Polar Vanatge V teszt

  • Megjelenés : 2018.10.
  • Ára : 179.990 Ft (megjelenéskor) 140.000 Ft-tól EMAG
  • Akkumulátor : 320 mAh líthium-polimer (akár 40 óra üzemidő)
  • Színek : fekete, narancs, fehér
  • Mérete : 46x46x13 mm
  • Súlya : 66 gr
  • Vízállóság : 30 m (WR30)

Polar Vantage V in box.jpg

Teszt erejéig hozzájutottam egy Polar Vantage V-hez.Megjelent sok újdonsággal, de sok mindent kihagytak ami a V800-ban már benne volt és jó dolognak tartok.

DE először jöjjenek az újdonságok

  • Futás teljesítmény – Watt alapú mérés
  • Recovery status – figyelés
  • Training Load Pro – azaz fejlett edzés alatti, utáni elemzések
  • Slep Plus – fejlett alvásfigyelés
  • Polar Precision Prime ™  Cutting-edge optical heart rate technologyA legmodernebb optikai szívfrekvenciás technológia, egyedülálló bőrérzékelős pulzusméréssel a 4db érzékelővel+ (5 zöld 4 piros vagy narancs optikai LED)

Running Power – Watt alapú mérés

Watt alapú edzésnek csak és kizárólag akkor van értelme ha valaki tud mit kezdeni a megkapott számadatokkal. Számok, kiértékelésével adatok feldolgozása szakedzői kompetencia, különben addig csak paraszt vakítás az egész. “képzeld ez az óra tudja a watt alapú futást” “ez szuper és ebből mire következtetsz ?” A legjobb az amikor olyan veszi meg az órát aki nem is figyeli a recovery időt és folyamatosan túledzett állapotban van mert azt hiszi, hogyha minden nap haza biciklizik és utána elmegy futni akkor edzett lesz. Ez nem így van. Szuper kompenzációról már írtam pár cikkemben itt is megteszem, hogy megértsétek az edzettségnek két része van.

szuperkompenzacio

Az egyik az edzések alatt ért inger feldolgozása azaz a test adaptációja (mennyire képes feldolgozni a kapott inget) másik a pihenés alatt mennyire tudja kipihenni, beépíteni a szervezete az edzést. Sok mindentől függ ez a két dolog.  Nagy vonalakban nem attól ki mennyi kilométert fut és azt milyen gyorsan.

Valljuk be sokan még azt sem tudják mit kezdjenek a pulzusadatokkal. Saját max pulzusukat is úgy számolják ki 220-életkor. Ne vicceljünk, aki kicsit is komolyabban edz az ezen nevetni fog.

Futás teljesítmény mérés

Tehát ez az adat, információ kiegészíti a pulzusadatokat (persze ha valaki tud mit kezdeni ezekkel az adatokkal)

Hivatalosan a Polar által megfogalmazottan : A Polar Vantage V a Futási Teljesítmény funkció segítségével számolja ki az Izomterhelést – ez az a terhelés, amelyet az edzésszakasz az ízületekre, valamint az izom- és vázrendszerre fejt ki. 

Training Cardio Load

Erről is lehetne hosszasan írni, kell, nem kell, fontos-e ? Persze fontos nagyon mit érzel egy edzés után és ezt a szervezeted hogyan érzékelte. Szívedre, izmaidra milyen hatással voltak. Produktivitás mérés ami nem olyan elrugaszkodott és felfoghatatlan egy hobby szinten edző Polar Vantage V tulajdonos számára sem. 

Training LOad Pro Vantage V.jpg

Látványos itt is a megjelenés és az elemzések lehetősége, de szintén kérdés tudunk-e mit kezdeni a számadatokkal vagy csak a látvány szép ?!

Elemben a futásnál vannak fontosabb dolgok amire érdemes odafigyelni jobban.

  • Légvétel – Breathing
  • Lépésszám – Cadence
  • Hova érkezik a lábad, korábban mint a tested 

Running Style

  • Izom egyensúlytalanságok – Muscle imbalances

male body.jpg

Mert lehet csuda óra rajtad ha egy edző nem nézi ezeket meg akkor bizony rossz irányba haladsz és előbb-utóbb fájdalmaid, sérüléseid lesznek. Ezt személyi edzők tudják felmérni, tesztelni tartásmegfigyeléssel és mozgáselemzéssel. Erre felhívni a figyelmet viszont egyetlen óra sem képes hiába a Training Cardio Load.

Polar Vantage V Cardio Load Status.jpg
not enought data – ez is előfordúl ha nem edzünk eleget

Sleep Plus – alvás figyelés

Ezt a funkciót már szinte minden óra tudja, még a fitnesz órák is. Ezzel a Polar is már kijött a M430-nál is. Ezt a csuklónk mozgásából figyeli és elemzik az órák. Logikusan ha nem forgolódunk alvás közben akkor mélyen alszunk.

Jó dolog mint ahogy fentebb írtam, fontos az alvásunk, pihenésünk, regenerációnk a fejlődés szempontjából. Nagyon könnyen hozzá lehet szokni. Jómagam is reggel verseenyek előtt mindig ezt nézem meg elsőnek nem FB-ot 🙂 (igaz ez is függőséget okoz) flow.polar.com felületen látványos és összetett elemzést láthatunk az alvásunkról. 

Vantage V sleep 02.08..jpg

Kétféle grafikont is megnézhetünk, egyik egy pulzusgörbét megjelenítő grafikus felület ezt a “Sleep” menüpontban láthatjuk. Másik a “Acitvity” menüpontban nézhetjük meg. Mindkettő beszédes és sok információ leolvasható (ehhez nem kell edzői kompetencia)

Vantage V sleep 02.08.bar.jpg

Polar Precision Prime ™ – A legmodernebb optikai szívfrekvenciás technológia

Ez tény és való, hogy a Polarnak van a legrégebbi tapasztalata pulzus mérés téren. Az is valós, hogy a jelenleg piacon lévő órák közül a legfejeltebb a pulzusmérési technológiája.

 “A Polar Precision Prime ™ szenzor fúziós technológia új szabványt állít fel a csuklós pontosságra”

Polar Precision Prime .jpg
elektronikus bőr érzékelőkkel egyedüli a piacon

Dicséretes és követendő példaként előálltak 3 fajta szín lehetőséggel és ennek variálhatóságával. Narancssárga – Fekete – Fehér. (bár én el tudnék képzelni még több szín variánst is. Nőknek kifejezetten szép a fehér színnel !!

tree colours

Ehhez a szíjhoz  csináltak egy újfajta csatot ami a szíjat rögzíti. Ez arra szolgálna, hogy a szíjat jobban rögzítse. Ehelyett a rögzítő “pöcök” leesik, elhagyják, így ott marad a helyén egy lyuk. Ami valljuk be annyira nem esztétikus, főleg nem egy 179.990 ft-os óránál.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Idézet a Polar oldalról :

Ha csúcstechnológiás, vízálló edzőtársat keresel triatlon vagy maraton edzéshez, a Polar Vantage V a tökéletes megoldás.

Jómagam és még egy jó páran nagy Polar rajongók voltunk, mindaddig míg ki ne adták a Vantage szériát. Mert nem baj ha valami nem nagy tudású, az is előfordul, hogy nagyon drága a tudásához képest valami, még azt is elnézném a Polarnak, hogy nem a jól bevált és méltán sikeres megszokott szögletes megjelenés mellett döntött……………………….

DE !!!!

Miért nem tudja a Vantage V azt amit eddig tudott a V800-as ? Miért nem okosabb vagy nagyobb tudású ? Visszafelé fejlesztenek ? Ezt valaki magyarázza meg nekem ?

Soroljam mi maradt ki az új szériából ?!

  • Fitnesz teszt (ezt a edzőképző iskolák referenciaként használták évek óta)
  • Jump teszt – nem létszükséglet, de ha már kifejlesztettek valamit ?!
  • R-R mérése – aki kicsit is jártas a pulzuskontroll világában az tudja mennyire fontos
  • Go-Pro kezelése – igaz ez is elhanyagolható funkció
  • navigáció, vagyis “Back to Start” – egyáltalán nincs a Polar Vantage “M” és “V”-ben
  • Notifications – értesítések megjelenítése – telefon hívás,sms,email, FB, Messenger, Viber, egyéb applikációk
  • Barometrikus adatok – igaz csak hőmérsékletet tudott mérni a V800
Polar Vanatage V baromater.jpg
ha valaki tudja írja meg nekem !!

“Tovább is van mondjam még ?”

Mondom vagyis kérdezem ! Miért kell várni egy szoftver frissítésre ha valamit kiadnak 179.990 ft-ért ? Az normális dolog, hogy valamit bemutatnak és eladásra kínálnak arra kell várni, hogy majd tudni fogja  az elmaradt funkciókat majd ha jön a frissítés. WHAT ? 2018-ban létezik ilyen ?

Polar Vantage V.jpg

Igen jól hallom az ellentábort a Polar óra rajongókat és a Polar Marketinget : “viszont egy rakat olyan funkciót tud amit eddig nem tudott”.

Ne is rám hallgassatok és a tesztjeimre hiszen ezek szubjektívek és az én véleményemet tükrözik. Nézzetek kicsit körül az csúcsórák területén. Suunto, Garmin és akkor látni fogjátok mi az, hogy csúcsóra.  Jómagam sem hittem a szememnek és fülemnek amikor ezeket meghallottam : “majd jön hozzá frissítés Februárban”

Végére csak annyit, itt egy videó a menürendszerről és az észlelt dolgokról. Utána mindenki döntse el maga megér-e 179.990 + 29.990 huf-ot egy Polar Vantage V.

Nem akarok senkit sem befolyásolni, de ha csúcstechnológiás órát keresel akkor a Star Warsból idéznék : nem ezek a droidok akiket keresnek, továbbmehetnek az erő legyen veletek 🙂

Pozitvum(ok) 🙂

  • szíj színválaszték (fekete, piros, narancs, fehér)
  • Precision Prime – pulzus mérés
  • Sleep Plus – alvás figyelés
  • Running Power – watt alapú mérés
  • Training Load Pro –  edzettség figyelő

Negatívum(ok) 😦

  • gombok
  • szíj anyaga
  • fitnesz teszt hiánya
  • navigáció hiánya (Update 2019.02.12.-én megjelent)
  • megjelenés (bár ez szubjektív)
  • szíj rögzítő pöcök
  • Go-Pro irányítás nincs
  • barometrikus adatok (C fok, időjárás)
  • napkelte – napnyugta
  • watch face – több megjelenés, bár ezt szoftveresen tudják még bővíteni

 

Végére pedig álljon itt egy összehasonlító kép amin a tesztelt óráim vannak. Mindenki döntse el melyik áll közelebb a stílusához.

POLAR VANTAGE V_ SUUNTO BARO 9_SAMSUNG WATCH

POLAR_SUUNTO_SAMSUNG.jpg

UPDATE : 2019.02.12. Megjött a frissítés

Route Guidance on Vantage V

Phone Notification

Polar Vanatge V teszt” bejegyzéshez 8 hozzászólás

  1. Dénes Gacsal

    Szia,

    Én annó Endomondóztam. Mikor megvettem az első Polar órámat (M400), az előző oldalon maradt mindenem. A cikked alapján pedig most nagyon nem merem megvenni a Vantage V-t.
    Így most további 3-4év történelme mehet majd a sunyiba (gondolom),ha váltok a Suuntóra.

    1. Jómagam is az Endomondo-val kezdtem, de a mai napig elindítom még minidg.
      Amúgy lehet exportálni a .gpx file-t a POLAR-ból is az endomondóban és akkor megvan minden. Polar jó, de ha nézelődsz van lehetőség más órák közül is választani. Amikor a V800-as volt a csúcsóra akkor megvoltak a fokozatok, jó szívvel ajánlottam az M430-ast is. Vantage sorozat kinézetével nem vagyok megelégedve. De ez egyéni valakinek az tetszik. Mindig elmondom ez az én véleményem, nem biztos hogy egyezik mindenkiével.
      Persze meg lehetne úgy írni egy tesztet, hogy csak a jó tulajdonságokat és kepésségeket hangsúlyozni, de akkor meg azért kapnám az üzeneteket, hogy biztosan eladtam a lelkem a Polárnak.

      Ez a blogbejegyzés egy teszt. Azóta javítottak sok mindent, volt szoftverfrissítés is. Amiket hiányoltam azokat beletették, tehát lehet jó választás.
      Attól függ mire használnád ? Tudod-e a megkapott adatokat értelmezni, elemezni ?

      De a választás és a pénz amit elköltesz az a tied.

      Tengermély tiszteletem
      János

  2. Dénes Gacsal

    Nekem egy régi M400-asom van/volt . Szerettem de kicsit idejét múlt és eljött az ideje valamit nézni helyette. Vantageban nem tudom kiküszöbölték-e már esetleg a laggolást, de biztos hogy ferdeszemmel nézném én is, ha 150-180 ezer Huf mellett akadozik az óra menuje, illetve szimpatikus, hogy a Suuntóban, jóval részletesebb edzés értékelést kapunk az órában.

    – Egyébként összehasonlítva a Suuntot a Vantage-al, melyik mutat pontosabb pulzust a led-es optikával ? Van esetleg tapasztalatod ? Van egyébként pántom is, de tervezem, hogy nem minden alkalommal használom.

    Olvastam, hogy pl az almás órában van figyelmeztetés ha szokatlan pulzus ingadozásokat észlel, illetve a 4-esben ECGs vizsgálat is helyet kapott.
    Nem értem. Itt vannak ezek a nagy gyártók, de egyik órában sem láttam ilyen funkciót, pedig az egyik szoftveresen nem nagy kihívás a másikra pedig ott a pánt. Hallotál esetleg valamiről vagy rosszul tudom ?

    Köszi,
    üdv
    Dénes

  3. Igen jól látod és nekem is ez a kérdésem állandóan : ha megvan egy pulzus adat amiből ezer fajta adatot ki lehet szedni akkor miért nem tudják megoldani ezt szoftveresen ? Nem akarják, ennyi sztem. Mert ha a V800 tudta a Orthostatic tesztet (ami a két szívdobbanás között letelt időt méri azaz a pulzus variábilitást ami elég fontos) akkor a Vantage miért nem tudja ?
    Polar Vantage – Polar Precision Prime™ led technológia a Suunto Valencell technológiával méri. Mindkettő nagyon jó.
    DE
    LED-es pulzusmérés soha nem lesz olyan mint a mellkaspántos. Egyszerűen azért mert egyik a szív elektromos ingerületeit méri a másik technika a bőr alatti vér áramlását.
    Iwatch csak USA-ban szabdalmaztatta a technikát (ECG mérés) itt az EU-ban nem fogadták el azaz ha itthon veszel egy iWtach 4 -est akkor nem lesz benne.

    Ilyen világot élünk. Azt hiszik mindenki talicskával hordja haza a pénzt.
    160-180.000 Ft-ért ezt kapjuk. Akinek tetszik, az megveszi akinek nincs pénze vagy puffog és nem érti meg miért ment el ebbe az irányba a POLAR mint én az nem veszi meg.
    Vagyis megvettem csak hirtelen el is adtam mind a Vantage “M”-et és a Vanatage “V” is !

    János

  4. Visszajelzés: Huawei Watch GT – 1 hétig bírja sportolással ?! | János (Fut-úszik-teker)

  5. Visszajelzés: Amazfit T-Rex teszt | János (Fut-úszik-teker)

  6. Sándor Molnár-Szabó

    Szia,

    Arról nem találtam infot,hogy az óránál cserélhető a szíj?
    Ebben tudsz esetleg segíteni?
    Előre is köszönöm.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .