Amazfit testelemző mérleg, ami tényleg okos !?

Technikai Paraméterek

 • Mérleg Típus : digitális testelemző
 • Terhelhetőség : 150 kg
 • Több felhasználós üzemmód
 • Anyaga : műanyag, üveg
 • Kapcsolati lehetőségek : Wifi, BT
 • Operációs rendszerek : IOS, Android
 • Mérések : 16 testadat + pulzus mérés !!
 • Ára : 17.990 huf helyett 13.990 huf (forrás : amazfitstrore.hu)

amazfit-smart-scale-aurora-gradient_9

AMAZFIT OKOSMÉRLEG 

Milyen Cool az ha ráállunk a mérlegre és kiírja a nevünket ? Jánosfut 🙂  

Megvan, megjött hozzám is még karácsony előtt az AMAZFIT legújabb okos mérlege. Ami tényleg okosabb mint elődje. Olyan érzésem van mintha az elöző AMZAFIT Scale 2 mérleg jó tanuló alsó tagozatos diák lenne és a mostani tesztalanyom pedig a felső tagozatos AMAZFIT SMART SCALE – AURORA GRADIENT kitűnő tanulóját tesztelhetném.

Amazfit Scale 2 vs Amazfit Scale new

Mindenki szeretné szebbé, vonzóbbá tenni magát. Ez egy velünk született tulajdonság, hiszen a párkapcsolat alapja a jó kinézet, fitt, egészséges megjelenés. Ha ez megvan akkor kölcsönös lesz a vonzalom. Ehhez nem kell mást tennünk mint a lehető legjobb formába hozni magunkat. Ebben segítenek bennünket az okos mérlegek ?!

Okos a telefonunk, okos az óránk, okos az autónk és a háztartási eszközeink mint például a porszívónk ami fel s alá járkál a lakásban úgy, hogy otthon sem vagyunk. Akkor miért ne lehetne egy mérleg is okos?! Hogyan ? Miért van nekünk szükségünk erre ? Kérdezheti bárki ………………………

Mert sok mindenben tud nekünk segíteni, sőt azt mondanám, hogy a mérlegek szinte kiegészítik az okos telefonunkat, óránkat a rólunk kapott információkkal és ezáltal mi is tudjuk milyen irányba induljunk el a testsúlymenedzsmentben és ne testtömeg csökkenést akarjunk elérni.

Sokan tévedésből és az információk hiányában testsúlyt (helyesen fizikából tömeget) szeretnének csökkenteni. Pedig nem az a lényeg mennyit mutat a kijelző, hanem a testünk össztömege(súlya) miből adódik össze. Ez nagyon fontos és meghatározó nemcsak annak aki rááll a mérlegre hanem egy személyi edzőnek, minket vizsgáló orvosoknak is hasznos információkat tud közölni egy okos mérleg. Ezért lehet jó választás az Amazfit okosmérlege ami minden testadatot külön megvizsgál.

Évek óta amatőr futó és triatlon versenyzéseim során megtanultam, hogy előrébb jutni gyorsabban, hatékonyabban csak úgy lehet ha kevesebb súlyt “cipelek” magammal. Főleg amikor terepen a gravitációt kell legyőzni akkor a “legkisebb is számít”.  A test is folyamatosan arra törekszik, hogy ne cipeljen felesleget, de a tömegmegmaradás törvénye szerint többet eszünk mint amire szükségünk van “üzemanyagként”.  Ez persze nem csak a mi hibánk, hanem a hirdetéseké is, de ebbe most ne menjünk bele.

Egy dolog biztos : mindig arra kell törekedni, hogy a legoptimálisabb testösszetételünk legyen és ez nemcsak esztétikai kérdés hanem egészségügyi kockázat is lehet egy bizonyos elhízás után.

Oké, mit kell tennünk ?

Első körben be kell szerezni a boltban egy okos mérleget. “jó-jó, de melyiket, olyan sok van már”

Igaz,de kevés van ami sokat tud, és a hozzá társított programmal nagyon sok adatot kapunk meg a mérések során. Ezért én is végigjártam a boltokat és kipróbáltam jó párat mire elértem a “NIRVANAT“.

Személyi edzéseim során sok mérleget megvettem, kipróbáltam már, kezdve az olcsóbb Auchanban kapható testelemző mérleggel, majd az OMRON BF-511-es 8 ponton mérő mérleggel folytattam méréseimet, majd az Xiaomi MI Body Scale (Amazfit) gyártmánynál kaptam meg azt az adatmennyiséget amiből már jól tudtam dolgozni klienseimmel.

Ezzel a mérleggel már tudtam megfelelő mennyiségű információt nyújtani a mérések után amivel tényleg látható volt számokban a közös munkánk eredménye. Ez a klienseimnek is tetszett és érdekesen szemlélték az adatokat, mintegy belelátva a szervezetükbe.

Ki ne akarná tudni hogy mennyi testzsírral rendelkezik ? Vagy hogy az izom %-a mennyi ?

De az sem elhanyagolható ha tudja a hidratáltságát viszontlátni egy verseny után. Miért szükséges ez, kérdezhetitek? Mert ha elmegyünk futni ………………és most nem egy Margit-sziget körre gondolok, hanem 10-20-30 km, de ide sorolnám a nyári kánikulában végzett testmozgásokat is és a terepfutás, biciklizés, úszás – utóbbinál nem is fogjuk érezni abban a közegben (medence, nyíltvíz) az izzadásunkat.

Érdekesség : egyes hosszabb terepfutó verseny feltétele, hogy nem veszíthet többet a testtömegénél mint amikor amivel elindult azaz ennie és innia kell megfelelő mennyiséget és nem félzombiként, eléhezve, dehidratálva kell beérkeznie. Versenykizárással “jutalmazzák”  ha valaki nagyon sok testtömeget veszít. Itt természetesen a dehidratáltsággal járó súlyvesztést nézik.

Természetesen nem írtam volna erről egy blogbejegyzést ha csak ennyit tudnának az Amazfit mérlegei.

Többek között elemzik a zsigeri zsírt ami a táplálkozásból adódóan szerveinkre rakódott zsírállományt tudják megbecsülni, mérni. Hogyan ? Minden testelem (testzsír, testizom, testvíz stb) másként vezetik az elektromosságot. Itt nem nagyfeszültségre kell gondolni hanem csak 4 db ceruzaelem hatásfokával kell számolni, amit meg sem érzünk úgy halad át rajtunk.

 

Zsigeri zsírról kicsit, hogy megértsük az adatokat

Ahhoz, hogy megértsük a zsigeri zsír fogalmát ismerni kell, hogy mit jelent a bőr alatti zsír. Legegyszerűbben úgy tudjuk megfogalmazni, hogy a bőr alatti (azaz subcutan) zsírszövet az, amit össze tudunk csípni az ujjunkkal. Jellemző feladata a szigetelés. Ezzel szemben a zsigeri (azaz visceralis) zsírszövet nem látható helyen található, a belső szerveinket borítja. Mindenkiben megtalálható a szervek körül (pl. máj, hasnyálmirigy), de ha kóros mértékben felszaporodik, jelentős egészségügyi kockázatot jelenthet.

Szerepe lehet kettes típusú cukorbetegség, szív-érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás kialakulásában. A zsigeri zsírszövetet alkotó sejtek biológiailag aktívak, részt vesznek gyulladásos folyamatokban, ezáltal az inzulinrezisztencia kialakulásában is szerepe lehet. A zsigeri zsír hormonszerű anyagokat termel, többek között stresszhormont, illetve gyulladásos faktorokat, amelyeknek szintén szerepe lehet az egyes megbetegedések kialakulásában.

Forrás : ENSPORT

Tehát egy nagyon fontos adat amire figyelni kell. Táplálkozásunk nagymértékben befolyásoló tényező. Zsírmáj is kialakulhat a helytelen táplálkozásból és itt már nem csak esztétikai probléma ennek a zsírnak a felhalmozódása.

Zsigeri zsír
Kép forrása : peakshop.hu

Mit tudunk még meg az okos mérlegünktől a testünkről ?

BMR Napi Kalória szükségletünket és ebben nincs benne a testmozgással felhasznált energia mennyiség és a munkánk során felhasznált kcal sem. Miért fontos ez ? Számoljam a kalóriákat ?

Nem nem szükséges, de ha tisztában vagyunk az általunk elfogyasztott élelmiszerek, alapanyagok tápanyagértékével akkor jó eséllyel meg tudjuk becsülni, hogy a bevitt, megevett mennyiség az több vagy kevesebb a szükségesnél.

Igen ebből vannak a félreértések és “elszámolások”. Miért ? Mert nem vesszük figyelembe a cukros üdítők kaloria mennyiségét és a kis csokika, kekszecske bekapásával és lenyelésével esszük meg a napunk során a legtöbb felesleges kalóriát ami természetesen mivel nem kerül a szervezet által felhasználásra ezért zsírként tárolódik a szervezetünkben. Miért nem fehérjeként és CH (szénhidrát) raktározódik ? 

Mert fehérjét nem képes a szervezet tárolni, CH-t pedig korlátozott mennyiségben a vérben, izmokban és a májban raktározódik. Ezért a felesleg a hőháztartás és az energia tárolás szempontjából a leghasznosabban tárolódik a zsírdepókban. Tehát nagyon fontos, hogy tudjuk körülbelül mennyit fogyaszthatunk és mennyit fogyasztottunk.

Mit tud még az okos mérleg megmutatni nekünk ?

 • Pulzus
 • Csonttömeg
 • Protein %

Pulzus mérés

Igen ez a mérleg már azt is megmutatja. Elképesztő nem ?  Tehát ha nincs pulzusmérő óránk akkor ez a mérleg teljes képet ad aktuális egészségi állapotunkról.

Minden mérésnél fontos, hogy ugyanabban az időben és lehetőleg ugyanazokat a dolgokat csináljuk előtte vagy utána. pl.reggel  ha még ettünk, de már voltunk megszabadulni a salakanyagtól akkor mindennap ugyanakkor tegyük.  Pulzusunk is nagyon függ attól, hogy reggel vagy este és mi előtt vagy után mérjük.

Milyen adatokat nézhetünk meg a ZEPP programban ?

 • Testtömegünk  azaz súlyunk
 • Testzsír %
 • Zsigeri Zsír
 • Testizom %
 • Csont
 • Protein
 • BMR (Napi Tápértékünk)
 • BMI (Testtömeg index)
 • Fittségi kor
 • Ideális testsúly
 • Body Score – test pont

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

IDEÁLIS TESTSÚLY

Ez egy szintén becsült érték amit figyelembe vehetünk, de nem mindenkinél érvényes. Ezért érdemes konzultálni a személyi edzővel, edződdel vagy a háziorvossal ha drasztikus súlyvesztésbe fogsz. Miért mondom ezt és miért fontos, hogy megbeszéld valakivel ?

Mert a legtöbb ember testképzavarral küzd. Tévesen és magáról sem tudja megítélni az optimális és ideális vagy a legjobban megfogalmazva EGÉSZSÉGES kinézetet, testtömeget. Mindenki olyan szeretne lenni mint  amit látott egy plakáton vagy vizionál egy kinézetet amitől nem lehet eltántorítani csak akkor ha szakember megérteti a lényeget. 

Tehát törekedjünk az egészséges és FENNTARTHATÓ testösszetételre és nem feltétlenül az adatok a mérvadóak. Ezek csak irányszámok. Egy szakember jobban meg tudja ítélni az egészséges testösszetételt.

Ideális testömeg 640x240

 

Mint láthatjátok nekem is a mérleg egy olyan súlyt (tömeget) ajánl fel ami irreális az én testfelépítésemhez. -20 kg-tól kellene “megszabadulnom”. Sem az erőm, sem az izomzatom nem lenne optimális ilyen súllyal. Amikor a nagyatádi ExtremeMan versenyre lepucoltam a testemet a feleslegtől akkor voltam 78 kg. Persze le lehetett volna még adni 5-6 kg, de az már nagyon a határérték a testemnek és a lelkemnek.

 

ExtremeMan 2021

Ami pedig a legfontosabb amit meg kell érteni, hogy ez egy VERSENYFORMA ami időzítve van és itt érem el a legjobb, legoptimálisabb testösszetételt. Ezt nem lehet és nem is kell fenntartani egész évben. 

Akármennyire is hihetetlen, de én is eszek süteményeket, csokikat és étteremben is szoktunk enni amikor nem diétázok. Egy évben 12-16 versenyem van tehát majdnem egész évben odafigyelek a táplálkozásomra. Ez nem azt jelenti, hogy patikamérlegen mérem ki az ennivalót mert nem testépítő vagyok.

BMI (Body Mass Index) Testösszetétel Index

BMI

Ez egy számolt szám ami irányadó lehet, de semmiképpen nem “szentírás”. Ehhez lehet viszonyítani és ebben segít a mérleg. Sőt egy grafikonon be is mutatja, hogy a jelenlegi súlyunk a többi hasonló korú emberhez képest mi hogyan állunk.

többi emberhez képest

 

BODY SCORE – TEST PONTSZÁM

Ez egy motivációs pontszám a mért adatok alapján. Klienseimet is ezzel mérem és motiválom. Mennyi az ideális pontszám ? Nincs ideális pontszám, hanem arra kell törekedni, hogy összességében mindig kicsit javítsunk a megkapott pontokon. Hol a testzsír próbáljuk csökkenteni, hol a zsigeri zsírt vagy bármit amit szükségesnek érzünk vagy amit a személyi edzőnk ajánl.  Ahogy csökkentjük vagy növeljük az értékeket úgy kapunk más pontot.

Jöhetne a kérdés el lehet érni a 100 pontot ? A 100 pont  a legjobb testösszetételt mutatja ? IGEN és NEM. Bővebben kifejtve ha elérjük a 100 pontot sajnos nem feltétlenül leszünk a legjobb testben. Honnan tudom ? Volt egy kliensem aki első mérésre 100 pontot ért el. Minden “tökéletes volt elvileg. Viszont nagyon sok egyéb tényező befolyásolja az egészséges testet.

Mikor egészséges egy test ? Ha optimális, egészségesen működik és nem egy mérleg mondja meg. Oké, de akkor miért ajánlom a mérleggel való méricskélést ? Azért mert ez egy mérést csinál amihez lehet hasonlítani a következő mérést és pontos adatokat kapunk a testünk belső szerveiről, testösszetételünkről amit kívülről csak megítélni tudunk.

 

FITTSÉGI ÉLETKOR (becsült érték)

Ez egy nagyon motiváló adat (szám) tud lenni ha helyén tudjuk kezelni az adatot. Tehát értjük, tudjuk a megkapott számot értelmezni, ha nem akkor keressünk szakembert PT-t (Personal Trainer)

Nekem rendszeresen 40 körüli becsült életkort ad, ami azt jelenti majdnem egy 8-9 évet letagadhatok a tényleges koromból. Tehát egyértelműen visszaadja a testünk a törődést és az odafigyelést. Legyünk okosak és sportoljunk, figyeljünk a táplálkozásunkra.

Fitness age

Legutóbb 37 évet becsült a program

Miből, hogyan számolja ki ezt ? Egyszerű a megmért adatokból előre betáplált sok ezer felhasználói adatok alapján számolja ki egy program. Sőt a programban kapunk egy elemzést a hasonló korúakkal szemben a mi adataink hol helyezkednek el.

Sport és a helyes táplálkozás egyértelműen meglátszik az én adataimon és a klienseimén is.

AMAZFIT MÉRLEG PÁROSÍTÁSA 

Két programmal is párosodik a mérleg. Az egyik a MI Fit a másik a ZEPP program. Mérési adatokat a MI Fit progival fogsz tudni nézni ahogy ráállsz a mérlegre viszont a párosítást a ZEPP programmal kell elvégezni.

 1. ZEPP programot töltsük le telefonunkra ha még nem tettük meg vagy nincs okosóránk.
 2. ZEPP programban adjuk hozzá a meglévő listából az okos mérleget
 3. Wifi hálózatot állítsuk be a programban
 4. Párosítsuk a telefonunkkal a mérleget BT-on, úgy hogy közben álljunk a mérlegre ezzel aktiváljuk

Párosítás lépései képekben

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Ha szükséges akkor FIRMWARE frissítést is el kell végezni, ami gyorsan végbemegy.

Firmware frissítés

Összegzés – saját vélemény ami eltérhet másokétól

Semmilyen okos mérleg NEM helyettesítheti a jó közérzetet !!!

Tehát az elsődleges mérőfok NEM az okos mérleg, hanem saját magunk hiszen mi ismerjük a legjobban testünket és tudjuk mire van szükségünk, ez egy velünk született képesség, használjuk. Ha van  személyi edzőnk akkor az ő tanácsait is fogadjuk meg aki nagy valószínűséggel ilyen testelemző mérleget fog használni (ha nem akkor menekülj tőle 🙂 ,természetesen a házastárs, barát, barátnő is jó visszajelzés (bár ha szeret akkor soha nem mondja, hogy baj van) és a környezetünk. Viszont a legfontosabb, hogy érezzük jól  magunkat a bőrünkben és ha pl. megkívánunk egy túró-rúdit akkor csak annyit tegyünk megvonás helyett, hogy nézzük meg hátha van fitt túró-rúdi vagy étcsokis esetleg diétás ha arra van szükségünk a testsúlymenedzsmenthez, de semmiképpen ne koplaljunk azért hogy a mérleg a nekünk tetsző adatot mutassa. Nem szabad, hogy egy mérleg legyen a fő iránymutató hanem a jó közérzetünk, jókedvünk és összességében az egészségünk.

Viszont kiegészítheti az életünket és megkönnyítheti az edzéseinket azzal, hogy tudjuk jó irányba haladunk-e ? Ára nem túl drága és kifejezetten szép esztétikus darab. Ezért nem kell az ágy alá dugni mert egy olyan háztartási okos eszköz ami nyugodtan szem előtt lehet és ezzel ösztönözve a hozzánk érkezőket a használatra.

Pozitívum(ok) :

 • eszméletlenül szép kidolgozás
 • pulzust is mér 🙂
 • kiírja a nevedet
 • grafikonos megjelenítés a változásról
 • adat megjelenés a változásról
 • nagyon pénztárcabarát (13.700 huf)
 • sok adatot elemez
 • többfelhasználós lehetőség névvel párosítva
 • egyensúly képesség elemzés !!!!
 • babamérleg funkció

Negatívum(ok) :

 • gyűjti az új lenyomatokat
 • párosítás kicsit nehézkes

AMAZFIT SMART SCALE – AURORA GRADIENT-et itt tudjátok megvenni : AmazfitStore

Amazfit óra és mérleg

Mérleget önmagában is tudjuk használni a ZEPP programmal párosítva, de igazi kombóként egy Amazfit órával lesz !  Itt tudtok okosórákat nézni az AMAZFITSTOREban.

 

Mindenkinek jó sportolást és balesetmentes versenyzést kívánok !

LIKE-okat elfogadom visszajelzésként itt az oldalamon

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.