevékenység, pulzusszám, nyugalmi szívfrekvencia, nem, kor, magasság, és testtömeg paraméterek mind hatassal vannak az OwnIndexre. A Polar Fitness tesztet egészséges felnottek szamara fejlesztettük ki.

Az aerob edzettseg azt mutatja, hogy a kardiovaszkuláris rendszer hogyan szállítja az oxigent a testunknek. Minél jobb az aerob edzettsége, szíve annal erosebb es hatekonyabb. A jó aerob edzettség számos, az egeszségre gyakorolt előnyös tulajdonsaggal rendelkezik. Például, segít csökkenteni a magas vérnyomást, illetve a kardiovaszkularis betegsegek es a stroke kockazatát. Amennyiben javítani szeretne az aerob edzettségén, az OwnIndex-ben történő megfigyelhető változáshoz legalább hat hétnyi rendszeres edzésre van szükség. A kevésbé edzett személyek sokkal hamarabb is megtapasztalhatják a változást. Minél jobb az aerob edzettsége, annál kisebb javulásokat tud elérni az OwnIndex-ben.

Az aerob edzettseget a legjobban olyan edzések képesek javítani, melyek sok izomcsoportot mozgatnak meg. Ilyen tevékenység például a futás, a kerékpározás, a sétálás, az evezés, a korcsolyázás, és cross-country síelés

A fejlődés megfigyelése érdekében az első két héten néhány alkalommal mérje meg az OwnIndex értéket, melynek segítségével megkaphatja az alapértékét, majd körülbelül havonta egyszer ismételje meg mérést.

A teszteredmények megbízhatóságának biztosítása érdekében tartsa be a következő alapvető követelményeket:

  • A tesztet bárhol elvégezheti – otthonában, az irodában, egy edzőteremben – feltéve, ha nyugodt tesztelési környezetről van szó. A teszt közben nem lehetnek jelen zavaró zajok (pl. televízió, rádió vagy telefon), és más emberek se beszéljenek Önhöz.
  • A tesztet mindig ugyanazon a helyen, ugyanabban az időpontban végezze el.
  • A teszt elvégzése előtt ne egyen nehéz ételeket, és 2-3 órán keresztül ne gyújtson rá.
  • A tesztelés napján és az azt megelőző napon kerülje a nehéz fizikai feladatokat, az alkoholfogyasztást és a különféle stimulálószerek használatát
  • Kipihentnek és nyugodtnak kell lennie. A teszt megkezdése előtt feküdjön le és pihenjen 1-3 percig.

Itt egy kis szemléltető videó hogyan kell végrehajtani (angol nyelvű)

Tulajdonképpen egy  EKG pontosságú tesztet csinál ekkor és kb. 5-10 percig figyeli a szívünk minden összehúzódását és elernyedését, nyugalmi állapotban. Persze itt nincsen 12 drót ami a testünk különböző részein kell elhelyezni 🙂

Fitness Test Results

Megcsináltam magamon is természetesen a tesztet. Kíváncsi voltam milyen kondícióban vagyok ?! Egyszerűen egy felébredés után felraktam a pulzusmerő övet majd az órán bekapcsoltam a funkciót. 5 percet vesz igénybe a “művelet” amit fekvő állapotban az ágyon vártam ki és próbáltam relaxálni. Hamar elmegy ez az idő, de én közben ránéztem, mit csinál és mennyi a pulzusom.

 

 

Az eredményem itt értékelhető, korosztályomban ez az eredmény a “Nagyon jó” kategóriába tartozik  a táblázat alapján ?!

Férfiak              
Kor / év Nagyon alacsony Alacsony Elfogadható Közepes Nagyon jó Kimagasló
20-24 ‹ 32 32-37 38-43 44-50 51-56 57-62 ›62
25-29 ‹ 31 31-35 36-42 43-48 49-53 54-59 ›59
30-34 ‹ 29 29-34 35-40 41-45 46-51 52-56 ›56
35-39 ‹ 28 28-32 33-38 39-43 44-48 49-54 ›54
40-44 ‹ 26 26-31 32-35 36-41 42-46 47-51 ›51
45-49 ‹ 25 25-29 30-34 35-39 40-43 44-48 ›48
50-54 ‹ 24 24-27 28-32 33-36 37-41 42-46 ›46
55-59 ‹ 22 22-26 27-30 31-34 35-39 40-43 ›43
60-65 ‹ 21 21-24 25-28 29-32 33-36 37-40 ›40
               

De nézzük meg mi is az EKG

Az elektrokardiográfia (röviden EKG) egy non-invazív diagnosztikai eljárás, mely a szív működéséről ad hasznos információt. A szív elektromos jelenségeit vizsgálja a szívizom-összehúzódásakor keletkező elektromos feszültség regisztrálásával.

A szív összehúzódása elektromos inger hatására jön létre, mely normális esetben a szinuszcsomóból indul el és a szív sajátságos ingerületvezető rostjain keresztül a szívizomsejtekhez jut. Ezt az elektromos ingerületet a test felszínére helyezett elektródokkal fel lehet jegyezni. Az EKG-hullám szabályos görbe, melynek egyedi sajátosságai vannak.

Ez az EKG animációval

Polar RC3-GPS óra funkciói

OwnZone
Az edzettségi szint fejlesztéséhez szükséges megfelelő intenzitás meghatározása igazi kihívást jelenthet. Az OwnZone használatával biztos lehet benne, hogy olyan intenzitással edz, ami fejleszti aerob edzettségi szintjét, mivel a funkció a pulzus-célzónát teste aktuális fiziológiai állapotához állítja be.

WP_20151011_Fitness Test

Fitness Teszt
Pontos információkat ad edzettségi szintje fejlődéséről. Ha szeretné növeli edzettségi szintjét, és folyamatos visszajelzésre van szüksége a fejlődéséről, az intelligens Fitnesz Tesztet Önnek találták ki, hiszen mindössze 5 perc alatt minden szükséges információról tájékoztatást ad. A teszteredmények rendszeres összehasonlításával nyomon követheti edzettségi szintje fejlődését.

Intelligens kalóriaszámláló
Az OwnCal jelenleg elérhető legpontosabb kalóriaszámláló. Az edzés alatt elégetett kalóriák számát a testsúly, a magasság, kor, nem, a maximális pulzusszám (HRmax) és az edzés intenzitása ismeretében számolja ki.

ZoneOptimizer
A funkció biztosítja, hogy minden alkalommal a megfelelő intenzitással eddzen. Néha nehéz meghatározni, hogy mennyire kemény edzésre van szükségünk. A Zone Optimizer használatával pontosan azt a hatást érheti el, amit szeretne, mivel a funkció úgy állítja be az öt pulzus-célzónát, hogy tökéletesen megfeleljenek teste aktuális fiziológiai állapotának.

Futási index
Ha szeretné minél jobb szinten tartani futási teljesítményét, ez a funkció nagy segítségére lesz. Rendszeres használatával megtudhatja, hogy futása mennyire hatékony. Futási index pontszáma minden futás után automatikusan kiszámításra kerül pulzusszáma és a GPS vagy lépéshossz érzékelőből származó sebesség adatok alapján. A magasabb pontszám azt jelenti, hogy kevesebb erőfeszítéssel képes gyorsabban futni.

Edzési nehézség
Az Edzési nehézség funkció segít megtalálni a pihenés és edzés között a tökéletes egyensúlyt. Az edzési nehézség státuszát a polarpersonaltrainer.com oldalon találja meg. Itt egy szempillantás alatt áttekintheti az egyes napok edzésterhelését, és információkat kap arra vonatkozóan, hogy mikor tartson pihenőnapokat, és a fejlődés fenntartása érdekében melyik napokon eddzen keményebben.

Motivációs ikon
A közvetlenül az edzés után érkező motiváló visszajelzés mindenképpen sok előnnyel szolgál. Tehát ha közvetlenül az edzés után szeretné megtudni az adott edzés hatását, ezzel a funkcióval minden szükséges információt rögtön megkap. Minden edzést követően rövid áttekintés kap, míg a részletesebb visszajelzésért megtekintheti az elkészült edzési fájlt, vagy ellátogathat a polarpersonaltrainer.com weboldalra is egy részletesebb elemzésért.

UPDATE 2015

Adatainkat amiket eddig a polarpersonaltrainer.com oldalra szinkronizáltuk, most lehetőség nyílt a flow.polar.com oldalra szinkronizálni. Kettő között a különbség a megjelenésben fedezhető fel csak. Nem vettem észre érdemben más változást. Design, kinézet igen jobb lett, modernebb.

 

 

ELADÁS IDŐPONTJA 2016.01.

2014-ben vettem 2 évet használtam ezalatt az idő alatt 340:52:53 edzésidőt tettem bele és 3579 km mentem vele. Nagyon jól kiszolgált és semmi baj nem volt vele. Csak ajánlani tudom kezdő és rendszeresen futók, bicikliseknek.

WP_20160104_10_59_Total Duration  3579 km.jpg