Polar Vantage M teszt

  • Megjelenés : 2018.október
  • Ára : (99.990 Ft)
  • Súly : 45 gr

polar vanatge m gramm 600x517

  • Mérete : 46x46x13mm
  • Szíjak méretezése :
    • S: csukló átmérő 130-175mm
    • M/L: csukló átmérő 140-210mm
  • Szin : Fekete – Fehér – Narancs – Kék ?
  • Kijelző : „Always on” színes. 1.2”, 240×240 felbontás
  • Akkumulátor: 230 mAh Li-pol akkumulátor. Élettartam akár 30 óra edzés módban
  • Vízállóság: vízhatlan (WR30)

vantage m_with box

Megérkezett hozzám is a teszt óra. Első és legfontosabb az óráknál nekem a kinézet. Nagyon szkeptikus voltam a kerek formával kapcsolatban, aztán rájöttem, hogy az órák kerek alakúak, azok voltak és az óra kerek mint ahogy a föld is. (bár ezt már vannak akik megcáfolják:)

POlar Vanatge M black

Nekem azért volt “furcsa” mert a Polar V800-as szögletes, M430 szögletes, M400-as szögletes, de az utoljára kiadott M200-as GPS-es POLAR már kerek formavilágot hozta vissza. Erről az óráról itt : Polar M200 olvashattok a tesztet a blogomban. Suunto órák is kerek formát preferálják és a Garmin is elindult a kerek órák gyártásában, de ezek a márkák is szögletesek voltak előtte.

Másodsorban haladni kell a korral : “süssünk Vánca sütőporral” na a viccet félretéve, tényleg eljött az idő a Polar multisport órák ráncfelvarrásának, 2014 elég régen volt. Ekkor jelent meg a V800-as. 2017-ben kiadtak egy “TESCO” tuningos V800-ast. Erről itt tudtok olvasni miben változott elődjétől : POLAR V800 NEW

Ne foglalkozzunk a múlttal, jöjjön a jelen…….

Kinézetre képeken nagyon szép, letisztult formavilága van, de amikor kézbe vesszük vagy felvesszük kicsit mintha mást kapnánk. Sokáig nézegettem a kezemen, hogy hogyan áll ? Feketében kifejezetten, férfias óra, szép formák, jó anyaghasználat. Szíj kifejezetten érdekes anyagból készült. Gombok inkább a V800 és a M430-nak voltak jobbak szerintem. Kicsit “határozatlan” a gombok megnyomása.V800-nál jobban éreztem, hogy megnyomtam a gombot. Igaz az anyaghasználat is más, míg a V800 fém gombok vannak addig a Vanatge M-en műanyag.

vantage-m_black

Szíjban már most lehetőség van a cserére és a nekünk tetszőt beszerezni és ezzel biztosítva egyediségünket és tükrözve egyéniségünket.

Érdekesség : “Kiváló lifestyle kiegészítő lehet az újrahasznosított PET-palackból szőtt szíj. A szőtt szíj három színben elérhető: fehér, narancs és petróleum”.

Polar-VantageM

Biztosan be fogok szerezni egy ilyen kék vagy narancssárga szíjat 🙂

POlar Vantage M.jpg

Dobozában nem sok minden található :

  • töltő
  • Polar Vantage “M” óra
  • leírások

POlar Vantage M and charger.jpg

Kijelző, “képernyő”

Kinézetre még mindig azt mondom, hogy ez a kerek formát nem nagyon sikerült eltalálni. Konkurenciáknak (Garmin, Suunto) sokkal szebb kinézetű, formájúak (pedig azok is gömbölydedek). Párom mondta, hogy amiatt néz ki kicsit “hülyén”, hogy vékony a szíj ezért olyan bumszlinak látszik az óra. Ha egy nő ezt észre veszi akkor lehet benne valami. Fehérben fényévekkel szebb, kifejezetten nőies a vékony szíj miatt. Nekem a narancssárga színű ami tetszik.

Elegáns öltözethez meg tényleg nem illik egyik sem (V800 legalább sportos és lezser megjelenésű volt).

current hr 62

Színes nagy kijelző : nagyon nagy előrelépés és éles különbség itt vehető észre a többi eddig megjelent Polar modellhez képest. Bár nekem a vesszőparipám még mindig az, hogy ami szebb az több akkuidőt igényel. Tehát ha valami monocrome akkor az biztosan bírni fogja a triatlon versenyeket. (a legrövidebb is 2 órás folyamatos használat)

Színes kijelző szép megjelenésű, jól látható. Csukló mozgatásra láthatóvá válik az óra aktuális képernyője. Nekem nem sikerült megtalálni, hogy hogyan lehetne (ha lehet) hogy amikor magam felé fordítom a kezem akkor a világítás is bekapcsoljon.

Megj : megemlíteném, hogy 1 mp laggolás van a gomb megnyomása és az óra szoftvere között. Reméljük ezt is tudják Update-el javítani hamarosan ?!

Töltő, töltés, akku

Itt meg is állhatunk egy kicsit. Ez a töltési technika már évek óta megvan a iWatch-nál amit az Apple szeretettel alkalmaz okos óráik töltéséhez. Polar az M600-asban használta először és látták, hogy ez jó dolog és szerencsére tovább fejlesztette és alkalmazza ezekben az új órákban a Polar. Használata egyszerű mint az egyszeregy. Óra hátsó felére felteszed, “felcuppan” (mágneses) négy érzékelő mérnöki pontossággal odaérintkezik ahova kell és a mágnesesség elvén fennmarad és tölt. Nem kell bajlódni az M430, M400, M200 ahol usb-vel tölt (hol érzékeli, hol nem) vagy a V800-nál borzasztóan rossz megoldású csíptető eljárásnak.

USB charger all
Polar V800 töltője (régi és új)

Akkumulátor idejére 30 órát írnak (folyamatos HR monitorozással és GPS vevővel), de erről később tudok érdemben és nem elhamarkodottan nyilatkozni mert tapasztalat kell és nem 1 töltés vagy 1 nap tapasztalásából akarok következtetéseket levonni.

Bár nem tudom fogok-e valaha 30 órát egyben edzeni ?! 🙂

Töltést és az akkumulátor idejét azért heti 4-5 edzéssel fel lehet majd mérni.

polar vantage m box_ back

Szinkronizálás, töltés, személyre szabás

Első és legfontosabb, hogy kibontás után rakjuk töltőre és szinkronizáljuk a számítógéppel az óránkat. Egyszerűen dugjuk be az egyik végét az usb-be (értelem szerűen amelyik usb alakú) másik végét pedig a led érzékelőkhöz . Piros jelzés mutatja (órán is és a töltőn is) milyen pozicióban és hova kell tenni Ez mágnessel fog hozzátapadni. Olyan flottul megy ez, hogy elrontani sem lehet.

20181229_134912

Pulzusmérés LED-el ?!

Igen ez elég sarkalatos pont nálam, de szerintem aki komolyabban edz azoknál mindenkiben felmerül a kérdés :

  • Mennyire pontos a LED-es technológia ?
  • Hogyan lehetne kideríteni a pontosságát ?
  • Mihez képest pontos ?
  • Mi lehet a referencia pulzus érték ?

Érdekességből csináltam egy összehasonlító futást annak érdekében, hogy legyen mihez hasonlítani. Igaz a V800-sem orvosi műszer, hogy kiindulópont vagy referencia legyen. Csak az összehasonlítás végett. POLAR M430-al is megpróbálom majd összehasonlítani, bár árban nem az a konkurenciája a Vantage M-nek.

Vantage M vs V800 on hand

Évek óta a V800-ast használom edzéseim monitorozására és mondhatom, hogy nagyon hülyeséget soha nem mutatott a szívpántos megoldás. Néha otthon referencia mérésként egy vérsaturáció (vér oxigén) mérőt használtam. Persze ha az M430-ast nézzük akkor mindenféleképpen előrébb lépés történt, hiszen itt több led monitorozza a pulzusunkat.

Vantage M in running bpm

Itt látható futás, nem túl hosszú(3,6 km), de egyenletes kocogós tempóban próbáltam végrehajtani, hogy ne legyen kiugró pulzusgörbe. Ezt mennyire tudja a két óra egyenletesen rögzíteni ez volt a fő kérdés ?!

Vantage M bpm
Vantage “M” bpm
V800 HR data.jpg
V800 bpm

Egyértelműen lehet látni a különbségeket, sajnos. Például a különböző pulzuszónákban eltöltött idő.

  • Vantage M – 68 % zöld zóna
  • V800 – 87 % zöld zóna

Ez elég szignifikáns eltérés ahhoz képest, hogy ugyanazon az útvonalon és ugyanazon a mérésen volt a két kezemen mindkét óra. Tehát nem lehetne eltérés. Egyik H7-es (V800) pulzuspánttal mérte a pulzusomat másik (Vantage M) led-es pulzusméréssel

Az hogy melyik a pontos azt nem tudom, mivel egyik sem orvosi műszer, ezért egyik sem tekinthető referenciának. AZ viszont baj, hogy adatokban is van eltérés. Igaz a pulzus az egyetlen ami kicsit, minimálisat tér el. Nézzétek a képeket

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Polar Vanatage “M” vs Polar V800 GPS nyomvonal vezetés összehasonlítása (ugyanazon a futáson)

GPS route polar vantage M
Vantage M – GPS útvonal
GPS route polar V800
V800 – GPS útvonal

GPS útvonal mérés és távolság

POLAR V800 : 3,66 km

POLAR VANTAGE : 3,68 km

Nagy különbségek, eltérések nincsenek a két megtett útvonal között.

POLAR Vantage M vs POLAR V800 adatok összesítése (ugyanazon a futáson)

Polar Vantage M dataPolar V800 data

Pulzus adatok

  • avg bpm : 137 (V800)
  • avg bpm : 134 (Vantage M)

Lépésszám

  • avg candence : 85 (Vantage M)
  • avg candence : 78 (V800)

Running index

  • Vantage M : 55
  • V800 : 53

Szinkronizáció és párosítás mobillal

Ahhoz, hogy viszontlássuk adatainkat, párosítani kell a PC-vel és a mobilunkkal. Ez a V800-nál elég sokszor bosszantó tudott lenni mert nem mindig csinálta meg az óra, de a Vantage M-nél olyan flottul szinkronizál és párosodott az óra, hogy az elképesztő (V800-hoz képest) gyorsan megtalálja a telefont és másodpercek alatt megkezdi az adatok átküldését.

Confirmed code

Majd amikor felkelés után kíváncsi vagyok az alvás adatokra vagy ébredési pulzusra akkor megnyomom a bal alsó gombot és 1 mp belül elkezd szinkronizálni. Ezt videóra is vettem mennyi időbe telik egy adatátvitel.

Okosóra funkciók

Ez kimaradt az órából (számomra érthetetlen okokból) ! Polar V800-nál nagyon hasznosnak tartottam ezt a tudását az órának. Ha valami miatt elpártolok az órától az ez lesz. Lehet másnak nem annyira fontos, de én nagyon hozzászoktam az elmúlt 3 évben. Jön egy hívás, üzenet, email, bankkártya tranzakció (utalás) akkor nem kell elővennem a mobilomat – nem mintha fel lennék mentve tornából – és azonnal láttam, fontos vagy nem. Hívásnál is megvolt a lehetőség a hívó fél elutasítására vagy felvételre. Nem utolsó sorban a socaila media értesítéseit is megkaptam anélkül, hogy elő kellett volna vennem a telefonomat, de a különböző telefonra feltelepített programok is küldtek értesítést az órámra pl.VB idején milyen jól jött az eredmények.hu-ról amikor gól volt 🙂

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Polar Sleep Plus™ – alvás figyelés profin

Sleep 43 bpm

Mi kell a jó és pihentető alváshoz ? – Sok minden

Miért jó látjuk mennyit aludtunk ? – regeneráció és szuper-kompenzáció miatt

Regeneráció ugyanolyan súllyal bír a sportforma, fejlődés szempontjából mint az edzés.

Fejtsük ki bővebben ezt a témát : Ha elmegyünk edzeni a szervezetünket ért hatást (stressz) ki kell pihennie az izmoknak, az agynak fel kell dolgozni az ingereket, adaptálódnia kell, a megtanult mozdulatokat rögzíteni, feldolgozni és még sok-sok dolog történik amikor alszunk. Létszükséglet, nem lehet alvás nélkül sokáig élni. Volt aki próbálkozott, de annak megvan a nem kívánt mellékhatása.

insomnia.jpg

Amikor felkelünk nem biztos, hogy tudjuk mi történt velünk. Hányszor forgolódtunk este, szívünk mennyire tudott pihenni, regenerálódni. Ezt az óránk helyettünk figyeli és nagyon szépen visszanézhető egy grafikonon. Ettől persze nem leszünk okosabbak, de ha kicsit megnézzük a számokat és ezeket figyeljük vagy az edzőnknek elküldjük akkor már lehet tenni érte, hogy a meglévő adatok alapján kicsit változtassunk szokásiakon.

Sleeping time.jpg

Itt van egy két ötlet amit csináljunk annak érdekében, hogy jobb legyen az alvásunk minősége (és mélysége) de felsorol egy-két dolgot a POLAR azok közül is amik s negatívan befolyásolják alvásunkat. Listát kiegészítettem saját ötleteimmel is 🙂

Do’s – Csináld

  • Go to bed and get up at the same time every day. (minden nap menj ugyanabban az időben aludni)
  • Maintain a night-time routine.
  • Avoid alcohol, caffeine and smoking. (tartózkodj az alkoholtól, kávétól és a dohányzástól)
  • Be physically active.(maradj aktív)
  • Invest in your sleeping environment. (vásárolj be alvás eszközökre pl.jó puha párna, takaró)

Dont’s – Ne csináld

  • Don’t use a tablet or phone in bed.(ne használj tabletet, telefont az ágyban)
  • Don’t stay indoors all day and avoid exercise. (ne tartózkodj abba a szobába ahol alszol majd)
  • Don’t eat heavy meals before bed.(ne egyél nehéz ételeket)
  • Don’t go to bed when you’re not tired. (ne menj az ágyba ha nem vagy fáradt)
  • Don’t nap for too long or too late. (ne pihenj sokat és későn)

POLAR által javasolt dolgokat kiegészíteném egy párdologgal

  • Ne használj erős illatokat (estére teljesen felesleges alváshoz)
  • Ne használj erős öblítőt (mint a parfüm ez is befolyásolja, stimulálja az agy működését, amikor alvás közben az agynak is kellene pihenni)
  • Wifi kikapcsolása ez folyamatosan sugároz, még ha nem is érezzük
  • sötétség (teljesen sötétítsünk be, ne legyenek fények)
  • tv kikapcsolt készenléti állapotban is világít egy kis led, ezt kapcsoljuk ki teljesen

Van lehetőségünk az alvásunkról egy visszajelzést küldeni, menteni az applikációba (ezt később is meg lehet változtatni). Ez akkor érdekes ha tényleg valami eltérő vagy szokatlan történik. Ha például betegek vagyunk, rosszul aludtunk mert a szomszéd kopácsolt stb….

Sleep feedback in PC

Ugyanezt a visszajelzést megtehetjük a mobilos alkalmazásban is.

Folyamatos pulzus figyelés

Ez nagyon szimpatikus “tudása” az órának. Nem mintha szívbeteg lennék, de ha ebbe az irányba haladunk (iWatch 4 EGK pontosságú minősítést megkapta ??) akkor a beteg embereknek “receptre” fogják felírni a Polar vagy hasonló tudású órákat ?! Jó lenne….

Mindenesetre kipróbáltam és bekapcsoltam ez a 24 órás monitorozást és elég érdekes dolgok születtek az éjszaka folyamán.

continuous hr tracking

Polar Flow felületen elég jól visszanézhető milyen pulzusértékeket produkált a szívünk. Ennek érzékelésére a Polar a legfejlettebb mérési technológiát fejlesztette ki.

Polar Precision Prime™

A Polar Precision Prime a pulzusszámot a csuklóból két LED színnel és a bőrrel való érintkezés mérésével mérheti, kizárva a pulzusszám jelzését. Pontos, mindig be van kapcsolva, és nyomon követi a pulzusszámát mellkasi heveder nélkül, még a legigényesebb körülmények között és a tréningekben is. ” (Idézet a POLAR oldaláról, google fordítóval)

Sleep bpm monitoring.jpg

Mobilos felületen is elég szépen megjelenik a 24 órás monitorozása a szívünknek.

Training Load Pro

Nem próbálok okosabb lenni mint a POLAR mérnökei, fejlesztői. Ezért a tőlük kapott információs anyagot másolom be ide egy az egyeben.

Ezeket az adatokat én is csak elemzem egyenlőre és próbálom leszűrni a konzekvenciákat. Ha kiokosodtam leírom a saját véleményem. Egy dolog már most biztos, ez az információ nem mindenkinek kell ilyen szinten. Hétköznapi ember ettől a sok adattól elszalad (ha már futóóra teszt) Edzőknek és azoknak akik tudnak mit kezdeni az adatokkal hasznos lehet a fejlődés a sportforma elérésében és a szuper-kompenzáció szempontjából.

Ebben is történt elmozdulás a Polar részéről. Tökéletesítette az edzés pulzusból kinyerhető legtöbb infót. Hozzátette a sportoló által valósan érzékelt hatást és ezek alapján határozza meg a terhelhetőséget és az edzettséget. Na ez már mindjárt jobban közelít a TP mérőszámaihoz.

Egyetlen szépséghibája van a dolognak, hogy lassan külön képzés kell az ilyen órák használatához. Mert azt nem hiszem, hogy ezt mindenki érti és fel is fogja mit mondanak a számok. Valaki már ott elakadt, hogy recovery kell a szervezetnek minden edzés után ahhoz, hogy

received_335659480357541.jpeg

Forrás (source) : support.polar.com

Az új Training Load Pro™ funkció leméri, mekkora mértékben terheli meg a tested az edzés, és hogyan befolyásolja ez a teljesítményed. A Training Load Pro hozzárendel egy edzési terhelési szintet a vázizomrendszeredhez (Cardio Load (Kardióterhelés), és a Perceived Load (Érzékelt terhelés) segítségével értékelheted, hogy mennyire érzed magad megterheltnek. Ha az órán külön teljesítményérzékelőt használsz futáshoz és kerékpározáshoz, akkor a Training Load Pro hozzárendel egy edzési terhelési szintet a vázizomrendszeredhez (Muscle Load(Izomterhelés)). Ha tudod, mennyire terheli meg az edzés a tested egyes részeit, optimalizálhatod az edzési teljesítményed úgy, hogy mindig a megfelelő testrészeket mozgatod meg.

Kardioterhelés

A rendszer edzési impulzusszámítás (TRIMP), egy széles körben elfogadott és tudományosan bizonyított módszer segítségével számolja ki a kardioterhelést. A kardioterhelési érték megmutatja, mennyire terhelte meg az edzés a keringési rendszered. Minél magasabb a kardioterhelés értéke, annál jobban igénybe vette az edzés a keringési rendszert. A rendszer minden edzés után kiszámítja a kardióterhelést a pulzusadatok és az edzésszakasz időtartama alapján.

Érzékelt terhelés

Az edzési terhelés megállapítására szintén hasznos módszer a szubjektív terhelésérzet felmérése. Az érzékelt terhelés figyelembe veszi, hogy szerinted mennyire volt megterhelő az edzés, illetve hogy az meddig tartott. Az értéket az észlelt terhelés mértéke (RPE) formájában határozzuk meg, amely egy tudományosan elfogadott módszer a szubjektív edzési terhelés megállapítására. Az RPE skála különösen hasznos az olyan sportok esetében, ahol a pulzusalapú terhelésmérés korlátozott, például erőnléti edzéseknél.

Értékeld az edzést a Flow mobil alkalmazásban az érzékelt terhelés kiszámításához. Egy 1-10 skálán pontozhatod az edzést, ahol az 1 rendkívül könnyű, míg a 10 erősen megterhelő.

Értékeld az edzést a Flow mobil alkalmazásban az érzékelt terhelés kiszámításához. Egy 1-10 skálán pontozhatod az edzést, ahol az 1 rendkívül könnyű, míg a 10 erősen megterhelő.Értékeld az edzést a Flow mobil alkalmazásban az érzékelt terhelés kiszámításához. Egy 1-10 skálán pontozhatod az edzést, ahol az 1 rendkívül könnyű, míg a 10 erősen megterhelő.

Izomterhelés (külső teljesítménymérővel)

Az izomterhelés megmutatja, mennyire vette igénybe az edzés az izomzatot. Az izomterhelési érték segít megállapítani az intenzív, rövid edzések terhelését, mint például rövidtávfutás, vagy gyaloglás hegynek felfelé, mivel ezeknél a pulzus nem alkalmazkodik azonnal a változó terheléshez.

Az izomterhelés azt mutatja, mennyi mechanikus energiát (kJ) termelt az izomzat egy futó- vagy kerékpáredzés során. Ez az érték a leadott teljesítményt mutatja, nem az annak eléréséhez befektetett energiát. Minél jobb az erőnléte, annál jobb lesz az arány a befektetett és a megtermelt energia között. A rendszer a teljesítmény és az edzés időtartama alapján számolja ki az izomterhelést. A futásnál a testsúly is számít.

A rendszer a teljesítményadatok alapján számolja ki az izomterhelést, ezért csak akkor mutatja meg az izomterhelési értéket a futó- és kerékpáredzéseinél, ha egy külön futó vagy kerékpározó teljesítménymérőt használsz.

A rendszer a teljesítményadatok alapján számolja ki az izomterhelést, ezért csak akkor mutatja meg az izomterhelési értéket a futó- és kerékpáredzéseinél, ha egy külön futó vagy kerékpározó teljesítménymérőt használsz.A rendszer a teljesítményadatok alapján számolja ki az izomterhelést, ezért csak akkor mutatja meg az izomterhelési értéket a futó- és kerékpáredzéseinél, ha egy külön futó vagy kerékpározó teljesítménymérőt használsz.

Edzési terhelés egy edzés alapján

Az egy edzés alapján kiszámított edzési terhelés az edzés összefoglaló értékelésében jelenik meg a Flow alkalmazásban és a Flow webszolgáltatásban.

A rendszer minden mérésnél megmutatja az összesített terhelést. Minél nagyobb a terhelés, annál jobban igénybe veszi az edzés a tested. Emellett a rendszer vizuálisan is megjeleníti és szöveggel is leírja az edzési terhelés mértékét az előző 90 nap átlagához képest.

A grafikon és a szöveges leírás a teljesítmény szerint változik: minél hatékonyabban edzel, annál nagyobb terhelést fogsz kibírni. Ahogy az erőnléted és a teherbírásod növekszik, a 3 pontot érő (közepes) edzési terhelésekből néhány hónapon belül 2 pontos (alacsony) érték lehet. Az alkalmazkodó skála figyelembe veszi, hogy a jelenlegi állapotodtól függően egy adott edzéstípus más hatással lehet a testedre.

Nagyon magas
Magas
Közepes
Alacsony
Nagyon alacsony

Megterhelés és tűrőképesség

Az egyes edzésekből származó Cardio load (kardióterhelés) adatok mellett az új Training Load Pro funkció kiszámítja a rövidtávú Cardio load (Kardióterhelés)/Strain (Megterhelés) és hosszú távú Cardio load (Kardióterhelés)/Tolerance (Tolerancia) értékeit is.

A Megterhelés értéke azt mutatja, mennyire terhelte meg a tested az edzés az utóbbi időben. Ez az érték az elmúlt 7 nap átlagos napi terhelését mutatja.

A Tűrőképesség azt jelzi, mennyire állsz készen a kardioedzésre.Ez az érték az elmúlt 28 nap átlagos napi terhelését mutatja. A kardioedzéshez szükséges állóképesség javításához fokozatosan, hosszabb időn keresztül növelned kell az edzés intenzitását.

Kardioterhelési állapot

A Cardio load status (Kardióterhelési állapot) a Strain (Megterhelés) és a Tolerance (Tolerancia) közötti kapcsolatot vizsgálja, és ennek alapján megállapítja, hogy jelenleg aluledzett vagy, szinten tartod az erőnléted, eredményesen edzel, vagy túlterheled magad. Az eredmény alapján a rendszer személyre szabott visszajelzéseket is ad.

A kardioterhelési állapot segít felmérni az edzés hatását a testre és az erőnlét fejlődésére. Ha tudod, hogyan befolyásolják korábbi edzéseid a jelenlegi teljesítményed, pontosabban tudod szabályozni az edzések gyakoriságát, és jobban meg tudod állapítani, mikor érdemes különböző intenzitással edzened. Ha látod, hogyan változik az erőnléti állapotod egy edzés után, jobban meg fogod érteni, mekkora terheléssel járt az adott edzés.

Kardioterhelési állapot a sportórán

Az idő nézetben a FEL és LE gombokkal léphetsz be a Kardioterhelési állapot menübe.

  1. Kardioterhelési állapot grafikon
  2. Kardioterhelési állapot Túlterhelés (a szokásosnál jelentősen magasabb terhelés): Eredményes (fokozatosan növekvő terhelés) Szintentartás (a szokásosnál valamivel alacsonyabb terhelés) Aluledzés (a szokásosnál jóval alacsonyabb terhelés)
  3. Kardioterhelési állapot számszerűsített értéke (=Megterhelés elosztva a Tűrőképességgel.)
  4. Megterhelés
  5. Tűrőképesség
  6. A kardioterhelési állapot szöveges leírása

Hosszú távú elemzés a Flow alkalmazásban és webes felületen

A Flow alkalmazásban és a webszolgáltatásban figyelemmel kísérheted a Cardio Load (Kardióterhelési) alakulását, és megtekintheted, hogy miként változott az elmúlt hetekben és hónapokban. A kardioterhelés fokozódásának megtekintéséhez a Flow alkalmazásban koppints a függőleges pontokra a heti összegzés menüben (kardioterhelési állapot modul) vagy az edzés összegzése menüben (Training Load Pro modul).

A kardioterhelési állapot megtekintéséhez a Flow webszolgáltatásban menj a Progress > Cardio Load report (fejlődés > kardioterhelési jelentés menübe).

A piros sávok az edzések kardioterhelési szintjét mutatják. Minél magasabb a sáv, annál jobban megterhelte az edzés a szív- és érrendszert.
A háttér színe azt mutatja, mennyire volt megterhelő az edzés az elmúlt 90 nap átlagához képest, az öt pontos skálához és szöveges leíráshoz hasonlóan (nagyon alacsony, alacsony, közepes, magas, nagyon magas).
A Megterhelés értéke megmutatja, mennyire terhelted meg a tested az edzéssel az utóbbi időben. Ez az érték az elmúlt 7 nap átlagos napi kardióterhelését mutatja.
A Tűrőképesség azt jelzi, mennyire állsz készen a kardio edzésre. Ez az érték az elmúlt 28 nap átlagos napi kardióterhelését mutatja. A kardióedzéshez szükséges állóképesség javításához fokozatosan, hosszabb időn keresztül kell növelni az edzés intenzitását.

Forrás (source) : support.polar.com

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Összegzés (saját vélemény ez eltérhet másokétól)

Nekem az óra első blikkre nem tetszett, DE amikor elkezdtem használni megszerettem. Kinézetre, formavilága követi a mostani futó, outdoor órák trendjét. Ha semelyik POLAR modellt eddig nem használtam volna akkor azt mondanám : Hűűűű ez nagyon fasza óra, ez MUST HAVE” . Viszont évek óta a V800-ast használom ezért nem vagyok annyira eldurranva ettől az egésztől. Lecserélném-e ? Erre csináltam egy összehasonlító videót.Itt tudjátok megnézni.

Hoztak újításokat, de elvettek minden olyan jót ami miatt a V800-ast 4 éve !!! használom és márka hű vagyok. Sajnos most elérkezett az idő ha nem jön szoftver frissítés és nem teszik vissza a dolgokat az Vantage “M”-be akkor vége a POLAR-os márkahűségemnek.

Mondom mik hiányoznak nekem és mik azok amik okos dolgok

Pozitívum(ok) 🙂

  • Töltő ++++
  • Szinkronizálás (fényévekkel jobb mint a V800-é)
  • Training Load Pro
  • Polar Sleep Plus
  • Continuous Heart Rate (Folyamatos pulzusmérés)

Negatívum(ok) 😦 – azok a dolgok, programok amik hiányoznak nagyon

  • hőmérő (bár ez csak a kezünkön mérte az aktuális fokot)
  • R-R mérése (pulzusvariabilitás)
  • Orthostatic teszt (paraszimpatikus & szimpatikus idegrendszer)
  • Fitnesz teszt
  • VO2 max
  • okosóra funkció teljes hiánya 2018-ban ???!!!
    • bejövő hívások kezelése
    • email értesítések
    • messenger üzenetek, értesítések
    • FB értesítések
    • program frissítés értesítések
    • programok értesítése

Próbálom megérteni a POLAR gondolkozását, de nem értem, hogy ami bevált recept attól miért térnek el ? Volt egy nagyon nagy termékpaletta, amivel mindenkit elértek. A profistától (V800) a hobby sportoló (M200-M300-M400-M430) és a divatos fitnesz szegmens is feledték a (A360-A370) okos karkötővel, de beszélhetnék a POLAR loop-ról is.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Egyszerűen érthetetlen számomra merre megy a POLAR most ? Kit akar kihagyni ebből a merítésből ? Miért nem volt jó ez a üzletileg sikeres termékválaszték ? Mindenkit elértek az óraválasztékukkal. Miért csak 2 db órát jelentettek meg ? Miért nem jöttek ki többfajtával ? Miért vettek ki funkciókat az órákból amik működtek és szakemberek referenciaként használták évek óta (pl.edzői suliban a POLAR Fitnesz teszt) vagy a R-R tesztből KUBIOS programmal kiszámolt paraszimpatikus és szimpatikus idegrendszer állapota (ENSPORT is ebből számol a telj.diagnál)

Most ott tartunk – szerintem – hogy a POLAR Vanatge M egy nagyon jó futó óra lett, és inkább az M430-ast váltotta le mint a V800-ast arra talán a Vanage V-t szánták ?! Kíváncsian várom a további modellek megjelenését és természetesen a megígért frissítést amivel elérhetővé válik sok olyan dolog ami eddig benne volt a V800-ban.

Várom és kíváncsi vagyok a véleményetekre hozzászólásban emialben !!!

U.i. : elviszem még úszni az órát mert arra nagyon kíváncsi vagyok, hogy mennyire tudja mérni a pulzust víz alatt ?? Ha megvan az úszás jövök a tesztet kibővítem tapasztalatommal.

Közzétéve :2018.12.30.

Polar Vantage M teszt” bejegyzéshez 15 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Évszámfutás 2019 |

  2. feri8619

    Szia 🙂
    elolvastam az okos óra tesztjeidet a Polar M430, V800 és Vantage M típusoknál.
    Jelenleg polar m430-at használok, azonban váltani szeretnék, mivel olyan versenyeket/túrákat csinálok amihez a mostani óra üzemideje kevés.
    Amivel szemezek az V800 vagy Vantage M. Ez a kettő a Polar márkánál ami pont egy százas lenne. Ennél többet most nem adnék ki óráért.
    Melyik típust tudnád nekem ajánlani, más márka is szóba jöhet ilyen ár/értékben.
    Válaszodat előre is köszönöm. 🙂
    Üdv.: Feri

    1. Tapasztalatom az, hogy mindkét óra (V800 és Vanatge M) jó. V800-at sokáig használtam, Vantage M-et kevesebb ideig, de nincs vele nagy probléma. Kérdés az, hogy mik az igények részedről egy pulzusmérő órával kapcsolatban ?! Oké – mérje a pulzust, ha lehet pontosan. Ezt nem fogja megtenni a LED-es optikai pulzus mérés technológia. Még ha a POLAR fejleszti a legpontosabbat is. Azaz kell venned hozzá egy pulzus mérő pántot. Jobb ha a H10-est veszed, hiszen az a legfejlettebb. EZ így már együtt több mint 100.000 huf, de lehet kukázni a net-en, Sokan eladják és méltatlanul alacsony áron teszik mindezt úgy, hogy nem is használták. V800 kiváló óra nagyobb tudással mint a Vanatge M. pl. Fitnesz tesz, Orthostatic teszt, JUmp teszt, alapállásban van hozzá pulzusmérő pánt (ha újabbat sikerül venned akkor H10-es) Ezt inkább triatlonozáshoz vedd. A Vanatge M inkább fitnesz, futó óra mintsem multisport óra. Remélem tudtam segíteni ?! Ha van kérdés még nyugodtan itt is felteheted.

      1. Gergely Busák

        Szia!
        Nagyon jó részletes a teszt köszönjük! Egy kiegészítés hozzá. Most már megérkeztek okosóra funkciók, amit hiányoltál a tesztben.

  3. Westy

    Szia, a tapasztalataid szerint bírja a 30 órát edzés módban az óra? Ha nem, akkor mennyit bír?
    Köszi, Szilveszter

    1. Hello Westy, Nem tudom, hogy 30 óra edzést milyen sporttal lehet abszolválni ? Futással ? Lubics Szilviék szoktak ilyen távokat futni a Spartatlonon ! Talán te is “ultrás” vagy hogy ilyen kérdések merülnek fel benned az óra kapcsán ? Ha igen akkor merem ajánlani a Suunto Baro 9 -es óráját az biztosan bírj az ilyen nagy idejű monitorozást az edzésnek.

  4. Visszajelzés: Amazfit T-Rex teszt | János (Fut-úszik-teker)

  5. György Raffay

    Köszi, nagyon hasznos volt! Nekem M200-van, ezen sem használom az okosóra funkciót. 🙂 Ezt is csak azért cserélném, mert megyek néha én 20 órát is bringával, az M200 meg bír 4 órát GPS-el. Így maradt a Vantage széria. Az alvás dolog is érdekelne, a linkek nagyon jók, amiket adtál. A FitSpark is elég jó review -kat kapott, erről az egyről nem írtál.

    1. Hello György, köszönöm a visszajelzést kiegészítem az alvás funkciókkal. Amúgy a Polar Sllep Plus nagyon fejlett és jól monitorozza az alvásunkat. Olvasd el a másik blogbejegyzésem : Polar Vantage – tényleg előny mint ahogy a neve ?

  6. Zoltán Bálint

    Szia!
    V800-at cserélném ha van mire? 🙂 Vélemény?
    Az a gondom vele, hogy ha nincs maxon az aksija akkor össze vissza ugrál a pulzus érték. Az elem is gyorsan merül a pántban, pedig mindig leveszem róla és nem egymás mellett tartom, hogy ne “kommunikáljanak” egymással. Az elem csere kábé havi egy ami nagyon sok szerintem.

    üdv!

    1. Hello Bálint, javaslatom a Polar Grit X. Yiutube csatornámon nèzd meg a tesztet. Blogban mèg nincs kèsz, de ott is olvashatsz róla. V800 sajnos màr a múlté. Polar Grit X brutál jó lett !!!

      1. Zoltán Bálint

        Köszi, ránézek!

        A te csatornádon amúgy?

        Zoli

        János (Fut-úszik-teker) ezt írta (időpont: 2020. szept. 28., H 17:13):

        > ronin6 hozzászólt: “Hello Bálint, javaslatom a Polar Grit X. Yiutube > csatornámon nèzd meg a tesztet. Blogban mèg nincs kèsz, de ott is > olvashatsz róla. V800 sajnos màr a múlté. Polar Grit X brutál jó lett !!!” >

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .