Salomon Skeleton AC

  • Ára : 16.990 .- (akciósan)
  • Vásárlás helye : Decathlon Dunakeszi (2015.05.29.)
  • Neve : Salomon Skeleton AC
  • Megjelenés :

Nagyon sokszor futok terepen, ott elengedhetetlen a lábam “kapaszkodása”, tartása és a kényelem és talán a vízállóságot is ide sorolnám. Ehhez kell egy megfelelő terep (TRIAL) cipő. Mi is jöhetne szóba jobban mint egy Salomon cipő (bár vannak egyéb terepen használható márkák is, de jelen bejegyzés most ezzel a márkával ezen belül is egy bizonyos darabbal foglalkozik). Salomon ezt a nevet azt hiszem senkinek nem kell bemutatni még ha nem is jár terepen akkor is tudni fogja, hogy a TOP kategória. Ezekből is van természetesen többféle más-más kialakítással, funkcióval. Jelen bejegyzésemben egy olyan terep cipőt szeretnék bemutatni amelyet alkalmas lehet némely terepviszonyoknál használni, viselni.

Mi kell a jó terepfutó cipőhöz ?

Először is tudni kell milyenek a terepviszonyok. Nem lehet (nem ajánlott) olyan területre tévedni amit nem nagyon vagy egyáltalán nem ismerünk. Miért ? Mert veszélyes nagyon. Ha nem készülünk fel ruházatban, felszerelésben és cipőben a terep adta viszonyokra, bizony végződhet rosszal is a futkorászásunk.

Miket kell figyelembe venni ?

Időjárás, talaj, hőmérséklet, tervezett távolság. Ezek mind befolyásolják a terepfutásunkat, épségünket valamilyen mértékben.

Időjárás : eső terepen egyenlő a sárral, csúszással nem utolsó sorban pedig a ruházatunk cipőnk átázásával. Ennek elkerülése végett inkább maradjunk otthon ha eső, vihar van mert nem kifizetődő. Jegesedés szintén kellemetlen meglepetést tud okozni. Valószínű nem futás lesz belőle hanem csúszkálás és a megfelelő egyensúly keresése, fenntartása futás közben.

Talaj : az, hogy nem aszfalt van a lábunk alatt terepfutás közben azt hiszem egyértelmű vagy legalábbis érdemes nem olyan helyen futni. Ehhez viszont alkalmazkodni kell hiszen ezek a terepek nem mindig ideálisak bármilyen cipővel. Kell a megfelelő kapaszkodása, csillapítása a cipőknek a talajhoz. Erre egy olyan cipő optimális ami kellően barázdált talppal van ellátva. Salomon kínál talán a legrégebb óta ilyen terepfutó (TRIAL) cipőket. Én is vettem egy félig terep cipőt.

Cipőváltás 

Nekem is elérkezett az idő, hogy váltsak mert a jól bevált Kalenji Kapteren 400 közel 2 év után !!! megadta magát és a lábam “útkeresésének” !

salomon-vs-kalenji-front-2015-05-29

Ennek a cipőnek is ugyanott (jobb láb) szakadt ki. Úgy látszik le kell ragasztanom a lábam futás közben mert valamiért ott kitüremkedik a lábam. Pedig az a kislábújjam helye azaz a leggyengébb láncszem 🙂

salomon-vs-kalenji-back-2015-05-29

Amúgy hihetetlenűl, de a csillapitása a cipőnek mit sem kopott ?! Ki érti ezt ? Ha lenne ilyen cipő még akkor biztosan vennék ilyet……..

Tapasztalatok  - saját vélemény 

Kinézet, design

Megjelenésre teljesen viselhető darab, bár a Salomonnak van kifejezetten női színű és kinézetű nőknek szánt  “papagáj színű” terepcipők. Bár azok is nagyon szépek, de ez nem ebbe a kategóriába tartozik  (főleg árban).

salomon-fentrol-2015-05-29

Cipő tartása

Hátul megfelelően kipárnázott és kellően tartja a bokát. Cipőfűző befűzése nem a szokásos, így ezzel a technikával jobban összetartja a lábat.

salomon-back-2015-05-29

Anyaghasználat

Anyaga is kellően erős, de mégis szellős. Könnyen viszont az anyag “vastagsága” miatt nem könnyű. Talpa kellően bordázott ami megfelelő kapaszkodást biztosít. Mégis nem türemkedik ki a talpból nagyon azaz használható már gyengébb nem annyira kapaszkodós terepen is az erdőben.

salomon-talp-2015-05-29

Mosógépbe nem ajánlatos berakni mert veszíteni fog a rugalmasságából !

Cipő vége .......2016.05.

Nagyon sajnálom, hogy nem bírta tovább csak 1 évet. Megszerettem, jól kiszolgált, de csak ennyi volt benne. Túl vagyok nagyon sok terepfutáson és versenyen a cipőben. Megvenném ennyi pénzért megint ha kapható lenne, de nem árulják sehol. Vajon miért ? Minden cipő anyagában szakad ki. Ezt sem értem miért nem tudják megerősíteni

IMG_0857.JPG

Halálának története 🙂

Mackóbarlangnál a sárga jelzésen jöttem lefelé (aki járt már ott tudja mennyire meredek és féloldalas azon a szakaszon a terep) Csobánkára futottam és anyagában szakadt szét, javíthatatlanul.

IMG_0855.JPG

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.