Suunto 9 Baro Black teszt

 • Megjelenés : 2018. június
 • Ára : 201.000 huf (HR pánttal)
 • Szíj mérete, anyaga : 24 mm szilikon, cserélhető
 • Vízállóság : 100 méter (10 ATM)
 • Súlya (tömege)  : 81 gr (saját mérés 80gr)
 • Kijelző :  Üvegszállal megerősített poliamid óraház, acél lünetta, Zafír kristályüveg, színes mátrix kijelző 320×300 felbontás

Suunto 9 Baro black alone.jpg

Az órát tesztelésre kaptam a Suuntotól.Előtte több Suunto órát is nézegettem és tudtam mik a különbségek a többi Suunto 9-es óra között. 

Mert ebből a verzióból van :

 • Suunto 9
 • Suunto 9 Baro
 • Suunto 9 Baro Titán

Nagyon nem mindegy melyik, mert árban nagyon nagy eltérések vannak, de könnyen összetéveszthető a Suunto Spartan órával is.

Suunto 9 baro_Suunto Spartan_Suunto 9.jpg

Mindenki azt hiszi, hogy csak a nők választanak kinézet alapján egy órát. Az óra az öltöztet, megjelenést kölcsönöz, nem utolsó sorban stílust árul el viselőjéről. Számomra is nagyon fontos a kinézete egy órának, Suunto 9 Baro Black egy nagyon markáns, férfias megjelenésű órát tükröz. Tudásával pedig a felső kategóriát képviseli a multisport órák között. Polar V800 használó voltam évekig, de annyira elrontották a Vantage M&V szériával a márkát, hogy (több ismerősömmel együtt) elpártoltam tőlük.  Megjelenésére nem lehet panasz messziről “hirdeti” a sportolás iránti elkötelezettségünket.

 Új edzőtársam, edzőm és “ékszerem” a SUUNTO 9 BARO Black.

Suunto 9 baro black style.jpg

Suunto 9 Baro black nem egy olcsó óra, de amikor felvesszük a kezünkre minden ebbéli kétely és pénztárca kiürítési félelem eloszlik, hiszen bátran vállalható és viselhető minden szituációban. Belső tudása olyan sokrétű, hogy nem is tudom van-e még ilyen okos óra a piacon ?

UPDATE 2019.május : USA-ban Kaliforniában az Óceán partján  is kint járt velem a SUUNTO 9 BARO TITAN

Kicsomagolásról csináltam egy videót……..az mégis beszédesebb mint az írás.

Kivéve a dobozból láthatjuk mennyire letisztult formavilággal rendelkezik az óra. Meglehetősen masszív és nem túl robusztus megjelenésű, pont az a méret amit még szívesen viselünk, de nem egy kényelmetlen “krumplit” kell hordani kezünkön.

Suun9 Baro Black.png


Sunnto 9 Baro Black teszt

Hogyan lehet tesztelni egy ilyen multisport órát ? Egyszerű, elvisszük edzeni, mozogni, terepen futni, úszni, biciklizni, túrázni, pihenni, aludni.  Mielőtt ezt megtennénk  nézzük a beállításokat amit jobb ha sportolás előtt elvégzünk.

suunto9baroblackhronthehill

Párosítás, kezdeti lépések

Nézzük elsőnek a Suunto mobilos alkalmazást. Párosítani az órát a mobilos applikációval  kb. annyi volt mint amennyi idő alatt leírtam ezt a mondatot. Appstore-ból vagy a Google Play áruházból INGYENESEN letöltitek, feltelepítitek majd elindítjátok a párosítást az órával.

pcversionggogleplay

Appstoreból sem komplikált a letöltése. Applikáció ikonja jól felismerhető minden platformon.

iosappstoresuuntoapplication

Telefonon és az órán is állítsuk be a BT láthatóságát ekkor tudjuk csak párosítani a két eszközt !!!

Suunto 9 Baro BT beállítása: be-, illetve kikapcsolhatja a keresés funkciót a CONNECTIVITY (Csatlakozási lehetőségek) DISCOVERY (Keresés) menüpont alatti beállításoknál.

discoverybt

Párosításnál egy számsort fog feldobni az órád amit a mobil alkalmazásban tudsz beütni. Ha elrontod nincs baj, újra párosíthatod. Nem okoz problémát az órának, sem a telefonnak. 

Párosításhoz használt telefon : Samsung A3 2018

(direkt nem csúcsmobilt használtam, nehogy az legyen, hogy csak azzal párosodik)

samsung a3 _ suunto 9 baro

Ha sikerült a megfelelő számsort beírni akkor ezt fogod látni a mobilodon.

suuntoapplicationconnectingwithsuunto9baro

Ha csatlakoztunk akkor már sok dolgunk nincs hiszen bizonyos időközönként szinkronizál az órával. Ekkor átküldi az edzés adatokat és máris viszontláthatjuk a pulzusunkat, lépésszámokat és még sok-sok elemzést csak győzzük megnézni.

Mouvescount és Suunto mobilos applikációk között azért vannak különbségek.

 

 

 

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Mouvescount szoftver

Természetesen a Mouvescount jóval fejlettebb és több adatot láthatunk mint mobilos társa, bár ott sem lehet panaszunk ha munkahelyünkön vagy a buszon ülve szeretnénk megnézni adatainkat, hogy mit csináltunk előző edzésen.

Itt is csak annyit kell tennünk, hogy csatlakoztatjuk az órát a töltőhöz és máris szinkronizál és automatikusan megnyílik a Mouvescount felülete. Videóra vettem, hogy könnyebb legyen megérteni ha még valaki nem csinálta.

Mouvescount kezdő felületen megnézhetjük óránk beazonosítását.

suunto9baro

Megj : ha használva vettük az órát akkor figyeljünk arra, hogy előző tulajdonos, használó ki “remove”-olta mert az adatainkat csak akkor tudjuk viszont látni.  Különben csak az ő fiókjába szinkronizáljuk az edzéseinket. 

suunto9baropaired26remove

Edzéseink monitorozása nagyon érdekes, sok információhoz juttatja használóját. Valaki tud mit kezdeni a megkapott számokkal valakit nem is érdekli annyira. Egy dolog biztos ha szeretitek az adatokat visszanézni itt nem lesz hiányotok ebben. Olyan sok és sokrétű egy edzés után megkapott adathalmaz, hogy edző legyen a lábán, hogy mindet tudja, használja és értse is. Itt egy kis ízelítő egy egyszerű futás után kapott adatokból.

mouvescountadatok

Hagyok időt az emésztésre. Használtam már más gyártók óráját is, de ennyi adatot egyik sem tud felmutatni. Ezen felül kapunk még természetesen grafikailag is megnézhető útvonalat ami szintén nagyon látványos és elemezhető.

Mouvescount gps térkép.jpg

Különböző színek jelzik a pulzusunk változását. Ahol világos sárga az értelem szerűen gyengébb igénybevételnek volt kitéve a szívünk. Ahol piros szint látunk ott emelkedett a bpm számunk. Ezt megtekinthetjük egy nagyon szemléletes grafikonon is. mouvescountpulzusgrafikon

Elemezni tudunk akár másodperces adatokat is úgy, hogy az egér mutatóját odahúzzuk ahol szeretnénk bővebb információt pl. a pulzusunkról. Ekkor a pillanatnyi adatok is ellenőrizhetjük.

mouvescountpulzusgrafikon_2

Ezen a grafikus kijelzőn láthatjuk a további adatok megjelenítésére is lehetőség van. Egyidejűségre vonatkozik, hogy max 4 adat lehet egyszerre a grafikonon. Négy adatot tudtunk enyhelyen, egymáson látni. Itt is ha fölé helyezzük az egeret akkor láthatunk még részletesebb információt az adott időben.

mouvescountpulzusgrafikonegyszerre4adat

Kilométerenkénti bontás

Természetesen van táblázatos kinézete a kilométerenkénti adatainknak. Nagyon jól elemezhető és kivehetőek az adatok.

mouvescounttempoadatok

Itt vagy még nincs vége ………….

Elemzések tárházát nem tudom mindet bemutatni mert 20 oldal nem lenne erre elég. Lenyíló menükben van lehetőség összehasonlítani adatokat. Majd ezeket grafikonon láthatóvá tenni. Tényleg csak a kreativitás, edző tudás és elemzés szab határt, mit akarsz látni milyen megközelítésben.

autolaps.jpg

Edzés közbeni adatok 

WYSIWYG /angol nyelvű rövidítés, feloldása: what you see is what you get (amit látsz, azt kapod). A mondás 1924-ből származik, megelőzve a modern szövegszerkesztők korát; régebben a kereskedelemben használták/

Jöhetnek az órának a beállításai. Mégpedig az, hogy mit szeretnénk edzés közben látni az óránkon. Nem mindenki ugyanarra az adatra kíváncsi. Valaki többre valaki csak egy vagy két adatot szeretne látni, de lehet az is, hogy váltogatni szeretne az adatok között. Ezt mind megtehetjük, függően attól mit állítunk be utólagosan. Azaz személyre szabhatjuk az edzés közben megjelenő adatokat az óra kijelzőjén.

mouvescountfutc3a1skc3b6zbenkijelzc591adatok

Minden képernyőt személyre (kedvünkre) változtathatjuk. Ezeknek a sorrendjét is megváltoztathatjuk. Majd meg is tekinthetjük, melyik oldalon mit láthatunk.

Kijelző beállítás edzés közbeni adatoknak.jpg

Nekem egyetlen fájó pont van a programban . Ez pedig az importálás. Miért nem lehet adatokat (.gpx, .tcx) file-okat felvinni ? Nem utolsó sorban értehertelen számomra az is, hogy a Suunto programmal monitorozott edzések nem mentek át a Mouvescountra ?! Az meg hogy lehet nincs összeköttetésben a két progi ? Egy gyártó és mégis külön utakon járnak ? Ha manuálisan kell szinkronizálni azt megértem. (ha valakinek van erre tapasztalata akkor kérem jelezze hogyan lehet)

Pulzus és edzés utáni regeneráció

Kapunk pár regenerációs és edzésinger mérőket sportolás után. Ezek közül a pulzus a legfontosabb hiszen ez az egyetlen objektív visszajelzés a testünket ért hatásról. Pulzus adatokból sok mindent ki lehet elemezni. Az óra tudása (szoftver),  hogy pontosan milyen adatokat kapunk meg. Vannak Indiai Buddhista szerzetesek, guruk akik csupán a csuklónkon mért pulzusmérésből egészségügyi állapotunkra tudnak információkat közölni. Viszont az orvostudomány és a technika ennél előrébb haladottabb. Csuklónkon tudjuk hordani azt az eszközt ami régen (1800-as évek) egy egész termet betöltött.

EKG-ról kicsit

Az elektrokardiográfia (röviden EKG) egy non-invazív diagnosztikai eljárás, mely a szív működéséről ad hasznos információt. A szív elektromos jelenségeit vizsgálja a szívizom-összehúzódásakor keletkező elektromos feszültség regisztrálásával.

A szív összehúzódása elektromos inger hatására jön létre, mely normális esetben a szinuszcsomóból indul el és a szív sajátságos ingerületvezető rostjain keresztül a szívizomsejtekhez jut. Ezt az elektromos ingerületet a test felszínére helyezett elektródokkal fel lehet jegyezni. Az EKG-hullám szabályos görbe, melynek egyedi sajátosságai vannak.

Az EKG felfedezése Willem Einthoven (1860–1927) holland fiziológus nevéhez fűződik, aki ezért 1924-ben fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat kapott. A múlt század elején tett megfigyelései a mai napig változatlanul helytállnak.

Forrás : Wikipedia

Willem_Einthoven_ECG.jpg

Láthatjátok, hogy a pulzus mérés nem egy újdonság viszont sokan enélkül edzenek és nem érdekli a szívüket, szervezetüket ért hatás az edzés alatt. Ezt ne tegyétek. Van nagyon sokféle pulzusmérő óra, ezért mindenki megtalálja a magának és a pénztárcájának való pulzusmérő órát, eszközt.

Suunto 9 Baro Valencell technológia

Suunto 9 Baro-ban egy fejlett egyedi (Valencell) technikai eljárással mért adatot kapunk. Nézzük meg részletesebben ezt az eljárást hogyan működik.

Valencell LED technológián alapuló csukló pulzusmérést használja. Ez állítólag a legpontosabb (bár minden gyártó ezt mondja a saját órájában használt technológiáról)

How-It-Works Valencell technology.png
Valencell LED technológia – Forrás : valencell.com

building-a-wearable-with-heart-rate-monitoring-2-638

Kipróbáltam más eszközzel is összehasonlítva.Kórházakban előszeretettel használják a vérsaturáció mérőt a betegeknél. Ha nem lenne megbízható eszköz akkor valószínű már nem ezt használnák. Viszont kicsi, gyors és megfelelő adatokat szolgáltat a nővéreknek, orvosoknak.

72vs68bpmsuunto9baro600x300

A tapasztalat az, hogy egy kicsi időeltolódással, de pontosan méri az óra a pulzusunkat. Tehát nagy hülyeséget nem kapunk pulzusadatokban, edzés közben vagy úszás alatt.

A doboz viszont tartalmaz egy mellkaspántot amivel verseny vagy egy nagyobb megmérettetés alatt precízebben tudjuk mérni a minket ért hatást és ennek függvényében változtatni a terhelést.

Alvás figyelés

Erre is van lehetőség. Miért jó ez ? Regeneráció szempontjából rendkívülien fontos. Ha edzünk akkor a másik fontos dolog a pihenés. Ha ez megfelelő mennyiségű akkor szervezetünk tud fejlődni. Ha nyugtalanul alszunk és keveset akkor bármennyit edzhetünk nem fog érvényesülni a szuperkompenzáció. Ekkor túledzett állapotba kerülünk szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszerünk egyensúlya felborul. Nem fogunk fejlődni semmit. 

Optikai pulzus mérés vs mellkaspántos pulzus mérés.

Két nagy tábor és mindenkinek megvan az igaza. Nem is akarok mélyebben ebbe belemenni, de az tény, hogy a technikai fejlődés ebbe az irányba halad akár pontos akár csak 98%-osan. Ez mindegy is szerintem

saját véleményem : a 12 pontos elvezetésű EKG a legpontosabb és ezzel egyetértenek az orvosok is (igaz a kórházakban a vérsaturáció mérésére oxometert használnak ami szintén optikai pulzusmérésen alapszik) ettől függetlenül nem szaladgálhatunk 12 elektródával 🙂 , hogy hiszen itt elektromos ingereket mérünk ami a szív szinusz csomójában keletkezik és halad végig a testen. A pulzálás mérés azaz optikai leddel mérő órák nem lesznek egyen értékűek ezzel.

Viszont ha valamit mérünk és az pontatlan vagy nem pontosan ugyanazt  mérjük attól még a következő mérésünk ha ugyanazzal az eszközzel mérjük akkor a két mért adatot egymáshoz tudjuk hasonlítani és egymáshoz viszonyított értéket tudjuk mérni. Egyszerűen és érthetően : ha ráállunk egy mérlegre (pontatlanul mér) akkor ha másnap megmérjük testtömegünket akkor az előző naphoz képest mérünk és nem egy orvosi műszerhez képest. Tehát látni fogjuk melyik irányba mozdult el a mérleg. Egyesszerű nem ?

Másik érvem az, hogy lássuk be vannak innovációk és cégek, márkák akik irányítják a világ fejlődését. POLAR, APPLE, SUUNTO, GARMIN  stb. Polar is amióta a pulzusméréssel foglalkoznak etalonnak számítanak, de most ők is beálltak a sorba és “felhagytak” a  szívpántos méréssel és a két zászlóhajója Vantage M & V is optikai pulzus méréssel látták el sport óráikat.

 

 

 

Apple mit csinált (mint az egyik világvezető cég) ? iWatch óráját ellátta egy olyan optikai led-es szenzorral, hogy az már tudja a fejlettebb elektromos ingerület átvitelt mérni. Pontosan min alapul ez a technológia  erről az Apple oldalán tudtok olvasni. Nagyon érdekes és valószínű  ebbe az irányba fognak elmozdulni a többi gyártó is.

Visszatérve a Suunto 9 Baro tesztre ……..

Recovery Time – PTE – EPOC

Sportolás után kapunk adatokat amiből következtetéseket tudunk levonni, hogy mit és hogyan csináltunk. Ilyen adat például a Recovery Time – PTE – EPOC. Ezek a minket ért hatásokat mutatja meg, hogy mennyit kellene pihennünk ahhoz, hogy ez az edzés adaptálódjon, beépüljön. Ha ettől kevesebbet pihenünk akkor a szuper-kompenzáció nem fog érvényesülni. Ez pedig egyenesen vezet a túledzettséghez. Persze megvan a másik oldala is ha kicsi a minket ért hatás akkor meg nem fejlődünk hanem csak – jobb esetben- szinten tartjuk magunkat.

recovery time

Kapunk még két mérő számot az edzések után : PTE  és az EPOC

 • PTE = Peak Training Effect, edzés alatti csúcshatás 🙂
 • EPOC = Excess Post-exercise Oxygen Consumption, edzés utáni emelkedett oxigén felhasználás.

Itt látható egy terepfutásomnak a számai. Többek között a PTE és a EPOC is leolvasható

 • PTE : 3,5
 • EPOC : 116

trail running pte - epoc

EPOC miért jó nekünk ? Edzés alatt ha oxigén deficitünk van akkor a szervezet azt az edzés befejeztével próbálja pótolni. Ezt hívják úgy is utó égetés, utólagos zsírfelhasználás és nem utolsó sorban ez jött divatba a hosszú, kimerítő pulzusalapú futások helyett. Tehát nem kell sokat futkorászni hacsak nem hosszútávra készül az ember. Ehelyett ott a HIT edzés a köredzés az intervall, hegyfutás, fartlec stb….Ezek mint megnövekedett oxigénfelhasználással történnek, de ez nem egyenértékű azzal amikor valaki lemegy futni és folyamatosan maximális pulzus körüli értékeken fut. Az előbb említett edzéseken csak kis ideig érjük el és ritkán (nem jellemző) a maximális pulzus értéket. Inkább az edzések a max pulzus 70-80%-án történnek, pihenőkkel. Akkor meg van lehetősége a szervezetnek visszaállni, erőt (ATP) gyűjteni (recovery). Összességében ha megnézünk egy iramfutást akkor sem lesz az avg (átlag) pulzus (bpm) a maximális pulzusunk 50-60%-a.

Barometrikus adatok

“A Barométer  esőre áll” …….

Hajmási Péter híres dalának részletével tudnám jellemezni az óra kiélezett barometrikus tudását, de indoklásomat bővebben kifejtem.

Mivel kinézetével és megjelenésével nem a Fitnesz szegmenst célozza meg hanem a terepfutás, túrázás és a multisportokat ezért elvittem terepezni egy kicsit. Barometrikus adatok engem is érdekelnek és érdekesnek is tartom ezeknek a függvényében végezni az edzést. Melyek ezek ? Milyen barometrikus adatokat mér ? 

Magasságmérés

 • Légnyomás alapú: igen
 • GPS alapú magasságmérés: igen
 • Kombinált FusedAlti GPS és légnyomás alapú precíz magasságmérés: igen
 • Magasságmérés napi normál üzemmódban: igen
 • Összes emelkedés / süllyedés mérése: edzések közben
 • Függőleges sebesség mérése: edzések közben
 • Magasságmérés adatrögzítési gyakorisága: 1 mp
 • Felbontás: 1 m
 • Mérési tartomány: -500 – 9999 m

Időjárás

 • Napkelte / napnyugta időpontja: igen
 • Viharriasztás funkció: igen
 • Tengerszinti légnyomás mérése: igen
 • Hőmérséklet mérése: igen
 • Mért hőmérsékleti tartomány: -20°C és +60°C között (-4°F és +140°F között)
 • Hőmérséklet mérési egysége: 1°C (1,5 °F)
 • Légnyomás mérési egysége: 1 hPa
 • Automatikus magasság/barométer üzemmód profil: igen

Napkelte/napnyugta

Fejből ezt senki sem tudja. Naptárakból, interneten tudunk tájékozódni, hogy pontosan mikor megy le a nap.  Nagyon jó dolognak tartom, mert sokszor (főleg télen) kicsik késő délután indulok el futni és sokszor belefutok a sötétségbe. Ez akkor annyira nem érdekes ha Duna-paraton futok, de ha terepfutásra megyek a Nagy-kevélyre akkor nagy lenne a baj. Sötétben kicsit nehezebb és veszélyesebb lejönni a sziklás részről. Ebben segít a Suunto 9 Baro.

Ezt  az egyik Watch Face-en láthatjuk kijelzőt megérintve, váltogatva. Jól látható nem csak számok formájában (alul-felül) hanem a számláp belső grafikáján is láthatjuk a napkeltét és a napnyugtát. (fehér rész) 

sunrise & sunset

Ezen a “szabadtéri stílusú” kijelzőn látható még a holdfázisok kijelzése. Ami inkább érdekesség mint fontos adat. Bár az biztos, hogy a Hold közelsége és változása nagymértékben befolyásolhatja életünket. Holdfázisokat százalékosan láthatjuk megjelenítve.

holdfc3a1zisok

Egy hiányossága van,  nem mindegyik “wacth face”-n tudjuk ezeket a információkat megjeleníteni. Pedig milyen jó lenne ezt minden képernyőn láthatóvá tenni. 

Hőmérséklet mérés 

Barometrikus adatokat az óra oldalán található érzékelővel figyeli az óra. Ezért a hőmérséklet mérés egyszerű. Gondolom én, de ha a külső hőmérsékletet kellene mérni akkor miért mér rosszul ? Miért nem lehet csak a külső levegő hőmérsékletet mérni egy menüponton belül ? Sajnos a kezünk melletti hőérzetet érzékeli, mivel ahhoz van közel. Ez meg valljuk be nem annyira érdekes.

Barométer.jpg

Futáson mért hőmérséklet adatok, C fokok,  butaságok voltak. Kinti hőmérséklet 8-9 C fok volt azon a napon és az óra az összesítésben 19 C fokot írt.

irrelevant c fok

Megkerestem az aznapi hőmérsékletet az adott területen, hátha én éreztem rosszul. (bár azt csak észre vettem volna, hogy télen este 17 C fok van)

2019.01.17. 18_00 temperature.jpg

Természetesen nem egy futás után következtettem a hőmérséklet “pontatlanságára”. Megmértem egy hagyományos hőmérővel is. Gondolom észrevettem volna ha otthon 29C fok van ?! a 22 C fok helyett 🙂

29 c vs 21 c

Nem is lenne ezzel baj ha levétel után átáll a szobában tényleges hőmérsékletre, de sokáig a csukló melletti hőt mérte nem a benti levegő hőmérsékletet.

2019.01.22. 17 C fok.jpg
itt a hőmérséklet -2 C fok volt !!!

Viharjelzés – fusson ki merre lát ……

Ezt először nem tudtam hova tenni. Viharjelzés, de minek vagy kinek kell ez  ? Vihart hogyan jelez egy óra ? Egyszerű :  leesik a légnyomás vihar előtt 🙂 és mivel barometrikus adatokat mér az óra, ezt érzékelni fogja és jelez felénk egy kis ikonnal. Próbálni még nem tudtam mert nem vagyok mindenható, hogy vihart tudjak kreálni 🙂

Hivatalosan megfogalmazva a Suunto használati utasításában ez így hangzik :

“Amikor a viharriasztás aktív, a Suunto 9 figyelmeztető hangot hallat, a kijelzőn pedig viharjelzés jelenik meg, ha a légnyomás egy három órás időszakon belül legalább4 hPa-lal (3Hgmm) csökken.”

vihar riasztás képernyője

Jöhet a jogos kérdés : miért kell ez nekünk ? Sorolom a lehetőségeket és a hasznosságát az aktivitás közben, de autóban ülve sem lehet rossz.

 1. Erdődben vagyunk kirándulunk, egyszer csak jön az órára az értesítés vihar közeledik. Azt mindenki tudja nem jó viharban fák közelében lenni, mint a letörő ágak miatt, mind a villámcsapásnak nincs annyira jótékony hatása ránk nézve. Jobb ha menedéket keresünk és nem kirándulunk tovább. Ezzel sok ember életét meg lehet menteni. 
 2. Kocsival mennénk valahova. Igen, de jön a riasztás az órára. Ekkor megfontoltabban és körültekintőbben választjuk meg a célállomást annak függvényében, hogy ténylegesen hova mennénk.
 3. Üzleti vacsorára vagyunk hivatalosak vagy csak a kedvesünkkel, gyerekekkel szerveznénk egy kültéri rendezvényt. Ha időben jön az óráról a riasztás akkor sok kellemetlenséget kerülhetünk így el egy nyitott helyiséges rendezvényen.
 4. Munkánk a szabad ég alatt folyik. Épület burkolók, festők, dekorációs szakemberek, ablakmosók stb… valószínű minden ilyen munkát végző dolgos ember örülne egy ilyen figyelmeztetésnek
 5. Mentősök, rendőrök, tűzoltók. Mindegyik hivatásnak megvannak a szépségei, de azt mindenki tudja ha vihar jön akkor sok a baj. Tűzoltóknak sok a mentési feladata, mentősök több riasztást kapnak, rosszulléttől, migrénes fejfájásról, de a rendőrök is tudhatják, hogy a forgalomban résztvevők másként fognak viselkedni, türelmetlenebbek, figyelmetlenek lesznek.

suunto-spartan-sport-whr-baro-stealth-front-view-not-storm-alarm

Persze a felhasználási lehetőséget a végtelenségig lehetne sorolni. Mindenkinek a fantáziájára bízom, hogy megítélje hasznosságát a viharjelzésnek. Ha lesz ilyen lefényképezem azonnal.

Beállítása (aktiválása) : gyorsmenü/riasztás (alarms)/strom alarms(viharjelzés)

Intelligens Akku – “ha kell egy kis plusz energia”…….

Suunto 9 Baro 120 óra hirdetik az oldalak ezt az órát !!!! ami hatalmas üzemidejű a piacon lévő többi márkával szemben .  

Miért jó ha intelligens egy akku vagy a beállítása ? Azért mert nem maradunk szufla nélkül az erdőben vagy esetleg  versenyzés közben nem merül le és így elveszítve az összes addigi adatunkat. Ez elég nyomós érv, hogy minden gyártó átvehetné ezt a megoldást. Itt egy Suunto által készített videó a különböző beállításokról.

Három lehetőségből választhatunk ha elkezdünk sportolni.

 1. Performance (Teljesítmény) ez az alapértelmezett beállítása az órának, 24h
 2. Endurance (Tartós) 40 h
 3. Ultra (Ultra) 120 h

Tehát már azelőtt eldönthetjük melyik beállítást választjuk a táv függvényében, mielőtt az akku lemerülne vagy nagyon alacsony töltöttségi állapotba kerülne. Ez számomra nagyon pozitív megoldás.

Ha az akku lemerül 20%-ra egy csipogással egybekötött rezgés figyelmeztet a töltésre majd ugyanezt megteszi 10%-nál is.

Összességében azt tudom mondani, hogy 24 órás pulzus és alvásfigyelés mellett, úgy hogy heti 4-5 alkalommal futottam vagy sétáltam a kliensemmel 1 hétig simán bírja az akku egy feltöltéssel. Persze nem engedtem soha teljesen kikapcsolásig lemerülni.

GPS jel

Nem volt ezzel probléma, már szerencsére nem ott tartunk mint az első POLAR RC3-GPS órám (szegény) volt, hogy 10-20 percig vártam a jel megtalálására. Készítettem egy videót a “hideg indításra” és a “meleg indításról” is.  Eddig egyszer sem fordult elő, hogy 20-30 mp-nél többet kellett volna várnom a jel megtalálására.

Navigáció, iránytű

Talán ennek az órának a fő funkciója. Tudását ebben csillogtathatja meg a legjobban. Elsősorban nem egy Fitnesz óra és nem is triatlonos (igaz tudja a multifunkciós edzéseket) hanem kiránduló, túrázó, terepfutó óra ! Persze, hogy elvittem a kedvenc helyemre a Nagy-kevélyre futni és tesztelni.

suunto9 baro in top of hill
ne szaladjatok, nem hagytam ott a csúcson

Nagyon érdekelt a navigáció és a magassági adatok, hőmérséklet,barométer,tempó, pulzus  ami foglalkoztatja ilyenkor az embert. Vajon jól mér(t) ? Mi a referencia ? Mihez hasonlítsam ?

20190115_105513.jpg
úton a Nagy-kevély felé navigáció mutatja

Magasságot nem nehéz megítélni hiszen számtalanszor jártam már itt és több órával, mobil alkalmazással megmértem már a csúcsot.

Nagy-kevély csúcsán megálltam egy kicsit, készítettem pár képet és megnéztem mit tud,  az óra, de hazaérve is kielemeztem az adatokat. 

Tudsz úszni ? Kérdeztem az órától …….

Igen a következő lépés, hogy elvittem úszni a Duna Arénába mivel triatlonozok nem csak terep futok, így evidens volt, hogy a tudását szerettem volna tesztelni. Elsősorban a víz alatti pulzus mérésre voltam kíváncsi.  Semmilyen mozgóképet, videó felvételt  érthetetlen módon nem lehet készíteni (mintha katonai építménybe lennénk) így csak az utána készült képek és adatok maradtak meg.

Swim sportie_20190117_123624.jpg

UPDATE : 2019.06.18.

2.8.24

Megjelent egy úszáshoz tartozó frissítés, mégpedig az úszásunk mérésére.

Swim clock

Viszont van negatívuma is a frissítésnek. Olyan pulzusadatokat produkál az óra, hogy az lehetetlen. Remélem orvosolják a problémát ?!

 

GYM-ben a Suunto 9 Baro-val 

Igen elvittem edzőterembe mint a jó szülő a gyermekét beviszi az első edzőtermi órára. Jómagam is így tettem, nem akartam túlzottan nagy stresszt okozni az órának ezért egy háttámlás szobakerékpáron teszteltem tudását. Mégsem lehet futópadon nézegetni az adatokat nem ?! Háttámlás kerékpáron meg majdnem mindenki a telefonját nyomkodja közben, én meg az órát nézegettem az mégsem olyan ciki.

suunto9baroblackingym

Adatokat elemezve jöttem rá sajnos nem ANT+ a Suunto 9 Baro mellkaspántja. Ez nem eget verő probléma, de jó lenne ha kompatibilis az ilyen edzőtermi gépekkel. Persze nem az a fő profilja, de kipróbáltam. Maradt a csuklós pulzusmérés. 

indoorcyclingmovescount

Adataimat, pulzusgörbémet pedig hazaérve tudtam elemezni, nézegetni.

indoorcycling
Jó meleg volt a teremben ?!!

POLAR_SUUNTO_SAMSUNG

NEWS : 2019.01.

Elég rendesen elláttak minket felhasználókat applikációval, talán sok is. Suunto és a Mouvescount amik mobilra elérhetőek, de nem kell kettő, minek ? Ezt ők is így gondolják (persze nem ezért) de 2020-ban leállítják a Mouvescount webhelyet ami nagy szomorúsággal és érthetetlenséggel állunk a bejelentés elé. Persze öröm az szomorúságban, hogy a Suunto oldalt pedig továbbfejlesztik így nem maradunk webes felület nélkül.

Forrás : dcrainmaker.com

UPDATE  – 2.9.42

This update brings new features, added performance enhancements as well as some fixes

New features

 • Fitness level estimation from running and walking sports (VO2Max)
 • Sleep quality assessment
 • Stress level and body resources graph
 • Automatically adjusted time zone from Suunto app

Enhancements and fixes

 • In watch guidance tips for altitude and first exercise to help get the best performance from your watch
 • Improved GPS tracking accuracy with new GPS firmware

 

suunto logo

Suunto történeti áttekintés

1939 vs 2019

 • A Suunto céget 1936-ban alapította Tuomas Vohlonen mérnök, lelkes outdoor rajongó és a tájékozódás megszállottja, aki már régóta foglalkozott egy problémával, nevezetesen a tradicionális száraz iránytűk pontatlanságával és azzal, hogy azok mutatója nem stabil.
 • Tuomas Vohlonen feltalálta és szabadalmaztatta egy sokkal stabilabb tű gyártási eljárását, mely egyidejűleg jobb leolvashatóságot és a pontosság egy új szintjét is eredményezte.
 • Az 1950-es években a Suunto szárazföldi tájolókat és tengerészeti iránytűket egyaránt gyártott, és a cég több mint 50 országba importálta iránytűit.
 • Az 1960-as években a kompasz választék tovább nőtt, és a Suunto bemutatta első búvár kompaszát. Pontosság, megbízhatóság és robosztusság a Suunto kulcs értékei a cég történetének kezdete óta.
 • 1987-ben, az SME búvár computer tömegtermelésének megindulásával alapozta meg a Suunto cég máig tartó növekedését. Korábban a búvároknak táblázatok alapján kellett kiszámolniuk a biztonságos merülési és dekompressziós időt. 1987-től kezdve egy kis computer a megfelelő algoritmussal ügyelt a biztonságra.
 • 1998-ban a Suunto Vector csukló computer szabadtéri sporthoz lett megalkotva. Méri a légnyomást, és ez által a magasságot, segít előre jelezni az időjárás változásokat, de az irányt és az időt is megjeleníti kijelzőjén. A Suunto Vector kövezte ki az utat a csukló computerek előtt, amik immár az új évezredben lettek fejlesztve.
 • 2004-ben a Suunto megalkotta a D9-et, az első szerkezetet, ami egyesítette a búvár computert és a digitális kompaszt.Ugyanebben az évben a Suunto egy új területre is belépett az első tréning kategóriás termékével, a Suunto t6-al, egy pulzusmérő órával, ami sportlaboratórium minőségű mérést biztosított az edzésről és annak hatékonyságáról használója fittségére. A Suunto t6-ost 2006-ban egy egész terméksorozat követte, amivel a cég végérvényesen a fitnesz piac stabil résztvevője lett.
 • 2007-ben a Suunto bemutatta a szabadtéri sporteszközök új szériáját: a Suunto Core-t és a Suunto Lumi-t. A Suunto Core egyesíti a cég örökségét a kortárs design irányzattal, és a fejlett ABC – magasságmérő, barométer, kompasz – funkciókkal.
 • A Suunto első prémium sportóra kollekciója a Suunto Elementum 2009 tavaszán került bemutatásra a piacon. A Suunto Elementum egy óra azoknak a városlakóknak, akik érdeklődnek a vitorlázás, búvárkodás és egyéb szabadtéri aktivitások iránt, és akik értékelik a stílus és funkció kombinációját. A legújabb fejlesztés 2012-ben, pedig az AMBIT, GPS-el ellátott sportóra, fejlett edzés és outdoor funkciókkal.
 • A Suunto ma vezető tervezője és gyártója, iránytűknek, sportóráknak edzéshez, futáshoz, kerékpározáshoz, búvárkodáshoz, hegymászáshoz, sziklamászáshoz, síeléshez és vitorlázáshoz. A leginkább a design-ért, pontosságért és megbízhatóságért kedvelt Suunto sportműszerek egyesítik magukban egy óra funkcionalitását és esztétikáját, a sport specifikus computerek tudásával, amik minden teljesítmény szinten segítik a sportolót edzéseinek analizálásban és így teljesítményének fokozásában.

Forrás : mountex.hu

 

Általános
•Működési hőmérséklet: -20 °C és +55 °C/-5 °F és +131 °F között
•Az akkumulátor töltési hőmérséklete: 0 °C és +35 °C/+32 °F és +95 °F között
•Tárolási hőmérséklet: -30 °C és +60 °C/-22 °F és +140 °F között
•Vízállóság: 100 m/3 láb
•Az elem típusa: újratölthető lítiumionos akkumulátor
•Az akkumulátor működési ideje: 25-120 óra GPS-szel, a körülményektől és beállításoktól
függően

Optikai szenzor
•Optikai pulzusmérő, Valencell

Rádiós adóvevő
•BluetoothⓇ Smart kompatibilis
•Kommunikációs frekvencia: 2402-2480 MHz
•Maximális átviteli teljesítmény: <4 dBm
•Tartomány: ~3 m/9,8 láb

Magasságmérő
•Kijelzési tartomány: -500 m és 9999 m/-1640 láb és 32805 láb között
•Mérési egység: 1 m/3 láb
Iránytű
•Mérési egység: 1 fok/18 mil

GPS
•Technológia: Sony
•Mérési egység: 1 m/3 láb
•Kommunikációs frekvencia: 1575,42 MHz

Gyártó
Suunto Oy
Tammiston kauppatie 7 A
FI-01510 Vantaa
FINNORSZÁG

Folytatom a tesztet csak valahol futok, úszok vagy edzést tartok ………

Végére pedig álljon itt egy összehasonlító kép amin a tesztelt óráim vannak. Mindenki döntse el melyik áll közelebb a stílusához.

POLAR VANTAGE V_ SUUNTO BARO 9_SAMSUNG WATCH

POLAR_SUUNTO_SAMSUNG.jpg

Közzétéve 2019.02.03.

Suunto 9 Baro Black teszt” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Visszajelzés: Polar Vantage Titanium | Jánosfut

  1. Hello Pál (Pali) !

   Jelenleg van nekem is egy eladó ha még gondolkozol a megvásárlásában. Tesztóra volt. Ha Suunto akkor csak felfelé, visszafelé (modellben) nincs értelme vásárolni mert a technológia újabb órákkal jönnek ki. Suunto Wirst SPort már nem gyártják csak a Suunto 9 verziót. Hamarosan a Suunto 5-öst fogom tesztelni az kisebb tudású inkább a Fitnesz, futás irányába megy. Vagy várd meg ezt (Suunto 5) vagy Suunto 9 Baro vedd meg, ne add alább mert később fogod bánni miért spóroltál.

   1. Balog Pál

    Szia János!
    Hmmm… azt hittem az a saját órád lett. Milyen órád van most?
    Túl nagy az árkülönbség, ez már a végső határaimat feszegeti.
    Komolyan érdekelne, miben tud többet, kevesebbet, mást a Suunto 9, mint a Spartan Baro.
    Öv is kell természetesen, mert nem tudom, mik a csuklós mérés korlátai.
    Kisebb tudásút nem veszek, nekem kell a pontos magasságmérés is, és tuti hogy Suunto lesz, csak azt nem tudom még, melyik.
    Köszi a segítséget.
    Üdv.
    Pali

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.