Pilisszentkereszt terepfutás

  • Szervezők : Futapest
  • Időjárás : -4 C fok (kellemetlen hideg)
  • Táv : 14 km (4 km)
  • Szintemelkedés : 450m D+
  • Nevezési összeg : 2000 (1600 Ft)

Ház az erdő szélén

Nehezen indult az idei verseny szezonom az iskolai (Personal Trainer) képzés miatt. Minden hétvégém le volt foglalva és a tanulással kellett foglalkoznom (még most is). 2008-óta járok futóversenyekre. Ez volt a 122. versenyem lassan le kellene állnom……….

Viszont csak megszületett a 2019-es év első versenye, ráadásul egy kemény terepfutó versennyel nyitottam meg a szezont.  14 km terepen “nem nagy dolog, mondhatja más tudom jól, de mit tegyek” (Szécsi Pál slágeréből egy szösszenet) viszont mindig ezeken a versenyeken jövök rá, hogy az edzettség és a sportforma csak egy állapot és reverzibilis azaz visszafordítható és a szervezet nincs mindig csúcsformában. Ez most én is éreztem. Év közben érem el én is a csúcsformámat és a versenysúlyomat (80-82kg) addigra optimalizálom. Most nem a megfelelő testsúlytömeggel indultam neki a távnak (87kg) és tudtam terepen minden plusz kiló sokat számít a VO2 max-hoz is és a felfelé menetben is.

Időben érkeztem a helyszínre 9:00-kor. Sokan jöttek el erre a versenyre még úgy láttam és a beszédekből halottam, hogy sokan egész csapatokkal Szlovákiából is. Rajtszám átvétel, mellékhelyiség, hidratálás, zabszelet. Majd elmentem pihenni a kocsiba míg nem kezdődik a verseny.

rajtszám.jpg

Kimentünk a rajthoz és egy kis preventív átmozgató bemelegítés produkáltam.

11:03 RAJT

Elindult a mezőny, felfelé, nem komoly  meredekséggel, de olyannal amire nem nagyon lehet felkészülni. Vagyis lehet rá edzeni, de ez versenyen belül csak itt van. Talán ha a Fenyőgyöngyénél kezdünk el futni a HHH-ra felvezető úton akkor hasonló hirtelen meredekséggel találkozhatunk. Majd az erdőbe vezetett utunk.

Előzetesen megnéztem, hogy futottam-e már ezen a versenyen. 2014-ben ugyanitt, kíváncsi voltam tudok-e javítani az itt elért időmön ?! Igaz a pálya lehet eltér 2014 nyomvonaltól ?

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Másik és legfontosabb dolog számomra a testemet ért hatás érdekelt (igaz ez szakmailag is érint). Pulzusunk az egyetlen objektív visszajelzés amiből következtethetünk milyen terhelést kaptunk a verseny alatt.

2014 – avg HR : 177 bpm max HR : 191 bpm

2019 – avg HR : 162 bpm max HR : 174 bpm

Ezek az adatok alapján kijelenthetem, hogy edzettebb vagyok, igaz a két táv nem egyezik meg az Endomondo alapján, de az időeredmény most másodlagos.

Terepfutásnál és ennél a versenynél nekem fontos, hogy megéljem a pillanatot és ebből egy kicsit haza is hozzak a blog olvasóimnak. Egy-két kép nem adja vissza 100%-osan az élményt ami elénk tárul,de talán kedvcsinálónak mindenképpen elegendő. Ezért a képekért az időmmel “fizettem” és jelentős lemaradásom volt a többiekkel szemben akik megelőztek, de megérte. Fantasztikus képeket “lőttem”.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Sokszor hangsúlyozom, hogy mozogjunk a természetben és fussunk terepen hiszen az élményt ad. Nem utolsó sorban szakmailag, edzőként azt mondom, hogy a minket ért hatások sokkal intenzívebbek és szerteágazóbban  mint a síkon futás. Sokkal több izom és ízület stabilizáló bekapcsolódik a futásnál.

anatomy legs.jpg

Boka – térd – csípő – felső – gerinc merevítő izomzat és a felső test is folyamatosan dolgozik stabilizál, egyensúlyoz.  Futásnak az anatómiai mozgását a legnehezebb leírni talán.  Youtube-on találtam egy szemléltető videót a futásról, érdemes megnézni mennyi izom összehangolt munkája kell az elmozduláshoz ami az agyunk által irányított rutin folyamat.

Ez csak egy kis kitérő, hogy megértsük mennyire összetett mozgás a futás és ha ezt még “megfejeljük” terepfutással akkor hat igazán a szervezetünkre és az izomzatunkra igazi erőhatás.

Visszatérve a futóversenyre……

5.kilométerig felfelé mentünk 795 méter magasra. Frissítőponton málna szörp és szőlőcukor és mazsola a CH visszatöltéshez. Majd innen szinte egyenesen vezetett az utunk 7.kilométerig közel azonos szintmagasságban. Ezen a területen érezhetően sokkal hidegebb, biztosan -4 C fok alatt volt és nyomokban jegesedés is megmaradt. Ésszel kellett menni és lábunk elé figyelni nagyon, keresni a füves vagy kitaposott nyomvonalakat.

ice.jpg

Majd a fagyos táj után érkezett a boka-térd-csípő “stabilizáló” köves rész. Erdészet emberei gondolom a sár miatt szétszórtak az úton olyan mennyiségű és nagyságú követ, hogy nem nagyon lehetett érdemben futni vagyis csináltuk, de ésszel. Mögöttem haladó hölgy szitkozódásából ítélve nem csak én éreztem a talajon lévő bazi nagy köveket.

Frissítőponton csak mazsolát vettem magamhoz mert Bioetch izo-t vittem magammal a nyomelemek pótlására. Mazsola meg gyors CH feltöltésre kiválóan alkalmas volt.

Trappoltunk lefelé. Minden kilométer egyértelműen és jól ki volt rakva, ez sokat számít egy ilyen terepversenynél. Köszönet a szervezőknek.

12.km.jpg

Beérkezésnél nem volt csokiszirom, ölelés, hiszen a befutókapu is csak egy vas keret volt.  Célba értünk és megkaptuk a sport szeletet és számomra újdonságnak betudható befutó érmet.

érem_sport szelet_rajtszám.jpg

Évek óta év elején mindig részt veszek a Futapest szervezésében valamelyik versenyen. Hol Szentendrén vagy Pomázon, de eddig nem kaptunk semmit és mégis szerethetőek voltak ezek a versenyek. Kis költségvetésű, minimalista, de annál keményebb versenyek.

Összegzés

Nem lehet rosszat mondani a versenyről és a szervezésről. Nemzetközi volt ! Nem a színvonal, mert ha a IAAF meglátná sírva menekülne, hanem a résztvevők hiszen a határon túlról is szép számban megjelentek, vidékről is jöttek csapatok. Minden van ami kicsit RETRO hangulatúvá teszi a verseny. Viszont pont ettől szerethető  az elvárosiasodott versenyekkel szemben. Nincs tömeg, friss levegőn futunk a természetben. Minimalista ellátás, de a nevezési összeg sincs az egekben.

Szeretem és őszintén ajánlom mindenkinek aki szeret terepen futni. 

Eredmények, képek később…….

 

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.