Pomázi terepfutó verseny – sarkvidéki széllel

Helyszín : Pomáz
Szervező : Futapest
Időjárás : 3C fok, süt a nap, de sarkvidéki szél fúj
Terep : erdő (11 km) +440 méteres szint (618 szint Endomondó szerint)

Már több mint egy hónapja elkezdtem én is gyűjteni a kilométereket az idei évre, de csak most jött egy olyan futó esemény amin el is elindultam. Rögtön egy terepfutóversennyel “nyitottam” meg az 2015-ös év futószezonját. Lakhelyemtől nem messze Pomázon rendeztek egy szokásos terepfutó versenyt.

Tegnap az időjárás jelentés(ek) jelezték, hogy a mai napon Norvégiából érkező sarkvidéki szél érkezik. Ezen csak nevettem mert még ilyet nem halottam. Nem is nagyon szokott bejönni a prognosztizálásuk, de most arcomon éreztem ennek a “jótékony” hatását. Sütött a nap, de tényleg olyan volt mint ha a Delta főcímzene alatt mennék. (aki nem tudja mi az a Delta annak ime 15.mp-től)

Előzetesen regisztráltam a versenyre így a rajtszám átvétele nagyon gördülékeny volt, előre kikészítették az előnevezetteknek a rajtszámát. Nevezési díj csekély 1400 Ft (spuri aranykártya jogosultsággal 1120 Ft) Helyszínen flottul lehetett parkolni igaz csak korlátozottan, de a környező utcák is segítettek.

Rajtszámot a lábamra raktam fel, mert nem tudtam még eldönteni melyik felsőt hagyom magamon. Majd elindultam a rajt helyszínére ami a regisztrációtól 700 méterre volt ( kocogva legalább bemelegíti magát az ember). Szépen kiszalagozva, hogy mindenki odataláljon. Jó pont a szervezőknek !

Rajt előtt tíz perccel már összeállt az indulók “tömege”. Ezért jók az ilyen versenyek, mert nincs tömeg de nem is egyedül kell futni. Miközben átmozgattam testrészeimet néztem az emberek cipőjét ki miben jött. Volt itt Salomon terep cipő jócskán de azért azt is ki lehetett szúrni ki az aki felvette az új cipőjét egy ilyen sáros, havas terepfutásra 🙂

p456
rajt előtti pillanatok (forrás : FP klub)

11:00 Start

Kicsit megkésve de elindult a mezőny egy rögtönzött visszaszámlálással. Elkezdtünk futni elöl Hodovánszki Csabáék diktálták az 5 perc alatti iramot (felfelé !!). Szépen lassan emelkedett a terep, olyan “sunyin” észrevehetetlenül. 138 méter tengerszintről indultunk és 5 km.-nél már 428 méteren voltunk ! Összesen 509 méter volt a legmagasabb pont amit megérintettünk.

WP_20150208_003

Majd ezután jött az igazi “fekete leves” ami miatt kicsit átment amolyan akadály versenybe a futásunk. Nagyon nagy pusztítást végzett itt is a múltkori jeges eső. Mindenhol fakidőlések ezeket kellett átugrani, nélhol átbújni vagy csak simán öregurasan átmászni rajta (szervezők állítólag 5 napig dolgoztak, hogy járható lett ez az út !!! Köszönjük). Szóval 1-2 km-en  keresztül csak a fákon másztunk át, mert itt már futni nem lehetett.

Volt egy két hölgy akivel futás közben találkoztam – vagyis megelőztek –  hát megemelem nem létező kalapomat hiszen ez a terep nem gyerekjáték és ők nagyon komoly teljesítményt csináltak. Ezen szoktam gondolkozni, hogy náluk otthon vajon ki hordja a nadrágot ?!

Mikor elértük a rögtönzött frissítő pontot, onnantól már “csak” lefelé kellett futni. Talán gondolhatja mindenki ez könnyebb mint felfelé, de aki rendszeresen fut terepen az jól tudja talán ez jobban kikészíti a négyfejű combizmot (musculus quadriceps femoris) mint a felfelé futás. Persze nem árt figyelni is mert a megfagyott talaj rejtett némi meglepetéseket kő formájában, de néhol jeges is volt a talaj ott meg átalakult a futásunk kissé csoszogóssá.

Utolsó 2 km-en 4,30-4,20-as perc/kilométereket futottam próbáltam behozni a lemaradásomat. Így a 11 km átlagosan (terepen) 6,09 perc/km futottam. Ez a 128 induló közül csak a 70.helyre volt elegendő. Korosztályomban is csak a 26.lettem ami azt jelenti elég erős volt a mezőny, látszik nem a Margit-szigeten “futkorásznak” az itt versenyzők 🙂

Képernyőfotó 2015-02-09 - 6.04.08

 Képernyőfotó 2015-02-09 - 6.15.13

Összegzés

Nagyon jól megszervezett, jó hangulatú terepfutó verseny. Eddig ahányszor csak elindultam a Futapest szervezésében versenyeken, mindig jól éreztem magam. Nem lehet összehasonlítani egy BSI által rendezett versennyel de mégis megteszem : ár-érték arányban mindenféleképpen jobban megéri (1400 Ft vs 5-6-7000 Ft), a táj szépsége felülmúlhatatlan egy városi aszfalt versennyel összehasonlítva, terhelés szempontjából meg nem kérdés milyen verseny a jobb (terep egyértelműen).

Nem értem el dobogós helyezést sem korosztályomban, sem abszolútban, de ez cseppet sem veszi el a kedvem attól, hogy továbbra is a “kötelező” versenyeim között fog szerepelni ennek a futóklubnak a versenyei.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.