Egy Ironman Vallomásai

  • kiadó (publisher) : BIOENERGETIC Kiadó Kft
  • megjelenés éve: 2019.
  • terjedelem : 240 oldal
  • ISBN: 9789632914039
  • ára : 3990  Ft (Bioenergetic hűségprogrammal elérhető ár: 2993 Ft)

Ezt a könyvet egyik edzőtársam olvasta majd kitette a közösségi médiába, hogy jó könyv nem csak azoknak akik IM-ek akarnak lenni……………

A könyvet közvetlenül az írótól Dávidtól kaptam meg (innen is köszönet érte) ráadásul egy dedikált példányt, így még nagyobb az értéke.

Egyből felkeltette az érdeklődésemet: Egy IM vallomásai ?! Mit fog tudni mondani  ebben a könyvben hiszen én már teljesítettem, ott voltam én is 2017-ben és 2019-ben párban is végigszenvedtem a nagyatádi hőségben (36 C fok) a teljes távot ?! Ezért először kicsit szkeptikusan álltam hozzá az olvasáshoz, majd annyira olvasmányos volt számomra, hogy 2 nap alatt kiolvastam teljesen.

Könyv nem csak a triatlonosoknak mutat útmutatást és ad inspirációt hanem azoknak is akik keresik az utukat és nincs konkrét céljuk az életükben. Mert nem kell mindenkinek IM-nek lenni és nem is kell extreme edzéseket elvégezni ahhoz, hogy önmagunkkal tisztában legyünk és elégedettek az életünkkel. Sokszor elég egy kis iránymutatás és máris megtaláljuk önmagunk békéjét.

Az ExtremeMan (IM) teljesítése tényleg extreme az edzésidők és maga a versenyek is, de vannak egyéb célok is az életben amik elérésével válik tisztábbá valami más magasztosabb dolog. Könyv elolvasásával talán megvilágosodunk……..!? Kérdést kapunk a MIÉRT-ekre ?

Egy Extrememan (IRONMAN táv: 3,8km – 180km – 42 km) teljesítését nem lehet csak (ki)próbálni vagy megpróbálni, teljesíteni kell. Ez az élet egyéb területeire is igaz, persze vannak tanulmányutak amelyek más célok eléréséhez szükségesek, de a fő célok mindig teljesítendők.

“Do or do not, there is no try” – “Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld” ahogy mondaná  nagy Jedi mester YODA és ahogy S.Dávid könyvében idézi. Igaz ezt az angolban nem helyes szórendben (ő az egyetlen aki, ahogy az angol tanárom mondta “fordítva” beszél)

Yoda.jpg

megj : tulajdonképpen a Jedi képzés olyan mint egy IM felkészülés. Van egy Padavan (tanítvány) és van egy mester (edző).

Könyv többet ad annál mint egy versenybeszámoló, felkészülés leírás a versenyre. Ez a könyv az életre és annak buktatóira is rámutat, segítséget, mankót ad. Csak kell tudni olvasni a sorok között.

Nem volt más választásom el kellett olvasnom. Két nap alatt kiolvastam annyira olvasmányos volt. Magával ragadott az eseményleírás és a sok “oktató” anyag.

Elolvasás után

Dávid nagyon sokszor olyan tapasztalatokat osztott meg az olvasóval amiért ő hatjegyű összeget fizetett ki. Mi ezt a könyv áráért megkapjuk és ha valaki tud olvasni a sorok között akkor igazi “csemegékre” lelhet az olvasás közben. Ezt én úgy tettem, meg, hogy aláhúztam azokat a mondatokat, szövegrészeket amik kifejezetten elgondolkoztatóvá tettek. Majd később a könyv elolvasása után újból értelmeztem, mert olyan mondatok, kifejezések ezek amelyek végig kísérhetik az ember életét.

A siker jó döntések eredménye”

“Jó döntéseket a tapasztalat eredményez”

“Tapasztalatot pedig rossz döntések során keresztül lehet szerezni”

Hasznos sorok, mondatok, olvassátok, értelmezzétek………….

Ezért ezt a könyvet nem csak azoknak ajánlom akiknek beleköltözött a fejébe a gondolat : “egyszer IM leszek” hanem azoknak is

  • akik kicsit demotiváltak,
  • akik  nem találják az élet értelmét
  • akik ismerkednek a triatlonnal
  • akik már teljesítették az első triatlon versenyüket és kacsingatnak a nagyobb távok irányába
  • akik IM-re készülnek
  • akik sportolnak már, de nagyobb teljesítésre törekednek

Mit adott a könyv nekem ?

Sok-sok olyan gondolat ami “beleégett” az emlékezetembe. (igaz alá is húztam a fontosabb mondatokat, részeket) Inspirációt a következő teljesítéshez.

Természetesen köszönetet szeretnék mondani Dávidnak a sok hasznos információért. (én “ittam” minden szavadat igaz edzőként a könyv elején fogtam néha a fejemet, hogy atyaég miket csináltál a kezdeti szárnypróbálgatásokkal pl. egy fagyott sárgarépával maratont futni őrültség ?!) Könyv a legjobb könyveim közé kerül és sokszor elő fogom venni – talán akkor is amikor legközelebb inspirációra van szükségem a következő nagyatádi ExtremeMan  teljesítéséhez